Ako sú na tom mladíci Detroitu oproti ostatným klubom

MARTIN UŽÁK | 21.04.2021

Viacerí z vás, čitateľov a návštevníkov blogu Hockeytown Blog, ste nám v posledných mesiacoch zasielali otázky o tom, ako je na tom súčasný systém mladíkov Detroit Red Wings v porovnaní s ostatnými klubmi NHL.

V tomto článku nájdete bližšie vysvetlenie často používaných pojmov "prospect" a "prospect pool", umiestnenie systému mladíkov Red Wings v doposiaľ posledných rebríčkoch stránok The Athletic a ESPN, zoznamy desiatich najlepších mladíkov v systéme klubu podľa The Athletic a ESPN, vývoj umiestnenia Red Wings v týchto rebríčkoch od začiatku prestavby a čo tieto rebríčky znamenajú.

Jared McIsaac (vľavo) a Jonatan Berggren (Mike Mulholland, MLive)

Pojmy "prospect" a "prospect pool"

Pojmom "prospect" (mladík, talentovaný mladík, mladá nádej) sa kategoricky označuje mladý hráč, ktorého práva vlastní konkrétny klub NHL a ktorý do NHL ešte naplno alebo zatiaľ neprenikol. Je to mladý hráč, ktorý sa obvykle rozvíja v iných súťažiach, ešte nedosiahol vek 25 rokov (prípadne 24 či 23 rokov), bol draftovaný, hoci ešte nemusí mať zmluvu, alebo podpísaný ako nedraftovaný hráč. Ako "prospect" môže byť označovaný aj mladý hráč nastupujúci v NHL so štatútom nováčika.

Spojením "prospect pool" sa označuje súbor / systém všetkých mladíkov, ktorí sa pod dohľadom konkrétneho klubu NHL rozvíjajú s cieľom preniknúť do NHL. Klub s nimi môže operovať rôznym spôsobom: môže ich nechať rozvíjať sa v materských alebo iných kluboch, ktoré si vyberú alebo ktoré s nimi budú ďalej operovať, povolávať ich do svojich záložných mužstiev v AHL alebo ECHL, povolávať ich do NHL alebo AHL, umiestňovať ich na hosťovanie, vymieňať ich iným klubom NHL, prípadne im v stanovenej lehote neponúknuť zmluvu a vzdať sa ich.

Pre lepšiu orientáciu v tom, ktorý klub NHL má ako kvalitný "prospect pool" oproti iným klubom, začali v posledných rokoch vznikať rebríčky systémov mladíkov. Kompetentné, dôveryhodné a pravidelné sú najmä rebríčky od stránok The Athletic a ESPN. Ako teda Red Wings obstáli v ich dosiaľ posledných vydaniach?

The Athletic: 4. miesto

Autor: Scott Wheeler

Zverejnenie: 11. január až 9. február 2021

Celý rebríček: 1. Los Angeles, 2. N. Y. Rangers, 3. Ottawa, 4. Detroit, 5. Carolina, 6. Montreal, 7. Anaheim, 8. Minnesota, 9. Florida, 10. Philadelphia, 11. New Jersey, 12. Colorado, 13. Toronto, 14. Vegas, 15. Buffalo, 16. Winnipeg, 17. Nashville, 18. Vancouver, 19. Edmonton, 20. Calgary, 21. Dallas, 22. San Jose, 23. Washington, 24. Chicago, 25. Arizona, 26. St. Louis, 27. Columbus, 28. N. Y. Islanders, 29. Pittsburgh, 30. Tampa Bay, 31. Boston.

Desiatka najlepších mladíkov v systéme Red Wings: 1. Lucas Raymond, 2. Moritz Seider, 3. Jonatan Berggren, 4. Joe Veleno, 5. William Wallinder, 6. Michael Rasmussen, 7. Antti Tuomisto, 8. Albert Johansson, 9. Theodor Niederbach, 10. Jared McIsaac.

Komentár: "Žiadny tím neurobil v posledných štyroch rokoch toľko draftových výberov ako Detroit Red Wings. V 28 kolách draftov 2017 až 2020 vykonali 44 výberov, čo znamená, akoby šesť rôznych draftov zmestili do štyroch rokov. Výsledkom toho je umiestnenie na štvrtom mieste. Mnoho klubov za ten čas draftovalo lepšie a konzistentnejšie, Red Wings sa však zaviazali, že v období prestavby budú získavať veľa draftových volieb, vďaka čomu vykonali veľa výberov a vybudovali jednu z tých lepších zásobární talentov v lige aj napriek tomu, že Filip Zadina už povýšil do NHL a Alex Regula bol vymenený. Takto vysoko by mali zostať aj v blízkej budúcnosti. Aj keď viacerí ich mladí hráči povýšia do NHL v budúcej alebo tej ďalšej sezóne, Red Wings sú v dobrej pozícii, aby ich nahradili na drafte 2021. Majú pôsobivú hĺbku v útoku aj v obrane. Najslabší sú v bránke - tomuto postu venovali veľa draftových výberov s nesúrodými výsledkami."

ESPN: 5. miesto

Autor: Chris Peters

Zverejnenie: 31. december 2020

Celý rebríček: 1. Los Angeles, 2. N. Y. Rangers, 3. Ottawa, 4. Minnesota, 5. Detroit, 6. New Jersey, 7. Florida, 8. Anaheim, 9. Colorado, 10. Buffalo, 11. Carolina, 12. Toronto, 13. Montreal, 14. Edmonton, 15. Philadelphia, 16. Nashville, 17. Vegas, 18. Arizona, 19. Vancouver, 20. Columbus, 21. Dallas, 22. Chicago, 23. Calgary, 24. N. Y. Islanders, 25. San Jose, 26. Washington, 27. Winnipeg, 28. St. Louis, 29. Tampa Bay, 30. Boston, 31. Pittsburgh.

Desiatka najlepších mladíkov v systéme Red Wings: 1. Lucas Raymond, 2. Moritz Seider, 3. Joe Veleno, 4. Jonatan Berggren, 5. William Wallinder, 6. Jared McIsaac, 7. Albert Johansson, 8. Theodor Niederbach, 9. Robert Mastrosimone, 10. Antti Tuomisto.

Trojstupňová stupnica: Peters označil najlepších mladých hráčov každého klubu na trojstupňovej stupnici "A", "B" a "C". Hodnotením "A" označoval mladíkov, u ktorých je pravdepodobné, že v NHL budú plniť poprednú rolu (útočník do prvých dvoch útokov, obranca do prvej alebo druhej obrany, dlhoročná brankárska jednotka). Hodnotenie "B" dostali mladíci, u ktorých je viac pravdepodobné, že v NHL budú pravidelne nastupovať a aj prispievať. Hodnotením "C" označoval hráčov, u ktorých predpokladá, že dosiahnu na NHL, ale budú potrebovať viac času na rozvoj, prípadne môžu mať iba limitovanú rolu. Označenie "A" dostali iba Raymond a Seider, označenie "B" mali Veleno, Berggren, Wallinder, McIsaac, Johansson, Niederbach a označenie "C" Mastrosimone a Tuomisto.

Komentár: "Sila systému Red Wings sa výrazne opiera o kvalitu ich posledných dvoch najvyšších výberov. Útočník Lucas Raymond by mohol byť rozhodujúcim činiteľom v prestavbe a Moritz Seider už vyzerá byť pripravený na úlohu prvého obrancu. Sú to síce jediní dvaja mladí hráči s najvyšším hodnotením "A", ale pre budúcnosť tohto klubu sú natoľko kľúčoví, že poľahky doviedli Red Wings do prvej päťky. Okrem nich majú Red Wings aj viacero mladíkov ďalšej úrovne. Hráči ako Jonatan Berggren, Jared McIsaac, William Wallinder a Albert Johansson majú pozoruhodný potenciál; Joe Veleno by mohol prinášať sekundárnu produkciu. Detroit má v systéme celkom peknú rovnováhu, čo mu však chýba je brankárska jednotka pre budúcnosť. Neznamená to, že niektorí brankári sa nemôžu do tejto pozície časom rozvinúť, ale bude si to vyžadovať trpezlivosť."

Vývoj od začiatku prestavby

Red Wings odštartovali prestavbu v roku 2017 pod vedením dlhoročného manažéra Kena Hollanda. V tom roku po prvýkrát od ústupu z popredných pozícií začali vo veľkom získavať dodatočné voľby v drafte, prestali vymieňať voľby v drafte a začali draftovať viac a z vyšších pozícií ako v minulosti. Odrazilo sa to na vývoji ich umiestnenia v rebríčkoch mladíkov.

V auguste 2017, po prvom drafte v období prestavby, patrilo Red Wings až 24. miesto v rebríčku ESPN. Autorom rebríčka bol Corey Pronman, ktorý neskôr prešiel k The Athletic.

V lete 2018 prišiel posun. Spomedzi mladíkov sa v NHL usadil iba Tyler Bertuzzi (a teda z rebríčkov tohto druhu vypadol), Red Wings však draftovali Zadinu, Velena, Berggrena či McIsaaca. Pronman (The Athletic) ich v auguste 2018 posunul na 7. miesto a Peters (ESPN) v septembri 2018 na 5.

Po sezóne 2018/19 nasledoval prepad. Počas tejto sezóny začali v NHL pravidelne hrať Filip Hronek, Michael Rasmussen, Dennis Cholowski a Christoffer Ehn. Po sezóne nastúpil do funkcie generálneho manažéra Steve Yzerman a po prvýkrát manažoval draft. V septembri 2019 zaradil Pronman (The Athletic) Red Wings na 13. miesto a Peters (ESPN) na 15.

V lete 2020 zverejnil rebríček mladých hráčov iba Pronman z The Athletic; Peters z ESPN zverejnil svoj posledný (vyššie uvedený) rebríček krátko pred štartom aktuálnej sezóny NHL. Pronman pred draftom 2020 zaradil Red Wings na 18. miesto v NHL, čo bol ďalší prepad oproti lanskému rebríčku, no po drafte 2020, kde Red Wings zvolili Raymonda, Wallindera či Niederbacha, ich posunul na 13. miesto. Vo februári 2020 potom Scott Wheeler z The Athletic zverejnil rebríček, v ktorom sa Red Wings posunuli na 9. miesto.

Súčasné štvrté miesto v rebríčku The Athletic je pre Red Wings zatiaľ najvyššie v období prestavby. Piate miesto v rebríčku ESPN vyrovnáva ich umiestnenie z roku 2018.

Čo tieto rebríčky znamenajú

Napriek tomu, že rebríčkom mladých hráčov klubov NHL sa každoročne venuje náležitá pozornosť a stránky The Athletic a ESPN patria medzi najkompetentnejšie stránky, ktoré ich vydávajú, rebríčky tohto druhu sú vždy subjektívne a tak ich aj treba vnímať. Podpisujú sa pod to rôzne faktory.

Subjektivita je daná už len tým, že nikto nedokáže osobne sledovať všetkých kvalitnejších mladých hráčov každého klubu vo väčšine zápasov, ani nehovoriac o tom, že do ich ďalšieho napredovania neprehovára. Pre kluby NHL, vrátane Red Wings, je pritom osobné sledovanie a osobná skúsenosť s mladými hráčmi dôležitým faktorom, podľa ktorého sa rozhodujú, čo s nimi bude alebo môže byť ďalej. Nestačia im štatistiky, reporty od trénerov a členov realizačných tímov, alebo reporty z roku, kedy boli draftovaní. Dvojnásobne to platí v súčasnom období pandémie.

"V tomto období sme vďační, že môžeme našich mladých hráčov sledovať aspoň online, ale nie je to rovnaké, ako keby sme ich sledovali naživo," vysvetľuje Shawn Horcoff, riaditeľ hráčskeho rozvoja Red Wings. "Aby sme mohli mladíkov naozaj dobre analyzovať a usmerňovať ich v ďalšom rozvoji, potrebujeme ich vidieť osobne. Potrebujeme sa s nimi stretnúť, tráviť s nimi čas, ísť s nimi na ľad, vziať ich na obed alebo večeru, budovať si s nimi vzťah, sledovať, akí sú to ľudia, ako sa správajú, aké majú charakterové vlastnosti. Potrebujeme ich jednoducho vidieť aj mimo záberov kamier. Vo Švédsku nám s tým pomáhajú niektorí naši bývalí hráči ako Niklas Kronwall či Henrik Zetterberg. Viacerí naši mladí hráči ale v súčasnosti buď vôbec nehrajú, alebo ak hrajú, tak ich sledujeme iba online, čo za normálnych okolností nestačí. Musíme byť nesmierne kreatívni, aby sme sami mohli zistiť, na čom aktuálne sú."

Subjektivita týchto poradí plynie aj zo skutočnosti, že kritériá hodnotenia sa môžu líšiť. Napríklad stránka The Athletic najmä v minulosti do rebríčkov zaraďovala aj tých mladých hráčov, ktorí už pravidelne nastupovali a vo veľkom produkovali v NHL, čo samozrejme rebríček skresľovalo.

Tieto rebríčky sú diskutabilné aj preto, že The Athletic a ESPN sa nijak netaja skutočnosťou, že ich skladajú najmä podľa kvality absolútne najlepších draftovaných hráčov, ktorých je v každom klube iba niekoľko. V praxi to znamená, že ak klub NHL opakovane draftuje z vysokých pozícií a draftovaní hráči preukazujú v období rozvoja kvalitu, klub sa v týchto rebríčkoch umiestňuje vysoko, často bez ohľadu na to, ako kvalitní môžu byť ostatní mladíci, neraz i desiatky ostatných mladíkov v systéme. Aktuálne to platí aj pre Red Wings: ako naznačili obaja autori posledných rebríčkov, Red Wings dali do popredia najmä vďaka kvalitám vysoko draftovaných mladíkov Raymonda a Seidera. Ak by ich Red Wings nemali, boli by výrazne nižšie.

Sprievodným faktorom je podiel hráčov, ktorí z týchto rebríčkov po čase vypadnú napr. preto, že povýšili do NHL. U Red Wings sa to názorne prejavilo v roku 2019: hoci Yzerman bol za svoj prvý draft v role manažéra Red Wings analytikmi pochválený, v predtým skončenej sezóne povýšilo do NHL viacero mladíkov, ktorí tak prestali byť titulovaní označením "prospects", čo sa aj napriek solídnemu draftu prejavilo na prepade Red Wings v týchto rebríčkoch. Výrazne nižšie sa môžu prepadnúť a aj prepadnú časom, po vybudovaní nového mužstva. Každý klub buduje mužstvo s vedomím, že ak sa jeho najlepší mladí hráči presadia a vynesú mužstvo do popredia NHL, klub začne v týchto rebríčkoch automaticky klesať, pretože jeho prioritou už viac nebude draftovanie najlepších dostupných hráčov na popredných priečkach draftu, ale - ako sa v NHL často zvykne hovoriť - snaha "vyhrávať teraz" a s hráčmi, ktorí vytvorili nový kvalitný tím. Kluby na predných miestach akoby "čakali", kedy budú môcť zásobu talentov, demonštrovanú takýmito rebríčkami, preniesť do NHL, čo v ére platových stropov býva spojené s poklesom kvality systému mladíkov.

Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje pohľad na tieto rebríčky, je fakt, že medzi hráčov s označením "prospects" sú zaraďovaní aj hráči, ktorí zostali v tomto štatúte prakticky len na papieri vzhľadom na svoj vek a vzhľadom na to, že kluby sa ich ešte úplne nevzdali. V systéme Red Wings nájdeme niekoľko takýchto hráčov. Príkladom je zadák Joe Hicketts (24 rokov, v máji 25), ktorý sa prakticky stal "hráčom pre AHL" a so štatútom "prospect" je spájaný už iba pre vek a minimum odohratých zápasov v NHL. Ďalší príklad predstavuje brankár Joren van Pottelberghe (23), ktorý výkonnostne neporástol, ako sa dúfalo, a navyše nikdy nedeklaroval záujem presunúť sa do Severnej Ameriky a bojovať o pozíciu v NHL alebo v nižších súťažiach. Mladíci tohto druhu bývajú zaraďovaní na spodné priečky týchto rebríčkov, prípadne môžu byť aj úplne vynechaní. Ale tým, že klub ich má viac, čo je práve prípad Red Wings, môžu skresľovať pohľad na celý systém mladíkov. Odzrkadľuje sa to napr. v hodnotení Wheelera z The Athletic: ako uviedol, Red Wings umiestnil vysoko aj preto, že majú v systéme veľmi veľa mladíkov, viac ako mnohé iné kluby. Neznamená to však, že všetci z nich majú vysoké predpoklady, alebo že všetci z nich sú na ceste do NHL.

Subjektivita týchto rebríčkov je daná aj tým, že mnohí mladíci v systéme klubov, aj tí najkvalitnejší, ešte neabsolvovali prechod z juniorskej ligy medzi mužov, z Európy do Severnej Ameriky, prípadne z AHL do NHL. Kluby NHL, vrátane Red Wings, pritom často a opakovane pripomínajú, že prechod z juniorky do AHL je pre mnoho hráčov veľmi náročným krokom, neraz náročnejším ako prechod z AHL do NHL. V rebríčkoch tohto druhu sa to, samozrejme, nijak neodráža. Rok od roku môžu byť veľmi premenlivé nielen z pohľadu umiestnenia jednotlivých klubov, ale aj z pohľadu hodnotenia kvalít konkrétnych mladých hráčov. Každý z týchto hráčov je v rozličnom štádiu rozvoja, nie všetci sa rozvinú naplno a až čas ukáže, kto sa napokon presadí až do NHL a do akej miery.

Osobitným prípadom sú mladí hráči, ktorí dozrievajú neskôr a takéto rebríčky jednoducho nemajú šancu odhadnúť ich budúci prínos v NHL, hoci sa v nich môžu objaviť. Jedným príkladom za všetky bol svojho času Johan Franzén. V mladosti bol prehliadaný v nižšej divízii vo Švédsku, ako tínedžer napadol rozhodcu a dostal ročný dištanc, bol draftovaný až vo veku 24 rokov na konci prvej stovky a nik mu nepredpovedal, že by mohol mať výrazný vplyv na hru v NHL. V prvých dvoch sezónach v lige zastával limitovanú rolu v nižšom útoku, ale na jar 2008, keď už mal 28 rokov, zrazu začal vo veľkom strieľať góly a nakoniec sa na niekoľko rokov stal jednou z ústredných postáv Red Wings. Takéto prípady sú mimoriadne vzácne, raz za čas sa môžu objaviť, nedajú sa však predpovedať.

V čom sú takéto rebríčky naopak pomerne presné sú odhady vzdialenejšej budúcnosti klubov na chvoste poradia. Momentálne sa tam nachádzajú kluby ako Boston Bruins, Tampa Bay Lightning či Pittsburgh Penguins, teda kluby, ktoré v súťaži v súčasnosti dominujú, alebo v nej dominovali v posledných rokoch, ale zaplatili za to vysokú daň - draftovali menej a z nižších pozícií, vlastné draftové voľby vymieňali za hotových hráčov a posily pre play-off, a tých najlepších mladíkov z draftov si zatiaľ rozobrali menej úspešné kluby. Klubom na chvoste týchto rebríčkov sa pomerne presne predpovedá ústup z popredných pozícií v lige a prestavba, pretože súbor mladíkov, ktorými momentálne disponujú, jednoducho nie je taký kvalitný ako u ostatných, horších klubov. Po čase sa to môže prejaviť tým, že dnes popredné kluby nemusia dokázať plnohodnotne nahradiť opory, ktoré ich držia alebo držali v popredí NHL (v rovnakej pozícii sa pred niekoľkými rokmi nachádzali aj Red Wings, kým nezačali vlastnú prestavbu). Pre kluby v popredí rebríčkov mladíkov však nemusí platiť presne opačná rovnica, pretože do vybudovania úspešného a víťazného mužstva môže prehovárať veľké množstvo faktorov a ani vysoká pozícia v týchto rebríčkoch nezaručuje, že sa im to podarí.

Čo teda znamená, že Detroit Red Wings boli v posledných vydaniach rebríčkov mladíkov od The Athletic a ESPN umiestnení na štvrtom, resp. piatom mieste?

Dlhoročne používaným žargónom The Athletic a ESPN to znamená, že do budúcnosti majú štvrtý, resp. piaty najsľubnejší systém mladíkov v NHL.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.