Detroit nehral v plnom zložení už 763 zápasov v rade

MARTIN UŽÁK | 20.06.2021

Zranenia a s nimi súvisiace absencie patria k hokeju a nevyhnú sa žiadnemu mužstvu. Dokážete si však predstaviť, že by jedno mužstvo NHL nehralo v kompletnom zložení takmer desať rokov? A to ani napriek tomu, že už hodnú dobu prechádza prestavbou, za tie roky ho opustili už mnohí starší hráči s chronickými zdravotnými problémami, rok čo rok sa omladzuje a rok čo rok dáva príležitosť čoraz väčšiemu počtu mladíkov, ktorých telá ešte nie sú také utlčené ako u starších hráčov?

Presne toto je prípad mužstva Detroit Red Wings.

Znie to neuveriteľne, ale Red Wings nehrali v kompletnom zložení - teda s hráčmi, ktorých mali v tej ktorej sezóne pod zmluvou a pokiaľ by neboli zranení, hrávali by v základnej zostave - už 763 súťažných zápasov za sebou.

Všetko to začalo v sobotu 26. novembra 2011 v domácom stretnutí s Nashville Predators. Red Wings vyhrali 4:1, no prišli o jedného zo svojich pravidelne nastupujúcich útočníkov a od tohto zápasu až dodnes ani raz nehrali v plnom zložení.

Ako sa táto niekoľkoročná séria sústavných zranení a absencií rozvinula?

Patrick Eaves v obkolesení lekárov a spoluhráčov. Práve jeho zranením táto séria začala (Dave Reginek, Detroit Red Wings)

Sezóna 2011/12: 65 zápasov v rade bez kompletnej zostavy

Keď Red Wings onoho 26. novembra 2011 nastúpili proti Nashvillu, mali k dispozícii celú zostavu. V bránke stál Jimmy Howard a na lavičke mu robil náhradníka Ty Conklin, v obrane nastúpilo sexteto Nicklas Lidström, Jonathan Ericsson, Brad Stuart, Ian White, Jakub Kindl, Niklas Kronwall a v útoku tucet Pavel Daciuk, Todd Bertuzzi, Johan Franzén, Justin Abdelkader, Danny Cleary, Drew Miller, Jiří Hudler, Henrik Zetterberg, Valtteri Filppula, Tomas Holmström, Darren Helm a Patrick Eaves.

Práve posledne menovaný Eaves bol tým mužom, o ktorého Red Wings prišli a po jeho zranení sa začala dlhočizná vlna ďalších a ďalších zranení. V 58. minúte, krátko pred koncom stretnutia a za rozhodnutého stavu 4:1, ho počas presilovky Predators trafil do hlavy strelou z prvej zadák Roman Josi. Eaves sa zložil k ľadu, otrasený na ňom zostal ležať a po chvíli napätia bol z klziska odvezený na nosidlách. Tvrdý puk z hokejky Josiho mu zlomil čeľusť a sezóna sa pre neho skončila.

Eaves chýbal v zostave Red Wings v zostávajúcich 60 zápasoch základnej časti aj všetkých piatich zápasoch play-off. V dobe jeho zranenia mali Red Wings medzi dlhodobo zranenými hokejistami už zapísaného Jana Muršaka, ktorý si pred štartom sezóny zlomil členok, ale miesto na súpiske nemal isté, bojoval oň s viacerými ďalšími mladými hráčmi z AHL počas predsezónneho kempu a preto sa nepovažoval za pravidelne nastupujúceho hráča Red Wings.

Po Eavesom zranení Red Wings utrpeli ešte niekoľko významných strát. Helm vynechal štyri zápasy pre zranenie slabín, posledných 10 zápasov základnej časti pre zranenie ľavého kolena a posledné štyri zápasy play-off pre operáciu pravého predlaktia. Howard zmeškal 15 zápasov v troch rôznych úsekoch (najskôr poranenie prsta, neskôr dve poranenia slabín). Týždne boli mimo hry aj Ericsson (zlomenina ľavého zápästia), Lidström (členok), Kindl (horná časť tela) a Daciuk (operácia kolena).

Sezóna 2012/13: 62 zápasov

Sezóna 2012/13 bola skrátená pre výluku, začala až v januári 2013. Mnohí hokejisti boli oddýchnutí a plní síl, Red Wings sa napriek tomu nedočkali kompletnej zostavy. Minimálne jeden hráč im chýbal v každom zo 48 zápasov základnej časti a vo všetkých 14 zápasoch play-off.

Na maródke trávil čas predovšetkým Darren Helm. Za celú sezónu odohral iba jeden zápas, viac mu nedovolili bolesti chrbta. Do zostavy sa dostal iba 25. januára 2013, vo štvrtom zápase Red Wings v sezóne. Zostava však nebola kompletná ani vtedy - z pravidelne nastupujúcich hráčov absentoval aj Jonathan Ericsson pre zranené rameno. Helm nakoniec nepotreboval operáciu, ale po 25. januári už len cvičil, rehabilitoval a netrénoval.

Popri Helmovi výraznejšie absentovali aj Jonas Gustavsson, Carlo Colaiacovo a Mikael Samuelsson. Gustavsson musel vynechať 14 zápasov pre slabiny a Colaiacovo 29 zápasov pre poranené rameno. Samuelsson vynechal najskôr 12 zápasov pre zranené slabiny, neskôr 19 zápasov pre zlomený prst a nakoniec posledných 13 zápasov základnej časti a deväť zápasov play-off pre zranenia na hrudi.

Sezóna 2013/14: 87 zápasov

V sezóne 2013/14 Red Wings absolvovali 87 súťažných zápasov, z toho 82 v základnej časti a päť v play-off. Opäť ani raz nehrali v kompletnom zložení, naopak, mali najviac zranených za posledných 23 rokov. Ich hráči vynechali spolu 421 zápasov ("man-games lost"), čo bolo v priemere takmer päť rôznych absencií na zápas. Viac zranení mali iba Pittsburgh Penguins.

Do konca kalendárneho roka 2013, t.j. v prvej polovici základnej časti, mali dlhotrvajúce, postupne sa prekrývajúce zranenia napríklad Darren Helm (aj keď neskôr sa konečne uzdravil a odohral viac než polovicu zápasov základnej časti a všetky zápasy v play-off), Johan Franzén, Stephen Weiss či Pavel Daciuk. Weiss hral naposledy 10. decembra 2013, následne vynechal posledných 50 zápasov základnej časti a všetky zápasy play-off pre zranenie slabín.

Všetkých 82 zápasov v základnej časti a všetkých päť zápasov v play-off odohrali iba dvaja hokejisti - obranca Kyle Quincey a útočník Drew Miller.

Sezóna 2014/15: 89 zápasov

V sezóne 2014/15 Red Wings odohrali 89 súťažných zápasov, z toho 82 v základnej časti a sedem v play-off. Nemali toľko dlhodobo zranených hráčov ako v predchádzajúcej sezóne a až piati hokejisti odohrali všetky zápasy, čo sa v Detroite nestalo 34 rokov (a jeden z nich, Drew Miller, neabsentoval ani po tom, čo v jednom súboji takmer prišiel o oko a niekoľko dní zápasil s obmedzeným videním). Napriek tomu, Red Wings opäť ani raz nenastúpili v kompletnom zložení.

Príčinou pokračujúcej série sústavných absencií boli spočiatku drobné, ale prekrývajúce sa alebo na seba nadväzujúce zranenia, ktoré spôsobovali, že v každom zápase chýbal minimálne jeden hráč základnej zostavy. Red Wings začali bez zraneného Pavla Daciuka, neskôr z hry vypadol aj Johan Franzén a po ňom utrpeli zranenia Kyle Quincey a Stephen Weiss. Zakrátko pribudol na maródku brankár Jonas Gustavsson a ako prvý hráč mužstva pauzoval dlhšie - do konca januára 2015 musel vynechať 36 zápasov pre vykĺbené ľavé rameno. Keď sa Gustavsson do zostavy vrátil, to už bol do konca sezóny odstavený Franzén so zranením v hornej časti tela.

Red Wings mali k plnej zostave najbližšie iba v niekoľkých zápasoch, kedy im chýbal maximálne jeden hokejista. V jednej pasáži v októbri 2014 bol počas štyroch zápasov ako jediný v mužstve zranený Daciuk, koncom októbra bol po dobu piatich zápasov jediným hráčom na maródke Franzén, v jednom zápase na konci novembra a v jednom na konci decembra ako jediný absentoval brankár Gustavsson, vo februári 2015 bol po dobu štyroch zápasov jediným hráčom mimo hry Franzén.

Sezóna 2015/16: 87 zápasov

V sezóne 2015/16 Red Wings odohrali 87 súťažných zápasov, z toho 82 v základnej časti a päť v play-off. Opäť zažili o niečo menej absencií ako v predchádzajúcej sezóne, napriek tomu opäť ani raz nenastúpili v plnej sile a v každom zápase im chýbal aspoň jeden hráč základnej zostavy.

V úvodných dvoch zápasoch sezóny chýbalo trio Pavel Daciuk (členok), Darren Helm (otras mozgu), Danny DeKeyser (noha). Prvá veľká absencia sa začala počítať od tretieho zápasu, kedy zo zostavy až do konca sezóny vypadol Johan Franzén, ktorému sa vrátili symptómy spojené s otrasom mozgu. Otrasy mozgu napokon ukončili Franzénovu kariéru, po absolvovaní prvých dvoch zápasov v sezóne 2015/16 už nikdy viac nenastúpil. Red Wings však ani tak nezažili zápas, v ktorom by pre zranenie nepauzoval ešte niekto ďalší okrem Franzéna.

Daciuk naskočil do hry až v 16. zápase základnej časti. Popri ňom bolo dovtedy zranených viacero ďalších hráčov. Chýbali najmä Brad Richards s poraneným chrbtom, Mike Green s ramenom a Kyle Quincey, ktorý najskôr utrpel otras mozgu a neskôr pauzoval pre zranenie členka. Quincey chýbal v zostave aj po návrate Daciuka, zo začiatku decembra vypadli zo zostavy aj Drew Miller so zlomenou čeľusťou a Teemu Pulkkinen s vykĺbeným ramenom. Miller sa neskôr vrátil, ale od 11. januára až do konca sezóny zostal na maródke pre vážne zranenie kolena. Koleno odstavilo aj Niklasa Kronwalla - vynechal preň jeden mesiac.

Sezóna 2016/17: 82 zápasov

V sezóne 2016/17 Red Wings po prvýkrát po 25 rokoch nepostúpili do play-off a odohrali teda iba 82 zápasov základnej časti. Zastihla ich veľká vlna zranení a znova ani v jednom zápase nemali k dispozícii kompletný káder.

Celú sezónu vynechali Johan Franzén a Joe Vitale. Obom sa vracali symptómy po otrase mozgu, k hokeju sa viac nevrátili a boli zapísaní na listinu dlhodobo zranených hráčov. Red Wings aj bez nich ani raz nenastúpili v plnej sile a vždy im chýbal ešte niekto ďalší.

Z hráčov, ktorí nastupovali pravidelne, zmeškali začiatok sezóny Niklas Kronwall (koleno) a Tomáš Jurčo (chrbát). Kronwall vynechal prvých 11 zápasov a keď sa uzdravil, medzi zranenými zostávali Jurčo a Thomas Vanek (natiahnutý sval). Pred polovicou novembra sa pridal Andreas Athanasiou s poranením ľavého kolena a po polovici novembra Darren Helm, ktorý utrpel zranenie ramena. Vanek sa vrátil 20. a Jurčo 23. novembra, ale od 23. novembra bol z hry von Alexej Marčenko so zranením hornej časti tela a od 26. novembra Jimmy Howard s poranením slabín. Od 3. decembra pribudol aj Justin Abdelkader s poraneným kolenom, od 9. decembra Jonathan Ericsson s bolesťami chrbta, od 20. decembra Mike Green so zranením v hornej časti tela, od 5. januára opäť Kronwall, tentoraz so zranením v dolnej časti tela, a od 20. januára Steve Ott s poranením ramena. K 11. februáru hlásili Red Wings už len troch zranených, ale jeden z nich - Ericsson - zostal na maródke do konca sezóny pre zlomené zápästie. Sezónu neskôr predčasne ukončili aj Ryan Sproul (koleno), Luke Glendening (členok) a Anthony Mantha (zlomený palec pri bitke).

Sezóna 2017/18: 82 zápasov

V sezóne 2017/18 Red Wings druhýkrát v rade nepostúpili do play-off, odohrali iba 82 zápasov v základnej časti a odštartovali prestavbu mužstva. Zažili menej zranení ako po minulé roky, znova však neodohrali jediný zápas, v ktorom by mali k dispozícii všetkých hokejistov pod zmluvou.

Celú sezónu vynechal Johan Franzén, zapísaný na listine dlhodobo zranených hráčov pre symptómy spojené s otrasom mozgu. V 19 zápasoch bol jediným absentujúcim hráčom Red Wings, v ostatných 63 zápasoch zakaždým chýbal ešte niekto ďalší.

Z pravidelne nastupujúcich hokejistov vynechal prvé tri zápasy sezóny Niklas Kronwall (slabiny) a prvých 12 zápasov Tyler Bertuzzi (zápästie). Od štvrtého zápasu až do 17. novembra chýbal Danny DeKeyser (zranený členok), od polovice do konca novembra absentoval Martin Frk (slabiny), od 23. decembra do 22. januára Luke Glendening (zápästie a ruka). V januári vynechali po šesť stretnutí Justin Abdelkader a Darren Helm, obaja pre zranenie slabín. Vo februári vypadol z akcie Andreas Athanasiou pre chorobu a sedem zápasov pre bolesti krku vynechal Mike Green. V marci pribudol na listinu zranených Frans Nielsen a vynechal tri zápasy pre ľahký otras mozgu. V posledných deviatich zápasoch chýbal Green pre obnovené zranenie krku.

Sezóna 2018/19: 82 zápasov

V sezóne 2018/19 Red Wings tretíkrát v rade nepostúpili do play-off. Opäť sa vyrovnávali s veľkými a častými absenciami a opäť neodohrali ani jeden z 82 zápasov v plnom zložení.

Až traja hráči vynechali celú sezónu. K Johanovi Franzénovi pribudol na listinu dlhodobo zranených hráčov Henrik Zetterberg (bolesti chrbta) a podobne ako Franzén, ani on sa k hokeju viac nevrátil. Tretím do partie dlhodobo zranených sa stal Jevgenij Svečnikov, ktorého na celú sezónu vyradila operácia pravého kolena, aj keď za iných okolností by hrával najmä v AHL. Toto trio však nebolo v natiahnutí série neustálych zranení kľúčovým faktorom, pretože iba jeden jediný raz - 20. februára 2019 - Red Wings chýbali iba títo traja hráči, pričom v každom z ostatných 81 zápasov chýbal aj niekto ďalší, neraz viacerí ďalší hráči.

So zraneniami pravidelne nastupujúcich hráčov sa roztrhlo vrece už pred začiatkom sezóny. Niklas Kronwall vynechal prvé tri zápasy pre zranenie v dolnej časti tela, Jonathan Ericsson prvých sedem zápasov pre zranenie v hornej časti tela a Mike Green prvých deväť zápasov pre vírusovú infekciu. Po návrate Kronwalla a Ericssona časom vypadol na dlhšie obdobie Danny DeKeyser (ruka), neskôr opäť Ericsson, medzitým i Thomas Vanek (koleno), Frans Nielsen, Darren Helm (rameno), Anthony Mantha (zlomená ruka), opäť Green (dolná časť tela), Trevor Daley (dolná časť tela), opäť DeKeyser (ľavá ruka). V januári vynechal osem zápasov aj nováčik Michael Rasmussen (dolná časť tela) a keď sa vrátil, zo zostavy hneď vypadol Tyler Bertuzzi (horná časť tela). Aby toho nebolo málo, na konci februára sa v šatni rozmohla brušná chrípka, ktorá vyradila viacero hráčov naraz. Greenovi sa od 5. marca vrátila vírusová infekcia a do konca sezóny už nenastúpil. Zakrátko pauzoval päť zápasov pre poranenie krku Dylan Larkin. Pred polovicou marca začala v tíme ďalšia vlna zranení: najskôr opäť musel na maródku Ericsson (koleno), neskôr vypadli do konca sezóny i Justin Abdelkader (zlomená noha), Daley (chrbát) a Jacob De la Rose (srdcová arytmia).

Vrchol zraneniami zničenej sezóny prišiel v posledných troch zápasoch. Znie to neuveriteľne, ale v každom z nich chýbalo Detroitu až 11 hokejistov. Boli nimi Green, Abdelkader, Daley, Rasmussen, De la Rose, Nielsen (horná časť tela), Ericsson (členok), Vanek (prst), DeKeyser, Jonathan Bernier (obaja horná časť tela) a Luke Glendening. Glendening hral po väčšinu sezóny napriek viacerým zraneniam, ale v závere ročníka viac nevládal a lekári mu naordinovali odpočinok. Mužstvo bolo natoľko zdecimované, že posledné dva týždne sezóny tvorili takmer polovicu kádra hráči z AHL.

Sezóna 2019/20: 71 zápasov

V sezóne 2019/20 Red Wings štvrtýkrát za sebou nepostúpili do play-off a skončili poslední v NHL. Základná časť sa nedohrala pre pandémiu koronavírusu, Red Wings stihli odohrať iba 71 zápasov. Na ich pokračujúcej sérii neustálych absencií v dôsledku zranení sa však nezmenilo nič.

Na listine dlhodobo zranených hráčov boli celú sezónu zapísaní Johan Franzén (naposledy) a Henrik Zetterberg. Opäť však v tejto sérii neboli významným faktorom, pretože Detroitu chýbal v každom zápase minimálne jeden ďalší hráč základnej zostavy.

Z pravidelne nastupujúcich hokejistov zmeškal prvých osem zápasov sezóny Jonathan Ericsson s poranením mäkkých tkanív. Od deviateho zápasu, keď sa Ericsson vrátil, zmeškal tri zápasy Adam Erne so zranením v hornej časti tela. V desiatom stretnutí chýbal Danny DeKeyser pre problémy s chrbtom, neskôr v decembri sa pokúsil o návrat, ale zranenie sa mu obnovilo, do konca sezóny už nehral a v celej sezóne stihol nastúpiť iba osemkrát.

Takmer všetci ostatní hráči sa museli vyrovnávať s rôznymi menšími či väčšími zraneniami, ktoré ich vyradzovali na jednotlivé zápasy, týždne alebo aj mesiace, pričom mnohé z týchto absencií sa ešte vzájomne prekrývali. Luke Glendening musel vynechať 11 zápasov v rade, Justin Abdelkader najskôr tri a neskôr 12 zápasov v rade, Mike Green najskôr tri v rade, neskôr štyri v rade a potom ďalších šesť zápasov v rade. Anthony Mantha zmeškal najskôr osem zápasov pre poranenie kolena a neskôr ďalších 20 pre zranenie hrudného koša a prepichnuté rebrá. Trevor Daley vynechal najskôr 16 zápasov za sebou pre zranenie v dolnej časti tela a neskôr niekoľko jednotlivých zápasov vinou rôznych menších zranení. Jimmy Howard chýbal v ôsmich zápasoch za sebou, Jonathan Bernier v siedmich za sebou, Andreas Athanasiou v 13 za sebou. Filip Zadina musel vynechať posledných 18 zápasov do pozastavenia sezóny pre zlomený členok.

Sezóna 2020/21: 56 zápasov

Sezóna 2020/21 bola skrátená pre pokračujúcu pandémiu a neskoré dohrávanie predchádzajúcej sezóny, začala až v januári 2021. Red Wings piatykrát za sebou nepostúpili do play-off a opäť sa nedočkali kompletnej zostavy. Minimálne jeden hráč im chýbal v každom z 56 zápasov základnej časti, a to opäť bez ohľadu na to, že na listine dlhodobo zranených hráčov figuroval po celý rok (a naposledy) Henrik Zetterberg.

Špecifikom sezóny z hľadiska zdravotných absencií bola povinná karanténa v súvislosti s ochorením Covid-19. Toto ochorenie sa nevyhlo ani Red Wings a značne ich zasiahlo zo začiatku sezóny.

V prvých dvoch zápasoch chýbali pre karanténu v súvislosti s ochorením Covid-19 Christian Djoos a Darren Helm. Úvod sezóny nestihol ani Bobby Ryan (nešpecifikované zranenie). Od tretieho zápasu odstavil Covid-19 aj Robbyho Fabbriho a Adama Erneho. Helm a Djoos sa vrátili v piatom stretnutí, ale pre Covid-19 ďalej absentovali viacerí hokejisti, od tohto zápasu aj Jon Merrill, Sam Gagner a Filip Zadina. Koncom januára pribudol medzi maródov Jonathan Bernier, ktorý so zranením hornej časti tela musel vynechať sedem zápasov. Po deviatich zápasoch vypadol pre problémy s chrbtom Tyler Bertuzzi a hoci sa snažil o návrat, do hry už nezasiahol a záverom sezóny podstúpil operáciu.

V ďalšom pokračovaní sezóny vypadli pre karanténu v súvislosti s Covid-19 na jeden zápas Calvin Pickard, Patrik Nemeth a Erne. V druhej polovici februára vypadol na osem zápasov Troy Stecher pre zranenie v dolnej časti tela. Medzitým na štyri zápasy pre zranenie ľavej ruky maródoval Dylan Larkin. V druhej polovici marca sa opäť zranil Bernier - vinou zranenia v dolnej časti tela vynechal ďalších 10 zápasov. Po 36. zápase vypadol zo zostavy do konca sezóny Bobby Ryan pre svalové zranenie. Zo začiatku apríla predčasne skončil Fabbri (horná časť tela) a v druhej polovici apríla utrpeli zranenia do konca sezóny aj Frans Nielsen (dolná časť tela) a Larkin (krk).

Málo vídaná, smutná séria

Podčiarknuté a spočítané: Detroit Red Wings nenastúpili v plnom zložení v posledných 727 zápasoch základnej časti a 36 zápasoch play-off, teda v 763 súťažných zápasoch za sebou.

Smutným faktom je, že na dlhočiznú vlnu neustálych absencií mali iba minimálny vplyv dlhodobo zranení hráči, ktorí sa k hokeju napokon nevrátili, alebo boli vyradení na celý rok ešte pred štartom sezóny. Red Wings počas tejto nešťastnej 763-zápasovej série zažili iba 20 stretnutí, v ktorých im chýbali iba hráči absentujúci celú sezónu - v 19 zápasoch sezóny 2017/18 to bol Johan Franzén, v jednom zápase sezóny 2018/19 to boli Franzén, Henrik Zetterberg a Jevgenij Svečnikov.

Smutným faktom je aj to, že 763-zápasová šnúra neustálych absencií sa poväčšine dala dohromady len z dlhšie trvajúcich zranení. Niektorí hráči chýbali v zostave Detroitu len z času na čas, v jednom, dvoch alebo troch zápasoch, ale vo vyššie uvedených prehľadoch väčšinou nie sú uvádzaní, pretože boli len ďalšími zranenými hráčmi v jednom obrovskom lazarete. Skrátka, Red Wings za posledných takmer desať rokov postretlo také veľké množstvo zranení, ktoré sa neraz výrazne prekrývali a na mesiace dopredu predurčovali toto mužstvo k tomu, že sa nedočká kompletnej zostavy, že menšie zranenia na niekoľko zápasov nehrali pri formovaní tejto nešťastnej série takmer žiadnu rolu.

Prirodzene, dnešná NHL je iná ako v minulosti a platí to i z hľadiska zranení. Hokejisti sú oveľa viac vyťažovaní, v prístupe k zdraviu sú viac uvážliví, väčší dôraz sa kladie na prevenciu a čo najväčšiu mieru pripravenosti na vrcholový výkon. V minulosti to bolo inak: hráči v určitých obdobiach aj celé mesiace vôbec netrénovali, mali horšiu životosprávu, nastupovali aj napriek bolestivým zraneniam, otrasom mozgu alebo zlomeninám, len aby neprišli o miesto v zostave. "Dnes má hokejista na tele nejaký záder a hneď odpočíva tri zápasy alebo aj tri týždne, čo bolo kedysi nemysliteľné," vtipkoval pred rokmi legendárny Alex Delvecchio, no vzápätí zvážnel a svoje slová klarifikoval: "Ale rozumiem tomu, dnes je úplne iná doba. Kedysi sme mali len dve možnosti: výslnie, alebo peklo."

V každom prípade, hoci zranenia sa nevyhnú nikomu a skôr alebo neskôr postihnú každé mužstvo, dlhá 763-zápasová séria neustálych zranení, ktoré za posledných desať rokov zažívajú Detroit Red Wings, sa ani v dnešnej opatrnejšej a obozretnejšej NHL len tak nevidí.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.