Odpovede: Rasmussen, draft, Šulák, Machovský

MARTIN UŽÁK | 15.03.2018 | aktualizované 17.03.2018

Bude hrať v ďalšej sezóne za Detroit Red Wings talentovaný útočník Michael Rasmussen? Aké sú kritériá draftovej lotérie? Čo je známe o najbližšej budúcnosti obrancu Libora Šuláka? Podrazili Detroit Red Wings brankára Matěja Machovského?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných desiatich dní.


Libor Šulák (88) atakovaný svojím krajanom Filipom Hronekom (Mike Mulholland, MLive)


Bude hrať (Michael) Rasmussen ďalšiu sezónu (za Detroit)? - Michal

U útočníka Michaela Rasmussena, prvej voľby Detroit Red Wings v drafte 2017, prichádza do úvahy juniorská liga alebo NHL. V apríli tohto roka bude mať devätnásť rokov. Hráva za Tri-City Americans vo WHL, jednej z troch juniorských súťaží spod organizácie Canadian Hockey League (CHL). Ako tínedžer so zmluvou vo WHL môže hrať v NHL alebo v CHL, nie v AHL. Je to zvláštne a dlhodobo kritizované pravidlo medzi NHL a CHL, ale dokým Rasmussen nebude mať dvadsať rokov, môže hrať iba najlepšiu hokejovú ligu na svete, alebo juniorskú ligu, pričom do AHL, ktorá sa neraz javí ako zlatá stredná cesta, môže nakuknúť iba nakrátko po skončení svojej sezóny medzi juniormi.

U hráča so zmluvou vo WHL sa najneskôr po jeho deviatom zápase v NHL rozhoduje, či si ho klub nechá a začne počítať prvý rok jeho nováčikovskej zmluvy, alebo ho pošle späť do juniorskej ligy a prvý rok zmluvy ešte nebude počítať. Aj toto pravidlo vychádza z dohovoru medzi NHL a CHL.

Rasmussen ohúril Red Wings v prípravných zápasoch na túto sezónu, keď bol ich najlepším strelcom a najúspešnejším centrom na vhadzovaní. Red Wings s ním boli spokojní, ale vo svojom mužstve si ho nenechali, pretože podľa ich mienky nebol lepší ako prví traja centri (Henrik Zetterberg, Dylan Larkin, Frans Nielsen) a vo štvrtej formácii by mrhal potenciálom.

Red Wings mu dajú ďalšiu šancu vybojovať si miesto v NHL v tréningovom kempe pred začiatkom nasledujúcej sezóny. Tentoraz tvrdia, že to s ním skúsia najskôr na krídle, aby sa lepšie etabloval a neniesol na pleciach veľkú zodpovednosť, a do stredu útoku, na jeho pôvodný post, ho postavia až časom. Chcú s ním postupovať presne tak ako s Dylanom Larkinom.

Rasmussena čakajú v tejto sezóne ešte tri zápasy základnej časti vo WHL. Po 45 zápasoch za Tri-City Americans má na konte 56 bodov (29+27); Americans už majú istú účasť v play-off. Keď sa jeho juniorská sezóna skončí, podľa dohovoru medzi NHL a CHL sa môže nakrátko presunúť ku Grand Rapids Griffins do AHL.

Na začiatku nasledujúcej sezóny 2018/19 sa naplní jeden z troch scenárov. Najoptimistickejší scenár hovorí, že Rasmussen Red Wings ohúri natoľko, že zostane v NHL, do juniorskej ligy sa viac nevráti a nepôjde ani do AHL. Pri druhom scenári za Red Wings odohrá najviac deväť zápasov a následne sa vráti do juniorskej ligy. Tretí scenár je najpesimistickejší: z kempu sa odoberie do juniorskej ligy a zostane v nej celú sezónu.

Red Wings sa na Rasmussenov príchod do NHL pripravujú: po prestupovej uzávierke uviedli, že je to jeden z mladíkov, ktorým pripravili miesto výmenou Tomáša Tatara. Ak sa mu podarí zopakovať výborné výkony z minuloročného kempu, bude za Detroit hrať už v nasledujúcej sezóne.


Chcel by som sa spýtať na viac informácií k draftu 2018. Aké sú prosím kritériá k draftovej lotérii? A je niekde k vzhliadnutiu aktuálny rebríček draftu? Asi zatiaľ nie je známe nejaké stanovisko, či sa Detroit bude snažiť v prvých voľbách získať obrancu či útočníka, že? - Tomáš

Draftová lotéria rozhoduje o poradí na prvých 15 miestach draftu, ktorý sa bude konať v júni v Dallase. Je určená klubom, ktoré sa tento rok nedostanú do play-off, alebo klubom vlastniacim voľbu v prvom kole draftu od niektorého z nepostupujúcich klubov.

V posledných dvoch sezónach sa žrebovali prvé tri miesta v drafte, pričom ostatné miesta určilo obrátené poradie klubov po základnej časti. Každý klub v lotérii má šancu vyhrať prvé, druhé alebo tretie miesto. Najvyššiu šancu na výhru v lotérii, teda voľbu z prvého miesta, má najhorší klub po základnej časti (v posledných rokoch to bolo okolo 18 až 20 %). Najnižšiu šancu na voľbu z prvého miesta má sedemnásty klub po základnej časti (posledné roky okolo 1 %).

Percentuálne šance klubov sa rok od roku jemne menia, princíp lotérie ale zostáva rovnaký. Presné percentuálne šance nepostupujúcich klubov budú oznámené niekedy koncom základnej časti.

Keďže v lotérii sa žrebujú iba prvé tri miesta, žiadny klub neklesne oproti poradiu v základnej časti o viac ako o tri pozície. Napríklad Red Wings sú v súčasnosti piatym najhorším klubom NHL. Ak by ostali piati najhorší aj po skončení základnej časti, budú draftovať prinajhoršom z ôsmej pozície.

Preddraftové rebríčky vytvárajú viaceré skautingové úrady, agentúry a popredné severoamerické weby. Niektoré z nich:

NHL Central Scouting | ISS Hockey | HockeyProspects | Sportsnet | TSN Draft Centre

Záverečné vydania rebríčkov budú známe na konci tejto sezóny. Rebríčky sa môžu pozmeniť aj po aprílových majstrovstvách sveta hokejistov do 18 rokov v Rusku, ale predné priečky v prvom kole by mali zostať nezmenené.

Či Detroit Red Wings uplatnia svoju prvú voľbu v drafte na obrancu alebo na útočníka, to zatiaľ nie je známe. Každoročne si vytvárajú svoje vlastné rebríčky a v posledných rokoch sa netajili tým, že keď prišla ich prvá voľba, vždy si vyberali najlepšieho dostupného hokejistu podľa ich rebríčka, bez ohľadu na to, či to bol obranca alebo útočník.

Ak by Red Wings vyhrali draftovú lotériu, dozaista si zvolia sedemnásťročného švédskeho obrancu Rasmusa Dahlina, ktorý je považovaný za generačný talent a jednoznačne najlepšieho dostupného hráča v drafte 2018.


Vie sa niečo o blízkej budúcnosti Libora Šuláka? - Zdeněk

Bude hrať (Libor Šulák) na farme? - Michal

Obranca Libor Šulák (24) podpísal v máji 2017 s Red Wings dvojročnú nováčikovskú zmluvu s tým, že túto sezónu odohrá v Európe a na sezónu 2018/19 sa presunie do Severnej Ameriky.

Šulák v týchto dňoch dohral sezónu v najvyššej fínskej súťaži v drese Pelicans Lahti. V základnej časti nastúpil do 42 zo 60 zápasov a pozbieral 32 bodov (9+23). S priemerom 0,76 bodu na zápas bol najčastejšie bodujúcim obrancom súťaže, s hracím časom 23:46 na zápas bol v súťaži štvrtý. Pelicans Lahti postúpili do predkola play-off z posledného desiateho miesta, v sérii hranej na dva víťazné zápasy prehrali s tímom Lappeenrannan SaiPa 2:1 a ich sezóna skončila.

Šulák by mohol zamieriť do USA už na konci tejto sezóny. Red Wings majú vo zvyku dávať svojim podpísaným hráčom z Európy možnosť, aby sa po skončení klubovej sezóny pripojili ku Grand Rapids Griffins, ich záložnému celku v AHL, a postupne sa začali zoznamovať s prostredím, v ktorom odštartujú svoju zámorskú kariéru. Európania sa pridávajú ku Griffins väčšinou na konci základnej časti AHL, odohrajú niekoľko zápasov a zostávajú s tímom aj v play-off, hoci v ňom zväčša nehrajú. Podobnou cestou sa ku Griffins pridáva aj niekoľko tínedžerov po skončení ich sezón v severoamerických juniorských ligách.

Red Wings na začiatku tejto sezóny naplánovali, že Šuláka presunú ku Griffins po skončení jeho klubovej sezóny. Nateraz ale nie je známe, či to naozaj urobia, pretože Griffins majú vo svojich zadných radoch pretlak a pravidelne hrávajú so siedmimi obrancami, aby nemuseli na dlhšie posadiť mladíkov typu Filip Hronek či Vili Saarijärvi (Hronek často sedel na tribúne na začiatku sezóny, momentálne je pevnou súčasťou obrany a ak niekto musí sedieť, voľba padá na Saarijärviho). K šestke či sedmičke pravidelne hrajúcich zadákov čoskoro pribudne Dennis Cholowski, prvý výber Red Wings z lanského draftu a jeden z najnádejnejších obrancov v ich systéme. Je teda možné aj to, že Šulák po skončení klubovej sezóny zotrvá v Európe, najmä ak bude môcť bojovať o miesto v reprezentačnom výbere Česka na májové majstrovstvá sveta.

Ak sa Šulák nepripojí ku Griffins v najbližších týždňoch, v Severnej Amerike by mal začať pôsobiť od nasledujúcej sezóny. Najskôr v predsezónnom tréningovom kempe Detroit Red Wings a následne na farme v Grand Rapids. Pravdepodobnosť, že by začal rovno v NHL, je malá.


Asi ste čítali rozhovor s Matějom Machovským na iDNES. Mám z toho pocit, akoby sa snažil naznačiť, že ho (Detroit Red Wings) podrazili. Neviete, prečo mu nedali šancu v AHL oveľa skôr? - Ota

Matěj Machovský v onom rozhovore neprezradil všetko. V tréningovom kempe pred touto sezónou si natiahol slabiny. Zranenie mu neumožnilo, aby sa naplno predviedol a zabojoval o lepšiu pozíciu, rýchlo opustil predsezónny tréningový kemp Grand Rapids Griffins v AHL a bol poslaný k Toledo Walleye do nižšej ECHL. Zranenie slabín si navyše obnovil hneď na začiatku sezóny. Počas prvého mesiaca v ECHL odchytal iba jeden zápas.

Keď sa postupne pozviechal a v decembri začal chytať častejšie, jeho konkurent Pat Nagle už patril k najlepším brankárom ECHL a pravidelne vyhrával. Machovský mu robil náhradníka, do bránky sa dostával iba sporadicky a zo začiatku vyhrával málo. V AHL boli medzitým usadení Jared Coreau a Tom McCollum a obaja od decembra začali chytať s úspešnosťou zákrokov na úrovni 92 a viac %.

Machovský spočiatku nielenže nebojoval o lepšiu pozíciu v AHL, ale vzhľadom na zranenie a silnú konkurenciu nemal najlepšiu pozíciu ani v ECHL. Do AHL prešiel vo februári, keď sa Coreau presunul do NHL po výmene Petra Mrázeka. Dočkal sa necelé dva mesiace po tom, ako v ECHL začal chytať pravidelne. Po bezmála polovici sezóny už nemal vysoké šance a musel len čakať, kým sa uvoľní miesto v AHL.

Coreau je nateraz von z hry a McCollum chytá v AHL zatiaľ častejšie ako Machovský. Nie je to ideálna situácia, pretože Machovský je mladý a potrebuje chytať. Ale ako to u Detroit Red Wings chodí, dôvera sa buduje dlhšie. Mladý hráč nedostáva v tejto organizácii nič zadarmo, najmä keď je úplne nový. Aby sa presadil, musí byť trpezlivý a pracovitý. Musí chytiť šancu za pačesy. Nemôže čakať, že bude automaticky nastupovať len preto, že je nádejný. Nemôže čakať, že mu iní ustúpia, že nebude mať žiadnu konkurenciu. Alebo že okamžite po jeho uzdravení a bez potrebnej zápasovej praxe sa preskupia sily u Griffins a Walleye, v kluboch, ktoré popri výchove mladých hráčov chcú víťaziť a prosperovať, takže dbajú na skúsenosti. Griffins a Walleye dlhodobo patria k najvyššiemu štandardu vo svojich súťažiach. Neexistujú len preto, aby vychovávali talenty pre kvalitnejšiu súťaž, starajú sa aj o seba a pri každej príležitosti sa snažia zlepšiť a zvýšiť konkurenciu, aby si mali z čoho vyberať. Mladíci to nemajú ľahké ani u nich. Najmä tí prichádzajúci z Európy bývajú často naivní a netrpezliví, pretože očakávajú od nich niečo, v čom im v konečnom dôsledku nemôžu vyhovieť. Tým netvrdím, že tento prístup je vždy správny a spravodlivý. Machovský nie je prvý ani posledný, kto môže mať pocit, že bol "podrazený", ale v kluboch to vidia inak.

Či Machovský zostane v AHL do konca tejto sezóny, o tom sa rozhodne za necelý mesiac, kedy sa Coreau môže vrátiť na play-off, ak doň Griffins postúpia.

Machovský bude po tejto sezóne neobmedzene voľným hráčom. Red Wings majú nateraz v pláne, že budúci ročník začne ako druhý brankár v AHL. Samozrejme, ak sa nerozhodne pre opätovný návrat do Európy.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na Facebook alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.