Na MS v Lotyšsku sa ukáže mnoho známych tvárí

MARTIN UŽÁK | 21.05.2021

V Lotyšsku dnes začínajú majstrovstvá sveta. Na šampionáte sa predstaví kvarteto hráčov Detroit Red Wings, minimálne jedna mladá nádej a viaceré známe tváre z minulosti.

Filip Zadina (vľavo) a Filip Hronek (kredit: USA Today Sports)

Zo súčasných hráčov Red Wings si na šampionáte zahrajú útočníci Filip Zadina, Jakub Vrána (obaja Česko) a obrancovia Filip Hronek (Česko) a Troy Stecher (Kanada).

Zadina bude štartovať na turnaji tohto rangu po prvýkrát v kariére, Vrána a Stecher po druhýkrát a Hronek, ktorý bude v českom tíme jedným z asistentov kapitána, po tretíkrát. Hronek bol na dosiaľ posledných MS 2019 v Bratislave a Košiciach vyhlásený za najlepšieho obrancu a dostal sa do All-Star tímu, zatiaľ čo Stecher získal striebornú medailu.

Na šampionáte si zahrá aj talentovaný obranca Moritz Seider (Nemecko), prvý výber Red Wings z draftu 2019. V tejto sezóne hosťoval v poprednom švédskom klube Rögle BK, po skončení sezóny bol vyhlásený najlepším obrancom najvyššej švédskej súťaže a v nasledujúcej sezóne už začne hrávať v NHL. Na turnaji tohto rangu sa predstaví druhýkrát v kariére.

Na šampionáte by mohol nastúpiť aj zadák Albert Johansson (Švédsko), štvrtý výber Red Wings z draftu 2019. Švédi ho zatiaľ nezapísali na súpisku. Ak by nastúpil, na turnaji tohto rangu by hral premiérovo. V tejto sezóne už reprezentoval na MS juniorov.

Z realizačného tímu Red Wings sa zúčastní Piet Van Zant, dlhoročný športový terapeut detroitských hokejistov. Bude zastávať rolu fyzioterapeuta vo výbere USA.

Na turnaji sa predstaví aj niekoľko bývalých hráčov a členov Red Wings. Na ľade sa ukážu obranca Libor Šulák (Česko), útočník Justin Abdelkader (USA) a eventuálne obranca Alexej Marčenko, ktorý však ešte nebol zapísaný na súpisku Ruského olympijského výboru (Rusi musia štartovať pod týmto názvom pre dopingový škandál). Mimo ľadu to budú niekdajší útočníci Gerard Gallant (hlavný tréner Kanady) a Johan Garpenlöv (hlavný tréner Švédska), niekdajší zadák Andreas Lilja (asistent trénera Dánska) a video kouč Adam Nightingale (asistent trénera USA).

Ďalšími známymi tvárami budú hráči, ktorí svojho času mali v Detroite uzatvorený kontrakt, ale za Red Wings napokon nenastúpili a hrali iba za ich záložný celok v AHL: brankár Harri Säteri (Fínsko), obranca Oliwer Kaski (Fínsko) a útočník Francis Paré (Bielorusko).

Na turnaji sa mal ukázať aj Greg Ireland, niekdajší asistent trénera a neskôr hlavný kouč záložného mužstva Red Wings z Grand Rapids. Ireland mal byť hlavným trénerom talianskej reprezentácie, ale krátko pred odletom do Lotyšska mal pozitívny test na Covid-19 a musel zostať v karanténe. K tímu by sa mohol pripojiť v priebehu šampionátu.

Šampionát sa vzhľadom na pokračujúcu pandémiu odohrá v bubline a minimálne zo začiatku bez prítomnosti divákov. Začne v dvoch osemčlenných skupinách, z ktorých prvé štyri tímy postúpia do play-off. V skupine A sa stretnú Bielorusko, Česko, Dánsko, Ruský olympijský výbor, Slovensko, Švajčiarsko, Švédsko a Veľká Británia, v skupine B to budú Fínsko, Kanada, Kazachstan, Lotyšsko, Nemecko, Nórsko, Taliansko a USA. Turnaj vyvrcholí v nedeľu 6. júna zápasom o zlaté medaily.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.