Martin Frk a jeho prvá kompletná sezóna v NHL

MARTIN UŽÁK | 18.04.2018

Útočník Martin Frk má za sebou prvú kompletnú sezónu v drese Detroit Red Wings a zároveň prvú kompletnú sezónu v NHL. Ako sa mu darilo a čo bude ďalej?


Martin Frk (David Guralnick, The Detroit News)

Výborný tréningový kemp

Na aktívnu súpisku sa dostal po výborných výkonoch v predsezónnom tréningovom kempe. Pomohli mu zranenia Jevgenija Svečnikova a Tylera Bertuzziho, no na druhú stranu svoju pozíciu na súpiske nestratil ani po príchode Davida Bootha a návrate Andreasa Athanasioua. Po každom prípravnom zápase si vyslúžil pochvalu trénera. Po rokoch driny a trpezlivosti v AHL mu Red Wings oznámili, aby si v Detroite a jeho okolí hľadal bývanie. Spoluhráči si ho rýchlo obľúbili pre jeho poctivosť, pracovitosť a pozitívnu náladu.

Prvý bod a prvý gól v NHL

Súťažného debutu v drese Detroit Red Wings sa dočkal 5. októbra 2017, v prvom zápase sezóny proti tímu Minnesota Wild, v prvom súťažnom zápase v novej Little Caesars Arene a v deň svojich 24. narodenín. Začal v druhej útočnej formácii po boku Dylana Larkina a Anthonyho Manthu. Debut v červeno-bielom drese s okrídleným kolesom oslávil vo veľkom štýle: vďaka asistencii na presný zásah Manthu v presilovej hre si pripísal svoj prvý kanadský bod v NHL a neskôr po prihrávkach Manthu a Mikea Greena strelil svoj prvý gól v NHL.

Delová strela v plnej kráse

Delovú strelu z voleja s gólovým zakončením predviedol v plnej kráse po prvýkrát počas štvrtého zápasu sezóny, 12. októbra 2017 v Arizone. Tvrdá rana do siete Coyotes preň znamenala tretí gól v ročníku a štvrtý bod vo štvrtom zápase v drese Red Wings. Mužstvo vtedy vyhralo tretí zo štyroch zápasov a on bol jeho najlepším strelcom.

Medzi najlepšími nováčikmi

Keď 9. novembra 2017 strelil svoj šiesty gól, figuroval na priebežnom štvrtom mieste streleckej tabuľky ligových nováčikov. Hlavný kouč Jeff Blashill opakovane vyhlasoval, že patrí do NHL. Bol chválený nielen za svoju delovú strelu, ale aj za šikovnosť pri mantineli, aktívny forčeking, lepšiu defenzívnu činnosť, pracovnú morálku a dobré čítanie hry, čím zakrýval svoje slabšie korčuľovanie.

Osemzápasová pauza

Od 15. do 30. novembra 2017 vynechal osem zápasov vinou zranenia slabín. Slabiny ho trápili už dlhší čas a nakoniec ho chtiac-nechtiac uvalili na maródku. Ako sa blížil jeho návrat a na tréningoch znova začal delovo páliť, viacerí jeho spoluhráči vyhlásili, že má možno najtvrdšiu strelu v NHL.

Spokojnosť s vývojom

Po osemzápasovej pauze sa vrátil do akcie 2. decembra v Montreale, kde Red Wings prehrali 10:1. Nastúpil v prvom útoku po boku Henrika Zetterberga, no po troch mínusových bodoch a jalovom výkone sa tam viac nevrátil. Red Wings ale presvedčil už dávnejšie, keďže niekoľko dní po debakli vyhlásili, že sú spokojní s jeho vývojom a tým, ako sa podieľa na ofenzívnej produkcii mužstva.

Šťastie v nešťastí

Pred 23. decembrom 2017 a stretnutím na ľade Boston Bruins bodoval v troch zápasoch za sebou. V poslednom zápase pred vianočnou prestávkou bolo však dôležitejšie, že sa nezranil po tom, ako v priebehu prvej tretiny nešťastne vošiel korčuľou do ryhy na ľade, tvrdo vrazil do mantinelu a musel na prehliadku do šatne.

Zostrelenie Dana Girardiho

Krátko po zápase zo 7. januára si ho zavolali tréneri a prízvukovali mu, aby hral tak ako doteraz a nebál sa tvrdo strieľať. Reagovali tým na hrôzostrašnú scenériu zo zápasu s Tampa Bay Lightning, kde pri presilovej hre z voleja napálil puk do krku Dana Girardiho a zostrelil ho k ľadu. Red Wings mali s takouto situáciou skúsenosti z minulosti - v AHL strieľal podobne tvrdo obranca Ryan Sproul, ale keď v jednom zápase nešťastne zostrelil súpera, vzalo ho to a delovej streľbe sa začal vyhýbať, čo sa negatívne podpísalo na jeho hre. Tréneri ho chceli uistiť, že hoci je jeho delová strela často nepresná, mal by v nej pokračovať, pretože je to jeho hlavná zbraň.

Koniec streleckej mizérie

Onen zápas zo 7. januára bol jeho siedmy za sebou bez streleného gólu. Čakanie na ďalší presný zásah nakoniec narástlo na 17 zápasov a skončilo až 6. februára v domácom stretnutí s Boston Bruins. Ďalší gól, jubilejný desiaty, prišiel v nasledujúcom zápase na ľade New York Islanders.

Náhradníkom na tribúne

Od 18. februára do 6. marca odohral iba štyri z desiatich zápasov. Príčinou však nebolo zranenie, ale zhoršená výkonnosť, vinou čoho sa šesťkrát ocitol len na tribúne ako zdravý náhradník.

Utrápený záver

Keď sa 6. marca natrvalo vrátil do zostavy, hneď dokázal streliť gól, ale v zostávajúcich 16 zápasoch základnej časti už neskóroval ani raz. V druhej polovici sezóny strelil iba tri góly. Tréner Jeff Blashill koncom sezóny márne hľadal spôsob, ako ho využiť. Po sľubnom začiatku spadol do štvrtej formácie a prestal vynikať aj pri presilovke.

Štatistiky

Odohral 68 z 82 zápasov základnej časti. Pozbieral 25 kanadských bodov za 11 gólov a 14 gólových prihrávok. Bol dvanástym najproduktívnejším hráčom a deviatym najlepším strelcom Red Wings. S piatimi gólmi bol tretím najlepším strelcom Red Wings v presilovkách. So 14 mínusovými bodmi bol druhý najhorší v mužstve. Priemerne hrával 10 minút a 17 sekúnd za zápas, najmenej zo všetkých pravidelne nastupujúcich hráčov Red Wings. V presilovkách hral priemerne 2 minúty a 9 sekúnd za zápas, čo bol siedmy najvyšší hrací čas medzi útočníkmi Red Wings. Pozbieral 14 trestných minút.

Známky beat writerov

Ted Kulfan: 3 ... "Začal výborne, zrejme preto, že súperi veľmi nepoznali jeho delovú strelu, ale keď sa prispôsobili, v posledných 23 zápasoch dal iba jeden gól. Je na ňom, aby svoju hru spestril."

Helene St. James: 3 ... "Napísal najkrajší príbeh tréningového kempu, keď si vybojoval miesto v tíme a v prvých štyroch zápasoch strelil tri góly. Ale ako súperi spoznali jeho hlavnú zbraň - strelu príklepom z ľavého kruhu - jeho efektivita sa znížila. Potrebuje zlepšiť presnosť svojej streľby."

Ansar Khan: 3 ... "Vybojoval si miesto v kempe a dokázal, že môže hrať v NHL. Jeho delová strela bola prínosom, obzvlášť v presilovej hre a v mužstve s nedostatkom pravákov. Musí zlepšiť presnosť streľby. Nedokázal sa usadiť v jednom z prvých troch útokov a do štvrtej lajny sa nehodí."

Čo bude ďalej

Po skončení základnej časti sa prihlásil o účasť na májových majstrovstvách sveta v Dánsku. Do prípravy českej reprezentácie sa zapojí tento piatok v priebehu turnaja Carlson Hockey Games.

V lete sa stane neobmedzene voľným hráčom. Red Wings s ním plánujú podpísať nový kontrakt. Preferujú zmluvu na jeden až dva roky s ročným platom okolo jedného milióna dolárov.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.