Ktoré mladé nádeje Detroitu nastúpia na MS juniorov

MARTIN UŽÁK | 26.12.2019

V Ostrave a Třinci dnes štartujú 44. majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov. Na šampionáte sa predstaví viacero mladíkov draftovaných klubom Detroit Red Wings.


Joe Veleno (Paul Sancya, Associated Press)

Jonatan Berggren (Švédsko)

Devätnásťročný krídelník. Tretí výber Red Wings v drafte 2018 (33. celkovo). Vyniká rýchlosťou, prehľadom a umným tvorením hry. Od roku 2015 sa rozvíja vo švédskom klube AIK Skellefteå. V doterajšom priebehu sezóny 2019/20 nastúpil do 22 zápasov v SHL, najvyššej mužskej súťaži v krajine, a pozbieral 11 bodov (2+9). S AIK má zmluvu ešte na ďalšie dva roky, následne chce zabojovať o miesto v NHL. Na MS tejto vekovej kategórie mal štartovať už vlani, ale vyradilo ho zranenie chrbta. Bodoval v oboch prípravných zápasoch Švédska pred turnajom (spolu 1+1).

Jesper Eliasson (Švédsko)

Devätnásťročný brankár. Siedmy výber Red Wings v drafte 2018 (84. celkovo). S výškou 191 cm a váhou 95 kg patrí medzi menej pohyblivých, ale efektívnych brankárov. Od draftu sa výrazne zlepšil a Red Wings očakávajú, že v budúcnosti by to mohol dotiahnuť až do NHL. V aktuálnej sezóne chytá najmä za tím Almtuna IS v Allsvenskan, druhej najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku. V 14 dueloch v Allsvenskan inkasoval v priemere 2,42 gólu na zápas a zastavil 90,6 % striel súperov.

Jared McIsaac (Kanada)

Devätnásťročný obranca. Štvrtý výber Red Wings v drafte 2018 (36. celkovo). Vyniká tvrdou hrou, súťaživosťou, hokejovým umom, dobrou prihrávkou a tvrdou strelou. Štvrtý rok hráva za Halifax Mooseheads v juniorskej lige QMJHL. Na letnom rozvojom kempe mladých nádejí v Detroite utrpel ďalšie zranenie ramena, podstúpil operáciu a takmer polroka maródoval. S ramenom mal problémy už v lanskej sezóne, kedy hrával aj napriek bolesti. Red Wings ho nechali rehabilitovať v Detroite, aby ho mali pod dohľadom, pretože do neho vkladajú veľké nádeje. Vinou okolností odohral v tejto sezóne za Mooseheads iba tri zápasy a pripísal si dve gólové prihrávky. Pred zranením bol dlhodobo najproduktívnejším bekom mužstva a nastupoval vo všetkých herných situáciách. O jeho kvalitách svedčí skutočnosť, že sa dostal do nabitého výberu Kanady aj napriek tomu, že mu v tejto sezóne chýba dostatočná zápasová prax. Na MS juniorov štartoval aj vlani, v štyroch zápasoch zaznamenal jednu asistenciu. Na tohtoročnom šampionáte by mal byť jedným z lídrov kanadskej obrany.

Moritz Seider (Nemecko)

Osemnásťročný obranca, pravák. Prvý výber Red Wings v drafte 2019 (6. celkovo). Dobre stavaný, všestranný zadák s excelentným hokejovým myslením. Pred touto sezónou opustil Nemecko a klub Adler Mannheim, kde zaznamenal množstvo úspechov, a začal hrávať za záložný celok Detroitu z Grand Rapids. V AHL je v tejto sezóne druhým najmladším hráčom. Za Griffins dosiaľ odohral 28 zápasov a pozbieral 12 bodov (1+11). Pred odchodom na MS bol najproduktívnejším obrancom Griffins. Tak ako McIsaac, aj on má za sebou už dve zranenia ramena; zdravotné problémy ho v ostatnom období sužovali aj v AHL. Red Wings predpokladajú, že za niekoľko rokov sa z neho vyformuje pilier ich zadných radov. Na šampionáte bude kapitánom nemeckého výberu.

Joe Veleno (Kanada)

Čoskoro dvadsaťročný útočník. Druhý výber Red Wings v drafte 2018 (30. celkovo). Rozvíja sa v kompletného centra. Rýchly, výbušný, pracovitý, výborný s pukom a v pozičnej hre. Medzi juniormi zbieral množstvo bodov, v tomto ročníku začal hrávať proti mužom v záložnom mužstve Red Wings v Grand Rapids. V 29 zápasoch za Griffins pozbieral 12 bodov (5+7). Ťažko si zvykal na prechod do AHL a predvádzal nevyrovnané výkony, hoci krátko pred odchodom na šampionát pozbieral v troch zápasoch tri body a po prvýkrát v AHL strelil v jednom stretnutí dva góly. Red Wings očakávajú, že v budúcnosti by mohol u nich hrávať minimálne na pozícii centra tretieho útoku, prípadne aj vyššie. Na šampionáte juniorov hral už vlani, v nabitom mužstve Kanady však nedostával veľa príležitostí, nastupoval vo štvrtom útoku a na nezvyčajnej pozícii krídelného útočníka. Tentoraz by mal patriť medzi ofenzívnych ťahúňov kanadského výberu. V tíme bude robiť alternatívneho kapitána.


O účasť na šampionáte bojovali aj ďalšie draftové voľby Red Wings z ostatných rokov, menovite zadáci Antti Tuomisto (Fínsko), Albert Johansson (Švédsko) a útočníci Otto Kivenmäki (Fínsko) a Robert Mastrosimone (USA), ale do reprezentačných výberov svojich krajín sa nedostali.

Z bývalých hráčov Red Wings sa na turnaji ukáže legendárny Igor Larionov, ktorý bude vykonávať funkciu asistenta trénera v ruskej reprezentácii. Súčasťou amerického realizačného tímu je Ryan Martin, dlhoročný asistent generálneho manažéra Red Wings (v minulosti Kena Hollanda, dnes Stevea Yzermana) a generálny manažér záložného mužstva Detroitu z Grand Rapids. Martin sa podieľal na skladbe tímu USA.

Turnaj začne vo dvoch päťčlenných skupinách, z ktorých prvé štyri tímy postúpia do play-off, zatiaľ čo posledné mužstvá sa stretnú v boji o záchranu. V skupine A na seba narazia Fínsko, Kazachstan, Slovensko, Švajčiarsko a Švédsko, v skupine B Česko, Kanada, Nemecko, Rusko a USA.

Šampionát vyvrcholí v nedeľu 5. januára 2020 zápasom o zlaté medaily.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.