Osud mužstva spečatený; Mrázek prvýkrát súperom

MARTIN UŽÁK | 26.03.2018

Tohtosezónny osud mužstva bol definitívne spečatený. Jeden hráč strelil svoj premiérový gól v NHL, druhý v tejto sezóne dohral, tretí znova prepisoval históriu, ďalší dostal pozvánku na majstrovstvá sveta. Brankár Petr Mrázek bol po prvýkrát súperom.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Frans Nielsen po svojom góle zo samostatného nájazdu (Paul Sancya, Associated Press; 20.03.2018)

Posledné výsledky

20.03. Detroit vs Philadelphia 5:4 po samostatných nájazdoch
22.03. Detroit vs Washington 0:1
24.03. Toronto vs Detroit 4:3

Bilancia a umiestnenie

75 zápasov, 65 bodov, skóre 192:233

Atlantická divízia: 6. (1. Tampa Bay, 106 b.)
Východná konferencia: 14. (1. Tampa Bay, 106 b.)
NHL: 27. (1. Nashville, 107 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (23)
asistencie: Dylan Larkin (42)
kanadské body: Dylan Larkin (54)
plusové body: Frans Nielsen, Joe Hicketts (obaja +1)
víťazstvá: Jimmy Howard (19)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (90,86 %)

Stojí za zmienku

Osud tejto sezóny definitívne spečatený... Bolo to zjavné už niekoľko mesiacov a od štvrtkovej prehry s Washingtonom je to oficiálne: Red Wings stratili aj poslednú teoretickú šancu na postup do play-off a vo vyraďovacej fáze sezóny sa nepredstavia. V play-off budú chýbať druhýkrát za sebou, čo sa im naposledy prihodilo pred 35 rokmi.

Koniec dlhočiznej série prehier... Výhra nad Philadelphiou znamenala pre Red Wings ukončenie série desiatich prehier po sebe. Pre Red Wings to bola najdlhšia séria porážok od februára a marca 1982, kedy prehrali štrnásťkrát za sebou, čo je zároveň ich negatívny klubový rekord.

Premiérový gól Jevgenija Svečnikova v NHL... Talentovaný útočník Jevgenij Svečnikov strelil v zápase s Philadelphiou svoj premiérový gól v NHL. Dočkal sa ho v deviatom zápase. V NHL dokázal skórovať už vlani, keď v apríli 2017 rozhodol samostatné nájazdy v stretnutí s Ottawou, ale gól zo samostatných nájazdov sa nezapočítava do základných individuálnych štatistík. Svečnikov sa stal štvrtým detroitským hráčom, ktorý v priebehu tejto sezóny strelil svoj prvý gól v NHL. Pred ním sa to podarilo triu Martin Frk, Tyler Bertuzzi, Luke Witkowski.

Mike Green v tejto sezóne dohral... Ofenzívne ladený bek Mike Green odohral proti Philadelphii svoj posledný zápas v sezóne. Na druhý deň na tréningu si obnovil zranenie krčnej chrbtice a Red Wings ho už nechali odpočívať. Green bol v tejto sezóne najväčším adeptom Red Wings na výmenu, no jeho trejd stroskotal práve vinou tohto zranenia. Red Wings najskôr očakávali, že na operáciu pôjde po skončení sezóny, no napokon ju podstúpi do 5. apríla. Zákrok absolvuje v New Yorku, u lekára, ktorý pred štyrmi rokmi operoval chrbát Henrika Zetterberga. S tréningom bude môcť začať asi dva mesiace po operácii. Green v tejto sezóne odohral za Red Wings 66 zápasov a pozbieral 33 bodov (8+25). Bola to jeho tretia sezóna v drese Detroitu a v každej z nich bol najproduktívnejším obrancom mužstva. Red Wings by s ním radi uzavreli novú zmluvu; zatiaľ preferujú krátkodobý kontrakt na dva roky. Ak by sa nedohodli, Green bude od 1. júla voľným hráčom.

Larkin a Bertuzzi konečne skórovali... Minulý týždeň priniesol aj koniec dvoch dlhých sérií bez streleného gólu. Ako prvý sa prestal strelecky trápiť mladík Dylan Larkin, ktorý vďaka dvom gólom do siete Philadelphie ukončil 17 zápasov trvajúcu sériu bez presného zásahu. Larkin skóroval aj v Toronte a s troma gólmi bol najlepším strelcom Red Wings v uplynulom týždni. V Toronte napol sieť aj mladík Tyler Bertuzzi. U neho produktivita nie je rozhodujúca, napriek tomu sa patrí spomenúť, že skóroval prvýkrát po 27 zápasoch.

Frans Nielsen znova prepisoval históriu... Samostatné nájazdy sú súčasťou NHL od sezóny 2005/06 a už nejaký ten rok majú svojho kráľa, ktorý navyše neustále zvyšuje svoj náskok pred ostatnými hráčmi. Tým kráľom je detroitský Frans Nielsen. Nielsen v týždni rozhodol nájazdovú lotériu v zápase s Flyers a upevnil si historicky prvú priečku v počte gólov (48) i víťazných gólov (22) v samostatných nájazdoch. V NHL sa dosiaľ postavil na 96 nájazdov a s úspešnosťou 50 % zostáva najlepší spomedzi všetkých hráčov s minimálne 80 pokusmi. Red Wings aj vďaka nemu vyhrali 15 z posledných 16 zápasov rozhodovaných v samostatných nájazdoch.

Gustav Nyquist na majstrovstvá sveta?... Útočník Gustav Nyquist dostal krátko po porážke s Washingtonom pozvánku reprezentovať Švédsko na májových majstrovstvách sveta. O jeho účasti, takisto ako o účasti ďalších hráčov Red Wings sa rozhodne v najbližších týždňoch. K šampionátu, ktorý sa bude hrať v Dánsku, vzhliada od novembra aj dánsky rodák Frans Nielsen.

Petr Mrázek prvýkrát súperom... Utorňajší zápas s Philadelphiou bol prvý, v ktorom bol brankár Petr Mrázek súperom Red Wings. Mrázek bol vymenený k Flyers týždeň pred uzávierkou prestupov za podmienečnú voľbu vo štvrtom kole draftu 2018 a podmienečnú voľbu v treťom kole draftu 2019. V prvej tretine sa dočkal pocty v podobe videa, ktoré zhŕňalo jeho kariéru u Red Wings. Zápas mu nevyšiel, chytil iba 16 z 19 striel a v polovici druhej tretiny bol vystriedaný. Mrázek dosiaľ odchytal za Flyers 13 zápasov s priemerom 3,26 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosťou zákrokov 88,6 %. Päť zo svojich 13 stretnutí v drese Flyers vyhral, čo znamená, že ak Flyers postúpia do play-off, voľba vo štvrtom kole tohtoročného draftu sa zmení na voľbu v treťom kole.

Griffins bližšie k postupu do play-off... Záložné mužstvo Detroitu z Grand Rapids urobilo minulý týždeň veľký krok k postupu do play-off AHL. Griffins vyhrali tri zo štyroch zápasov na ľade svojich priamych konkurentov v boji o play-off a postúpili na šiestu priečku Západnej konferencie AHL. Do konca základnej časti ich čaká ešte osem zápasov.

Libor Šulák začal spoznávať AHL... Obranca Libor Šulák ukončil svoju sezónu v najvyššej fínskej súťaži, pricestoval do Detroitu, kde absolvoval lekársku prehliadku, a následne sa pripojil ku Grand Rapids Griffins v AHL. Ako na tomto blogu už odznelo, u hráčov v jeho štatúte ide o obvyklý postup. Šulák zostane s Griffins do konca tejto sezóny a čoskoro by sa mal dočkať súťažného debutu v AHL. Kedy presne bude debutovať, to je zatiaľ neznáme, keďže Griffins majú vo svojich zadných radoch pretlak a Šulák musí vynechať päť až osem dní vinou natiahnutých slabín a až následne môže začať s mužstvom trénovať.

Program na tento týždeň

26.03. Montreal vs Detroit
27.03. Detroit vs Pittsburgh
29.03. Buffalo vs Detroit
31.03. Detroit vs Ottawa





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.