Red Wings sú presvedčení, že idú správnym smerom

MARTIN UŽÁK | 13.11.2017

Mužstvo si udržalo vyrovnanú bilanciu a je presvedčené, že sa uberá správnym smerom. Tomáš Tatar a Martin Frk zabodovali, Anthony Mantha sa posunul do čela tímovej produktivity, kapitán Henrik Zetterberg sa trápi, prvý gól v zápase zostáva problémom.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Zľava doprava: Frans Nielsen, Gustav Nyquist, Anthony Mantha (Sergej Belski, USA Today Sports; 09.11.2017)

Posledné výsledky

06.11. Vancouver vs Detroit 2:3
09.11. Calgary vs Detroit 6:3
11.11. Detroit vs Columbus 1:2 po samostatných nájazdoch

Bilancia a umiestnenie

18 zápasov, 18 bodov, skóre 49:51

Atlantická divízia: 4. (1. Tampa Bay, 30 b.)
Východná konferencia: 11. (1. Tampa Bay, 30 b.)
NHL: 21. (1. Tampa Bay, 30 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (8)
asistencie: Dylan Larkin, Mike Green (obaja 13)
kanadské body: Anthony Mantha (16)
plusové body: Mike Green (+4)
víťazstvá: Jimmy Howard (6)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (93 %)

Česi a Slováci

Martin Frk: 18 zápasov, 9 bodov (6+3), -5
Petr Mrázek: 6 zápasov, 2 víťazstvá, úspešnosť zákrokov 91,1 %
Tomáš Tatar: 18 zápasov, 7 bodov (4+3), -3

Stojí za zmienku

Howard, Green a Frk v TOP 10... Jimmy Howard je tretí v NHL v úspešnosti zákrokov medzi brankármi s minimálne 13 odchytanými zápasmi (93 %). Mike Green je ôsmy v produktivite obrancov (1+13). Martin Frk je so šiestimi gólmi štvrtým najlepším strelcom medzi nováčikmi.

"Uberáme sa správnym smerom"... Tréner Jeff Blashill a viacerí hráči v týždni vyhlasovali, že sú presvedčení o tom, že mužstvo sa uberá správnym smerom. Osemnástimi bodmi z osemnástich zápasov nikoho neohúria, na druhú stranu však platí, že dve tretiny z doterajších zápasov hrali na klziskách súperov a sezónu začali lepšie, ako sa od nich očakávalo. Mužstvo nechalo zabudnúť na októbrovú sériu šiestich porážok za sebou a začalo hrať jednoduchší, menej prekombinovaný a efektívny hokej. Takýto hokej plánuje hrať aj v rozbehnutej sérii domácich zápasov. Do budúcnosti je najdôležitejšie, že čoraz viac priestoru dostávajú mladší hráči, od ktorých sa očakáva, že časom preberú opraty od svojich starších spoluhráčov a stanú sa hlavnými ťahúňmi tímu. Najmä Dylan Larkin a Anthony Mantha ukazujú, že na to majú všetky predpoklady.

Tomáš Tatar a Martin Frk zabodovali... Tomáš Tatar v týždni pozbieral dva body za gól a asistenciu. Gól strelil v závere zápasu vo Vancouveri, rozhodol ním o výhre 3:2 a dosiahol ním na hranicu 200 bodov v základnej časti NHL. Martin Frk pozbieral rovnako dva kanadské body, oba za dva góly. Hoci hráva v priemere iba 11 minút a 20 sekúnd na zápas, s deviatimi bodmi (6+3) je aktuálne piatym najproduktívnejším hráčom Red Wings.

Anthony Mantha na čele produktivity... Robustný Anthony Mantha zažiaril v Calgary troma bodmi a postúpil na prvé miesto tímovej produktivity. V doterajšom priebehu sezóny odohral už štyri zápasy s minimálne dvoma bodmi a už trikrát si pripísal tri body za gól a dve asistencie.

Kapitán Henrik Zetterberg sa trápi... Kapitán vstúpil do sezóny vo veľkom štýle a v prvých ôsmich zápasoch pozbieral deväť bodov. Potom prišiel útlm, ktorý ho prenasleduje už bezmála mesiac. V posledných desiatich zápasoch zaznamenal iba dve asistencie a ani raz neskóroval.

Prekliaty prvý gól zápasu... Red Wings dosiaľ odohrali deväť zápasov, v ktorých inkasovali prvý gól, a až osem z týchto zápasov nakoniec prehrali. Zatiaľ veľmi neukázali, že dokážu reagovať na nepriaznivý stav a otáčať nepriaznivé skóre. Ak sa chcú ďalej uberať správnym smerom, ako to vyhlasujú, musia častejšie skórovať ako prví a naučiť sa dobiehať stratu.

Abdelkader so zlomeninou na tvári... Justin Abdelkader si odniesol z Calgary zlomeninu lícnej kosti. Poranenie utrpel pri bitke s útočníkom Troyom Brouwerom. Sezónu začal slušne, v prvých 17 zápasoch pozbieral deväť bodov (2+7), sobotný domáci duel s Columbusom už ale vynechal a dnes sa stretne so špecialistom, ktorý posúdi rozsah jeho zranenia.

Obranca DeKeyser stále mimo hry... Rekonvalescencia Dannyho DeKeysera po zranení členka trvá už viac ako mesiac. DeKeyser stále netrénuje s ostatnými hráčmi Red Wings a je otázne, či sa tento týždeň vráti do hry. Niektorí ďalší hráči utrpeli v posledných dňoch šrámy, no žiaden z nich zatiaľ nútene nepauzoval. Cez menšie zranenia sa dokázali preniesť útočníci Frans Nielsen, Gustav Nyquist (nedávno si narazil koleno) a Scott Wilson.

Filip Hronek sa rozbieha v AHL... Mladý bek Filip Hronek nechal zabudnúť na svoje nevýrazné výkony v tréningovom kempe a v prípravných zápasoch, a takisto na začiatok sezóny v AHL, kedy len vysedával na tribúne ako zdravý náhradník. V minulom týždni sa už naplno etabloval v zadných radoch Grand Rapids a so šiestimi bodmi (1+5) sa vyšvihol na priebežné prvé miesto produktivity medzi tímovými obrancami. Griffins aj vďaka nemu ožili, vyhrali tri z ostatných štyroch zápasov a poskočili na ôsmu priečku Západnej konferencie AHL.

Skauting na reprezentačnom turnaji... Red Wings sa kedysi preslávili tým, že dokázali nájsť talent tam, kde iné kluby NHL nepozerali. V minulom týždni, kedy bola v Európe reprezentačná prestávka, boli jedinou organizáciou, ktorá mala svojho skauta na turnaji Euro Ice Hockey Challenge v Innsbrucku, kde si to rozdali reprezentačné výbery Rakúska, Dánska, Nórska a Južnej Kórey. Že by sa vyberali podobnou cestou aj tentoraz?

Program na tento týždeň

15.11. Detroit vs Calgary
17.11. Detroit vs Buffalo
19.11. Detroit vs Colorado





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.