Rozhovory na lavičke sú smiešne, tvrdí Don Cherry

MARTIN UŽÁK | 26.05.2013

Prebiehajúce semifinále Západnej konferencie medzi Chicagom a Detroitom púta značnú pozornosť. Séria odvekých rivalov je adekvátnou rozlúčkou pred prechodom Red Wings do Východnej konferencie, čo je dobrý dôvod na to, aby bola vysielaná nielen americkou, ale aj kanadskou národnou televíziou.

Zápasy Blackhawks a Red Wings sú v Kanade vysielané televíziou CBC. To znamená, že sú súčasťou programu Hockey Night in Canada, a to znamená, že k nim má blízko aj slávny komentátor Don Cherry.


Don Cherry (Darren Calabrese, The Canadian Press; 15.02.2011)


Jedni Cherryho považujú za klauna, ktorý často kritizuje Európanov a nebojovných hráčov. Druhí ho naopak vyzdvihujú a tvrdia, že sa odváži povedať aj to, na čo by jeho kolegovia nemali odvahu.

Nech je tento výstredný pán taký alebo onaký, svoju povesť opäť nezaprel. V piatok 24. mája zverejnil na svojom účte na Twitteri (@CoachsCornerCBC) šesť príspevkov, v ktorých sa pustil do nepriamej kritiky reportéra, ktorý robil rozhovory počas štvrtého duelu série medzi Detroitom a Chicagom (2:0).

Ako obvykle, Cherry bol priamočiary.

"Rozhovory na lavičke počas hokejových zápasov sa pre mňa stali jednou z najbezvýznamnejších vecí v športe. Sledujem Joela Quennevillea (trénera Chicaga; pozn.), ako sa pokúša dať dohromady presilovku, no v tom dostane hlúpu otázku o tom, ako by mal naštartovať svoj tím. Zatiaľ čo hráči sa potia a bojujú ako o život, on dostane otázku, čo by mal spraviť, aby sa jeho tím dostal späť do série," uviedol Cherry.

Cherry narážal na prácu reportéra americkej NBC Pierrea McGuireho, ktorého nekritizoval prvýkrát. Cherry jeho profesionalitu spochybnil aj po štvrtom zápase lanského finále Východnej konferencie medzi New Jersey Devils a New York Rangers (4:1). McGuire mal zlyhať v momente, keď sa hlavní tréneri oboch tímov urputne hádali medzi striedačkami. Zatiaľ čo reportér Glenn Healy okamžite ustúpil a vypol svoj mikrofón, McGuire zostal stáť medzi rozhnevanými koučmi a ich ohnivú hádku dokonca komentoval.

"Niet divu, že (John) Tortorella (tréner New York Rangers; pozn.) počas tých rozhovorov odpovedá len jedným slovom. Je to smiešne. Je mi trápne za ľudí, ktorí to musia robiť," dodal Cherry.

Na to, ako McGuire a jeho kolegovia robia svoju prácu, má každý vlastný názor. Za seba môžem priznať, že Cherryho slová ma zaujali, i preto, že dovoľujú poukázať ešte na jeden absurdný fakt.

Ako vieme, celoštátne vysielanie zápasov znamená krutý stop pre regionálne televízie. V prípade Red Wings ide o stanicu Fox Sports Detroit. Tento kanál prinášal zápasy "Červených krídel" len po prvé kolo play-off. FSD sú momentálne odkázaní iba na pozápasové show, a to aj napriek tomu, že pre nich pracujú profesionáli, ktorí sa s hráčmi Red Wings stretávajú pravidelne a majú o nich tie najčerstvejšie (inými slovami: ďaleko lepšie) informácie.

Je to smiešne, ako by povedal Don Cherry.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.