Tri prehry za sebou. Red Wings dohrávajú sezónu

MARTIN UŽÁK | 05.03.2018

Mužstvo prehralo tri zápasy za sebou a pomaly dohráva sezónu. Posledná hráčska výmena tohto ročníka je za nami. Generálny manažér Ken Holland poodhalil svoju budúcnosť.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Mladík Andreas Athanasiou po svojom góle do siete St. Louis Blues (Jeff Curry, USA Today Sports; 28.02.2018)

Posledné výsledky

28.02. St. Louis vs Detroit 2:1
02.03. Winnipeg vs Detroit 4:3
04.03. Minnesota vs Detroit 4:1

Bilancia a umiestnenie

65 zápasov, 62 bodov, skóre 170:193

Atlantická divízia: 5. (1. Tampa Bay, 94 b.)
Východná konferencia: 13. (1. Tampa Bay, 94 b.)
NHL: 25. (1. Tampa Bay, 94 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (21)
asistencie: Dylan Larkin (39)
kanadské body: Dylan Larkin (48)
plusové body: Jonathan Ericsson (+5)
víťazstvá: Jimmy Howard (18)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,1 %)

Stojí za zmienku

Deväť bodov na ôsme miesto... Red Wings minulý týždeň prehrali všetky svoje zápasy a ich strata na posledné postupové miesto do play-off narástla na deväť bodov. Na postupových priečkach boli naposledy pred 106 dňami - 19. novembra 2017. I keď sa tomu bránia, sezónu pomaly dohrávajú. Zaslúžia si však uznanie za to, že sa snažia bojovať, miestami dokážu hrať výborne a potrápiť kvalitnejších súperov.

Tomáš Tatar vymenený do Vegas... Minulý týždeň odštartoval výmenou útočníka Tomáša Tatara k Vegas Golden Knights. Tatar bol vymenený krátko pred uzávierkou prestupov za voľbu v prvom kole draftu 2018, druhom kole draftu 2019 a treťom kole draftu 2021. Red Wings si neponechali žiadnu časť jeho platu za túto ani zostávajúce tri sezóny jeho zmluvy (v každej z nich bude poberať 5,3 milióna dolárov). Slovenský útočník bol v Detroite jedným z hlavných adeptov na výmenu; Red Wings sa rozhodovali medzi ním a Gustavom Nyquistom. Výmena bola nahlásená na centrále NHL len päť minút pred koncom prestupového obdobia. Tatar v tejto sezóne odohral za Red Wings 63 zápasov a pozbieral v nich 28 bodov (16+12). Detroit opustil po siedmich sezónach, 407 zápasoch základnej časti (115+107) a 17 zápasoch play-off (3+4). Od sezóny 2014/15 nastrieľal v základnej časti 91 gólov, čo bolo v danom období najviac spomedzi všetkých hráčov Red Wings. Generálny manažér Ken Holland prezradil, že Tatara vymenil, aby postupne pripravil miesto pre mladších krídelníkov. Menoval troch: Tylera Bertuzziho, Jevgenija Svečnikova a Michaela Rasmussena, jedného z najlepších forvardov v prípravných zápasoch na túto sezónu.

Viac priestoru pre Tylera Bertuzziho... Tyler Bertuzzi ťažil z odchodu Tomáša Tatara okamžite: v zápasoch so St. Louis a Winnipegom hral na jeho pôvodnom mieste v druhom útoku, v Minnesote sa posunul rovno do prvej lajny. Znova začal hrávať presilovky a jeho hrací čas významne porástol, čo sa prejavilo aj na produkcii: v St. Louis i vo Winnipegu si pripísal jednu asistenciu a prerušil tak sériu šiestich zápasov bez bodu. Na prerušenie dlhočiznej série bez streleného gólu ale ďalej čaká - neskóroval 18 zápasov za sebou.

Martin Frk späť. Aspoň na chvíľu... Výmena Tomáša Tatara trochu pomohla aj Martinovi Frkovi. Mladý útočník prestal vysedávať na tribúne a krátko si zahral v St. Louis a vo Winnipegu. Do zápasu s Minnesotou sa už nedostal a opäť robil len zdravého náhradníka. Na tribúne zostal už piatykrát z posledných ôsmich zápasov. Prišiel aj o svoje pôvodné miesto na modrej čiare pri presilovej hre. Tréner Jeff Blashill v ostatnej dobe márne hľadá spôsob, ako Frka najlepšie využiť. Vo Winnipegu hral iba 3 minúty a 55 sekúnd, najmenej v tejto sezóne.

Mike Green nevymenený. Kvôli zraneniu... Čo sa pri prestupovej uzávierke podarilo Red Wings s Tomášom Tatarom, to sa im nepodarilo s ofenzívne ladeným obrancom Mikeom Greenom, ich hlavným adeptom na výmenu. Green pútal záujem iných klubov už od leta, v posledných týždňoch pred uzávierkou prestupov o neho stáli najmä Tampa Bay Lightning a Washington Capitals, ale z výmeny nakoniec nebolo nič, pretože týchto i ďalších záujemcov odradilo zranenie krku. Green ho utrpel 15. februára v Tampe, do uzávierky prestupov nehral, nehral ani po nej a vrátil sa až v zápase vo Winnipegu. Niekoľko klubov o neho stálo natoľko, že si od Red Wings vyžiadali lekárske správy. Greena toto zranenie trápilo už v minulej sezóne a klub po uzávierke prestupov pripustil, že už pravdepodobne prešlo do chronickej podoby a môže sa mu vracať. Vinou zranenia jeho hodnota klesla a Red Wings usúdili, že si ho radšej ponechajú. Kluby požadovali od Red Wings, aby si nechali časť jeho zostávajúceho platu za aktuálnu sezónu, čo Red Wings taktiež odmietli. Green pôvodne súhlasil s výmenou kamkoľvek, kde by mohol zaútočiť na vytúžený Stanley Cup. O tom, že zostáva, sa dozvedel zhruba 30 minút pred uzávierkou prestupov. Či zostane aj v nasledujúcej sezóne, to je zatiaľ otázne. Red Wings mu oznámili, že by s ním radi podpísali novú zmluvu, a aj on v minulosti viackrát vyhlásil, že by v Detroite rád zostal (za adekvátnu odmenu, samozrejme). V tejto sezóne poberá šesť miliónov dolárov, je druhým najlepšie plateným hráčom tímu po kapitánovi Henrikovi Zetterbergovi. Ak sa nedohodne na novej zmluve, Red Wings o neho prídu bez náhrady.

Nevymenení ani niekoľkí ďalší hráči... Okrem Mikea Greena neboli v pondelok vymenení ani niekoľkí ďalší hráči, ktorí boli reálnymi kandidátmi na výmenu, hoci generálny manažér Ken Holland po uzávierke uviedol, že pracoval ešte na jednom trejde, ale ten nakoniec stroskotal vinou nízkej protihodnoty. Ako teda dopadli tí, o ktorých sa dlho špekulovalo, no nakoniec u Red Wings zostali? Gustav Nyquist nevyvolal podobný záujem ako Tomáš Tatar, protihodnoty za trejd obranára Lukea Glendeninga boli neadekvátne a o Darrena Helma a Xaviera Ouelleta nebol priveľký záujem. S výmenami je nateraz koniec, ďalšie môžu prísť počas júnového draftu v Dallase, počas leta alebo neskôr v priebehu nasledujúcej sezóny.

S plejádou draftových volieb... Red Wings v tejto sezóne vymenili päť svojich hokejistov. Klub postupne opustili Riley Sheahan, Ryan Sproul, Scott Wilson, Petr Mrázek a Tomáš Tatar. Výmenami, predovšetkým Mrázeka a Tatara, dosiahli to, čo si naplánovali: uvoľnili si miesto pod platovým stropom, aby mohli podpísať mladú trojicu Dylan Larkin, Andreas Athanasiou, Anthony Mantha, a rozšírili zbierku svojich volieb pre tohtoročný a budúcoročný draft. Do tohtoročného draftu pôjdu s jedenástimi voľbami, čo je najviac spomedzi všetkých klubov NHL. Po dve voľby majú v prvom, druhom i treťom kole. Dvoma voľbami v prvom kole draftu budú disponovať po prvýkrát po 40 rokoch. V drafte 2019 majú zatiaľ desať volieb.

Griffins v boji o play-off... Grand Rapids Griffins, ktorí sú záložným celkom Red Wings v AHL, odohrali minulý týždeň tri zápasy. Vyhrali jeden z nich, vinou čoho spadli z priebežného druhého miesta Západnej konferencie na šieste miesto. Griffins čaká do konca základnej časti AHL ešte 17 zápasov a po zbabranej prvej polovici sezóny budú ešte tvrdo bojovať o play-off. Red Wings chcú, aby do play-off postúpili a obhajovali lanské víťazstvo Calder Cupu. Aj preto im po uzávierke prestupov formálne (len na jeden deň, na papieri) poslali duo Tyler Bertuzzi, Jared Coreau. Ak Griffins do play-off postúpia, Bertuzzi a Coreau (mimochodom najlepší brankár AHL za mesiac február) za nich budú môcť nastúpiť - ak Red Wings usúdia, že to prospeje ich vývoju. Red Wings sa tým pripravili o dve zo štyroch možností na povolanie hráča z farmy po prestupovej uzávierke. Zostávajúce dve možnosti ešte plánujú využiť na dvoch hráčov Griffins, pričom jedným z nich by mal byť mladý útočník Jevgenij Svečnikov, ako uviedol tréner Jeff Blashill.

Ken Holland o svojej budúcnosti... Generálny manažér Ken Holland nemá po prvýkrát vo svojej kariére podpísanú zmluvu na nasledujúcu sezónu. Majiteľ klubu Chris Ilitch o jeho budúcnosti ďalej mlčí a je možné, že sa k nej vyjadrí až po skončení tejto sezóny. Čo to o svojej budúcnosti naznačil aspoň sám Holland v utorňajšom rozhovore pre detroitské rádio 97.1 The Ticket. Holland uviedol, že sa vôbec neobáva toho, že nemá kontrakt na nasledujúcu sezónu, pretože vie, aký je jeho vzťah s majiteľom klubu a v akej fáze života a kariéry sa nachádza. Okrem toho (so smiechom) zmietol zo stola špekuláciu, že by sa mal stať manažérom Seattlu, ktorý chce vstúpiť do NHL v roku 2020. Red Wings pod vedením Mikea Ilitcha nechávali svojim dlhoročným vrchným predstaviteľom voľné ruky a po rokoch im dávali možnosť, aby sami rozhodli o tom, kedy a kam odídu. Toto privilégium mali napr. Jimmy Devellano a Scotty Bowman, ktorí ku koncu svojich kariér už ani nepodpisovali nové zmluvy, pretože vďaka vrúcnemu vzťahu s rodinou Ilitchovou ich nepotrebovali a stačila im ústna dohoda. Chris Ilitch po skončení lanskej sezóny vyhlásil, že mieni pokračovať v tradícii a kultúre, ktorú v klube budoval jeho otec Mike. Zároveň uviedol, že vie, že Ken Holland dokáže vybudovať v Detroite ďalší víťazný tím a že mu dôveruje. Či sa na tejto dôvere v priebehu jedného roka niečo zmenilo a či má Holland rovnaké privilégiá ako mali kedysi Devellano a Bowman, to by malo byť známe za približne mesiac.

Program na tento týždeň

06.03. Boston vs Detroit
08.03. Detroit vs Vegas
09.03. Columbus vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.