Odpovede: Expanzný draft, mladíci, Blashill, Bertuzzi

MARTIN UŽÁK | 30.04.2021

Ktorí hráči Detroit Red Wings budú oslobodení od expanzného draftu pre nový klub zo Seattlu? Môže Seattle vziať Detroitu niekoho z mladých talentov? Ako sú hodnotení mladíci Red Wings v porovnaní s ostatnými klubmi NHL? Kedy bude jasno o ďalšej budúcnosti hlavného kouča Jeffa Blashilla? Čo je s útočníkom Tylerom Bertuzzim?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných siedmich týždňov.

Tyler Bertuzzi (kredit: Dave Reginek, Detroit Red Wings)

Viem, že je asi ešte skoro, ale sú niekde podrobnosti k entry draftu pre Seattle, ktorý by mal byť v júli? Zaujíma ma, samozrejme, z pozície Detroitu. Niekde som čítal, že napr. (Givani) Smith neodohrá v tejto sezóne deväť a viac zápasov, aby nebol umiestnený na listinu možných výberov a pod. Tak by ma zaujímalo, koľko hráčov je chránených pred draftom a kto naopak nie je, aby som si mohol odhadnúť, kto je v ohrození, ak ho Detroit nezapíše na "block list" alebo ako to nazvať. - Tomáš

Je reálne, že by niekoho z mladých hráčov (Jonatan Berggren, Moritz Seider, Joe Veleno, Albert Johansson, Lucas Raymond) mohlo vziať Seattle pri rozširovacom drafte? - Petr

Pravidlá expanzného draftu pre nový klub Seattle Kraken budú podobné ako v roku 2017, kedy do ligy vstupovali Vegas Golden Knights.

Seattle si vyberie jedného hráča z každého klubu okrem Vegas, ktorého sa tento expanzný draft týkať nebude. Seattle teda urobí 30 výberov, pričom musí vybrať minimálne 14 útočníkov, deväť obrancov a troch brankárov. Minimálne 20 vybraných hráčov Seattlu musí byť pod zmluvou pre nasledujúcu sezónu 2021/22 a ich priemerné platy v nasledujúcej sezóne musia mať súhrnnú hodnotu minimálne 48,9 milióna amerických dolárov a maximálne 81,5 milióna.

Každý z 30 klubov musí dať Seattlu k dispozícii minimálne štyroch hráčov (dvoch útočníkov, jedného obrancu a jedného brankára), ktorí spĺňajú stanovené kritériá. Každým klubom musia byť vystavení minimálne dvaja útočníci, ktorí sú pod zmluvou na nasledujúcu sezónu 2021/22 a ktorí odohrali minimálne 27 zápasov v tejto sezóne, alebo min. 54 zápasov v posledných dvoch sezónach. Za rovnakých kritérií musí každý klub vystaviť Seattlu jedného obrancu. Štvrtým povinne vystaveným hráčom každého klubu musí byť brankár, ktorý má zmluvu na nasledujúcu sezónu 2021/22, alebo ktorý bude po sezóne 2020/21 obmedzene voľným hráčom a od svojho súčasného klubu dostane kvalifikačnú ponuku na novú zmluvu. NHL stanovila tieto kritériá z dôvodu, aby nový klub mohol vyberať aj z kvalitnejších a pravidelne nastupujúcich hráčov NHL.

Každý klub si bude môcť pred Seattlom ochrániť buď sedem útočníkov, troch obrancov a jedného brankára, alebo osem korčuliarov (útočníkov, obrancov) a jedného brankára.

Pre lepšiu predstavu o tom, aká je pozícia jednotlivých klubov, odporúčam sledovať interaktívny nástroj Seattle Expansion Draft Simulator stránky CapFriendly. Po kliknutí na logo Red Wings sa dostanete k prehľadu všetkých hokejistov a ich aktuálnemu štatútu pred expanzným draftom.

Tento interaktívny nástroj poukazuje najmä na to, ako kluby NHL momentálne spĺňajú podmienky pre vystavenie minimálne štyroch hráčov za určených kritérií. Hráči spĺňajúci stanovené kritériá sú označení zelenou farbou. Ako môžete vidieť, Red Wings ich majú menej ako mnohé iné kluby - sú v prestavbe, majú veľa hráčov v poslednom roku zmluvy a viacero mladých hráčov.

Keďže len 20 výberov Seattlu musí mať zmluvu na nasledujúcu sezónu, Seattle si môže vybrať aj hráča, ktorý môže byť po tejto sezóne obmedzene (RFA) alebo neobmedzene voľný (UFA). Od 18. do 21. júla, krátko pred expanzným draftom, dostane Seattle 72 hodín na jednanie s potenciálnymi voľnými hráčmi každého klubu. V prípade, že sa s niektorým z potenciálne voľných hráčov dohodne, tento hráč sa v deň expanzného draftu bude počítať ako voľba Seattlu z konkrétneho klubu.

V stĺpci "Exempt" môžete vidieť mená hráčov, ktorých sa expanzný draft týkať nebude. Ide o hráčov draftovaných v roku 2018 alebo neskôr, prípadne o hráčov s nanajvýš jedným alebo dvoma rokmi v NHL a / alebo AHL. Do tohto zoznamu patria napríklad Filip Zadina, Joe Veleno, Moritz Seider, Lucas Raymond, Jonatan Berggren, Albert Johansson, Jared McIsaac a iní. Títo hráči budú od expanzného draftu oslobodení - Seattle ich nemôže zvoliť.

V stĺpci "Exempt" sa nachádza aj Henrik Zetterberg. Figuruje v ňom ako hráč, ktorý ukončil kariéru pre zranenie, ale jeho plat sa ďalej počíta pod platový strop až do vypršania kontraktu. Takýto hráč je od expanzného draftu oslobodený, prípadne môže byť zvolený, iba ak to povolí NHL.

Seattle si nebude môcť vybrať ani draftovaných mladíkov, ktorí dosiaľ nepodpísali zmluvu. U Red Wings patria do tejto kategórie mladíci ako Albin Grewe, William Wallinder, Theodor Niederbach, Robert Mastrosimone, Elmer Söderblom, Jan Bednář a mnohí iní.

Givani Smith bol draftovaný v roku 2016 a má za sebou minimálne tri roky profesionálneho hokeja v NHL a / alebo AHL, takže od expanzného draftu oslobodený nie je a počet zápasov, ktoré v tejto sezóne odohrá v NHL, nehrá rolu - nebol by oslobodený, aj keby tento rok v NHL nehral vôbec.

Hráči, ktorí majú v zmluve zahrnutú NMC klauzulu (nemôžu byť bez vlastného súhlasu vymenení, ani umiestnení na waiver listinu), musia byť povinne chránení. V Detroite má NMC iba zadák Marc Staal, predpokladá sa však, že sa jej vzdá, ako to urobil už pri výmene z N. Y. Rangers.

Red Wings budujú nový tím, takže by si mali chrániť najlepších mladých hráčov. Očakáva sa, že na zozname chránených hráčov sa objavia mená ako Dylan Larkin, Tyler Bertuzzi, Robby Fabbri, Jakub Vrána, Filip Hronek či prípadne Adam Erne. Naopak nechránení budú s veľkou pravdepodobnosťou hráči ako Frans Nielsen (ak ho Red Wings nevykúpia z posledného roku kontraktu), Richard Pánik, Danny DeKeyser, prípadne jeden z brankárskej dvojice Jonathan Bernier, Thomas Greiss.

Expanzný draft je plánovaný na 21. júla, kluby musia nahlásiť chránených hráčov do 17. júla.

Vstupný draft NHL je plánovaný na 23. a 24. júla, otvorenie trhu s voľnými hráčmi na 28. júla.

Keď vidím, ako si vedú naši mladí v Európe, celkom by ma zaujímalo, či sme to len my, alebo či má takúto kvalitu každý klub NHL. Existuje nejaký seriózny, uznávaný ranking mladých talentov? - Radim

Ako sa darí našim mladým hráčom oproti konkurencii? - Michal

Ako si stojí náš "prospect pool" oproti ostatným klubom? Nedávno som niečo málo videl na Athletic, ale nemám to zaplatené a k celému rebríčku som sa nedostal. - Vladimír

Podrobnú odpoveď nájdete v článku Ako sú na tom mladíci Detroitu oproti ostatným klubom.

Máme nejaké správy o tom, kedy sa (generálny manažér) Steve Yzerman vyjadrí k pokračovaniu alebo nepokračovaniu trénera (Jeffa Blashilla)? Mám na mysli, či opäť budeme čakať tak dlho ako vlani, alebo sa vyjadrí skôr? - Matúš

Vlani sa generálny manažér Steve Yzerman odmietal vyjadrovať k ďalšej budúcnosti trénera Jeffa Blashilla predtým, než NHL definitívne rozhodla, ako dohrá pandémiou pozastavenú sezónu. Tento rok je situácia iná a vyjadrenie Yzermana by malo prísť podstatne skôr.

Novinári sa pýtali na budúcnosť Blashilla v apríli počas online tlačovej konferencie po uzávierke prestupov. Yzerman naznačil, kedy by sa verejnosť mohla dozvedieť jeho verdikt: "S Jeffom si po skončení sezóny veľmi rýchlo sadneme a prediskutujeme to."

Na Red Wings čakajú v tejto sezóne ešte štyri zápasy, ten posledný majú naplánovaný na sobotu 8. mája v Columbuse. Klub zatiaľ nerozhodol, kedy uzavrie sezónu 2020/21 tradičným "uzatváracím dňom", kedy hráči absolvujú výstupné lekárske prehliadky, pohovoria si s vedením, vypočujú si, na čom majú v lete zapracovať, poberú si veci zo šatne a tréner s generálnym manažérom zhodnotia celý ročník a oznámia, čo bude ďalej. V ostatných rokoch Red Wings organizovali "uzatvárací deň" jeden až tri dni po poslednom zápase sezóny. Je teda možné, že Yzerman sa vyjadrí k budúcnosti Blashilla už okolo 9. až 11. mája.

Blashill vedie Red Wings šiestu sezónu a aktuálne je v NHL tretím najdlhšie slúžiacim trénerom na jednom mieste. Je v poslednom roku kontraktu.

Čo je stále s (Tylerom) Bertuzzim? - Pavel

Útočník Tyler Bertuzzi pauzuje od konca januára pre zranenie v hornej časti tela (medzi novinármi sa hovorí o problémoch s chrbtom). Red Wings pôvodne predpokladali, že vynechá len štyri až päť zápasov, a dokonca uvažovali, ako ho po doliečení dostanú na vtedajší trip na ľade súperov, aby nemusel cestovať komerčne a následne prechádzať protokolom Covid-19. Jeho zranenie sa však ukázalo byť vážnejšie, ako Red Wings predpokladali.

Počas rekonvalescencie viackrát individuálne trénoval a koncom marca, po takmer dvoch mesiacoch od zranenia, odletel s Red Wings na trip na Floridu. Niektoré dni dokázal korčuľovať a napredovať, inokedy sa mu bolesti vracali a zostával odstavený mimo ľadu. Krátko pred polovicou apríla urobil podľa Red Wings pokroky, pred necelým týždňom však kouč Jeff Blashill oznámil, že v tejto sezóne si viac nezahrá, a nevylúčil, že podstúpi operáciu. V sezóne stihol odohrať prvých deväť zápasov so ziskom siedmich bodov (5+2).

Bertuzzi je aktuálne jedným zo štyroch hráčov, u ktorých je už isté, že v tejto sezóne za Detroit viac nenastúpia. Tými ostatnými sú Bobby Ryan, Frans Nielsen a Dylan Larkin. Ryan pauzuje od konca marca pre svalové zranenie v hornej časti tela, Nielsen od 20. apríla pre zranenie v dolnej časti tela a Larkin od 22. apríla pre zranenie v hornej časti tela. Pre zranenie v hornej časti tela pauzuje od 4. apríla Robby Fabbri, jeho návrat však stále zostáva v hre.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na Facebook alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.