Red Wings v stovke najlepších v histórii NHL

MARTIN UŽÁK | 28.01.2017 

Národná hokejová liga tento rok venuje oslavám stého výročia svojej existencie a pri tej príležitosti vyhlásila stovku najlepších hokejistov v storočnej histórii súťaže.




Mená prvých 33 legiend (z rokov 1917 až 1966) boli oznámené pred novoročným zápasom Centennial Classic medzi Toronto Maple Leafs a Detroit Red Wings. Zostávajúcich 67 mien (od roku 1967 až do súčasnosti) súťaž odtajnila dnes v noci na slávnosti v Los Angeles, kde sa cez víkend uskutoční Zápas hviezd.

Medzi stovku najlepších v prvej storočnici NHL sa dostalo 28 hokejistov, ktorí obliekali dres Detroit Red Wings - niektorí celú kariéru, iní väčšiu či menšiu časť kariéry, ďalší niekoľko sezón či zápasov.

Brankári

Glenn Hall, Dominik Hašek, Terry Sawchuk

Obrancovia

Paul Coffey, Doug Harvey, Chris Chelios, Red Kelly, Nicklas Lidström, Brad Park, Börje Salming

Útočníci

Sid Abel, Andy Bathgate, Johnny Bucyk, Charlie Conacher, Pavel Daciuk, Alex Delvecchio, Marcel Dionne, Sergej Fiodorov, Gordie Howe, Brett Hull, Ted Lindsay, Frank Mahovlich, Mike Modano, Adam Oates, Luc Robitaille, Brendan Shanahan, Darryl Sittler, Steve Yzerman


Medzi stovku najlepších boli vybraní aj štyria rodáci zo strednej Európy. Slováci majú v zozname Petra Šťastného a rodáka Stana Mikitu, z Čechov sa tejto pocty dočkali Dominik Hašek a Jaromír Jágr.

Kompletný zoznam stovky najlepších hokejistov v histórii NHL je zverejnený na oficiálnej stránke súťaže. Každej legende je venovaný samostatný článok plný zaujímavých príbehov od známych autorov a historikov, akými sú Dave Stubbs, Bob Verdi, Wayne Coffey, Bob Duff, Kevin Allen a ďalší. Súčasťou každého článku je video profil s jedinečnými zábermi a vyjadreniami osobností.

Povinné to čítanie pre každého milovníka hokejovej histórie.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.