22. máj v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 22.05.2021

Marc Crawford v akcii (Alan Lessig, The Detroit News; 22.05.1997)

22.05.1997: Jedna výhra od postupu do finále Stanley Cupu

Dňa 22. mája 1997 hrali Detroit Red Wings a Colorado Avalanche, veľkí rivali a úhlavní nepriatelia, štvrté finále Západnej konferencie. Red Wings viedli 2:1 na zápasy, v tomto stretnutí zvíťazili 6:0, zvýšili vedenie v sérii na 3:1 a už len jedno víťazstvo ich delilo od postupu do finále Stanley Cupu.

O góly Red Wings sa postarali Viačeslav Kozlov, Sergej Fiodorov a dvojnásobní úspešní strelci Igor Larionov a Kirk Maltby. Kozlov a Fiodorov pridali aj po asistencii, Martin Lapointe asistoval trikrát a Mike Vernon v bránke Red Wings zastavil všetkých 19 striel.

22.05.1997: Marc Crawford osočuje Scottyho Bowmana

Štvrté finále Západnej konferencie 1997 medzi Red Wings a Avalanche vošlo do histórie aj neslávne známym besnením coloradského trénera Marca Crawforda. A to v čase, kedy bola rivalita medzi Red Wings a Avalanche na vrchole, plná nenávisti a osočovania, v ktorom sa Crawford vyžíval.

Red Wings boli onoho 22. mája 1997 jednoznačne lepší, po dvoch tretinách viedli 5:0 a skóre 6:0 zavŕšili v 46. minúte. Od 50. minúty sa ľadová plocha zmenila na bojisko a duel prerušili tri väčšie šarvátky. Prvá sa strhla v 51. minúte, druhá v 54. minúte a tá posledná, kritická, v 58. minúte.

Krátko pred koncom stretnutia sa do seba pustili domáci Martin Lapointe a hosťujúci Eric Lacroix, a vzápätí sa začali biť aj domáci Brendan Shanahan a hosťujúci René Corbet. Keď ich rozhodcovia po chvíli oddelili a začali na ľade upratovať, pozornosť sa preniesla na lavičky.

Crawford podišiel k plexisklu, ktoré rozdeľovalo lavičky, a začal slovne napádať detroitského kouča, legendárneho Scottyho Bowmana. Nakláňal sa k lavičke Red Wings a Bowmanovi, kričal a hromžil. "Dostali sme jedného z vašich hráčov!" reval na Bowmana po tom, ako jeho zverenec Mike Keane v jednej pasáži pred šarvátkou sekol Igora Larionova a Corbet zbúral brankára Mikea Vernona.

Do slovného konfliktu sa zakrátko zapojili ďalší členovia realizačných tímov, až na lavičku preskočil jeden z rozhodcov, povesil sa na plexisklo a začal oba tábory oddeľovať. Crawford bol frustrovaný priebehom a výsledkom stretnutia a snažil sa dostať na lavičku Red Wings, až ho museli zadržať vlastní hráči. Konflikt skončil po tom, ako sa rozzúrený Crawford vykričal na Bowmana, a neskôr, keď už bol o niečo pokojnejší, s ním ešte diskutoval zblízka.

Nebolo to prvýkrát, čo Crawford a Bowman mali medzi sebou slovnú roztržku. Keď v play-off 1996 coloradský Claude Lemieux zozadu udrel do hlavy Viačeslava Kozlova, Bowman hanobil Lemieuxa pred jeho blízkymi a kričal na neho z otvorených dverí autobusu, dúfajúc, že bude za svoj špinavý faul suspendovaný (tak aj bolo - Lemieux dostal jeden zápas). Crawford následne začal Bowmana viniť z toho, že "manipuluje médiami, rozhodcami a ligovými predstaviteľmi". Inokedy, na jar 1997, keď sa Red Wings krvavo pomstili za špinavý faul Lemieuxa na Krisa Drapera a Lemieuxa brutálne zmlátil Darren McCarty, úradoval Crawford opäť: v útrobách detroitskej arény udrel lakťom zadáka Aarona Warda a snažil sa silou mocou dostať do miestnosti pre rozhodcov. Crawford a Bowman počas vzájomných zápasov postávali na vyvýšenej lavičke, vedeli o sebe a často po sebe kričali. Bowman ho neraz upozorňoval, aby prestal pokrikovať na jeho hráčov.

V slovných konfliktoch Crawforda a Bowmana sa stala najslávnejšou veta, ktorú Bowman vyslovil práve počas Crawfordovho besnenia z 22. mája 1997 a celkom ho odrovnal: "Poznal som tvojho otca skôr ako ty a nemyslím si, že by bol veľmi hrdý na to, čo teraz predvádzaš."

V samotnom dueli bolo udelených 236 trestných minút, z toho 128 dostalo Colorado a 108 Detroit. NHL udelila Coloradu pokutu 10 tisíc amerických dolárov za to, že Crawford nadával Bowmanovi a snažil sa dostať na lavičku Red Wings. Crawford si bol vedomý toho, že to prehnal - po zápase sa kajal a verejne ospravedlňoval.

Colorado v nasledujúcom zápase vrátilo Detroitu požičané a na vlastnom ľade ho porazilo rovnakým pomerom 6:0. Red Wings však uzavreli sériu víťazstvom 3:1 v šiestom zápase, v následnom finále Stanley Cupu zmietli 4:0 tím Philadelphia Flyers a dočkali sa prvého Stanley Cupu po 42 rokoch.


Marc Crawford vs Scotty Bowman, 22.05.1997

22.05.2002: Dominik Hašek s asistenciou na gól v predĺžení

Asistencia brankára nie je neobvyklá, asistencia brankára v predĺžení zápasu play-off NHL sa však bežne nevidí. Historicky prvým brankárom, ktorý prihral na gól v predĺžení zápasu play-off, sa stal detroitský Dominik Hašek. Podarilo sa mu to 22. mája 2002 v treťom finále Západnej konferencie medzi Detroit Red Wings a Colorado Avalanche.

Zápas sa hral v Denveri a v riadnom hracom čase skončil 1:1. Colorado dlho viedlo po góle Roba Blakea, o vyrovnávajúci zásah sa postaral v tretej tretine Luc Robitaille.

Hašekova asistencia prišla v 13. minúte prvého predĺženia. Pri striedaní oboch mužstiev pohotovo rozohral puk na ľavé krídlo na Stevea Yzermana, Yzerman prihral do jazdy Fredrikovi Olaussonovi, ten po prekročení modrej čiary napriahol k strele, skóroval a rozhodol o víťazstve 2:1.

Hašek predviedol aj 20 úspešných zákrokov a bol vyhlásený druhou hviezdou zápasu. Tou prvou bol obranca Olausson, pre ktorého to bol prvý gól v Stanley Cupe po dlhých desiatich rokoch. Olausson naposledy skóroval v play-off NHL v roku 1992. Iba piati hráči v dejinách NHL zažili medzi jedným a nasledujúcim gólom v Stanley Cupe dlhší pôst - jedenásť rokov.

Red Wings po gólovej spolupráci Hašeka, Yzermana a Olaussona viedli nad Avs 2:1 na zápasy, sériu neskôr ovládli 4:3 a postúpili do finále play-off. V ňom sa stretli s Carolina Hurricanes, sériu vyhrali 4:1 a desiatykrát v dejinách vybojovali Stanley Cup.

22.05.2007: Mikael Samuelsson vyrovnáva klubový rekord

Dňa 22. mája 2007 nastúpili Detroit Red Wings na šieste finále Západnej konferencie na ľade tímu Anaheim Ducks, prehrali 3:4, sériu stratili 2:4 na zápasy a vypadli. Nepomohol im ani veľký tlak v tretej tretine, kedy prestrieľali Ducks 16:3 a strelili tri góly. O prvý sa postaral Henrik Zetterberg, ostatné dva strelil Pavel Daciuk. Na všetky góly Red Wings prihral Mikael Samuelsson a stal sa tak štvrtým hráčom v histórii klubu s troma asistenciami v jednej tretine zápasu play-off, čo zároveň predstavuje klubový rekord. Pred ním to dokázali Alex Delvecchio v roku 1966, Viačeslav Kozlov v roku 1995 a Chris Chelios v roku 2002.

V bránke Red Wings stál Dominik Hašek a chytil 25 striel. Porážku s Ducks a vypadnutie z play-off tesne pred bránami finále museli prehltnúť aj Robert Lang a Tomáš Kopecký.

22.05.2009: Nicklas Lidström stanovuje rekord play-off

Legendárny obranca Nicklas Lidström obliekal dres Detroit Red Wings v rokoch 1991 až 2012 a v každej sezóne postúpil do play-off. Ba čo viac, v prvých 16 sezónach odohral v play-off všetky zápasy a ani v jednom nechýbal. Jeho úctyhodná séria odohratých zápasov play-off za sebou sa skončila až počas 17. sezóny v NHL, konkrétne dňa 22. mája 2009, kedy Red Wings hrali na ľade Chicago Blackhawks tretie konferenčné finále, aj napriek jednému presnému zásahu Lidströma prehrali 3:4 po predĺžení a ich náskok v sérii sa znížil na 2:1. Pre Lidströma to bol 228. zápas v play-off za sebou, čím vytvoril nový ligový rekord v počte odohratých zápasov vo vyraďovacích bojoch bez prerušenia, keď prekonal dovtedy rekordných 227 zápasov po sebe v podaní Larryho Robinsona z rokov 1973 až 1992. Rekord viac nezveľadil, pretože počas zápasu utrpel zranenie dolnej časti tela a hoci zápas dokončil, do nasledujúceho duelu série nenastúpil.

Red Wings napokon vyradili Blackhawks 4:1 na zápasy a postúpili do finále Stanley Cupu, kde sa druhý rok v rade stretli s Pittsburgh Penguins (prehrali 3:4). Lidström sa vrátil do zostavy hneď v prvom finále, takže napokon vynechal iba dva zápasy série s Blackhawks.

Neskôr sa ukázalo, že dva vynechané zápasy z roku 2009 boli jediné, ktoré Lidström počas svojej kariéry v Stanley Cupe zmeškal. Do konca kariéry odohral vo vyraďovacej fáze 263 zápasov, čo je druhý najlepší počin v dejinách po niekdajšom spoluhráčovi Chrisovi Cheliosovi (266) a zároveň najlepší počin medzi hráčmi, ktorí po celú kariéru nastupovali iba za jeden klub NHL. Rekordom zostáva aj 228 zápasov v play-off za sebou.


Podklady:

  • 2020-21 Detroit Red Wings Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2020)
  • May 22: Lidstrom appears in playoff-record 228th straight game (John Kreiser, NHL.com; 22.05.2018)
  • 20 years later: Red Wings vs. Avalanche fight night is still the best (Bill Dow, Detroit Free Press; 23.03.2017)
  • There Will Be Blood (Kris Draper, The Players' Tribune; 15.03.2017)
  • Flyer Win Is Dawn of a New Era in the East (Helene Elliott, Los Angeles Times; 27.05.1997)
  • Crawford Fined $10,000 for Hostilities in Game 4 (Los Angeles Times; 24.05.1997)
  • Detroit Red Wings vs Colorado Avalanche 6:0 (video archív autora; 22.05.1997)
  • 'Cheap Shot' Nets Lemieux Suspension for Two Games (Helene Elliott, Los Angeles Times; 03.06.1996)
  • Crawford Chides Bowman for Being Master Manipulator (John Mossman, Associated Press; 25.05.1996)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.