Shawn Burr očami spoluhráčov, novinárov a fanúšikov

MARTIN UŽÁK | 08.08.2013

Je to len niekoľko dní, čo Detroit Red Wings prišli o jedného zo svojich najvýznamnejších hokejistov z prelomu osemdesiatych a deväťdesiatych rokov. Niekdajší krídelník Shawn Burr, ktorý si v Detroite odkrútil 11 sezón, zomrel vo veku 47 rokov po páde na schodisku vo svojom dome v michiganskom mestečku St. Clair.


Shawn Burr na lavičke Detroit Red Wings (Associated Press)


Burr bol známy usmiatou tvárou, dobrou náladou a neustále hovoriacimi ústami. Bol odvážnym bojovníkom, ktorý odvádzal množstvo čiernej roboty. Hral tvrdo, zhadzoval rukavice a v slušnej miere produkoval a dával veľké góly. Mimo ľadu sa venoval charitatívnej činnosti a pravidelným stretnutiam s fanúšikmi. V posledných troch rokoch bojoval s leukémiou.

Smrť Shawna Burra zasiahla mnohých hráčov, novinárov a priaznivcov. Spomienky, ktoré niektorí predostreli, sú najlepším dôkazom toho, akým skvelým spoluhráčom a človekom bol.


Chris Osgood, Burrow spoluhráč z rokov 1993 až 1995:

"Bol to zábavný chlapík. Sústavne rozprával. Pred mojím prvým zápasom mi obrátil menovku na drese. Každý sa pri ňom uvoľnil. Na ľade robil špinavú prácu a v šatni dbal na to, aby boli všetci spokojní. Niektorí hráči z mužstva starej gardy mi hovorili, že sa posadil na lavičku a neprestajne rozprával, potom si odkrútil jedno striedanie, a keď ho dokončil, posadil sa a rozprával ďalej."

Dino Ciccarelli, Burrow spoluhráč z rokov 1992 až 1995:

"Shawn mi vždy umožňoval hrať tak, ako som chcel. Zvykol za mnou prísť pred zápasmi a hovoriť: 'Ty len hraj svoju hru a neobávaj sa toho, že by sa k tebe niekto priblížil.' Bol tam pre mňa. Bol to vášnivý hokejista. Miloval hokej, miloval jeho fyzické poňatie a zastávanie si spoluhráčov."

Mitch Albom, komentátor denníka Detroit Free Press:

"Spoluhráči ho zbožňovali. Hovorievali mu Burrzie alebo Skippy. Bol jediným svojho druhu. Koľko iných hráčov si zafarbí vlasy tímovými farbami, pretože v play-off im nemôže narásť brada? Koľko hráčov sa potí tak výdatne, že počas jediného zápasu schudnú päť kilogramov? Koľko mužov bývalo s mladým Sergejom Fiodorovom a snažilo sa ho naučiť angličtinu za pomoci kreslených filmov? Až jedného dňa Sergej začal hovoriť 'I need love, I need love' ('potrebujem lásku'; pozn.) a Shawn mu odpovedal frázou 's tým ti ja nepomôžem' až dovtedy, dokým mu Fiodorov neukázal na pár rukavíc (rukavica = glove; pozn.)."

Terry Foster, novinár denníka The Detroit News:

"Burr bol ako Bob Probert, Kris Draper a Darren McCarty. Hráči, ktorým nevadilo, že slávu si získajú iní, zatiaľ čo oni budú robiť najmä špinavú prácu. Bol pomyselným členom Grind Line ešte predtým, než sa vôbec sformovala. Usmieval sa do kamier, našiel si čas na každého, obetoval sa pre tím."

Keith Gave, bývalý novinár denníka Detroit Free Press:

"Dokázal nás rozosmiať i rozplakať. Bol to ten chlapec v rohu, ktorý plakal po každom vypadnutí z play-off. Čo je však najdôležitejšie, on spravil hokej zábavným pre každého a rád sa delil o svoje skúsenosti."

John Vella, fanúšik Detroit Red Wings z mesta Windsor:

"Shawna som stretol v reštaurácii v Londone. S Ciccarellim sa akurát vracali z mítingu únie hráčov v Toronte počas jednej z výluk. Bol veľmi srdečný. Hovoril o výluke a o tom, ako hráči znova chcú hrať hokej. Našiel si čas, aby sa porozprával s obyčajným fanúšikom z Joe Louis Areny. Takým bol človekom."

Darlene Frostová, fanúšička Detroit Red Wings z mesta Novi:

"Som si istá, že v nebi je špeciálne miesto pre tohto láskavého a obetavého muža s veľkým M. Keď mu môj trojročný syn ukázal jednu opotrebovanú a pokrčenú hokejovú kartu, ktorú si so sebou bral na všetky autogramiády, Burr sa mu venoval ešte viac. Zdvihol ho, posadil na koleno a rozprával sa s ním, akoby bol jeho obľúbeným strýkom. Vždy preň budem mať slabosť. Vytváral toľko radosti... Odpočívaj v pokoji, Shawn Burr!"


Spomienka na Shawna Burra (01.07.1966 - 05.08.2013)





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.