17. marec v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 17.03.2021

Časť ulice svätej Kataríny v Montreale po nepokojoch (archív denníka Montreal Gazette, 17.03.1955)

17.03.1945: Obranca "Flash" Hollett na méte 20 gólov

Dňa 17. marca 1945 nastúpili Detroit Red Wings na ľade Toronto Maple Leafs na svoj predposledný zápas v základnej časti sezóny 1944/45 a aj vďaka jednému gólu obrancu Williama "Flash" Holletta zvíťazili 4:3. Hollett skóroval po 52 sekundách druhej tretiny po prihrávke Murrayho Armstronga a poslal Red Wings do vedenia 2:1. Bol to jeho 20. gól v sezóne; stal sa prvým obrancom v dejinách NHL s týmto počinom. Rekord vydržal do sezóny 1968/69, kedy ho prekonal Bobby Orr.

Hollett pridal ku gólu aj jednu asistenciu. Ostatné góly Red Wings strelili Steve Wojciechowski, Carl Liscombe a Joe Carveth. V bránke víťazov nastúpil Harry Lumley.

Hollett pozbieral do konca základnej časti 41 bodov (20+21) v 50 zápasoch a ovládol produktivitu obrancov. Neskôr pomohol Red Wings do finále Stanley Cupu a po skončení sezóny bol zaradený do prvého All-Star tímu sezóny, kde robil spoločnosť piatim hráčom Montreal Canadiens.

Nastrieľať minimálne 20 gólov v jednej sezóne dokázali okrem Holletta už len traja obrancovia Red Wings: Reed Larson, Nicklas Lidström a Mathieu Schneider. Larson to dokázal päťkrát a je v tomto smere klubovým rekordérom. Lidström a Schneider, podobne ako Hollett, to dokázali jedenkrát.

17.03.1946: Najdivokejšia prehra v klubovej histórii

Detroit Red Wings doposiaľ zažili 25 zápasov, v ktorých im súperi nastrieľali minimálne desať gólov, v niektorých z týchto zápasov pritom sami strelili viacero gólov. Najdivokejšia prehra v ich histórii sa datuje k 17. marcu 1946, kedy hrali v Toronte proti domácim Maple Leafs. V stretnutí padlo až 18 gólov a Red Wings prehrali 7:11 po tretinách 2:3, 1:2 a 4:6.

Z domácich hráčov zažiarili predovšetkým Gus Bodnar (2+3) a Gaye Stewart (3+1). V detroitskom drese sa predviedol najmä Adam Brown, autor dvoch gólov a dvoch asistencií.

17.03.1951: Piaty hetrik v podaní Gordieho Howea

Dňa 17. marca 1951 Detroit Red Wings privítali Chicago Black Hawks (v tom období sa ich názov písal takto) a triumfovali 8:2. Bodovo najviac zažiaril Gordie Howe, autor troch gólov a asistencie. Všetky body pozbieral v tretej tretine; troma gólmi dosiahol svoj piaty hetrik v NHL.

Gordie Howe nastrieľal do konca kariéry v drese Red Wings 19 hetrikov v základnej časti, čo je najviac v histórii klubu. V play-off pridal jeden hetrik a s celkovým počtom 20 hetrikov mu patrí druhé miesto v klubových dejinách za Steveom Yzermanom (22).

Pri víťazstve 8:2 zažiarili aj trojbodoví útočníci Sid Abel, Marty Pavelich (obaja 1+2) a zadáci Red Kelly (1+2) a Marcel Pronovost (0+3). Útočník Jimmy Peters dal dva góly, jeho spoluhráč z útoku George Gee si pripísal dve asistencie. Víťazstvo vychytal Terry Sawchuk.

17.03.1955: Nepokoje po suspendácii "Rocket" Richarda

Vo štvrtok 17. marca 1955, na Deň svätého Patrika, nastúpili hráči Detroit Red Wings v preslávenej montrealskej hale Forum proti domácim Canadiens. Bol to duel dvoch jednoznačne najlepších tímov ročníka 1954/55, priamy súboj o víťazstvo základnej časti a jediný zápas, ktorý sa toho dňa v NHL hral. Do histórie však vošiel incidentmi, ktoré sa udiali v hale, zápas predčasne ukončili a zakrátko prerástli do nepokojov v montrealských uliciach.

Príčinou incidentov a nepokojov bola nespokojnosť montrealských fanúšikov s rozhodnutím ligového prezidenta Clarencea Campbella, ktorý deň predtým, krátko po dosiaľ poslednom zápase Canadiens, hranom v Bostone, suspendoval na zvyšok sezóny 1954/55 hviezdneho kanoniera, aktuálneho lídra ligového bodovania a ikonu frankofónnej provincie Québec, Mauricea "Rocket" Richarda. Richard bol suspendovaný za to, že pri bitke s jedným z hráčov Bostonu udrel do tváre čiarového rozhodcu.

Obyvatelia Montrealu boli týmto rozhodnutím rozhorčení. Boli presvedčení, že Richard dostal takýto vysoký trest za to, že bol frankofónnym Kanaďanom. Frankofónni Kanaďania sa v tej dobe cítili byť utláčaní anglicky hovoriacimi Kanaďanmi a Američanmi, a Campbellov verdikt vnímali ako ukážkový príklad tohto útlaku. Campbell dostal niekoľko vyhrážok smrťou, deklaroval však, že neustúpi, že Richardov trest nezmierni a že sa príde osobne pozrieť na domáci zápas Canadiens s Red Wings.

Montrealskí boli rozzúrení už pred začiatkom zápasu. Pred Forum sa okrem priaznivcov zhromaždili tisícky demonštrantov a násilím sa chceli dostať dovnútra. Keď im to polícia nedovolila, rozohnilo ich to ešte viac a začali navôkol rozbíjať okná.

Campbell sa usadil vo Forum v polovici prvej tretiny, za stavu 2:0 pre Red Wings. Viac než 15 tisíc fanúšikov na neho začalo bučať. Mnohí priaznivci v jeho okolí na neho opakovane hádzali ovocie, zeleninu, vajcia, mince, vrecká s vodou a odpadky. Atakovali ho pri každom ďalšom góle Detroitu.

Keď sa prvá tretina skončila a Red Wings vyhrávali 4:1, fanúšikovia začali na Campbella útočiť opäť. Jeden z priaznivcov predstieral, že je jeho priateľ a chce mu podať ruku, no udrel ho a pokúsil sa ho kopnúť. Krátko na to vybuchla niekoľko metrov od neho bomba so slzným plynom. Ligový prezident musel do útrob haly na ošetrenie, Forum bolo evakuované.

Campbell a montrealský generálny manažér Frank Selke sa dohodli, že za týchto podmienok bude najrozumnejšie, keď sa zápas ukončí predčasne a Red Wings vyhrajú 4:1. Manažérovi Detroitu, Jackovi Adamsovi, nechali o tom v šatni odkaz. Adams si ho našiel a nenamietal. Red Wings sa rýchlo osprchovali, prezliekli, pobalili a potichu opustili Forum.

Adams sa neskôr obul do činovníkov Canadiens: "Ak by Mauricea Richarda nerozmaznávali, nerobili z neho hrdinu a nedali mu pocit, že znamená viac než samotný hokej, toto by sa nestalo."

Mnohí fanúšikovia sa po evakuácii pridali k demonštrantom pred halou a začali ničiť všetko, čo im prichádzalo pod ruky. Rozbíjali okná a výklady, napádali okoloidúcich, prevracali autá, rabovali a demolovali obchody. Zranili 12 policajtov a 25 civilistov. Montrealskí policajti boli vzhľadom na veľkú intenzitu vyčíňania prekvapení, že nikto v uliciach nezomrel.

Nepokoje skončili až na druhý deň, v piatok 18. marca 1955, o tretej hodine v noci. Polícia zaistila do 100 výtržníkov. Škody sa vyšplhali na zhruba 100 tisíc amerických dolárov vo Forum a 500 tisíc v meste Montreal. V tej dobe to boli veľké peniaze.

Okrem Campbella bol na zápase aj samotný Richard; sedel medzi divákmi za jednou z bránok. Svoj trest sprvoti nechcel komentovať, keď ale videl, čo sa v hale a neskôr v uliciach dialo, na druhý deň prehovoril pre rozhlas a televíziu a vyzval fanúšikov k pokoju a podpore Canadiens.

Góly Red Wings v predčasne ukončenom zápase strelili Dutch Reibel a Red Kelly - obaja sa trafili dvakrát. Terryho Sawchuka v bránke Red Wings prekonal iba Calum MacKay.

Red Wings po tomto zápase čakal v základnej časti sezóny 1954/55 ešte jeden zápas, znova proti Montrealu, tento krát v detroitskej Olympii. Red Wings ho vyhrali 6:0, potvrdili svoje prvenstvo v základnej časti a do play-off vstupovali po šnúre deviatich víťazstiev za sebou. V play-off vyhrali prvých šesť zápasov, keď najskôr štyrikrát porazili Toronto Maple Leafs a potom vo finále Stanley Cupu vyhrali úvodné dva zápasy proti Canadiens. Domáce mužstvo vyhrávalo až do skončenia finálovej série. Red Wings uspeli 4:3 na zápasy a obhájili víťazstvo Stanley Cupu z roku 1954.

Richard sa vrátil do hry v nasledujúcej sezóne 1955/56. Canadiens boli viac neprekonateľní a päť rokov za sebou vyhrali Stanley Cup, čo nedokázal žiadny iný klub v dejinách NHL.


CBC News o nepokojoch v Montreale, 17.03.2005

17.03.2001: Premiérový gól Jiřího Fischera v NHL

Dňa 17. marca 2001 hrali Detroit Red Wings na ľade Colorado Avalanche a prehrali 3:5. Jeden z ich gólov dal dvadsaťročný český zadák Jiří Fischer. Presadil sa v 44. minúte po prihrávkach Viačeslava Kozlova a Martina Lapointeho. Bol to jeho prvý gól v NHL.

Fischer po tomto góle strelil v základnej časti NHL ešte desať gólov a ďalšie štyri pridal v play-off predtým, ako mu na jeseň roku 2005 ukončil kariéru srdcový kolaps na lavičke.

Okrem Fischera skórovali za Red Wings aj Nicklas Lidström a Pat Verbeek. Kozlov asistoval dvakrát, Chris Osgood v detroitskej bránke chytil 23 z 27 striel.


Podklady:

  • 2019-20 Detroit Red Wings Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2019)
  • March 17: Brodeur becomes NHL all-time wins leader (John Kreiser, NHL.com; 17.03.2019)
  • Hockey's Book of Firsts (James Duplacey, JG Press, 2008; ISBN 978-1-57215-037-9)
  • The Rocket: A Cultural History of Maurice Richard (Benoit Melancon, Greystone Books, 2009; ISBN 978-1-55365-336-3)
  • Jean Béliveau: My Life in Hockey (Jean Béliveau, Chris Goyens & Allen Turowetz, McClelland & Stewart, 1994; ISBN 978-1-55365-149-9)
  • Get Behind Canadiens, Rocket asks (The Globe and Mail; 19.03.1955)
  • They Make Him Think He's Bigger Than Game, Red Wings Boss Says (Associated Press via Toronto Star; 18.03.1955)
  • Montreal Cops Amazed No One Killed in Mad Violence After Game (Jim Hunt, Toronto Star; 18.03.1955)
  • Anti-Campbell Mobs Terrorize City (Mel Morris, The Windsor Daily Star; 18.03.1955)
  • Fear Stalks Downtown (Canadian Press via The Windsor Daily Star; 18.03.1955)
  • Montreal Hockey Fans Riot, Battle Police, Smash Windows, Loot Stores, Attack Official (Associated Press via The Milwaukee Journal; 18.03.1955)
  • Mob rule wrecks Forum, Game (D. A. L. MacDonald, Montreal Gazette; 18.03.1955)
  • Richard Fans Go Mad (W. R. Wheatley, The Ottawa Citizen; 17.03.1955)
  • Richard Stick Duels Laycoe, Fights With Official (Tom Fitzgerald, The Boston Globe; 14.03.1955)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.