Rekapitulácia turnaja nováčikov v Traverse City

MARTIN UŽÁK | 13.09.2017

Devätnásty ročník turnaja nováčikov v Traverse City sa skončil premiérovým víťazstvom výberu Chicago Blackhawks. Detroit Red Wings, organizátori turnaja, skončili na šiestom mieste.


Matěj Machovský v bránke výberu Red Wings (Dave Reginek, Detroit Red Wings; 11.09.2017)


Mladíci Red Wings začali prehrami 2:6 s Carolinou a 3:4 s Chicagom. V treťom zápase porazili New York Rangers 4:1, v skupine Gordieho Howea skončili na tretej priečke a v zápase o piate miesto so St. Louis, tretím tímom skupiny Teda Lindsayho, prehrali 1:5. Konečným šiestym miestom prerušili sériu štyroch ročníkov, počas ktorých zakaždým skončili v najlepšej trojke.

Za Chicagom sa umiestnil Columbus, na treťom mieste skončila Carolina a na štvrtom Minnesota. Siedme miesto obsadil Dallas, posledná priečka pripadla New York Rangers.

Chicago sa stalo jedenástym klubom, ktorý v Traverse City zaznamenal celkové prvenstvo. Pred Blackhawks sa z triumfu radovali Columbus (2005, 2006, 2014, 2015), St. Louis (1999, 2000, 2001, 2004), Minnesota (2003, 2010), Carolina (2009, 2016), Nashville (1998), Washington (2002), New York Rangers (2007), Dallas (2008), Buffalo (2011) a Detroit (2013).

Red Wings na turnaji reprezentovalo 26 mladíkov. Boli medzi nimi aj traja českí hokejisti: obranca Filip Hronek, brankár Matěj Machovský a ďalší obranca Libor Šulák.

Filip Hronek odohral všetky zápasy. V stretnutí s Hurricanes tvoril druhý obranný pár so Šulákom, bol na ľade pri takmer všetkých inkasovaných góloch a zaknihoval päť mínusových bodov. Na druhý zápas sa presunul do prvej obrany, kde mu robil partnera Patrick McCarron. V prvej obrane zotrval aj v posledných dvoch zápasoch, v nich už nastupoval po boku Dennisa Cholowskiho. Na turnaji nebodoval, pripísal si šesť trestných minút, sedem mínusových bodov a trinásť striel, s ktorými bol najčastejšie páliacim obrancom Red Wings. So siedmymi mínuskami bol v tíme najhorší. Kouč Todd Nelson, ktorý ho v tejto sezóne bude viesť v Grand Rapids, to pripísal jeho priveľkej snahe tvoriť hru a skutočnosti, že v niektorých herných situáciách robil príliš riskantné rozhodnutia.

Matěj Machovský zažil neľahký vstup do turnaja, pri prehre s Carolinou chytil len 18 z 23 striel. Dvakrát pustil za chrbát ľahké puky, inokedy mu nepomohli spoluhráči - v jednom prípade inkasoval po tom, čo sa na neho rútili traja osamotení hráči Hurricanes. Kouč Nelson uviedol, že sa mu zdal nervózny a nesústredený, na ďalší zápas ho posadil na lavičku. Keď ho neskôr postavil do súboja s Rangers, Machovský sa mu odvďačil pokojným výkonom s množstvom dobrých zákrokov a pri jedinom víťazstve Red Wings na turnaji pochytal 32 z 33 striel. Po jednom rozpačitom a jednom vyrovnanom výkone skončil s priemerom 3,02 inkasovaného gólu na zápas a s úspešnosťou zákrokov 89,3 %. Sezónu by mal začať v ECHL.

Libor Šulák začínal v druhom obrannom páre po boku Filipa Hroneka, ich spolupráca však nebola veľmi úspešná - zatiaľ čo Hronek si pri prehre s Carolinou pripísal päť mínusových bodov, Šulák zaknihoval štyri. V ďalšom zápase robil zdravého náhradníka, do akcie sa vrátil v posledných dvoch stretnutiach a v oboch tvoril druhý obranný pár s Vilim Saarijärvim. Podobne ako Hronek, ani on na turnaji nebodoval, pripísal si dve trestné minúty, tri strely na bránku a šesť mínusových bodov. So šiestimi mínuskami bol druhým najhorším hráčom Red Wings po Hronekovi. Na turnaji rozbehol svoj boj o NHL a hoci v lete podpísal zmluvu s tým, že sezónu odohrá v NHL alebo vo Fínsku, pred odchodom na turnaj sa nebránil ani prípadnému angažmánu v Grand Rapids. O jeho tohtosezónnom pôsobisku sa rozhodne v najbližších dňoch a týždňoch.

Na väčšinu reprezentantov Red Wings z tohto turnaja teraz čaká hlavný tréningový kemp Detroitu pred sezónou 2017/18. Kemp štartuje vo štvrtok fyzickými testami, hráči sa vrátia na ľad v piatok.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.