16. február v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 16.02.2021

Alex Delvecchio (Louis Jacques, Library and Archives Canada)

16.02.1966: Prichádzajú Leo Boivin a Dean Prentice

Koncom januára 1966 Detroit Red Wings prišli o Douga Barkleyho, jedného zo svojich najlepších obrancov. Barkley utrpel vážne zranenie pravého oka a náhle ukončil aktívnu kariéru. Neskôr, na zhruba dva týždne, vypadol pre zranenie ďalší skúsený zadák, Warren Godfrey. Red Wings na to zareagovali trejdom s Boston Bruins. Uskutočnil sa 16. februára 1966. Red Wings posilnili dvaja ostrieľaní hokejisti, zadák Leo Boivin a krídelník Dean Prentice. K Bruins putovali bek Gary Doak, krídelníci Bill Lesuk, Ron Murphy a cez budúce vyrovnanie útočník Steve Atkinson.

Ústrednou postavou tejto výmeny bol Boivin, kapitán Bruins, defenzívne ladený obranca a jeden z najtvrdších hráčov päťdesiatych a šesťdesiatych rokov, preslávený svojimi bolestivými bodyčekmi. Práve on mal nahradiť Barkleyho. Detroit si však veľa sľuboval aj od Prenticea, ktorý kedysi žiaril vedľa hviezdneho Andyho Bathgatea v drese New York Rangers a v Detroite sa s ním stretol opäť.

Boivin a Prentice mali Red Wings pomôcť zaútočiť na titul v základnej časti a neskôr aj na Stanley Cup. Jedno ani druhé sa však nestalo. Red Wings skončili v základnej časti sezóny 1965/66 až na štvrtom mieste a hoci sa dostali do finále Stanley Cupu, nestačili na Montreal Canadiens.

16.02.1969: Alex Delvecchio na hranici 1.000 bodov

Dňa 16. februára 1969 Detroit Red Wings privítali na svojom ľade Los Angeles Kings a zvíťazili 6:3. Gordie Howe si pripísal hetrik, svoj predposledný v detroitskom drese, zadák Poul Popiel sa blysol štyrmi gólovými prihrávkami a Garry Unger strelil dva góly, bol to však Alex Delvecchio, kto zožal najväčšiu slávu. Džentlmen so slovensko-talianskymi koreňmi, Gordieho dvorný center a kapitán Detroitu, prezývaný "Fats" pre svoju bacuľatú tvár, zaznamenal dve asistencie (pri dvoch góloch Howea) a dosiahol na métu 1.000 kanadských bodov v základnej časti NHL.

Delvecchio sa stal tretím hráčom NHL na méte 1.000 bodov, pred ním to dokázali iba Gordie Howe a Jean Béliveau. Na tisíci bod v NHL dosiahol vo svojom 1.143. zápase.

Delvecchio pozbieral do konca aktívnej kariéry 1.281 bodov v 1.550 zápasoch. To z neho robí 37. najproduktívnejšieho hráča v dejinách NHL a tretieho najproduktívnejšieho hráča v dejinách Red Wings. Za Red Wings hrával celú svoju kariéru, v rokoch 1951 až 1973. Je rekordmanom NHL v počte odohratých zápasov v základnej časti medzi útočníkmi, ktorí celú kariéru nastupovali iba za jeden klub. Bol druhým najdlhšie slúžiacim kapitánom v dejinách klubu. Trikrát vyhral Stanley Cup, trikrát sa stal držiteľom Lady Byng Trophy pre najslušnejšieho hráča ligy. Preslávil sa aj ako železný muž - v novembri 1964 odohral svoj 548. zápas v rade, čo predstavuje klubový rekord a aktuálne 19. najdlhšiu sériu tohto druhu v histórii NHL. Red Wings po skončení aktívnej kariéry viedol aj ako tréner a generálny manažér. V roku 1977 bol uvedený do Siene slávy. Jeho číslo 10 je v Detroite od novembra 1991 vyradené z užívania a nesmie ho nosiť žiadny hráč. V januári 2017 bol vyhlásený jedným zo stovky najlepších hokejistov v storočnej histórii NHL.


Alex Delvecchio, tretí člen klubu tisícbodových hráčov

16.02.1978: Dale McCourt a jeho druhý hetrik v NHL

Útočník Dale McCourt bol v rokoch 1977 až 1981 najproduktívnejším hráčom Detroit Red Wings. Za necelých päť sezón v červeno-bielom drese Detroitu odohral 341 zápasov základnej časti, pozbieral 337 bodov (134+203) a stále patrí do prvej tridsiatky najproduktívnejších hráčov v dejinách klubu.

Dňa 16. februára 1978 Red Wings nastúpili na vlastnom ľade proti Atlanta Flames (predchodcom dnešných Calgary Flames), triumfovali 5:3 a McCourt zažiaril troma gólmi. V tretej minúte najskôr otvoril skóre pri rovnovážnom počte hráčov na ľade, v 14. minúte využil presilovú hru a zvýšil na 2:0, a napokon v 34. minúte skóroval vo vlastnom oslabení. Tri góly do siete Flames predstavovali druhý z jeho siedmich hetrikov v drese Red Wings.

Okrem McCourta sa predviedol aj Václav Nedomanský, autor jedného gólu a asistencie. Paul Woods si pripísal dve asistencie, Jim Rutherford v bránke Red Wings chytil 30 z 33 striel.

16.02.1986: Corrado Micalef chytá dve trestné strieľania

Sezóna 1985/86 bola pre Detroit Red Wings najhoršou v ich histórii. V 80 zápasoch základnej časti pozbierali iba 40 bodov, inkasovali až 415 gólov a skončili beznádejne poslední v lige. Napriek tomu zažili niekoľko zápasov, kedy ich hráči dokázali prepísať dejiny.

Keď 16. februára 1986 Red Wings nastúpili v Madison Square Garden proti New York Rangers, do histórie vošiel brankár Corrado Micalef, ktorý musel čeliť až dvom trestným strieľaniam. Stal sa len druhým brankárom v histórii klubu s touto unikátnou skúsenosťou; ako prvý to zažil Gilles Gilbert vo februári 1982. Ale zatiaľ čo Gilbert svojho času ani jedno z dvoch trestných strieľaní nezastavil, Micalef zlikvidoval obidve - najskôr proti nemu neuspel ostrieľaný Pierre Larouche a neskôr nováčik Mike Ridley. Micalef sa tak stal prvým a dosiaľ jediným brankárom Red Wings s dvoma zastavenými trestnými strieľaniami v jednom zápase.

Rangers aj napriek veľkej snahe Micalefa zvíťazili pred vlastnými fanúšikmi 3:1 a obaja neúspešní exekútori trestných strieľaní skórovali z hry: Larouche otvoril skóre v 15. minúte v presilovej hre a Ridley v 25. minúte zvýšil na priebežných 2:1. Jediný gól Detroitu strelil v 17. minúte Ron Duguay. Micalef zastavil 27 z 30 striel.

16.02.2019: Red Wings dobiehajú štvorgólovú stratu

Dňa 16. februára 2019 Detroit Red Wings nastúpili vo Philadelphii proti domácim Flyers a ešte v 42. minúte prehrávali 1:5, napriek tomu dokázali vyrovnať na 5:5. Na prvý zásah Red Wings z hokejky Gustava Nyquista z 15. minúty nadviazali v tretej časti hry postupne Tyler Bertuzzi v 43. minúte, Thomas Vanek v 44. minúte a Anthony Mantha, ktorý v 49. minúte znížil na 4:5 a sedem sekúnd pred koncom riadnej hracej doby vyrovnal. Víťazný obrat však z toho napokon nebol, pretože po 87 sekundách nadstaveného času rozhodol svojím druhým gólom v stretnutí domáci Travis Konecny.

Red Wings iba po tretíkrát vo svojej histórii dobehli v zápase štvorgólovú stratu a získali minimálne jeden bod. Dohnanie štvorgólovej straty do bodového konca je v NHL vzácnosť: pred Red Wings to naposledy dokázali Toronto Maple Leafs v decembri 1989. Naopak Flyers sa stali siedmym víťazným tímom NHL napriek strate štvorgólového vedenia v tretej tretine.


Podklady:

  • 2019-20 Detroit Red Wings Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2019)
  • Feb. 16: Crosby reaches 1,000-point mark (John Kreiser, NHL.com; 16.02.2018)
  • Who's Who In Hockey (Stan & Shirley Fischler, Andrews McMeel, 2003; ISBN 978-0-7407-1904-1)
  • Recent eye injuries (The Globe and Mail, reprint; 13.03.2000)
  • Wings Get Boivin, Prentice; Give Boston Murphy, Doak (Associated Press via The Montreal Gazette; 18.02.1966)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.