Odpovede: Seider, Raymond, Nielsen, Covid-19

MARTIN UŽÁK | 21.03.2021

Existuje šanca, že Moritz Seider by mohol hrať v NHL ešte v tejto sezóne? Koľko zápasov by mohol odohrať, aby nevstúpila do platnosti jeho nováčikovská zmluva? Prečo Lucas Raymond nehrá NHL? Kto rozhodol o tom, že Frans Nielsen je alternatívnym kapitánom? Koľko hráčov Red Wings doteraz muselo prejsť protokolom NHL Covid-19?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných štrnástich týždňov.

Moritz Seider (Paul Sancya, Associated Press)

Existuje šanca, že (Moritz) Seider by si mohol zahrať NHL ešte v tejto sezóne? A pokiaľ by hral, koľko by mohol odohrať, aby nezačala platiť zmluva? Viem, že normálne to je deväť zápasov, ale tento rok si nie som istý. - Jindřich

Táto šanca bola sprvoti reálna - generálny manažér Steve Yzerman o nej viackrát hovoril pred sezónou, naposledy necelý týždeň pred začiatkom sezóny NHL. Moritz Seider išiel hosťovať do najvyššej švédskej súťaže s tým, že tam zotrvá, dokým sa jeho klubu skončí sezóna, a potom sa pridá k Red Wings, alebo k ich záložnému celku Grand Rapids Griffins v AHL. Momentálne je však málo pravdepodobné, že by sa takýto scenár naplnil.

Základná časť SHL mala byť v tomto období už dávno ukončená, no neskončí sa skôr ako koncom marca alebo až začiatkom apríla. Pandémia nového koronavírusu spôsobila odkladanie viacerých zápasov a výrazné zmeny v programe. Súťaž bola nútená odkladať zápasy aj v posledných dňoch, momentálne má naplánované zápasy do konca marca a pre dva nedávno odložené zápasy zatiaľ nestanovila nový termín. To je prvá komplikácia.

Seider hosťuje v klube Rögle BK, pôsobiacom v meste Ängelholm. Po 39 zápasoch má na konte 27 bodov (6+21). Hráva vo všetkých herných situáciách, vyniká po všetkých stránkach a patrí medzi najlepších mladých obrancov v lige. Vo februári sa rýchlo vrátil do formy po dvojtýždňovej pauze s narazeným ramenom. Rögle má do konca základnej časti odohrať ešte dva zápasy, aktuálne je na prvom mieste tabuľky, má šancu základnú časť vyhrať a v play-off bude mať najvyššie ambície.

Rögle bude po skončení základnej časti čakať, dokým sa skončia dve série v predkole play-off medzi siedmym až desiatym tímom tabuľky. Rögle následne začne hrať štvrťfinále na štyri víťazné zápasy. Aj keby Rögle vypadlo z play-off skoro, Seider by potreboval čas na výstupnú prehliadku, cestu do Ameriky, absolvovanie desaťdňovej karantény a viacdňový tréning, ktorého je počas nahusteného programu v tejto sezóne NHL veľmi málo. Je teda možné, že ani pri najrýchlejšom možnom scenári by sa nedostal do Detroitu skôr ako na konci apríla alebo začiatku mája, teda v čase, kedy by mala sezóna Red Wings pomaly končiť.

Menej reálne je aj to, že by po konci v SHL dohral sezónu v Grand Rapids. Základná časť AHL síce má skončiť o týždeň neskôr ako základná časť NHL, ale AHL tento rok neplánuje udeliť Calder Cup pre víťaza vyraďovacích bojov. Ak sa aj uskutoční play-off a Griffins doň postúpia, malo by sa hrať iba o víťaza divízie v sériách na dva víťazné zápasy, ako zistil Michael Russo z The Athletic.

Z týchto dôvodov je málo pravdepodobné, že Seider dohrá sezónu 2020/21 v Severnej Amerike. Nie je to celkom vylúčené, ale okolnosti tomu nenahrávajú. Red Wings sú spokojní s tým, že sa môže rozvíjať práve v kvalitnej SHL, a pre jeho ďalší rozvoj by bolo ideálne, ak by pokračoval vo výborných výkonoch aj v play-off a dostal sa čo najďalej.

Nováčikovia debutujúci v NHL v tejto skrátenej sezóne môžu odohrať nanajvýš šesť zápasov, aby nevstúpil do platnosti prvý rok ich nováčikovského kontraktu.

Prečo Lucas Raymond nehrá NHL? - Patrik

Čo je s (Lucasom) Raymondom? - Adam

Lucas Raymond, čoskoro devätnásťročný útočník, bol prvou voľbou Red Wings v lanskom drafte. Red Wings ho draftovali zo štvrtého miesta. Zmluvu mu zatiaľ neponúkli. Z hráčov draftovaných minulý rok dostal zmluvu zatiaľ obranca Donovan Sebrango, zvolený zo 63. miesta.

V tejto sezóne pôsobí v materskom klube Frölunda Indians v SHL, najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku. Doposiaľ odohral 34 zápasov so ziskom 18 bodov (6+12). Reprezentoval Švédsko na svetovom šampionáte juniorov. Od 18. februára nehráva pre zranený lakeť; do akcie by sa mal vrátiť koncom tohto mesiaca, krátko pred štartom play-off.

Vo Frölunde dostáva priestor aj v presilovkách a tlačí sa do popredných útokov. Red Wings ho nechali, nech sa naďalej rozvíja v známom prostredí, v jednom z najlepšie pracujúcich klubov v Európe. Zmluva s Indians mu vyprší po tejto sezóne a bude sa rozhodovať, či naďalej zotrvá vo Švédsku a nebude sa ponáhľať do Severnej Ameriky, ako to robia mnohí mladí švédski hokejisti, alebo odíde už nasledujúcu sezónu a bude bojovať o miesto v NHL. Red Wings do neho vkladajú veľké nádeje, časom by sa mal stať jedným z ich kľúčových hráčov.

Zaujímalo by ma, kto vymyslel, že bude mať Frans Nielsen (na svojom drese) áčko (pre asistenta kapitána)? - Tomáš

Red Wings pred touto sezónou vymenovali za nového kapitána Dylana Larkina a oznámili aj mená jeho asistentov - alternatívnych kapitánov pre sezónu 2020/21. Larkinovi v novej funkcii asistujú skúsení útočníci Luke Glendening a Frans Nielsen. Obaja boli alternatívnymi kapitánmi už predtým: Glendening vlani a Nielsen v posledných dvoch sezónach.

Išlo o spoločné rozhodnutie vedúcich činovníkov z manažmentu (Stevea Yzermana a jeho kolegov z hokejových operácií) a hlavného kouča Jeffa Blashilla. Samotní hráči o tejto voľbe nerozhodovali.

Hráči Red Wings naposledy vyberali kapitána v roku 1981, kedy mužstvo manažoval Jimmy Skinner a trénoval Wayne Maxner. Hráči vtedy zvolili za kapitána Reeda Larsona; asistentov nemal.

Od roku 1982, kedy Red Wings manažoval Jimmy Devellano, začal o novom kapitánovi rozhodovať hlavný tréner. Voľbou Nicka Polana bol Danny Gare po tom, ako sa funkcie kapitána vzdal Larson. Asistenti kapitána vtedy ešte neboli určovaní.

Nielsen, čoskoro tridsaťsedemročný útočník, odohral v tejto sezóne zatiaľ 21 zápasov so ziskom päť bodov (1+4). Red Wings oceňovali jeho defenzívu, vodcovské schopnosti, skúsenosti, pracovitosť a nesebeckosť, v hierarchii útočníkov ho však predbehli mladíci a často robil zdravého náhradníka. Vo februári sa ocitol na waiver liste nechránených hráčov, aby ho klub mohol presúvať medzi aktívnou súpiskou a "taxi tímom". V Detroite má zmluvu aj na sezónu 2021/22 so zarátavaným platom 5,25 milióna amerických dolárov. Nebolo by prekvapením, ak by ho Red Wings z posledného roku zmluvy vykúpili. S aktívnou kariérou sa plánuje rozlúčiť v rodnom Dánsku.

Vidím, že každú chvíľu niekto vypadne pre Covid. Koľko našich to už postihlo? - Pavel

Pre ochorenie Covid-19 a s ním súvisiace protokoly muselo v doterajšom priebehu sezóny 2020/21 pauzovať deväť hráčov Red Wings. Boli to Darren Helm, Christian Djoos, Robby Fabbri, Adam Erne, Jon Merrill, Sam Gagner, Filip Zadina, Calvin Pickard a Patrik Nemeth.

Helm mal pozitívny test na Covid-19 počas januárového tréningového kempu a zmeškal prvé štyri zápasy sezóny. Úvodné štyri zápasy musel vynechať aj Djoos, ktorý krátko pred štartom ročníka prišiel cez waiver listinu z Anaheimu a musel do karantény po komerčnom lete z Kalifornie.

Od tretieho zápasu sezóny chýbali pre pozitívne testy Fabbri a Erne, od piateho zápasu sa k nim z rovnakej príčiny pridali Merrill, Gagner a Zadina. Fabbri a Erne zmeškali po osem zápasov, Zadina sedem zápasov, Merrill a Gagner po šesť zápasov.

Pickard musel po februárovom návrate uzdraveného Jonathana Berniera absolvovať komerčný let z Nashvillu do Detroitu a mimo mužstva bol jeden hrací deň. Jeden hrací deň vynechal vo februári aj Nemeth pre falošne pozitívny test.

Hráči a členovia tímu sú na prítomnosť ochorenia Covid-19 testovaní denne. V prípade pozitívneho testu, kontaktu s nakazenou osobou, symptómov ochorenia, po komerčnom lete a ďalších dôvodov musia prejsť protokolom NHL Covid-19, čo je 54-stranový dokument, ktorý podrobne popisuje, ako majú v konkrétnom prípade postupovať. V prípade pozitívneho testu na ochorenie Covid-19 musia postupovať podľa 13-stranového protokolu pre pozitívne testovaných hráčov a členov tímov. Všetci hráči a členovia tímu sa musia po celú sezónu riadiť aj 13-stranovým cestovateľským protokolom a ďalšími protiepidemiologickými opatreniami.


Ďalšie otázky, ktoré ste nám v posledných štrnástich týždňoch zaslali, sa nám do tohto vydania seriálu otázok a odpovedí nezmestili, budú však zverejnené v aprílovom vydaní.

Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na Facebook alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.