Odpovede: Martin Frk, adepti na výmenu, Petr Mrázek

MARTIN UŽÁK | 14.12.2017 | aktualizované 15.12.2017

Počítajú Red Wings s Martinom Frkom aj do budúcnosti? Koho by sa mohla dotknúť výmena? Čo je s Joe Louis Arenou? Zasadli si v Detroite na Petra Mrázeka? Mieri český gólman do Edmontonu?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných piatich týždňov.


Petr Mrázek (David Guralnick, The Detroit News)

 
Pokiaľ sa nepletiem, Martin Frk dostal na začiatku sezóny odporúčanie, aby si v Detroite hľadal dočasné bývanie a neskôr sa ukáže, čo s ním bude ďalej. Zmenilo sa na tom niečo? Počítajú s ním (Red Wings) do budúcnosti? - Jiří

Na dočasnom bývaní sa nezmenilo nič. Mladí hráči, najmä dokým nedostanú vyšší plat a viacročný kontrakt, bežne bývajú aj po celú sezónu na hoteloch, u spoluhráčov alebo v dočasnom prenájme.

Generálny manažér Ken Holland na začiatku tohto mesiaca uviedol, že klub je spokojný s vývojom mladých hráčov a skutočnosťou, že sa stále významnejšie podieľajú na ofenzívnej produkcii tímu. Nespomenul pritom len trojicu Dylan Larkin, Anthony Mantha, Andreas Athanasiou, ale aj Martina Frka. Zatiaľ čo médiá zvyknú písať o tom, že Red Wings majú na súpiske troch mladých útočníkov, ktorí môžu byť dôležitou súčasťou ich budúcnosti, Holland zdôraznil, že tí mladíci sú v skutočnosti štyria a že tým štvrtým je práve Martin Frk.

Súčasné vedenie Red Wings teda s Frkom počíta aj do budúcnosti a plánuje mu ponúknuť nový, už jednocestný kontrakt.


Koho (z tímu Red Wings) by sa mohla dotknúť výmena? - Michal

Z útočníkov sú dlhodobými kandidátmi na výmenu Tomáš Tatar a Gustav Nyquist. Sú si podobní, sú drahí a už niekoľko rokov sa pochybuje o tom, či sa stanú ťahúňmi ofenzívy. Mladší útočníci Dylan Larkin a Anthony Mantha ukazujú, že sú perspektívnejší a že by mohli dokázať to, čo sa Tatarovi a Nyquistovi dosiaľ nepodarilo. Minimálne jeden z dvojice Tatar, Nyquist by mohol odísť.

Ďalším kandidátom z útočníkov je mladík Andreas Athanasiou, ktorý absolvoval dlhé ťahanice o novú zmluvu, zmeškal začiatok sezóny a po návrate do Detroitu vyhlásil, že v lete 2018 už bude mať právo na arbitrážny súd, čím naznačil, že s podpisom ďalšieho kontraktu sa znova nemieni ponáhľať. Ak by jeho ďalšie jednania s Red Wings boli znova sporné, nie je vylúčené, že Athanasiou by bol vymenený inam.

Athanasiou by bol jedným z hlavných kandidátov na výmenu aj v prípade, že Red Wings by začali zháňať mladého a rozdielového obrancu, ktorý im dlhodobo chýba. Kluby NHL žiadajú za svojich mladých obrancov horibilné protihodnoty, pokiaľ by Red Wings do takejto výmeny chceli ísť, museli by ponúknuť perspektívneho hráča v podobnom veku. Keďže o výmene Larkina a Manthu nechcú ani počuť, Athanasiou by bol ďalší na rane.

Z obrancov je kandidátom číslo jeden veterán Mike Green. Ten je pre mužstvá s priestorom pod stropom najväčším lákadlom a od začiatku tohto ročníka je jednoznačne najčastejšie skloňovaným menom Red Wings v súvislosti s výmenou. Predpokladá sa, že odíde pred uzávierkou prestupov, kedy Red Wings nebudú mať reálnu šancu na postup do play-off a budú rozpredávať svojich hráčov v posledných rokoch zmluvy. Greenovi po tejto sezóne vyprší zmluva s platom šesť miliónov dolárov a Red Wings zrejme nebudú mať dostatok finančných prostriedkov na to, aby s ním podpísali nový kontrakt. Hoci platový strop pre budúcu sezónu by sa mal dvíhať o tri až päť miliónov dolárov a Green na začiatku novembra vyhlásil, že by v Detroite chcel zostať, Red Wings nebudú mať pod stropom priveľa voľného miesta a navyše budú potrebovať nemalé prostriedky na podpis kvarteta Larkin, Mantha, Athanasiou, Frk, a prípadne aj Petra Mrázeka. Red Wings okrem toho už dávnejšie vyhlásili, že chýbajúce miesto pod platovým stropom si plánujú vytvoriť aj tak, že niektorým svojim hráčom nepredĺžia zmluvu. A práve Green je prvý, koho sa to môže priamo týkať. Bolo by teda prekvapením, ak by v Detroite zostal aj na budúcu sezónu.

Ďalším kandidátom z obrancov je mladík Xavier Ouellet, ktorému sa v tejto sezóne veľmi nedarí, v poslednej dobe je zdravým náhradníkom, ale v lige má slušné renomé.

Kandidátom na výmenu je aj brankár Petr Mrázek (koniec koncov, jeden klub nedávno zaujal, ako sa dočítate nižšie). Jeho situácia je obzvlášť komplikovaná. Po tejto sezóne sa stane obmedzene voľným hráčom a pôvodne sa predpokladalo, že klub mu ponúkne automatickú kvalifikačnú ponuku, ktorá sa dáva hráčom s týmto štatútom krátko pred 1. júlom preto, aby o nich klub neprišiel. Podľa Kolektívnej zmluvy medzi NHL a NHLPA musia kvalifikačné ponuky pokryť 100, 105 alebo 110 % hráčovho posledného platu, v závislosti od výšky platu. Mrázek zarába štyri milióny ročne, takže aby si ho Red Wings udržali, ich kvalifikačná ponuka musí mať minimálne takúto hodnotu. Jeho vysoký plat mu preto v súčasnej situácii paradoxne škodí, pretože vinou chýbajúceho miesta pod platovým stropom, nutnosti podpísať kvarteto Larkin, Mantha, Athanasiou, Frk (o Mrázekovi v tomto smere nepadlo ani slovo) a jeho dlhodobo nevyrovnaných výkonov nie je isté, či túto ponuku vôbec dostane. Helene St. James z denníka Detroit Free Press zašla tak ďaleko, že uviedla, že ak sa okolnosti nezmenia alebo Mrázek nebude do leta vymenený, tak nedostane kvalifikačnú ponuku, stane sa neobmedzene voľným hráčom a Red Wings ho nechajú odísť bez náhrady.

Jimmy Howard, Mrázekov konkurent v bránkovisku Red Wings, by nemal byť vymenený. Vlani dostal tichý prísľub, že v klube zostane. Ak by v klube zostal aj Mrázek, brankárska otázka sa vyrieši možno až počas ďalšej sezóny. Nateraz sa však zdá, že Mrázekova výmena bude už len otázkou času, ako sa dočítate nižšie.

Jonathan Ericsson, Frans Nielsen a niektorí ďalší dlhodobo podpísaní a štedro platení hráči nie sú reálnymi kandidátmi na výmenu, keďže Red Wings by ich mohli vymeniť len v prípade, že by ďalej uhrádzali časť ich platu, alebo že by si výmenou za nich vzali iných štedro platených a dlhodobo podpísaných hokejistov z iných klubov.

Snahy o výmeny stroskotávajú na skutočnosti, že ostatné kluby NHL nie sú naivné a od Red Wings si pýtajú najskôr mladíkov ako sú Dylan Larkin a Anthony Mantha. Keď sa Red Wings pred časom uchádzali o beka Kevina Shattenkirka, do balíčka mali pridať Dylana Larkina, overeného útočníka z prvých dvoch útokov a vysokú voľbu v drafte, čo odmietli. Výmeny mladíkov a vysokých draftových volieb nateraz a ani v najbližších rokoch nebudú u Red Wings na programe dňa.

Menoslov hlavných adeptov na výmenu sa môže výrazne obmeniť v prípade, že Red Wings vymenia svoje vedenie. Generálny manažér Ken Holland nemá po prvýkrát vo svojej kariére podpísanú novú zmluvu na nasledujúcu sezónu. Majitelia klubu nateraz čakajú, ako sa mužstvu bude dariť, či sa v porovnaní s lanským ročníkom zlepší, či Hollanda nechajú pokračovať v čiastočnej prestavbe za pochodu, či budú aj ďalšie roky len čakať na vypršanie kontraktov, ktoré im zväzujú ruky, alebo či sa vydajú novou cestou a začnú úplnú prestavbu, ktorú už hodnú dobu skalopevne odmietajú.

K podobným krokom sa chystajú aj v ďalších trápiacich sa kluboch. Napríklad takí Buffalo Sabres ponúkajú na výmenu kohokoľvek okrem Jacka Eichela, ako tvrdí Elliotte Friedman z CBC. Ottawa Senators zasa požiadali všetkých svojich hokejistov s klauzulami o nemožnosti výmeny (vrátane hviezdneho obrancu Erika Karlssona) o zoznam klubov, do ktorých nechcú byť vymenení, ak by k tomu prišlo. Niečo podobné sa môže čoskoro diať aj u Detroit Red Wings.


Čo je s Joe Louis Arenou? Už je zbúraná? - Patrik

Búranie Joe Louis Areny malo začať 17. septembra, odvtedy sa ale posúvalo, pretože Red Wings a zamestnanci spoločnosti Olympia Entertainment, ktorá klub riadi, naďalej pokračujú v presúvaní svojich vecí do Little Caesars Areny. Mesto Detroit očakáva, že Joe Louis Arena bude kompletne vyprataná do konca tohto roka.

Na mieste arény vyrastie nová budova. Podrobnosti v tomto článku.


Zasadli si v Detroite na Petra Mrázeka? Je okolo neho podozrivé ticho, nechytá, nehovorí sa o ňom. (Jimmymu) Howardovi sa prestalo dariť, Mrázek napriek tomu stále sedí na striedačke. Očividne to nevadí ani novinárom. Pritom každý musí vidieť, že v súčasnej situácii by mal dostať šancu! - Matěj

Tréner Jeff Blashill akurát včera odpovedal na otázku, kedy dostane šancu aj Petr Mrázek. Blashill vyhlásil, že verí obom gólmanom, ale že nateraz naplno využíva Howarda, Mrázek musí čakať, a až jeho chvíľa príde, musí ju využiť a zachytať výborne. Blashill tiež uviedol, že náplňou jeho práce je poslať na ľad zostavu, ktorá dá tímu najväčšiu šancu na víťazstvo. Je teda presvedčený, že Howard v súčasnosti dáva Detroitu väčšiu šancu vyhrať ako Mrázek.

Samozrejme, nemusí to hneď znamenať, že v Detroite si na Mrázeka zasadli, alebo že mu neveria. Red Wings už pred štartom tejto sezóny vyhlásili, že Howarda plánujú postaviť do 50 až 55 zápasov. Howard dosiaľ odchytal 26 zápasov a Mrázek desať, takže Red Wings sa prakticky držia toho, čo si pred sezónou zaumienili.

Mrázek v klube nezískal sympatie po minuloročnej medializovanej kauze, keď si odmietol predĺžiť tréning, čo niektorým hráčom i zamestnancom klubu prekážalo. Inokedy vynechal jeden ranný tréning v Ottawe a radšej sa stretol s priateľmi. Pri posezónnych výstupných rozhovoroch sa sťažoval na trénera brankárov Jeffa Salajka, pritom Red Wings ho stiahli z Grand Rapids a priviedli do Detroitu kvôli nemu, pretože v AHL s ním dobre vychádzal. Salajko o ňom vyhlásil, že vlani nepracoval tvrdo, málokedy sa zapájal do analyzovania videa a cvičení, bol v zlej kondícii a pribral, čím v jeho očiach stratil jeden rok svojho rozvoja. Mrázek si vlani uškodil aj tým, že sa naježil, keď ho klub oslovil s prosbou, či sa zúčastní na sedemnástom ročníku tradičného stretnutia s fanúšikmi pod názvom Toast of Hockeytown (nakoniec sa tam ukázal).

Niektorí beat writeri nad ním zrejme zlomili palicu, resp. píšu o ňom inak ako predtým. Napríklad Helene St. James okrem už uvedeného často dookola zdôrazňuje, že Mrázek dlhodobo chytá podpriemerne a nevyrovnane (od februára 2016 až doposiaľ zastavil sotva 89 % striel súperov), alebo že nový klub Vegas Golden Knights si pri expanznom drafte radšej vybral iných brankárov, hoci Mrázek bol nechránený a mnohí očakávali, že jeho odchod do Vegas je hotová vec. Médiá v Detroite nemajú takú moc ako v New Yorku alebo Toronte či inde v Kanade, sú pragmatickejšie a nemajú v úmysle kohokoľvek z klubu vyháňať, ale Američania v zásade neznášajú nepracovitých ľudí a v NHL stačí jeden vynechaný tréning alebo prešľap a povesť hráča môže utrpieť.

Mrázek si veľmi nepomáha ani svojimi doterajšími výkonmi v tejto sezóne. Hoci Howardovi sa v ostatnej dobe nedarí a v posledných jedenástich zápasoch chytil iba 86,25 % striel súperov, jeho celková úspešnosť 90,6 % je stále o poznanie lepšia ako Mrázekových 88,8 %. Zo 48 brankárov, ktorí v doterajšom priebehu sezóny odchytali minimálne desať zápasov, je Mrázek tretí najhorší.

Existuje teda veľa dôvodov, prečo môžete mať pocit, že "v Detroite si na Mrázeka zasadli", alebo že novinárom táto situácia "očividne nevadí".

V Mrázekov prospech hovorí skutočnosť, že všetko, čo sa stalo, dokázal prijať, pred touto sezónou si upravil tréning, trávil viac času na ľade, urovnal si vzťahy v klube a verejne vyhlásil, že chyboval a že rovnaké chyby viac neurobí. Skrátka dospel. O jeho pracovnej morálke sa odvtedy nepochybuje. Tento rok rozdáva úsmevy všade, kde sa objaví, poctivo trénuje a čaká na svoju šancu.

Ak si na svoju šancu počká a využije ju, jeho situácia sa môže znova zmeniť k lepšiemu.


Zachytil som informáciu, že (Petr) Mrázek mieri do Edmontonu. Je to pravda? - Dávid

Cam Talbot, prvý brankár Edmonton Oilers, utrpel koncom novembra nejasné zranenie a klub mal pochybnosti o tom, ako dlho bude mimo hry. Oilers sa preto začali obzerať aj po záskoku z NHL. Sledovali napríklad Chada Johnsona z Buffala, Michaela Hutchinsona z farmy Winnipegu a podľa vyhlásenia Elliottea Friedmana z CBC aj Petra Mrázeka z Detroitu. Okrem toho urobili aj niekoľko nečakaných ťahov na súpiske, čo naznačovalo potenciálnu výmenu.

Oilers a Red Wings sa najskôr dohodli, že Red Wings si ponechajú približne polovicu z Mrázekovho zostávajúceho platu v tejto sezóne. Nezhodli sa však na výmene za voľbu v drafte - zatiaľ čo Red Wings žiadali za Mrázeka voľbu v treťom kole, Oilers ponúkali voľbu vo štvrtom alebo piatom kole.

Z výmeny Mrázeka do Edmontonu teda zišlo. Talbota medzitým obstojne zastúpila dvojka Laurent Brossoit a Oilers pred niekoľkými dňami vyhlásili, že Talbot robí pokroky, cíti sa oveľa lepšie a hoci sa s jeho návratom nebudú ponáhľať, očakávajú ho späť v tíme.

Mrázek napriek tomu naďalej zostáva jedným z hlavných kandidátov na výmenu.

Podľa Craiga Custancea z The Athletic sa o neho zaujímajú aj ďalšie tímy, ktoré kontaktovali Red Wings a pýtali sa, či je k dispozícii. Custance si myslí, že Mrázek môže byť reálne vymenený za druhú či tretiu voľbu v drafte.

Komentátor Bob McKenzie z TSN je presvedčený, že ak Red Wings dostanú dobrú ponuku, Mrázeka vymenia a budú ochotní uhrádzať časť jeho zostávajúceho platu za túto sezónu.

Existuje ešte možnosť, aspoň v rovine teórie, že Mrázek by chcel u Red Wings zostať a podpísal by za menej ako štyri milióny za sezónu, ale to je nepravdepodobné.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na Facebook alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.