Víťazstvá začali pribúdať. Ďalšie výmeny na obzore?

MARTIN UŽÁK | 06.11.2017

Víťazstvá začali pribúdať, mužstvo vyrovnalo svoju zápasovú a bodovú bilanciu a odtrhlo sa od suterénu tabuľky. Niektorí hráči naďalej patria medzi najlepších v NHL. Klub pracuje na ďalších výmenách.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Gustav Nyquist po góle do siete Edmonton Oilers (Perry Nelson, USA Today Sports; 05.11.2017)

Posledné výsledky

31.10. Detroit vs Arizona 5:3
02.11. Ottawa vs Detroit 3:1
05.11. Edmonton vs Detroit 0:4

Bilancia a umiestnenie

15 zápasov, 15 bodov, skóre 42:41

Atlantická divízia: 4. (1. Tampa Bay, 24 b.)
Východná konferencia: 10. (1. Tampa Bay, 24 b.)
NHL: 21. (1. Tampa Bay, 24 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (7)
asistencie: Mike Green (12)
kanadské body: Anthony Mantha, Dylan Larkin, Mike Green (všetci 13)
plusové body: Mike Green (+4)
víťazstvá: Jimmy Howard (5)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (92,7 %)

Česi a Slováci

Martin Frk: 15 zápasov, 7 bodov (4+3), -2
Petr Mrázek: 5 zápasov, 2 víťazstvá, úspešnosť zákrokov 92,4 %
Tomáš Tatar: 15 zápasov, 5 bodov (3+2), -1

Stojí za zmienku

Howard a Green v popredí... Jimmy Howard je štvrtý v NHL v úspešnosti zákrokov medzi brankármi s minimálne jedenástimi odchytanými zápasmi (92,7 %). Mike Green je siedmy v NHL v kanadskom bodovaní obrancov (1+12).

Luke Glendening strieľa góly... Obranár Luke Glendening strelil v prvých trinástich zápasoch tejto sezóny už tri góly, čím vyrovnal svoj počin za celý minulý ročník. Novinár Kevin Allen o ňom kedysi vyhlásil, že v NHL raz nasúka 20 gólov. Odvážna predpoveď, je ale fakt, že ak by dával góly v podobnom tempe aj vo zvyšku sezóny, k dvadsaťgólovej hranici by sa minimálne priblížil.

David Booth formálne na waiveri... Doposiaľ málo využívaný veterán David Booth sa minulý týždeň formálne ocitol na waiver listine, podľa očakávania si ho nestiahol žiadny klub a ďalej zostal s Red Wings. Red Wings ho tam umiestnili, aby získali ďalších 30 dní, počas ktorých Booth v prípade presunu do AHL nemusí prechádzať cez waiver, čo je 24-hodinový proces. Klub má vďaka tomu viac flexibility a ak by Bootha chcel vymeniť za niekoho z AHL, môže to urobiť okamžite a bez toho, aby musel jeden deň čakať.

Mladíci chcú byť spolu. A dlho... Kouč Jeff Blashill minulý týždeň prestal s častými zásahmi do zloženia útočných formácií, čo mnohých hokejistov potešilo. Spokojná bola hlavne mladá trojica Andreas Athanasiou, Dylan Larkin, Anthony Mantha. Mantha sa Larkinovi priznal, že dúfa, že budú hrať spolu v jednej lajne až do konca sezóny. Larkin bol ešte trúfalejší: "Dúfam, že budeme hrať v jednej lajne celú kariéru."

Staronová tvár na tréningu... Pri jednom z minulotýždňových tréningov navštívil hráčov Red Wings ich bývalý spoluhráč Johan Franzén. Franzéna posledné roky prenasledujú symptómy spojené s otrasmi mozgu. Žije na predmestí Detroitu, kde čaká na vypršanie svojej zmluvy, aby následne oznámil koniec kariéry. Hoci niektorým fanúšikom Red Wings to nevonia, pre klub je to lepšie, ako keby skončil okamžite.

Frans Nielsen so 700 zápasmi... Veterán Frans Nielsen odohral v nedeľu v Edmontone svoj 700. zápas v základnej časti NHL. Z jeho spoluhráčov nastúpili v NHL častejšie ako on iba Henrik Zetterberg, Trevor Daley, Niklas Kronwall a Mike Green. Nielsen oslávil svoje jubileum víťazným gólom. V doterajšom priebehu sezóny strelil víťazný gól už v troch zo siedmich víťazných zápasov Red Wings (v jednom prípade rozhodol samostatné nájazdy; takýto gól sa do štatistík nepočíta).

Prvá nula Petra Mrázeka... Petr Mrázek odchytal v Edmontone svoj prvý zápas po viac ako dvoch týždňoch, pôsobil dobrým dojmom a vďaka 36 zákrokom si pripísal svoju prvú nulu v tejto sezóne a celkovo jedenástu v základnej časti NHL. Red Wings pred sezónou vyhlásili, že Jimmyho Howarda plánujú využiť v 50 až 55 zápasoch a Mrázek by mu mal sekundovať z pozície druhého brankára. Bude zaujímavé sledovať, či a ako sa ich role preskupia, ak bude Mrázek takto pokračovať.

Pyrrhovo víťazstvo Nyquista... K víťazstvu na ľade Edmontonu prispel aj Gustav Nyquist, autor jedného gólu. Hru však musel opustiť už v prvej tretine po tom, čo si poranil pravé koleno po strete s domácim obrancom Ericom Grybom. Ľad opúšťal na jednej korčuli a v očividných bolestiach. Podľa prvých správ si nepotrhal kolenné väzy, takže zranenie by nemuselo byť vážne.

DeKeyser stále mimo hry... Obranca Danny DeKeyser vynechal posledných dvanásť zápasov pre poranený členok. Minulý týždeň sa mal vrátiť, ale neustál väčšiu záťaž a lekári mu odporučili, aby odpočíval a niekoľko dní nekorčuľoval. Koncom minulého týždňa už znova začal korčuľovať, je však možné, že do hry nezasiahne ani v tomto týždni. O operácii sa nateraz neuvažuje.

Tyler Bertuzzi je uzdravený... Mladík Tyler Bertuzzi sa pozviechal z komplikovaného zranenia zápästia a s Grand Rapids už odohral svoje prvé dva zápasy v tejto sezóne (v tom druhom rovno strelil víťazný gól). Ak sa nič mimoriadne nestane, Red Wings ho plánujú nechať v AHL niekoľko mesiacov a následne mu dať priestor aj v NHL. Griffins jeho služby rozhodne uvítajú, do novej sezóny AHL vstúpili rozpačito a v prvých dvanástich zápasoch získali len jedenásť bodov.

Ďalšie výmeny na obzore?... Riley Sheahan a Ryan Sproul majú trejd za sebou, čaká takýto osud aj niektorých ďalších hráčov Red Wings? Vylúčiť sa to nedá, a už vôbec nie po scenérii zo zápasu v Ottawe. Súboj Senators a Red Wings sledovalo 22 skautov z 20 klubov, čo je takto skoro v novej sezóne neobvyklé. Senators sa netaja tým, že by do svojich radov chceli priviesť jedného útočníka (v noci na dnes sa im to aj podarilo, keď získali hviezdneho Matta Duchenea). Na trejdoch dlhodobo pracujú aj Red Wings, ktorí majú medzery predovšetkým v defenzíve a podľa niektorých interných zdrojov im chýba ešte jeden útočník, ktorý by ochotne chodil hrať pred bránku súpera a bol by aj efektívny. Či z toho niečo bude, to sa ukáže možno už do dvoch týždňov, kedy bude základná časť v prvej štvrtine a niektoré kluby sa budú snažiť zaplátať diery v zostave.

Program na tento týždeň

06.11. Vancouver vs Detroit
09.11. Calgary vs Detroit
11.11. Detroit vs Columbus





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.