Review: Tampa Bay Lightning vs Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 22.04.2016

Tak ako vlani, Detroit Red Wings vypadli z play-off po porážke od tímu Tampa Bay Lightning. Tentoraz vypadli po piatich zápasoch; cez prvé kolo neprešli tretíkrát v rade a štvrtýkrát za posledných päť rokov.


Henrik Zetterberg a Pavel Daciuk po skončení série (David Guralnick, The Detroit News; 21.04.2016)


Séria začala lepšie pre Tampu, ktorá vyhrala prvé dva zápasy na domácom ľade 3:2 a 5:2. Red Wings kontrovali domácim víťazstvom 2:0, ale vo štvrtom zápase prehrali 2:3 a v tom piatom v Tampe 0:1.

Čo bolo v tohtoročnej sérii s Tampou rozhodujúce?

Triplets Line verzia 2.0

Minulý rok to bola trojica Ondřej Palát - Tyler Johnson - Nikita Kučerov, tento rok vymenil Paláta Alex Killorn, ale výsledok bol rovnaký: hlavné slovo v sérii medzi Lightning a Red Wings mala opäť Triplets Line.

Tampa nastrieľala v sérii dvanásť gólov a až desať z nich prišlo z hokejky niektorého z trojice Killorn - Johnson - Kučerov. Táto lajna sama o sebe rozhodla prvé dva zápasy série, mala výrazný podiel na víťazstve vo štvrtom zápase a v tom piatom sa jej nový člen Killorn presadil 103 sekúnd pred koncom tretej tretiny.

Kučerov pozbieral v sérii osem bodov (5+3) a v deviatich zápasoch proti Red Wings v tejto sezóne nastrieľal hneď osem gólov. Johnson pridal dva góly a päť asistencií, v druhom zápase sa predviedol štyrmi bodmi a po trinástich zápasoch play-off proti Detroitu má na konte štrnásť bodov (8+6). Killorn strelil dva víťazné góly a tak ako ostatní dvaja členovia tejto formácie si pripísal šesť plusových bodov. Jediný, kto dokázal týmto hráčom sekundovať, bol Jonathan Drouin so štyrmi asistenciami, z toho tri prišli vo štvrtom zápase.

Red Wings dokázali Triplets Line vymazať iba v treťom zápase zásluhou formácie, v ktorej nastúpila trojica Justin Abdelkader, Riley Sheahan, Luke Glendening. Red Wings tento zápas vyhrali na domácom ľade 2:0, Triplets Line nedovolili jedinú strelu a nechali ich pozbierať 18 trestných minút. Ale už pred štvrtým zápasom série bolo všetko tak ako predtým a keď sa jeden z reportérov pýtal Kučerova na detroitskú lajnu, ktorá Triplets Line v druhom zápase zastavila, Kučerov na neho iba zarazene pozrel a odvetil: "Aká lajna?!"

Red Wings dali v tejto sérii iba osem gólov a každý z nich dal iný hokejista. Z hráčov, ktorí v sérii odohrali všetkých päť zápasov, bodoval každý okrem Pavla Daciuka, pre ktorého to boli dosť možno posledné zápasy v drese Red Wings. Až 15 hokejistov Red Wings uschlo na jednom bode, takže Tampe stačila produkcia jedného útoku. Red Wings boli nemohúci najmä v prvých tretinách, v ktorých neskórovali ani raz. V druhej tretine piateho zápasu nedokázali premeniť ani jeden z troch samostatných únikov, čo sa len tak nevidí.

Presilovky a oslabenia

Ako to v play-off býva, pri rovnovážnom počte hráčov na ľade sú si tímy pomerne rovné a pokiaľ nerobia hrubé chyby, čo Red Wings svojím príznačným spôsobom urobili v druhom zápase série, hra je viac menej vyrovnaná. Pokiaľ to môže niečo zásadne obrátiť, tak sú to špeciálne formácie.

Hoci to zo začiatku série na dominanciu špeciálnych formácií jedného či druhého celku nevyzeralo, postupom času sa presilovky a oslabenia stali dôležitým faktorom a na plnej čiare v nich uspeli hráči Lightning.

Presilovka Tampy sa dlho trápila, koniec koncov tak ako po väčšinu základnej časti, ale štvrtý zápas série rozhodla troma gólmi. Red Wings dokázali ubrániť 82,6 % presiloviek Bolts, a hoci sa im to v troch zápasoch série podarilo na výbornú, v kľúčovom štvrtom zápase ich šikovné kombinácie a krížne pasy už nezastavili.

Zatiaľ čo Tampe stačilo na vlastnej presilovke dominovať v jednom zápase, Red Wings sa to nepodarilo ani raz a celkovo využili iba jednu z 25 možností, ktoré proti Tampe dostali. Tým skončila ich úspešnosť v presilovej hre na mizernom čísle 4 %, čo je aktuálne najhoršie číslo zo všetkých tímov v play-off. Red Wings nedokázali využiť ani dlhú presilovku piatich proti trom na začiatku piateho zápasu. Hráči Tampy v sérii ubránili 96 % oslabení a s týmto skvostným číslom momentálne figurujú v čele štatistík vyraďovacích bojov.

Tampa dokázala udrieť v presilovke v pravý čas, hoci nemala v zostave ostrostrelca Stevena Stamkosa. V oslabení bola efektívna, hoci jej chýbal dôležitý prvok menom Anton Stralman. Pred sériou sa zdalo, že Red Wings by tieto veľké straty mohli využiť. Ale nevyužili ich ani len v týchto herných činnostiach.

Za vyrovnaného stavu

Všetky zápasy tejto série vyhralo mužstvo, ktoré dokázalo skórovať ako prvé. Red Wings sa to podarilo iba vo štvrtom zápase série, čo im proti pozične excelentnému Benovi Bishopovi nakoniec nemohlo stačiť.

Hoci výsledok série pôsobí jednoznačne, priebeh až taký jednoznačný nebol a vo všetkých zápasoch, v ktorých Red Wings prehrali, panoval v tretej tretine nerozhodný stav. Vždy to však boli Bolts, ktorí ten nerozhodný stav dokázali zmeniť, a Red Wings na to ani raz nedokázali zareagovať.

Kľúčovým momentom série bol koniec druhej tretiny štvrtého zápasu. Bolts vtedy viedli 2:0 a boli jednoznačne lepší, no Red Wings sa pred vlastnými fanúšikmi na nich dotiahli a po dvoch zlepených góloch z 35. a 40. minúty vyrovnali na 2:2. Gól na 2:2 prišiel desať sekúnd pred koncom druhej tretiny z hokejky Gustava Nyquista. Bol to ten gól, ktorý mohol otočiť nielen zápas, ale celú sériu. Bolts to však nedopustili.

Keď v kľúčových momentoch štyroch z piatich zápasov panoval vyrovnaný stav, Tampa bola tým mužstvom, ktoré to zakaždým zvládlo. Vo fázach, kedy sa o osude série rozhodovalo, nemali Red Wings nárok.

Bolts zvládli všetky zápasy, v ktorých rozhodoval jediný gól. Hoci sa séria začala tvrdo a v prvých troch zápasoch bolo udelených až 215 trestných minút, boli to práve Bolts, ktorí tomu urobili koniec vo štvrtom zápase. Hneď ako sa začali sústrediť iba na hru a nie na šarvátky, hráčom Red Wings toho veľa nedovolili.

Lekcia do budúcnosti

Tampa Bay Lightning v konečnom dôsledku ukázali, že majú vyzretejšie mužstvo ako Detroit Red Wings. Zatiaľ čo hráči Bolts sa touto sériou dosť možno odrazili k ďalšej dlhej jazde v play-off, omladení a výkonnostne extrémne nevyrovnaní Red Wings dostali ďalšiu tvrdú lekciu, ktorá by ich mala naučiť prijímať prehry a neskôr ich obracať na víťazstvá tak, ako je to s každým tímom, ktorý sa chce stať úspešný.

Nenechajte sa pomýliť - Red Wings v tejto sérii nezlyhali, ako sa môže zdať. Jadro ich hráčov dokázalo vyhrať iba päť z posledných 20 zápasov v play-off, tzn. že naďalej vyhrávajú priemerne iba jeden z piatich zápasov, ktoré v play-off odohrajú. To, samozrejme, nestačí ani len na postup do ďalšieho kola.

Kedy sa to zmení, to je vo hviezdach. Nateraz zostáva dúfať, že Detroit Red Wings sa z tejto prehry poučia a ich mladí hráči, ktorí raz dostanú rozhodujúce slovo, dokážu túto skúsenosť využiť vo svoj prospech.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.