Začínajú MS juniorov. Detroit má bohaté zastúpenie

MARTIN UŽÁK | 25.12.2020

V Edmontone dnes štartujú 45. majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov. Na turnaji sa predstaví sedem mladých hráčov, ktorí boli draftovaní klubom Detroit Red Wings.

Švédsky obranca Albert Johansson na rozvojovom kempe mladých nádejí v Little Caesars Arene (kredit: Detroit Red Wings)

Jan Bednář (Česko)

Osemnásťročný brankár, ôsmy výber Red Wings z tohtoročného draftu (107. celkovo). Je vysoký a pohyblivý, má veľký dosah a aktívne rozohráva puk. V tejto sezóne mal začať chytať za klub Acadie-Bathurst Titan v juniorskej QMJHL, ale pre pandémiu koronavírusu zostal na hosťovaní v klube HC Energie Karlovy Vary v českej extralige, kde doteraz odchytal päť zápasov, trikrát zvíťazil, zastavil 86,7 % striel a inkasoval 4,16 gólu na zápas. Začne ako druhý alebo tretí brankár Česka.

Gustav Berglund (Švédsko)

Devätnásťročný obranca, deviaty výber Red Wings z draftu 2019 (177. celkovo). Dobre stavaný, hrá tvrdo, predvádza vyrovnané výkony. V tejto sezóne nastupuje za Västerås IK v Allsvenskan, druhej najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku. Dosiaľ odohral 17 zápasov a pozbieral tri asistencie. V druhej najvyššej súťaži iba hosťuje, práva na neho vlastní klub Frölunda Indians, kde už má zmluvu aj na budúcu sezónu a kde si vlani odkrútil prvých osem zápasov v najvyššej súťaži.

Albert Johansson (Švédsko)

Čoskoro dvadsaťročný obranca, štvrtý výber Red Wings z draftu 2019 (60. celkovo). Nebojácny, šikovný, mobilný, ofenzívne ladený, sebavedomý bek a dobrý korčuliar. Ako jediný reprezentant Red Wings na tomto turnaji má s klubom už uzatvorenú nováčikovskú zmluvu. V tomto ročníku nastupuje za svoj materský klub Färjestad BK v SHL, najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku, kde v 20 zápasoch pozbieral sedem bodov (3+4). Vlani bojoval o nomináciu na MS juniorov neúspešne, tento rok sa na turnaj dostal a mal by patriť medzi kľúčových obrancov švédskeho výberu.

Theodor Niederbach (Švédsko)

Osemnásťročný útočník, tretí výber Red Wings z tohtoročného draftu (51. celkovo). Šikovný, veľmi kreatívny center, zdatný nahrávač s excelentným hokejovým myslením a videním. Druhý rok hráva v štruktúrach klubu Frölunda Indians. Túto sezónu začal v Nationell, najvyššej juniorskej súťaži vo Švédsku, kde v 19 zápasoch zažiaril 35 bodmi (13+22) a vypýtal si povýšenie do SHL, najvyššej mužskej súťaži v krajine. V SHL nastupoval najmä ako trinásty útočník a v 11 zápasoch dal jeden gól. Do nominácie Švédska sa prepracovával postupne, výborné výkony medzi juniormi a viaceré pozitívne prípady koronavírusu v širšom výbere Švédska mu otvorili cestu k dôležitejšej pozícii v zostave. Mal by začať ako center prvého útoku.

Lucas Raymond (Švédsko)

Osemnásťročný útočník, prvý výber Red Wings z tohtoročného draftu (4. celkovo). Vysoko kvalitný, rozdielový hráč so šikovnými rukami, rýchly korčuliar s nebezpečnou strelou švihom a excelentným hokejovým myslením. Vyniká v hre jeden proti jednému, v hre pod tlakom a v kľúčových situáciách. Má obrovský potenciál, je pravdepodobne najlepším mladým útočníkom v systéme Red Wings. Tretí rok nastupuje za klub Frölunda Indians v SHL, najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku. V doterajších 22 zápasoch tejto sezóny si pripísal 12 bodov (5+7). Na MS hráčov do 20 rokov hral aj vlani, ako jediný z tohtoročných zástupcov Red Wings. V siedmich stretnutiach minuloročného šampionátu pozbieral štyri body (2+2) a pomohol k zisku bronzu. V mužstve Švédska bude mať prominentnú rolu - mal by byť jedným z kľúčových hráčov a ťahúňov.

Elmer Söderblom (Švédsko)

Devätnásťročný útočník, ôsmy výber Red Wings z draftu 2019 (159. celkovo). S výškou 202 cm a hmotnosťou 108 kg prevyšuje väčšinu svojich rovesníkov. Má šikovné ruky, dokáže sa presadzovať v hre pred bránou súpera. Ďalší talent z liahne klubu Frölunda Indians. Vlani po prvýkrát nastúpil v SHL, najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku. V tejto sezóne zatiaľ absolvoval štyri zápasy v Nationell, najvyššej juniorskej súťaži v krajine, a ďalších sedem zápasov v limitovanej role v SHL. Trápili ho zranenia, pred odletom do Kanady mal problémy s chodidlom, ale na MS je pripravený.

Eemil Viro (Fínsko)

Osemnásťročný obranca, šiesty výber Red Wings z tohtoročného draftu (70. celkovo). Veľmi dobrý korčuliar, dobre pracuje s pukom, aktívne podporuje ofenzívu a rýchlo dozrieva. Od minulej sezóny hráva za TPS Turku v Liige, najvyššej mužskej súťaži vo Fínsku. V tejto sezóne doposiaľ odohral 16 zápasov so ziskom šiestich bodov (1+5). Na šampionáte by mal začať v tretej obrane Fínska.


Sedemnásobné zastúpenie Red Wings na turnaji je druhé najvyššie spomedzi všetkých klubov NHL. Viac draftovaných hráčov majú na turnaji iba Los Angeles Kings (9).

O účasť na šampionáte bojovali aj ďalšie draftové voľby Red Wings z posledných rokov, menovite obrancovia Donovan Sebrango (Kanada), Antti Tuomisto (Fínsko), William Wallinder (Švédsko) a útočníci Albin Grewe (Švédsko), Robert Mastrosimone, Sam Stange (obaja USA), ale do konečných nominácií sa nedostali. Wallinder a Mastrosimone nemohli ísť reprezentovať pre výskyt pozitívnych prípadov koronavírusu v ich kluboch. Grewe vypadol z nominácie pre pozitívny test na koronavírus. Na šampionáte mohol hrať aj obranca Moritz Seider (Nemecko), ale rozhodol sa pokračovať medzi mužmi v najvyššej švédskej súťaži.

Z bývalých hráčov Red Wings sa na turnaji ukáže legendárny Igor Larionov, ktorý bude hlavným trénerom ruskej reprezentácie. Súčasťou amerického realizačného tímu je Ryan Martin, dlhoročný asistent generálneho manažéra Red Wings (v minulosti Kena Hollanda, dnes Stevea Yzermana) a manažér záložného mužstva Detroitu z Grand Rapids. Martin sa podieľal na skladbe výberu USA.

Turnaj sa vzhľadom na pandémiu bude hrať v bubline a bez prítomnosti divákov. Začne vo dvoch päťčlenných skupinách, z ktorých prvé štyri mužstvá postúpia do play-off. Keďže všetky ostatné šampionáty juniorov boli pre túto sezónu zrušené, žiadne mužstvo z elitnej kategórie nezostúpi. V skupine A na seba narazia Fínsko, Kanada, Nemecko, Slovensko a Švajčiarsko, v skupine B Česko, Rakúsko, Rusko, Švédsko a USA. Šampionát vyvrcholí 5. januára 2021 zápasom o zlaté medaily.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.