Ako sa darilo mladíkom Detroitu na MS juniorov

MARTIN UŽÁK | 06.01.2021

Majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov v Edmontone sa skončili víťazstvom USA. Druhé miesto obsadila Kanada, na treťom mieste sa umiestnilo Fínsko a na štvrtom Rusko.

Detroit Red Wings mali na šampionáte druhé najvyššie zastúpenie spomedzi všetkých klubov NHL - reprezentovalo ich až sedem draftovaných mladíkov a šiesti z nich zasiahli do akcie. Poďme si teda zrekapitulovať, ako sa im darilo a kde budú v tejto sezóne pokračovať.


Útočník Elmer Söderblom na rozvojom kempe mladých nádejí Detroit Red Wings (kredit: Clark Rasmussen, 29.06.2019)

Gustav Berglund (Švédsko)

Devätnásťročný obranca, deviaty výber Red Wings z draftu 2019 (177. celkovo). Dobre stavaný a tvrdo hrajúci, výkonnostne vyrovnaný zadák.

V mužstve Švédska mal limitovanú rolu. Nastúpil iba raz, s číslom 7, vo víťaznom zápase základnej skupiny B proti Rakúsku (4:0). Za 14 minút a 47 sekúnd si pripísal sekundárnu asistenciu na tretí gól, plusový bod a štyri strely na bránku. V ostatných zápasoch robil zdravého náhradníka.

Po vypadnutí Švédska vo štvrťfinále sa vrátil do klubu Västerås IK, hrajúceho v Allsvenskan, druhej najvyššej mužskej švédskej súťaži, kde hosťuje z prvoligového klubu Frölunda Indians.

Albert Johansson (Švédsko)

Dvadsaťročný obranca, štvrtý výber Red Wings z draftu 2019 (60. celkovo). Nebojácny, šikovný, mobilný, ofenzívne ladený, sebavedomý obranca a dobrý korčuliar. Ako jediný reprezentant Red Wings na turnaji mal s klubom už uzatvorenú nováčikovskú zmluvu.

Nastupoval s číslom 9, v druhej obrane, v presilovkách i oslabeniach. Odohral všetkých päť zápasov Švédska a pozbieral tri body za tri asistencie. Zaznamenal aj štyri trestné minúty. Priemerne hral 18 minút a 52 sekúnd na zápas, čo bol štvrtý najvyšší hrací čas spomedzi obrancov tímu. S 12 strelami na bránku sa podelil o pozíciu najčastejšie strieľajúceho obrancu švédskeho výberu.

Asistoval v zápasoch skupiny B proti Česku (7:1) i Rakúsku (4:0) a v neúspešnom štvrťfinále proti Fínsku (2:3). V zápase skupiny B proti Rusku (3:4 po predĺžení) urobil v krátkom slede dve chyby, čím umožnil Rusom skórovať. Inak hral spoľahlivo. Zo začiatku šampionátu ho tréneri šetrili a hral menej, jeho minutáž však každým zápasom narastala. V posledných dvoch zápasoch hral viac ako 21 minút a patril medzi najvyťažovanejších hráčov na ľade.

Po vypadnutí vo štvrťfinále sa vrátil do svojho materského klubu Färjestad BK, hrajúceho v SHL, najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku.

Theodor Niederbach (Švédsko)

Osemnásťročný útočník, tretí výber Red Wings z draftu 2020 (51. celkovo). Šikovný a kreatívny center, zdatný nahrávač s excelentným hokejovým myslením a videním.

Nosil číslo 16. Väčšinu zápasov odohral v strede tretieho útoku, hoci krátko pred štartom turnaja trénoval v strede prvého útoku. V prvom útoku nastúpil až vo štvrťfinále. Chodil do presiloviek a oslabení. V piatich zápasoch Švédska strelil dva góly a zaznamenal dva plusové body. Priemerne hrával 17 minút a 46 sekúnd na zápas. Vyznačoval sa dobrým prehľadom a umným rozdávaním prihrávok, zaostával však v početnosti streľby - v piatich stretnutiach vyslal iba osem striel na bránku a v niektorých situáciách so streľbou zbytočne váhal.

Skóroval vo víťaznom zápase skupiny B proti Česku (7:1), keď poslal do siete odrazený puk, a v následnom víťaznom stretnutí proti Rakúsku (4:0), keď sa strieľaný puk obtrel o jeho korčuľu. V poslednom zápase skupiny B s USA (0:4) bol vyhlásený za najlepšieho hráča švédskeho tímu.

V každom zápase vyhral minimálne polovicu svojich vhadzovaní. Celkovo na turnaji vyhral 64,37 % vhadzovaní, čo bol druhý najlepší výkon spomedzi hráčov s minimálne 85 vhadzovaniami.

Po vypadnutí vo štvrťfinále sa vrátil do organizácie Frölunda Indians, kde pred odchodom na MS veľmi sporadicky hrával v SHL, najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku. Na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie bude môcť hrať aj budúci rok.

Lucas Raymond (Švédsko)

Osemnásťročný krídelný útočník, prvý výber Red Wings z draftu 2020 (4. celkovo). Vysoko kvalitný, rozdielový hráč so šikovnými rukami, rýchly korčuliar s nebezpečnou strelou švihom a excelentným hokejovým myslením. Vyniká v hre jeden proti jednému, v hre pod tlakom a v kľúčových situáciách. Má obrovský potenciál, je pravdepodobne najlepším mladým útočníkom v systéme Red Wings.

Nastupoval s číslom 18. V mužstve Švédska mal poprednú rolu, hrával v prvej útočnej formácii i v presilovkách. V piatich zápasoch pozbieral päť bodov za dva góly a tri asistencie. Pripísal si aj dve trestné minúty a dva plusové body. Priemerne hrával 18 minút na zápas. S 25 strelami na bránku bol druhým najčastejšie strieľajúcim hráčom švédskeho výberu.

Vo víťaznom zápase skupiny B proti Rakúsku (4:0) strelil gól, pridal asistenciu, vyslal desať striel na bránku a pozviechal sa z nebezpečného nárazu do mantinelu. V neúspešnom štvrťfinále proti Fínsku (2:3) strelil gól švihom z ľavého kruhu a pridal asistenciu.

Demonštroval svoje šikovné ruky a výbornú techniku. Čakalo sa od neho viac. Nebol takým veľkým ofenzívnym lídrom Švédska, ako sa pred šampionátom predpokladalo.

Po vypadnutí vo štvrťfinále sa vrátil do klubu Frölunda Indians v SHL, najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku, kde sezónu dokončí. Na MS tejto vekovej kategórie bude môcť hrať aj budúci rok.

Elmer Söderblom (Švédsko)

Devätnásťročný útočník, ôsmy výber Red Wings z draftu 2019 (159. celkovo). S výškou 202 cm a hmotnosťou 108 kg prevyšuje väčšinu svojich rovesníkov. Má šikovné ruky, dokáže sa presadzovať v hre pred bránkou súpera a na malom priestore, hoci fyzickou hrou zatiaľ nevyniká.

Nosil číslo 25. Hrával na krídle tretieho útoku, v prvých štyroch zápasoch po boku ďalšej draftovej voľby Red Wings, Theodora Niederbacha. Odohral všetkých päť zápasov Švédska a pozbieral v nich tri body za dva góly a asistenciu. Zaznamenal aj dva plusové body a 16 striel na bránu. Priemerne hrával 17 minút a 47 sekúnd na zápas.

Oba jeho góly boli výstavné a identické: strelil ich v presilovke po tom, ako prijal prihrávku pred bránkou súpera, nečakane si prehodil puk pomedzi nohy a vystrelil pod hornú žŕdku. Takýmto efektným spôsobom skóroval vo víťaznom zápase skupiny B proti Česku (7:1) a v neúspešnom štvrťfinálovom stretnutí proti Fínsku (2:3). V zápase proti Fínsku a predtým v zápase skupiny B proti Rusku (3:4 po predĺžení) bol vyhlásený najlepším hráčom tímu.

Vynikal aj pri vyrovnanom počte hráčov na ľade: pokročilá štatistika Corsi ukázala, že keď bol na ľade, Švédsko kontrolovalo až 60,2 % všetkých streleckých pokusov.

Pred štartom turnaja ho trápili problémy s chodidlom a po prílete do Edmontonu musel s mnohými ďalšími hráčmi švédskeho výberu nečakane vynechať viacero tréningov a zatvorený na izbe hotela prečkať neplánovane dlhšiu karanténu, napriek tomu patril medzi najlepších hráčov tímu. Zaostal jedine v korčuľovaní, ktoré je jeho slabinou.

Po vypadnutí vo štvrťfinále sa vrátil do organizácie Frölunda Indians, kde pred odchodom na MS veľmi sporadicky nastupoval v SHL, najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku.

Eemil Viro (Fínsko)

Osemnásťročný obranca, šiesty výber Red Wings z draftu 2020 (70. celkovo). Veľmi dobrý korčuliar, dobre pracuje s pukom, aktívne podporuje ofenzívu a rýchlo dozrieva.

Nastupoval s číslom 6. Celý turnaj odohral v tretej obrane Fínska, pravidelne naskakoval do hry v oslabení. V siedmich zápasoch pozbieral dva body za dve asistencie. Zaznamenal aj štyri trestné minúty, sedem plusových bodov a 11 striel na bránku. S priemerným hracím časom 18 minút, 19 sekúnd na zápas bol štvrtým najvyťažovanejším korčuliarom fínskeho výberu.

Obe jeho gólové prihrávky boli primárne a zaznamenal ich v dôležitých okamihoch vyraďovacej fázy turnaja. Prvýkrát asistoval vo štvrťfinále proti Švédsku (3:2) po tom, ako vyviezol puk, vnikol s ním do útočného pásma, urobil nečakanú kľučku a prihral na kontaktný gól na 1:2. Druhýkrát asistoval na začiatku tretej tretiny pri víťaznom zásahu v zápase o tretie miesto s Ruskom (4:1) po tom, ako bola jeho strela od modrej čiary tečovaná.

Predvádzal spoľahlivé výkony, hral umne v defenzíve, bol pracovitý a bojovný, rýchlo vyvádzal puk, plynule prechádzal pásmami. Ťažil z výborného korčuľovania a excelentnej pozičnej hry. Bronzová medaila predstavuje najväčší úspech v jeho doterajšej kariére.

Vracia sa do klubu TPS Turku, hrajúceho v Liige, najvyššej mužskej súťaži vo Fínsku. Na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie bude môcť štartovať aj budúci rok.


Na turnaj bol nominovaný aj vysoký a pohyblivý český brankár Jan Bednář, ôsmy výber Red Wings z draftu 2020 (107. celkovo). Po celý turnaj však plnil rolu tretieho gólmana a do hry nezasiahol. Po vypadnutí ČR vo štvrťfinále sa už nevracal do extraligových Karlových Varov, kde zo začiatku sezóny hosťoval, a pripojil sa k mužstvu Acadie-Bathurst Titan v kanadskej juniorskej súťaži QMJHL. Na MS tejto vekovej kategórie sa bude môcť predstaviť ešte budúci rok.

K prvému miestu USA prispel Ryan Martin, dlhoročný asistent generálneho manažéra Red Wings (v minulosti Kena Hollanda, dnes Stevea Yzermana) a manažér záložného mužstva Red Wings z Grand Rapids. Martin sa podieľal na skladbe tímu USA.

Štvrté v poradí Rusko viedol ako hlavný tréner legendárny Igor Larionov, niekdajší dlhoročný hráč Red Wings, trojnásobný víťaz Stanley Cupu, člen slávnej 'Ruskej päťky' a Siene slávy.

Za USA, Kanadou, Fínskom a Ruskom sa zostupne umiestnili Švédsko, Nemecko, Česko, Slovensko, Švajčiarsko a Rakúsko. Keďže všetky ostatné šampionáty juniorov boli v dôsledku pandémie nového koronavírusu pre túto sezónu zrušené, z elitnej kategórie nikto nevypadol a rovnaké zloženie bude mať aj budúcoročný šampionát v Kanade.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.