Blíži sa veľká a zrejme kľúčová fúra domácich duelov

MARTIN UŽÁK | 10.11.2017

Každý rok sa v NHL objaví aspoň jeden klub, ktorý hrá zo začiatku sezóny oveľa častejšie vonku ako doma. V sezóne 2017/18 pripadol tento údel na Detroit Red Wings, ktorí dosiaľ odohrali sedemnásť zápasov a až dvanásť z nich hrali u súperov.

Takto cestovateľsky náročný program nemal na začiatku tohto ročníka žiadny iný klub NHL. Karta sa však konečne obráti a všetko, čo Red Wings na začiatku zmeškali, to všetko v najbližších týždňoch doženú výdatnou a pravdepodobne rozhodujúcou porciou domácich stretnutí.


Hokejisti Detroit Red Wings (Anne-Marie Sorvin, USA Today Sports; 06.11.2017)


Od zajtrajšieho dňa začína pre hokejistov Red Wings päťtýždňové obdobie, v priebehu ktorého odohrajú 15 zápasov a až 13 z nich absolvujú na vlastnom ľade. Svoju novučičkú Little Caesars Arenu si doposiaľ veľmi neužili, zo začiatku sezóny sa v nej niektorí z nich dokonca strácali a dlho čakali na to, kým sa v nej naplno udomácnia. Túto možnosť dostanú až teraz, pretože až na dve výnimky v nej zotrvajú do polovice decembra.

Výdatná domáca porcia začína šnúrou piatich stretnutí za sebou. Red Wings najskôr zajtra privítajú Columbus Blue Jackets a v ďalších dňoch ich postupne navštívia Calgary Flames (15.11.), Buffalo Sabres (17.11.), Colorado Avalanche (19.11.) a Edmonton Oilers (22.11.).

Po zápase s Oilers čaká na Red Wings rýchla návšteva slávnej Madison Square Garden, kde sa stretnú s domácimi New York Rangers (24.11.). Z MSG sa vrátia domov a na vlastnom klzisku odohrajú ďalšie tri zápasy, postupne s New Jersey Devils (25.11.), Los Angeles Kings (28.11.) a Montreal Canadiens (30.11.). S Canadiens si to následne rozdajú aj na ich ľade (02.12.).

Po zastávke v montrealskom Bell Centre čaká na Red Wings ďalších päť domácich zápasov po sebe. V nich postupne privítajú tímy Winnipeg Jets (05.12.), St. Louis Blues (09.12.), Florida Panthers (11.12.), Boston Bruins (13.12.) a Toronto Maple Leafs (15.12.).

Red Wings v prvých sedemnástich zápasoch tejto sezóny obstáli a darilo sa im viac, ako sa od nich očakávalo. Aktuálne majú na konte 17 bodov, vďaka čomu sú štvrtí v Atlantickej divízii a jedenásti vo Východnej konferencii. V doterajších dvanástich zápasoch v arénach súperov šesťkrát vyhrali a šesťkrát prehrali.

Na svojom vlastnom ľade Red Wings doposiaľ odohrali iba päť zápasov a pripísali si v nich dve víťazstvá, dve prehry a jednu prehru po predĺžení. Veľká porcia domácich zápasov bude pre nich vítanou možnosťou, ako svoju bilanciu v Little Caesars Arene zveľadiť a udržať sa blízko stredu tabuľky Východnej konferencie.

Red Wings majú na vlastnom ľade čo naprávať: v minulej sezóne vyhrali doma (vtedy ešte v Joe Louis Arene) iba 17 zo 41 zápasov a v prvej polovici základnej časti tam stratili veľa drahocenných bodov. Aj to bola jedna z hlavných príčin, prečo sa dlho neudržali v blízkosti postupových priečok a po prvýkrát po 25 rokoch nepostúpili do play-off. Ak chcú na play-off či aspoň na udržanie šance na postup myslieť aj tentoraz, doma musia vo veľkom vyhrávať.

Blížiaca sa porcia domácich zápasov bude mimoriadna ešte z jedného dôvodu. Red Wings sa počas nej prehupnú cez prvú štvrtinu základnej časti a cez 23. november, kedy je v Spojených štátoch Deň vďakyvzdania. Nikto nevie presne vysvetliť, prečo je tomu tak, ale tento americký národný sviatok a táto fáza základnej časti je pre kluby NHL pomerne presnou indikáciou o ich šanciach na postup do play-off. Z historického hľadiska sa do play-off dostáva až 70-80 % mužstiev, ktoré sú v týchto obdobiach na postupových priečkach. Keď uvážime, že základná časť je vtedy len na štarte svojej druhej štvrtiny, je to veľká presnosť.

Je teda veľmi pravdepodobné, že už prvá časť blížiaceho sa úseku s fúrou domácich zápasov bude kľúčová a že už ona môže rozhodnúť o tohtosezónnom osude Detroit Red Wings.


Little Caesars Arena know-how:




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.