Jeden hráč vymenený, o ďalších sa rozhodne dnes

MARTIN UŽÁK | 26.02.2018

Mužstvo nemieni vzdať boj o play-off. Kapitán Henrik Zetterberg znova prepisoval históriu. Prvý hráč pred prestupovou uzávierkou vymenený, o osude niektorých ďalších sa rozhodne dnes. 

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Po skončení zápasu s Carolina Hurricanes (Raj Mehta, USA Today Sports; 24.02.2018)

Posledné výsledky

20.02. Detroit vs Nashville 2:3
22.02. Detroit vs Buffalo 2:3 po predĺžení
24.02. Detroit vs Carolina 3:1
25.02. N. Y. Rangers vs Detroit 2:3 po predĺžení

Bilancia a umiestnenie

62 zápasov, 62 bodov, skóre 165:183

Atlantická divízia: 5. (1. Tampa Bay, 87 b.)
Východná konferencia: 12. (1. Tampa Bay, 87 b.)
NHL: 23. (1. Tampa Bay, 87 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (20)
asistencie: Dylan Larkin (37)
kanadské body: Dylan Larkin (46)
plusové body: Jonathan Ericsson (+6)
víťazstvá: Jimmy Howard (18)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,2 %)

Česko & Slovensko

Martin Frk: 50 zápasov, 20 bodov (10+10), -12
Tomáš Tatar: 62 zápasov, 28 bodov (16+12), -8

Stojí za zmienku

Hráči bojujú a nemienia sa vzdať... Viacerí hráči minulý týždeň vyhlásili, že boj o play-off nemienia vzdať. Po dvoch víťazstvách za sebou znížili stratu na posledné postupové miesto vo Východnej konferencii na päť bodov. Do konca základnej časti ich čaká ešte 20 zápasov, z toho až 13 odohrajú na ľade súperov. Nemusí to byť na škodu, pretože na svojom ľade sa v ostatnej dobe strelecky vytrápili a mali problém streliť čo i len tri góly - sobotný zápas s Carolinou bol ich prvý domáci zápas od 5. januára s aspoň tromi gólmi v sieti súpera.

Andreas Athanasiou konečne skóroval... Jeden z gólov Red Wings v zápase s Nashvilleom strelil mladý útočník Andreas Athanasiou, ktorý tak ukončil svoje 13 zápasov trvajúce čakanie na presný zásah. Pre Athanasioua to bola už druhá jalová séria v aktuálnej sezóne - v novembri a decembri neskóroval 15 zápasov za sebou. Zrod ďalšej streleckej mizérie nepripustil, keďže skóroval aj na ľade Rangers. V štyroch minulotýždňových zápasoch pozbieral štyri body (2+2).

Martin Frk prestal hrávať... Pred ôsmimi dňami nehral proti Torontu, minulý týždeň nezasiahol hneď do troch zo štyroch zápasov. Mladý útočník Martin Frk prestal hrávať a začal robiť zdravého náhradníka. A to práve v dobe, kedy Red Wings hrajú dôležité zápasy.

Ďalší veľký zásah Henrika Zetterberga... Kapitán Henrik Zetterberg strelil v zápase s Carolinou svoj 335. gól v základnej časti a vyrovnal sa Tedovi Lindsayovi na piatom mieste v klubovej tabuľke strelcov. Pre Zetterberga to bol zároveň 100. gól v základnej časti v presilovej hre, čo u Red Wings okrem neho dokázali už len ďalší šiesti hokejisti. Aby toho nebolo málo, bol to zároveň víťazný gól zápasu, pre Zetterberga už 64. v drese Red Wings v základnej časti, čím v tomto smere prekonal Brendana Shanahana a posunul sa na piate miesto v klubovej histórii.

Dylan Larkin ďalej rozdáva prihrávky... Dylan Larkin začal v tomto ročníku hrávať na poste stredného útočníka a skóruje podstatne menej ako vo svojich prvých dvoch sezónach v NHL. Zato však rozdáva viac gólových prihrávok. Minulý týždeň rozšíril svoje bodové konto o ďalšie tri a s 37 asistenciami zostáva najlepším nahrávačom Red Wings. Larkin pozbieral v tejto sezóne toľko gólových prihrávok ako v prvých dvoch sezónach dohromady.

Ďalšia show Howarda v New Yorku... Newyorčan Jimmy Howard bol zamlada veľkým fanúšikom New York Rangers a v Madison Square Garden vie excelovať. Inak tomu nebolo ani vo včerajšom zápase, v ktorom zastavil 36 z 38 striel, bol vyhlásený prvou hviezdou a pre Red Wings vychytal druhé víťazstvo v priebehu dvoch dní. V Madison Square Garden doposiaľ odchytal osem zápasov, inkasoval v nich v priemere iba 1,62 gólu na zápas a chytil až 94,98 % striel Rangers.

Trevor Daley strieľa víťazné góly... O víťazstve na ľade New York Rangers rozhodol šesť sekúnd pred koncom predĺženia obranca Trevor Daley. Bol to jeho siedmy gól v prebiehajúcej sezóne a už štvrtý víťazný. Toľko víťazných gólov nemá v tejto sezóne na konte žiadny iný hráč Red Wings.

Petr Mrázek vymenený do Philadelphie... Minulý týždeň odštartoval výmenou brankára Petra Mrázeka k Philadelphia Flyers. Mrázek bol vymenený za podmienečnú voľbu vo štvrtom kole tohtoročného draftu a podmienečnú voľbu v treťom kole budúcoročného draftu. Ak do konca základnej časti vyhrá päť zápasov a Flyers postúpia do play-off, voľba vo štvrtom kole draftu 2018 sa zmení na voľbu v treťom kole (Mrázek od výmeny vyhral oba svoje zápasy a Flyers posilnili svoje šance na postup do play-off). Ak Flyers tento rok postúpia do finále Východnej konferencie a Mrázek vyhrá v play-off šesť zápasov, voľba v treťom kole draftu 2018 sa zmení na voľbu v druhom kole. Ak Mrázek po sezóne podpíše s Flyers novú zmluvu, Red Wings získajú od Flyers aj voľbu v treťom kole draftu 2019. Ak s ním Flyers novú zmluvu nepodpíšu, táto voľba zanikne. Red Wings si ponechali polovicu jeho zostávajúceho platu za túto sezónu. Český gólman, ktorý bol ešte pred dvoma rokmi v klube považovaný za brankára budúcnosti, bol vymenený na štvrtý pokus. Predtým ho odmietli Edmonton Oilers, New York Islanders a najskôr aj Philadelphia Flyers. Flyers zmenili svoj postoj až po tom, čo sa im zranil aj druhý brankár. Generálny manažér Ken Holland po výmene potvrdil to, o čom sa v klube dlhodobo šepkalo: Red Wings Mrázekovi prestali veriť a vzhľadom na jeho komplikovanú situáciu mu neplánovali ponúknuť novú zmluvu, takže ho radšej vymenili, aby o neho neprišli bez náhrady. Mrázek v tejto sezóne odchytal za Red Wings 22 zápasov s úspešnosťou zákrokov 90,9 % (89,2 % v prvých jedenástich zápasoch a 92,5 % v ostatných jedenástich). Detroit opustil po šiestich sezónach, počas ktorých nastúpil do 166 zápasov základnej časti a desiatich zápasov play-off.

Jared Coreau na pozícii dvojky... Po odchode Petra Mrázeka zaujal miesto brankárskej dvojky Red Wings dvadsaťšesťročný dlháň Jared Coreau, so 198 centimetrami najvyšší brankár, aký kedy v organizácii pôsobil. Coreau v doterajšom priebehu sezóny chytal za Grand Rapids, od 22. decembra vyhral v AHL 13 z 18 zápasov s úspešnosťou zákrokov 93,3 %. Minulý týždeň ešte nechytal a Red Wings sa dnes do 21:00 SEČ musia rozhodnúť, či ho ešte formálne vrátia späť do AHL (na jeden deň, iba na papieri). Ak to urobia, Coreau by vďaka tomu mohol po skončení svojej sezóny v NHL chytať v Calder Cupe a obhajovať minuloročný triumf Griffins, no Red Wings by tým pádom prišli o jednu zo štyroch možností, ktoré majú po uzávierke prestupov na povolanie hokejistu z farmy. Rovnaké rozhodovanie čaká klub aj v prípade mladého útočníka Tylera Bertuzziho.

Griffins vyhrávajú aj bez Coreaua... Grand Rapids Griffins minulý týždeň vyhrali dva zápasy a udržali sa na druhom mieste Centrálnej divízie AHL. Po presune Jareda Coreaua do NHL začal hájiť bránku Griffins aj Matěj Machovský a hneď pri prvom štarte od začiatku zápasu zaknihoval výhru.

Pred uzávierkou prestupov

Podobne ako pred týždňom, aj tentoraz pridávam prehľad minulotýždňových správ o potenciálnych výmenách pred prestupovou uzávierkou, ktorá nastane dnes o 21:00 SEČ. Detroit Red Wings môžu dovtedy vymeniť niekoľko svojich hokejistov za draftové voľby alebo talentovaných mladíkov.

Situácia Mikea Greena sa skomplikovala... Obranca Mike Green, hlavný adept Red Wings na výmenu, minulý týždeň ďalej pauzoval s poranením krku. Hoci niekoľkokrát trénoval a podľa vyjadrení hlavného trénera Jeffa Blashilla bol blízko k návratu do zostavy, Red Wings ho do akcie nepustili. V ostatných dňoch pauzovali aj mnohí ďalší hráči, ktorí sú adeptmi na trejd v iných kluboch po celej NHL, Green však ako jeden z mála nehral vinou zranenia. Hráči, ktorí pauzujú pre zranenie, môžu byť vymenení, ak to záujemcom neprekáža. Na druhú stranu ale platí, že zranenie na trhovej hodnote nepridáva, skôr naopak. Môže to byť aj prípad Greena, ktorý by Red Wings napokon nemusel priniesť to, čo si od jeho výmeny sľubovali (voľbu v prvom alebo druhom kole draftu a talentovaného mladíka). Situácia sa skomplikovala aj tým, že na trhu je po novom aj Ryan McDonagh, kapitán New York Rangers, a najmä hviezdny Erik Karlsson, kapitán Ottawa Senators. Kým donedávna bol Green najlepším dostupným obrancom na trhu, upútal veľkú pozornosť napr. u Tampa Bay Lightning a dokonca súhlasil so svojou potenciálnou výmenou k Lightning (v zmluve má klauzulu, ktorá mu umožňuje súhlasiť alebo nesúhlasiť s výmenou), pozornosť Lightning a ďalších klubov sa v posledných dňoch sústreďovala už na Karlssona. Očakáva sa, že budúcnosť Karlssona a zrejme aj McDonagha bude na trhu riešená ako prvá a až následne môže prísť na Greena (uviedol Craig Custance, The Athletic). Tampa v súčasnosti dáva prednosť práve jednému z dvojice Karlsson - McDonagh, a predpokladá sa, že ak ich cena bude privysoká, až následne sa vráti ku Greenovi. Takto môžu postupovať aj iné kluby (Bob Duff, HockeyBuzz). Green bude v lete neobmedzene voľným hráčom a Red Wings si pre nedostatok miesta pod platovým stropom a nutnosť podpísať viacero mladých hráčov pravdepodobne nebudú môcť dovoliť ponúknuť mu novú zmluvu. Preto je k dispozícii na výmenu. Red Wings sa ho snažia vymeniť, aby o neho neprišli bez náhrady.

Záujem o Tatara a Nyquista trvá... Pred dvoma týždňami vzbudzoval veľkú pozornosť klubu Nashville Predators útočník Gustav Nyquist, minulý týždeň Predators prejavili väčší záujem aj o Tomáša Tatara (zistil Elliotte Friedman, Sportsnet). Red Wings a Predators o výmene Tatara komunikovali (Bob McKenzie, TSN); Red Wings by za Tatara chceli voľbu v prvom kole draftu a / alebo talentovaného mladíka (Craig Custance, The Athletic; Helene St. James, Detroit Free Press). Tatar vyvolal veľký záujem viacerých klubov v sobotu, ako to uviedol analytik NHL a bývalý hráč Red Wings, Aaron Ward. Podľa Friedmana pretrváva záujem aj o Gustava Nyquista, o ktorého sa uchádzajú minimálne dva kluby zo Západnej konferencie.

Protihodnota za Glendeninga prinízka... Záujem vyvolal aj defenzívne ladený útočník a kľúčový obranár Luke Glendening, ktorý má s Red Wings zmluvu ešte na ďalšie tri sezóny s ročným príjmom 1,8 milióna dolárov. Red Wings prednedávnom dali záujemcom najavo, že ak ho chcú získať, musia ponúknuť viac ako je obvyklé, pretože s jeho službami sú spokojní. Záujem prejavili Toronto Maple Leafs, s ktorými Red Wings viedli intenzívne rozhovory aj o mladých hráčoch, ktorých by Toronto mohlo ponúknuť (zistil Elliotte Friedman, Sportsnet). Maple Leafs ale nakoniec mali vyrukovať iba s jednou konkrétnou ponukou - voľbou v piatom kole draftu, zatiaľ čo Red Wings od nich požadovali voľbu v druhom kole draftu alebo talentovaného mladíka (Frank Seravalli, TSN).

Ken Holland chce byť trpezlivý... Generálny manažér Ken Holland minulý týždeň vyhlásil, že Red Wings nepôjdu do uzávierky prestupov po hlave a nebudú meniť svojich hráčov za každú cenu. Čo sa im nepodarí dodnes do 21:00 SEČ, o to sa budú pokúšať počas letného draftu, tréningového kempu pred novou sezónou alebo pri budúcoročnej uzávierke prestupov. Holland uviedol, že aj v nasledujúcich sezónach chce ďalej získavať draftové voľby a talentovaných mladých hráčov, ale v prestavbe tímu plánuje pokračovať za pochodu a nemieni sa vzdávať hráčov, ktorých odchod by mužstvo oslabil. Ďalej chce stavať na kombinácii mladých a skúsených hráčov, čakať na vypršanie niektorých ťažobných kontraktov, robiť pozvoľné, nie rozsiahle zmeny, a postupne, nie vo veľkom privádzať nové tváre. Samozrejme, to všetko, ak po tejto sezóne zostane vo funkcii, alebo ak sa majitelia klubu nerozhodnú ísť inou cestou, hoci často bolestivejšou.

Program na tento týždeň

26.02. uzávierka prestupov
28.02. St. Louis vs Detroit
02.03. Winnipeg vs Detroit
04.03. Minnesota vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.