Odpovede: Marc Staal, ďalšia posila, vykupovanie

MARTIN UŽÁK | 24.11.2020 | aktualizované 26.11.2020

Čo znamená "budúce vyrovnanie" vo výmene za obrancu Marca Staala? Privedie generálny manažér Steve Yzerman pred sezónou ďalšieho hráča? Ako funguje vykupovanie hráčskych kontraktov? Čo je s Jevgenijom Svečnikovom? Ktorí hráči sa pripravujú na novú sezónu priamo v Detroite?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných ôsmich týždňov.

Anthony Mantha a Dylan Larkin (Dave Reginek, Detroit Red Wings)

To budúce vyrovnanie (vo výmene Marca Staala) znamená čo? - Michal

"Budúce vyrovnanie" ako protihodnota používaná v niektorých výmenách nie je priamo vymedzená v Kolektívnej zmluve medzi NHL a NHLPA, napriek tomu sa používa a akceptuje dodnes.

Žiadny hráč so zmluvou v NHL nemôže byť vymenený "zadarmo", musí byť vymenený za "niečo", preto sa v takýchto situáciách môže použiť termín budúce vyrovnanie.

Red Wings sa zaviazali k budúcemu vyrovnaniu pri zisku obrancu Marca Staala z klubu New York Rangers. Staal má ešte rok platnú zmluvu so zarátavaným platom 5,7 milióna amerických dolárov, v januári bude mať 34 rokov, je za zenitom a v uplynulej sezóne bol jedným z najhorších hráčov NHL podľa pokročilých štatistík. Rangers sa ho potrebovali urýchlene zbaviť a uvoľniť si miesto pod platovým stropom. Hráči v tomto štatúte však nie sú žiadaným artiklom a sami o sebe sú takmer nevymeniteľní. Preto Rangers pridali aj atraktívnu voľbu v druhom kole draftu 2021. Staala a túto voľbu však nemohli vymeniť zadarmo, a tak sa dohodli na budúcom vyrovnaní.

Keď sa kluby dohodnú na budúcom vyrovnaní, protihodnotu za uskutočnenú výmenu doriešia až neskôr, obvykle do jedného roka. Budúce vyrovnanie má často zanedbateľnú hodnotu. Môže ísť napr. o nízku voľbu v drafte alebo podmienečnú voľbu v drafte. V minulosti sa ako kompenzácia využívala finančná náhrada, výmena draftovaného mladíka alebo nežiaduceho hráča.

Red Wings sú v pozícii, kedy si tento typ operácie - teda prijatie "nechceného" hráča z iného klubu na krátky čas a za vysoký plat - môžu dovoliť, keďže tri roky sa pripravovali na to, že v tejto fáze svojej prestavby budú mať veľký priestor pod platovým stropom, zatiaľ čo budú ďalej čakať, kým ich mladí hráči dozrejú. Naopak, mnohé iné kluby, prakticky polovica všetkých klubov NHL, vrátane Rangers, začali mať problémy, pretože pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu netušili, že platový strop v sezóne 2020/21 sa nezvýši a zostane na úrovni 81,5 milióna dolárov.

Budú ešte nejaké podpisy, alebo je to už všetko? - Dalibor

Je možnosť, že ešte niekoho Steve Yzerman podpíše? - Michal

Áno, existuje možnosť, že Steve Yzerman privedie pred začiatkom sezóny 2020/21 ďalšieho hráča. Hoci súpiska Red Wings je takmer plná po tom, čo v októbri prišlo päť hráčov a zostávajúce voľné miesta zaujmú mladíci, Yzerman to nevylúčil a v uplynulých mesiacoch tento potenciálny scenár viackrát zopakoval. 

Yzerman uviedol, že ak privedie ďalšieho hráča, nemusí ísť priamo o podpis voľného hráča, ale skôr o výhodnú výmenu podobnú Marcovi Staalovi, kedy získa napr. voľbu v drafte len za to, že do tímu zoberie "nechceného" hráča z klubu, ktorý má problémy s platovým stropom.

Pokiaľ by to s prijatím ďalšieho "nechceného" hráča z iného tímu už nevyšlo, tak sa Yzerman podľa svojich slov možno vráti späť k trhu a pred začiatkom sezóny možno podpíše ešte jedného voľného hráča, pokiaľ ho bude potrebovať a pokiaľ preň bude mať miesto v kádri.

Na túto otázku sa dá odpovedať iba takto podmienečne, pretože Yzerman je manažér, ktorý takúto rétoriku používa bežne, zvykne si nechávať otvorené dvere, nevylučuje ďalšie zmeny (tobôž nie v období prestavby mužstva) a nezvykne tvrdiť, že je niečo uzavreté.

Pokiaľ tím NHL vyplatí hráča zo zmluvy, tak za to vždy dostane penalizáciu? Ako sa výška penalizácie počíta? A ako to je s platom daného hráča od tej doby? - Jindřich

Keď klub vykúpi hráča zo zmluvy, pod platový strop sa mu počíta penalizácia, pričom vykúpený hráč dostáva dve tretiny zostávajúceho platu, ktorý mal podľa zmluvy zarobiť, prípadne môže dostať iba jednu tretinu, pokiaľ má menej ako 26 rokov. Penalizácia pod platovým stropom sa rozkladá vždy na raz takú dlhú dobu ako bol počet sezón, ktoré hráčovi pred jeho vykúpením zostávali v zmluve.

Penalizácia sa udeľuje vždy okrem jednej vzácnej výnimky, ktorú nájdete vysvetlenú nižšie.

Penalizáciu za vykúpenie zvoleného hráča si môžete vypočítať v tomto kalkulátore. 

Pri vykupovaní zmluvy sa berie do úvahy nielen dĺžka zmluvy, vek hráča a jeho plat, ale aj obdobie, kedy sa zmluva vykupuje. Vzorec pod uvedeným odkazom to všetko zohľadňuje.

Vykúpený hráč od klubu naďalej dostáva pomernú časť platu až do doby, čo sa penalizácia prestane počítať pod platový strop. Aj toto číslo sa dá vypočítať (zobraziť) pod uvedeným odkazom.

Penalizácia sa neudeľuje iba v prípade tzv. dorovnávacieho a sadzobne neobmedzeného vykúpenia zmluvy ("compliance buyout"). Tento typ vykupovania sa aplikuje po výluke, kedy sa kluby musia vojsť pod nový, neočakávane nižší platový strop. Ide teda o výnimočnú situáciu. V minulosti boli v Detroite takto vykúpení Darren McCarty, Derian Hatcher, Ray Whitney (všetci v roku 2005), Carlo Colaiacovo (2013) a Jordin Tootoo (2014). 

Red Wings tento rok vykúpili zo zmluvy útočníka Justina Abdelkadera, ktorý mal zmluvu ešte na tri roky s priemerným ročným platom 4,25 milióna dolárov. Po vykúpení zmluvy sa začala pod platový strop klubu počítať penalizácia v celkovej hodnote 9,58 mil. USD, rozložená na šesť sezón. V sezóne 2020/21 má hodnotu 1,805 mil., v ďalších dvoch sezónach to bude 2,305 mil. a v posledných troch 1,055 mil. Abdelkader zarobí v nasledujúcich šiestich sezónach po 1,055 mil. USD. 

Hráčov možno za určitých okolností vykúpiť aj v iných termínoch predsezónneho obdobia. Napríklad pre Red Wings sa tento rok otvorilo aj druhé, 48-hodinové okno na vykupovanie, a to vďaka tomu, že obmedzene voľný hráč Tyler Bertuzzi absolvoval arbitrážny súd. Toto druhé okno bolo určené iba na vykúpenie jedného z hráčov s priemerným ročným platom v sezóne 2020/21 o hodnote 4 a viac mil. USD. Red Wings sa však rozhodli, že ďalšieho hráča tento rok vykupovať nebudú.

Neviete, čo je s Jevgenijom Svečnikovom? V žiadnej lige ho nevidím. - Michal

Útočník Jevgenij Svečnikov (24) sa po rozmachu pandémie nového koronavírusu rozhodol zostať v USA, aby mohol v lete na Floride tráviť čas so svojím bratom Andrejom, hráčom Caroliny.

Nerozhodol sa pre hosťovanie v Európe, ako to urobilo viacero iných mladíkov. Či to bolo správne rozhodnutie po tom, čím si v nedávnej minulosti prešiel a koľko toho zmeškal, to ukáže až čas.

Sezónu 2018/19 vynechal pre vážne zranenie kolena, vlani začal opäť hrávať za záložný celok Red Wings z Grand Rapids a v štyroch zápasoch sa ukázal aj v NHL. Vynechaný rok dôležitého obdobia rozvoja na ňom zanechal stopy - v AHL nevynikal, bolestí v kolene sa podľa vlastných slov celkom nezbavil, hral nevyrovnane a výraznejšie sa mu darilo iba vo februári. 

V sezóne 2020/21 už viac nemôže byť poslaný do AHL bez toho, aby nebol najskôr umiestnený na waiver listinu nechránených hráčov. Red Wings mu dajú šancu vybojovať si miesto v ich tíme, ale pri narastajúcej konkurencii mladíkov to môže byť jeho posledná šanca presadiť sa v tomto drese.

Pripravujú sa niektorí naši hráči priamo v Detroite? - Josef

Priamo v detroitskej Little Caesars Arene, respektíve v tréningovej hale pod arénou momentálne netrénuje nikto, pretože Red Wings ju svojim hráčom zatiaľ nesprístupnili.

Viacerí hráči Red Wings spoločne trénujú v mestečku Plymouth na predmestí Detroitu, v komplexe Barwis Performance Center, patriacom pod spoločnosť Barwis Methods. V komplexe sa v súčasnosti pripravujú napríklad Dylan Larkin, Anthony Mantha, Tyler Bertuzzi, Robby Fabbri, Valtteri Filppula, Darren Helm, Luke Glendening, Dennis Cholowski, Givani Smith a niektorí detroitskí a michiganskí rodáci z iných klubov NHL. Popri cvičeniach chodia trénovať na lokálne klziská. Udržujú sa v kondícii a čakajú, dokým NHL a NHLPA dajú dohromady plán novej sezóny a pripravia tréningové kempy.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na Facebook alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.