Séria prehier na čísle šesť; Tatar prvýkrát súperom

MARTIN UŽÁK | 11.03.2018 | aktualizované 12.03.2018

Séria prehier dosiahla číslo šesť. Dvaja hráči si odkrútili tohtosezónny debut. Tomáš Tatar sa dočkal vrelého privítania. Zápas s Vegas Golden Knights mal nepríjemné dozvuky.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Tomáš Tatar a Henrik Zetterberg krátko po čestnom vhadzovaní (Paul Sancya, Associated Press; 08.03.2018)

Posledné výsledky

06.03. Boston vs Detroit 6:5 po predĺžení
08.03. Detroit vs Vegas 0:4
09.03. Columbus vs Detroit 3:2

Bilancia a umiestnenie

68 zápasov, 63 bodov, skóre 177:206

Atlantická divízia: 5. (1. Tampa Bay, 100 b.)
Východná konferencia: 13. (1. Tampa Bay, 100 b.)
NHL: 26. (1. Tampa Bay, 100 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (23)
asistencie: Dylan Larkin (40)
kanadské body: Dylan Larkin (49)
plusové body: Jonathan Ericsson, Frans Nielsen (obaja +3)
víťazstvá: Jimmy Howard (18)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,05 %)

Stojí za zmienku

Reči o strate na postupové miesta prestali... Red Wings prehrali šesť zápasov za sebou a ich hráči v týždni po prvýkrát prestali rozprávať o tom, ako naháňajú postupové priečky. Strata na posledné postupové miesto vo Východnej konferencii narástla na 14 bodov a hráči už vedia, že do play-off opäť nepostúpia. Red Wings sú aktuálne osem bodov od posledného miesta v súťaži. Do konca sezóny ich čaká ešte 14 zápasov a po nich draftová lotéria, ktorá rozhodne o tom, z akých pozícií budú voliť nové talenty na júnovom drafte v Dallase.

Tri prehry s trpkou príchuťou... Týždeň priniesol tri prehry a každá z nich mala trpkú príchuť. V Bostone Red Wings síce dotiahli dvojgólové straty 2:0, 4:2 a 5:3, mohli sa tešiť zo štvorbodovej šou Anthonyho Manthu (2+2) a po prvýkrát po jedenástich zápasoch strelili aspoň štyri góly, ale opäť to nestačilo a na ľade Bruins prehrali už desiaty zápas za sebou. V stretnutí s nováčikom z Las Vegas urobili mnoho chýb, po druhýkrát v tejto sezóne prehrali na nulu a fanúšikovia ich vyprevádzali z ľadu bučaním. Chyby kopili aj v stretnutí s Columbusom - napríklad už druhýkrát za sebou dovolili súperovi streliť gól vo vlastnom oslabení. Na Blue Jackets nestačili piatykrát v rade.

Frans Nielsen s podozrením na otras mozgu... Škvrnou zápasu na ľade Bostonu bolo zranenie všestranného útočníka Fransa Nielsena. Nielsen na začiatku zápasu korigoval skóre na 2:1 a krátko pred koncom prvej tretiny odstúpil z hry po tvrdom zákroku Davida Backesa. Backes atakoval jeho hlavu pri mantineli hodnú chvíľu po odohratí puku. Nielsen sa po jeho ataku zrútil, ťažko sa dvíhal z ľadu a musel do šatne, aby prešiel povinným protokolom k ošetreniu hráčov s podozrením na otras mozgu. Backes bol za svoj zákrok suspendovaný na tri zápasy. Nielsen odvtedy nehral, cez víkend ale trénoval, zatiaľ sa cíti dobre a ak sa jeho stav nezhorší, čoskoro by sa mohol vrátiť do zostavy.

Martin Frk späť v zostave... Martin Frk v týždni po dlhej dobe odohral všetky zápasy Red Wings. Mladý útočník predtým päťkrát sedel na tribúne ako zdravý náhradník. Okamžite po zranení Fransa Nielsena sa vrátil aj na presilovku a v Bostone v nej strelil svoj jedenásty gól v sezóne.

Jared Coreau pod drobnohľadom... Brankár Jared Coreau v týždni absolvoval svoje prvé dva zápasy v tejto sezóne NHL. V prvom z nich, v Bostone, inkasoval hneď z prvých dvoch striel a v 24. minúte striedal po tom, čo chytil iba 12 zo 16 pokusov Bruins. Bol to jeho prvý zápas od posledného predstavenia v AHL spred viac ako troch týždňov. Celý zápas odchytal až v Columbuse, kde zastavil 33 z 36 striel. Ďalšie šance budú nasledovať. Red Wings zatiaľ nepresvedčil o tom, že je schopný zastávať pozíciu brankárskej dvojky. Po sezóne sa má stať neobmedzene voľným hráčom a ak sa Red Wings rozhodnú ísť inou cestou, je možné, že ho nechajú odísť a budú sa obzerať po inom náhradnom brankárovi.

Tohtosezónny debut Jevgenija Svečnikova... Okrem brankára Jareda Coreaua odohral v týždni svoje prvé dva zápasy v tejto sezóne NHL aj talentovaný útočník Jevgenij Svečnikov. Do Detroitu zamieril po zranení Fransa Nielsena. V doterajšom priebehu sezóny hral za Grand Rapids Griffins v AHL a v 52 zápasoch pozbieral 22 bodov (7+15). Zo začiatku sezóny sa trápil, čo spôsobilo aj jeho zranenie v tréningovom kempe, ale v posledných 17 zápasoch na farme sa zlepšil a znovu začal produkovať, keď zaknihoval 17 bodov (5+12). Za Red Wings doposiaľ odohral dva zápasy bez zisku bodu. Na ľad chodil minimálne, do konca sezóny by mal dostať viac priestoru. Red Wings veria, že z neho môže vyrásť produktívny silový útočník.

Vrelé privítanie Tomáša Tatara... Štvrtkový zápas s Vegas bol prvý, v ktorom bol útočník Tomáš Tatar súperom Red Wings. Tatar bol vymenený ku Golden Knights pred uzávierkou prestupov. Počas svojho dlhoročného pôsobenia v Detroite patril medzi obľúbené figúry v šatni, jeho odchod ťažko niesli spoluhráči i tréner Jeff Blashill. Aj preto sa pri návrate do Detroitu dočkal vrelého privítania. Tatar prišiel pozdraviť svojich nedávnych spoluhráčov na rannom rozkorčuľovaní, večer sa postavil na čestné vhadzovanie, nastúpil v otváracej formácii a dočkal sa aj pocty v podobe videa, ktoré zhŕňalo jeho kariéru v drese Detroit Red Wings. Video sa objavilo na kocke nad ľadom v priebehu prvej tretiny, na čo fanúšikovia zareagovali ováciami a potleskom v stoji. Po zápase uviedol, že je vďačný za všetko, čo preň Detroit urobil, a že mu naň zostane mnoho krásnych spomienok.

Nepríjemné dozvuky zápasu s Vegas... Zápas s Vegas bol pre Red Wings obzvlášť frustrujúci. Na ich zlom výkone sa výrazne podpísali niekoľkí mladí útočníci, ktorí by mali v tejto dobe vystúpiť z radu a ukázať, že sa chcú stať novými lídrami tímu. Namiesto toho žalostne bránili alebo nebránili vôbec, nebojovali, kopili chyby a neraz pripravili šance pre súpera. Tento ich prístup sklamal najmä kapitána Henrika Zetterberga, ktorý vyhlásil, že ak chcú hrať hokej na náhodu, ak nechcú brániť a chcú len čakať na to, čo im naservírujú spoluhráči, možno týmto štýlom dajú aj 25 alebo 30 gólov, ale nikdy nič nevyhrajú. Zetterberg nikoho konkrétneho nemenoval, bolo ale zjavné, že kritiku smeroval najmä na Anthonyho Manthu a Andreasa Athanasioua, duo, ktoré urobilo najokatejšie chyby. Koniec koncov, obaja sa na druhý deň kajali a rozprávali o tom, ako sa musia naučiť hrať zodpovedne a vyrovnane. Nebolo to po prvýkrát, čo bol Zetterberg rozčarovaný z toho, že proces rozvoja mladíkov, ktorí ho raz majú nahradiť, nie je rýchlejší a plynulejší.

Grand Rapids Griffins na ôsmom mieste... Záložný celok Detroitu z Grand Rapids vyhral v týždni jeden zo svojich dvoch zápasov a vo vyrovnanej Západnej konferencii AHL figuruje na priebežnom ôsmom mieste s podielom 58,2 % bodov (v AHL rozhoduje percentuálny podiel získaných bodov, keďže nie všetky tímy hrajú rovnaký počet zápasov). Griffins čaká do konca základnej časti ešte 15 zápasov.

Program na ďalší týždeň

12.03. San Jose vs Detroit
15.03. Los Angeles vs Detroit
16.03. Anaheim vs Detroit
18.03. Colorado vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.