Red Wings ukončili utrápenú sezónu 2017/18

MARTIN UŽÁK | 08.04.2018

Utrápená sezóna 2017/18 skončila. Klub spoznal svoje presné šance na víťazstvo draftovej lotérie. Kapitán Henrik Zetterberg opäť prepisoval históriu. Jeden veterán naznačil koniec kariéry. Viacero hráčov sa chystá na májové majstrovstvá sveta v Dánsku.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke a konečné štatistiky sezóny 2017/18:


Henrik Zetterberg vs Artemij Panarin (Jay LaPrete, Associated Press; 03.04.2018)

Posledné výsledky

03.04. Columbus vs Detroit 5:4 po predĺžení
05.04. Detroit vs Montreal 3:4
07.04. Detroit vs N. Y. Islanders 3:4 po predĺžení

Konečná bilancia a umiestnenie

82 zápasov, 73 bodov, skóre 217:255

výhry v riadnom hracom čase: 22
výhry po predĺžení: 3
výhry po nájazdoch: 5
prehry v riadnom hracom čase: 39
prehry po predĺžení: 12
prehry po nájazdoch: 1

doma: 16 výhier, 16 prehier, 9 prehier po predĺžení / nájazdoch

vonku: 14 výhier, 23 prehier, 4 prehry po predĺžení / nájazdoch

úspešnosť presilových hier: 17,5 % (24. v NHL)

úspešnosť hry v oslabení: 77,5 % (23. v NHL)

Atlantická divízia: 5. (1. Tampa Bay, 113 b.; 2. Boston, 112 b.; 3. Toronto, 105 b.)

Východná konferencia: 13. (1. Tampa Bay, 113 b.; 2. Boston, 112 b.; 3. Washington, 105 b.)

NHL: 27. (1. Nashville, 117 b.; 2. Winnipeg, 114 b.; 3. Tampa Bay, 113 b.)

Lídri štatistík

odohraté zápasy: Dylan Larkin, Gustav Nyquist, Henrik Zetterberg (všetci 82)

góly: Anthony Mantha (24) ... Gustav Nyquist (21), štyria hráči (16)

asistencie: Dylan Larkin (47) ... Henrik Zetterberg (45), Mike Green (25)

kanadské body: Dylan Larkin (63) ... Henrik Zetterberg (56), Anthony Mantha (48)

plusové body: Joe Hicketts (+5) ... Darren Helm (+3), Danny DeKeyser (+2)

víťazné góly: Trevor Daley, Dylan Larkin (obaja 4) ... Tomáš Tatar, Frans Nielsen (obaja 3)

strely na bránku: Dylan Larkin (232) ... Gustav Nyquist (213), Anthony Mantha (190)

hrací čas na zápas: Mike Green (22:04) ... Trevor Daley (20:41), Danny DeKeyser (20:19)

vhadzovania: Luke Glendening (58 %) ... Dylan Larkin (49,9 %), Henrik Zetterberg (48,4 %)

trestné minúty: Justin Abdelkader (78) ... Luke Witkowski (68), Dylan Larkin (61)

hity: Justin Abdelkader (174) ... Luke Glendening (137), Jonathan Ericsson (133)

zblokované strely: Danny DeKeyser, Trevor Daley (obaja 125) ... Niklas Kronwall (107)

stratené puky: Dylan Larkin (81) ... Jonathan Ericsson (70), Mike Green (68)

odobraté puky: Dylan Larkin (56) ... Henrik Zetterberg (51), Gustav Nyquist (44)

odchytané zápasy: Jimmy Howard (60) ... Petr Mrázek (22), Jared Coreau (7)

víťazstvá: Jimmy Howard (22) ... Petr Mrázek (8)

úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91 %) ... Petr Mrázek (90,9 %), Jared Coreau (86,7 %)

inkasované góly na zápas: Jimmy Howard (2,85) ... Petr Mrázek (2,89), Jared Coreau (4,26)

čisté kontá: Petr Mrázek (3) ... Jimmy Howard (1)

Česko & Slovensko

Martin Frk: 68 zápasov, 25 bodov (11+14), -14

Petr Mrázek: 22 zápasov, 8 víťazstiev, 3 nuly, úspešnosť zákrokov 90,9 % *

Tomáš Tatar: 62 zápasov, 28 bodov (16+12), -8 **

* vymenený 19. februára k Philadelphia Flyers

** vymenený 26. februára k Vegas Golden Knights

Stojí za zmienku

Opäť bez play-off, opäť v suteréne... Red Wings v tejto sezóne prehrávali viac než dosť. Druhý rok po sebe nepostúpili do play-off a druhý rok po sebe skončili v suteréne súťaže. Predsezónne predpovede expertov sa teda viac menej naplnili. Podobné trpké predpovede sa dajú očakávať aj pred nasledujúcou sezónou. Keďže Red Wings dlhodobo odmietajú kompletnú prestavbu a radšej mužstvo prestavujú postupne a za pochodu, výrazne zlepšenie tak skoro zrejme nepríde.

Šestnásť prehier z devätnástich pokusov... Red Wings do zápasu v Columbuse vyhrali trikrát v rade a opäť vyvracali úvahy o tom, že by koncom sezóny prehrávali zámerne, len aby si zvyšovali svoje šance v draftovej lotérii. Pravda je oveľa krutejšia, ako sa zdá. Opäť sa totiž ukázalo, ako v takmer každom týždni tejto sezóny, že Red Wings aj napriek snahe nemajú kvality potrebné na to, aby boli konkurencieschopní. Columbus a Montreal boli v týždni ďalšími z celého zástupu mužstiev, na ktoré Red Wings nestačia nieže týždne, mesiace či jednu sezónu, ale už dlhé roky. Red Wings prehrali s Blue Jackets i s Canadiens až 16 z posledných 19 vzájomných zápasov. Obzvlášť trpkú príchuť mala prehra v Columbuse, kde Red Wings premrhali náskok 1:4. Dylan Larkin to zhodnotil po svojom: "Je to ako po celú sezónu. Zrazu z nejakého dôvodu prestaneme hrať poctivo a súper nás prevalcuje. Neviem, koľkokrát sa to ešte musí stať, aby sme sa z toho poučili. Hovoríme o tom stále dookola, ale potom vyjdeme na ľad a robíme stále tie isté chyby."

Klub pozná svoje šance v draftovej lotérii... Red Wings ukončili základnú časť na 27. mieste v NHL. Ako piaty najhorší klub budú mať v draftovej lotérii 8,5 %-nú šancu na výhru prvého miesta v drafte a 26,1 %-nú šancu, že budú vyberať na jednom z prvých troch miest. Draftová lotéria sa uskutoční v sobotu 28. apríla v Toronte. Draft prebehne v piatok 22. a sobotu 23. júna v Dallase.

Nováčik Tyler Bertuzzi sa rozstrieľal... Koncom marca skóroval po prvýkrát po 27 zápasoch, v týždni potešil mladík Tyler Bertuzzi ďalšími troma gólmi. Dva dal do siete Columbusu a jeden do siete Montrealu. Sezónu tak ukončil s piatimi presnými zásahmi v posledných ôsmich zápasoch a celkovo 24 kanadskými bodmi (7+17) v 48 zápasoch.

Dylan Larkin na hranici 60 bodov... Mladík Dylan Larkin zaznamenal v Columbuse jednu gólovú prihrávku a dosiahol ňou na svoj 60. kanadský bod v sezóne. Vďaka pokoreniu 60-bodovej hranice dostane od klubu výkonnostný bonus v hodnote 650 tisíc amerických dolárov. V tomto ročníku bol najproduktívnejším hráčom Detroitu, v 82 zápasoch pozbieral 63 bodov (16+47). Sezónu zakončil vo veľkom štýle - v posledných desiatich zápasoch nasúkal sedem gólov a pozbieral trinásť bodov. Red Wings dúfajú, že v ďalšej sezóne sa mu bude dariť ešte viac.

Viacerí hráči späť do AHL... Red Wings v týždni odoslali do svojho záložného mužstva v Grand Rapids viacero hráčov, ktorí môžu hrať play-off AHL. Po zápase v Columbuse sa ku Griffins pridali útočník Jevgenij Svečnikov, zadák Joe Hicketts a brankár Tom McCollum (ten bol v Detroite len ako záskok za krátkodobo chorého Jareda Coreaua). Coreau sa vráti do AHL už čoskoro. Mladík Tyler Bertuzzi sa do AHL viac nevráti; Red Wings usúdili, že túto súťaž už prerástol a bude pre neho lepšie, keď si odpočinie, naberie sily a bude sa sústrediť na nasledujúcu sezónu NHL.

Luke Glendening nakrátko zranený... Okrem brankára Coreaua v týždni nakrátko pauzoval aj kľúčový obranár Luke Glendening po tom, čo v priebehu druhej tretiny zápasu v Columbuse utrpel zranenie v hornej časti tela. Red Wings pôvodne vyhlásili, že Glendening v sezóne už dohral, ale po vynechanom zápase s Montrealom sa ešte vrátil do zostavy a nechýbal tak v záverečnom súboji s New York Islanders. Glendening ukončil sezónu so ziskom 19 bodov (11+8) v 69 zápasoch. Nie po prvýkrát bol najvyťažovanejším útočníkom tímu pri hre vo vlastnom oslabení (02:43 na zápas) a najlepším hráčom tímu na vhadzovaniach (58 %).

Abdelkader na hranici 100 gólov... Útočník Justin Abdelkader strelil v stretnutí proti New York Islanders jeden gól a dosiahol tým na hranicu 100 gólov v základnej časti NHL. Dočkal sa vo svojom 619. zápase. Stal sa len 44. hráčom s minimálne 100 gólmi v drese Red Wings. Z aktívnych hráčov majú na konte viac presných zásahov v drese Red Wings len Henrik Zetterberg (337), Tomáš Tatar (115; už hráč Vegas Golden Knights) a Gustav Nyquist (109).

Liečba kmeňovými bunkami pomohla... V októbri vynechal úvodné tri zápasy pre natiahnuté slabiny, odvtedy sa nezastavil a odohral všetkých zostávajúcich 79 stretnutí Red Wings v základnej časti. Zadák Niklas Kronwall, nastupujúci s natrvalo dokaličeným ľavým kolenom, dokázal niečo, čo nečakal ani on sám. Pomohla mu liečba kmeňovými bunkami, kontroverzná to liečba, ktorá svojho času dodala druhý dych aj Gordiemu Howeovi. Pravda, Kronwall má to najlepšie dávno za sebou a už nikdy nebude takým hráčom ako kedysi. Jeho príspevky sú ale stále viditeľné - podarilo sa mu napríklad bodovať v každom z posledných šiestich zápasov v tomto ročníku. Celkovo pozbieral 27 bodov (4+23), viac ako v každej z posledných dvoch sezón. Ak mu zdravie vydrží, budúcu sezónu plánuje dokončiť posledný rok svojej zmluvy.

Zetterberg sa odtrhol od Fiodorova... Henrik Zetterberg pozbieral v Columbuse tri asistencie, vďaka čomu sa odtrhol od Sergeja Fiodorova a osamostatnil sa na piatom mieste historického bodovania Detroit Red Wings v základnej časti. Zetterberg má momentálne na konte 960 bodov (337+623). Viac bodov v drese Red Wings pozbierali len Gordie Howe (1.809), Steve Yzerman (1.755), Alex Delvecchio (1.281) a Nicklas Lidström (1.142). Zetterberg sa teda stal novým najproduktívnejším európskym útočníkom v histórii klubu.

Labutia pieseň Davida Bootha... Pred sezónou sa vrátil do Ameriky z KHL a často hovoril o tom, ako mu pôsobenie v zaostalom Rusku otvorilo oči. V novembri strelil dva góly do siete New Jersey Devils a počúval, ako fanúšikovia v Little Caesars Arene hromadne skandovali jeho priezvisko. V týždni sa detroitský rodák David Booth (33) rozplýval nad tým, aký je vďačný, že svoju kariéru môže zakončiť pred zrakom celej svojej rodiny a v klube, ktorému v mladosti fandil. Hoci väčšinu ročníka trávil na tribúne ako zdravý náhradník, dal si záležať na tom, aby sústavne drel, rozdával úsmevy a učil mladých hráčov, ako si majú vážiť každý jeden deň v NHL. "Budú to zrejme moje posledné dva zápasy," vyhlásil ešte pred stretnutím s Montrealom. "Som šťastný, že to môžem ukončiť ako hráč Detroit Red Wings." Red Wings mu dali možnosť, aby si predpokladaný koniec vychutnal: posledný zápas sezóny proti New York Islanders odštartoval v otváracej zostave.

Ken Holland s novou dvojročnou zmluvou... Ako na tomto blogu už odznelo, vedenie klubu dávnejšie rozhodlo, že Ken Holland bude pokračovať vo funkcii generálneho manažéra Detroit Red Wings aj v nasledujúcich sezónach. Oficiálne vyhlásenie prišlo v sobotu večer, niekoľko hodín pred posledným zápasom sezóny proti New York Islanders. Vedenie uviedlo, že s Hollandom podpísalo nový dvojročný kontrakt. Očakáva od neho, že časom vybuduje mužstvo, ktoré znova bude bojovať o Stanley Cup. Majiteľ Chris Ilitch vyhlásil, že bude trpezlivý, pretože rodina Ilitchová z minulosti vie, ako dlho trvá proces budovania nového mužstva. To zároveň znamená, že táto zmluva nemusí byť Hollandova posledná. Holland bude pokračovať v prestavbe mužstva za pochodu v podobnom štýle ako v ostatných dvoch rokoch. Vedenie si ho ponechalo nielen pre jeho dlhodobé výsledky a reputáciu medzi hokejovými autoritami, ale aj preto, že s prestavbou má bohaté skúsenosti ešte z dôb, kedy u Red Wings pracoval ako šéf skautingu a neskôr ako asistent generálneho manažéra. Jednou z jeho najbližších úloh bude poodhalenie budúcnosti hlavného trénera Jeffa Blashilla, ktorý má zmluvu ešte na jeden rok. Stane sa tak v utorok, kedy sa hráči naposledy stretnú, absolvujú výstupné lekárske prehliadky, pohovoria si s vedením, vypočujú si, na čom majú v lete pracovať, poberú si svoje veci a urobia si spoločnú fotografiu. Očakáva sa, že Blashill vo funkcii zostane.

Viacero hráčov sa chystá na MS... Viacerí hráči v týchto dňoch uvažujú o tom, že si predĺžia sezónu na májových majstrovstvách sveta v Dánsku. V týždni rozprávali o záujme štartovať na šampionáte útočníci Dylan Larkin (USA) a Martin Frk (Česko). Účasť na turnaji zvažujú aj útočník Gustav Nyquist (Švédsko) a bek Danny DeKeyser (USA). Dánsky center Frans Nielsen vzhliada k šampionátu od novembra, ale ešte sa rozhodne, či naň pôjde, keďže prednedávnom utrpel ľahký otras mozgu. V najbližších dňoch sa pridajú ďalší.

Griffins postupujú do play-off... Záložné mužstvo Detroitu z Grand Rapids odohralo v týždni dva zápasy na ľade arizonského Tucsonu, záložného celku Arizona Coyotes a priebežného lídra Západnej konferencie AHL. Griffins vyhrali iba raz, ale stačilo im to na zabezpečenie postupu do play-off, kde budú obhajovať lanský zisk Calder Cupu. Do konca základnej časti ich čakajú ešte tri zápasy.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.