Petr Mrázek a jeho (prvé) zápisy do histórie

MARTIN UŽÁK | 11.07.2016 | aktualizované 01.07.2019

Petr Mrázek nastupoval za Detroit Red Wings v rokoch 2013 až 2018 a za ten čas stihol v mnohých smeroch prepísať klubovú i ligovú históriu.


Petr Mrázek (Paul Sancya, Associated Press)


Najnižšie draftovaný

Mrázek bol draftovaný v roku 2010 zo 141. pozície. Z tejto pozície sa v NHL draftuje od roku 1972, s výnimkou rokov 1976 a 1979, takže doteraz na nej bolo vybraných 45 hráčov. Z týchto 45 hráčov je Mrázek jedným z piatich s minimálne 160 zápasmi v NHL. Zopár ďalších hráčov z tejto pozície sa v NHL mihlo v niekoľkých zápasoch, desiatky ostatných sa do nej nikdy nedostali.

Mrázek v tomto smere prepísal aj klubovú históriu, pretože bol najnižšie draftovaným brankárom a zároveň jediným takto nízko draftovaným brankárom, ktorý za Red Wings odchytal toľko zápasov.

Triumfy na prvý pokus

Mrázek vstupoval do profesionálneho hokeja v sezóne 2012/13 a hneď vošiel do histórie ako druhý brankár, ktorý v jednej sezóne dokázal vyhrať svoj úvodný zápas v ECHL, AHL i NHL. Podarilo sa mu to s Toledo Walleye v ECHL, Grand Rapids Griffins v AHL a Detroit Red Wings v NHL. Takéto úspešné premiéry v jednej sezóne dal dohromady už len Kanaďan Alex Auld v sezóne 2001/02. Mrázek je teda jediným európskym brankárom s týmto málo vídaným počinom.

Dotiahnutie do zdarného konca prišlo 7. februára 2013, kedy Mrázek debutoval v NHL pri víťazstve 5:1 na ľade St. Louis Blues a 26 úspešnými zákrokmi si vyslúžil titul druhej hviezdy zápasu.

Historická séria s Bolts

Najviac historických zápisov s podpisom Mrázeka pochádza z jari 2015 a série play-off proti Tampa Bay Lightning. Mrázek vtedy v bojoch o Stanley Cup debutoval a hoci Red Wings vypadli po prehre 3:4 na zápasy, pri všetkých víťazstvách zaznamenával jeden historický zápis za druhým.

V úvodnom zápase série boli Red Wings pod obrovským tlakom, Mrázek čelil hneď 46 strelám Bolts, ale 44 z nich chytil a vyhral, čo nedokázal nikto od roku 1967. Stal sa piatym nováčikom Red Wings s víťazným debutom v play-off NHL, bol z nich navyše najmladší a prvý za ostatných 21 rokov.

V treťom zápase série Mrázek chytil všetkých 22 striel a stal sa iba piatym detroitským nováčikom, ktorý vo svojej prvej sérii v play-off udržal nulu. Od nuly nemal ďaleko ani vo štvrtom stretnutí, v ktorom však Red Wings nezvládli záver. Dokázal tak aspoň natiahnuť svoju nepriestrelnosť v play-off na 114 minút a 34 sekúnd, čo bol v kontexte histórie NHL najlepší počin nováčika v dvoch nepredlžovaných zápasoch play-off za sebou za ostatných 78 rokov.

Čo Mrázek nedokázal vo štvrtom zápase, to si vynahradil v zápase č. 5, keď pochytal všetkých 28 striel hráčov Tampy. Vďaka tomu sa stal iba tretím nováčikom Red Wings a ich prvým za ostatných 70 rokov s dvoma čistými kontami v jednej sérii, a zároveň iba druhým nováčikom a ich prvým za posledných 78 rokov s dvoma čistými kontami v premiérovej sérii play-off. Udržať dve nuly v jednej sérii play-off sa okrem neho podarilo iba štyrom ďalším nováčikom NHL za ostatných 47 rokov.

Vymazanie Ovečkina

Mrázek pokračoval v dobrých výkonoch aj v sezóne 2015/16. V utorok 10. novembra 2015 mal leví podiel na tom, že washingtonský Alex Ovečkin prišiel o možnosť stať sa najlepším ruským strelcom v dejinách NHL pred zrakom nového člena Siene slávy, Sergeja Fiodorova, ktorý zápas sledoval v Joe Louis Arene a s ktorým bol Ovečkin dovtedy vyrovnaný na 483 góloch.

Mrázek v ten večer zneškodnil všetkých 15 Ovečkinových striel, celkovo zastavil všetkých 38 striel hráčov Capitals a doviedol Red Wings k víťazstvu 1:0. Urobil tak najvyšší počet zákrokov brankára Red Wings s premietnutím do čistého konta na domácom ľade od januára 1966, kedy Roger Crozier chytil všetkých 31 striel. Tento zápas je zároveň jediným v histórii NHL, kedy jeden z hráčov vyslal až 15 striel na bránku a pritom on a ani žiaden z jeho spoluhráčov nedokázal skórovať.

Najmladší od Osgooda

V januári a zo začiatku februára 2016 bol Mrázek štatisticky najlepším brankárom celej NHL. Svoju výbornú formu demonštroval aj v pondelok 8. februára, kedy zneškodnil všetkých 23 striel hráčov Florida Panthers, pomohol Red Wings k výhre 3:0 a po prvýkrát v NHL si pripísal sezónne víťazstvo s poradovým číslom 20.

Mrázek dosiahol na 20. víťazstvo v sezóne len šesť dní pred svojimi 24. narodeninami - vo veku 23 rokov a 359 dní. Stal sa tak najmladším brankárom Red Wings za ostatných 20 rokov s minimálne 20 výhrami v sezóne. Pred ním dokázal vyhrávať takto hojne a v tak mladom veku Chris Osgood v sezóne 1995/96.

Rýchle tri čisté kontá

Sériu prvého kola play-off 2016 proti Tampe Mrázek nezačínal tak ako na jar 2015, pri nepriaznivom vývoji série sa však do bránky Red Wings vrátil a hneď vo svojom úvodnom zápase - treťom zápase série - sa postaral o ďalší historický zápis. Mrázek chytil všetkých 16 striel, udržal svoje tretie čisté konto v play-off v kariére a doviedol Red Wings k ich jedinej výhre v sérii.

Mrázek potreboval na svoje prvé tri nuly v Stanley Cupe iba osem zápasov. V histórii Red Wings boli takto bezchybní v takom rýchlom tempe iba Normie Smith (1936-37) a Terry Sawchuk (1951-52).

Najlepší v nájazdoch

V sezóne 2016/17 Red Wings vytvorili nový rekord NHL v počte víťazných zápasov po samostatných nájazdoch bez čo i len jednej prehry v sezóne. Red Wings vyhrali všetkých deväť zápasov, ktoré boli rozhodované nájazdmi, a bol to práve Mrázek, kto im k tomuto rekordu pomohol najväčšou mierou.

Mrázek kraľoval ligovým brankárom v počte víťazstiev po samostatných nájazdoch (6) i v úspešnosti zákrokov u brankárov, ktorí čelili minimálne 30 samostatným nájazdom (86,7 %). Za týchto kritérií ide o štvrtú najvyššiu jednosezónnu úspešnosť zákrokov od zavedenia nájazdov v sezóne 2005/06.

Dve nuly za sebou

V sezóne 2017/18, svojej poslednej v drese Red Wings, dokázal Mrázek udržať dve nuly za sebou. Najskôr 14. januára 2018 chytil všetkých 27 striel pri víťazstve 4:0 na ľade Chicago Blackhawks a potom 22. januára 2018 zastavil 37 striel pri víťazstve 3:0 na ľade New Jersey Devils.

Mrázek sa stal prvým brankárom Red Wings s dvoma nulami za sebou v zápasoch základnej časti od čias Dominika Hašeka, ktorému sa to podarilo v januári 2008. Dovtedy posledným brankárom Red Wings s dvoma nulami za sebou bol Chris Osgood, ktorý to dokázal vo finále Stanley Cupu 2008. Mrázek sa okrem toho stal prvým brankárom Red Wings s dvoma nulami za sebou na ľade súpera od čias Mannyho Legaceho, ktorý bol takto nepriestrelný v októbri 2005.

Čisté konto na ľade Devils bolo pre Mrázeka jeho 13. a posledné v drese Red Wings v zápasoch základnej časti. O necelý mesiac bol vymenený k Philadelphia Flyers.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.