18. november v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 18.11.2020

Václav Nedomanský (archív Detroit Red Wings)

18.11.1926: Premiérový zápas Detroitu v NHL

Hokejový klub z Detroitu vstúpil do NHL v sezóne 1926/27 pod názvom Detroit Cougars. Cougars nastúpili na svoj premiérový zápas v súťaži dňa 18. novembra 1926, kedy na svojom ľade privítali Boston Bruins a pred zrakom asi šesťtisíc divákov prehrali 0:2 po dvoch rýchlych góloch v prvých troch minútach. V oboch mal prsty útočník Duke Keats - strelil prvý gól a zanedlho asistoval na druhý (neskôr v priebehu sezóny 1926/27 prestúpil práve do Detroitu). Oba góly inkasoval Herb Stuart. Cougars neskórovali z 21 striel na Charlesa "Doca" Stewarta.

Cougars odohrali všetky domáce zápasy vo svojej premiérovej sezóne v NHL v Border Cities Arene v neďalekom kanadskom meste Windsor, pretože čakali na dokončenie svojej haly Olympia. Neskôr sa premenovali na Falcons a tí neskôr na Red Wings.

18.11.1956: Ted Lindsay na hranici 300 gólov

Dňa 18. novembra 1956 privítali Detroit Red Wings vo svojej Olympii mužstvo Montreal Canadiens a zvíťazili 8:3. Hlavnou postavou zápasu bol domáci útočník Ted Lindsay, autor piatich bodov (3+2). Lindsay dvakrát využil presilovú hru a svojím druhým gólom v zápase dosiahol hranice 300 gólov v základnej časti NHL. Stal sa len štvrtým hráčom dovtedajšej histórie súťaže na tejto méte a druhým detroitským po Gordiem Howeovi.

Okrem Lindsayho zažiarili jeho spoluhráči Howe (2+2), Norm Ullman (0+4) a Dutch Reibel (1+2). Na strane Canadiens sa vytiahol Jean Béliveau (1+2). V bránke Red Wings nastúpil Glenn Hall a zastavil 26 striel. Jeho náprotivok Gerry McNeil chytil 29 striel.

Lindsay, ktorý sa rokmi preslávil ako významný priekopník, inovátor a iniciátor zásadných zmien, nastrieľal do konca svojej kariéry za Red Wings 335 gólov v základnej časti a zostáva šiestym najlepším strelcom v klubových dejinách. Viac gólov ako on nastrieľali za Red Wings iba Howe, Steve Yzerman, Alex Delvecchio, Sergej Fiodorov a Henrik Zetterberg.

18.11.1958: Jediný hetrik Johnnyho Wilsona

Útočník Johnny Wilson bol v päťdesiatych rokoch minulého storočia členom silného jadra Detroit Red Wings. Hoci nebol natoľko slávny ako Gordie Howe, Ted Lindsay, Red Kelly a Terry Sawchuk, s Red Wings štyrikrát vyhral Stanley Cup, čo je v tomto klube individuálne hráčske maximum.

Wilson sa dočkal aj jedného veľkého večera, kedy bol hlavnou hviezdou práve on. Stalo sa tak 18. novembra 1958 pri domácom víťazstve 6:0 nad Boston Bruins. Wilson v tomto dueli strelil prvé tri góly a zaznamenal svoj jediný hetrik v červeno-bielom drese s okrídleným kolesom. Bol to navyše čistý hetrik, neprerušený gólom iného hráča. Strelil ho v rozmedzí 15. a 40. minúty.

Wilsonovi prihral na všetky góly jeho spoluhráč z útoku, Nick Mickoski, autor piatich bodov (1+4). Predviedli sa aj Charlie Burns (1+2) a Sawchuk (26 úspešných zákrokov).

18.11.1977: Premiéra Václava Nedomanského

Dňa 18. novembra 1977 odohral svoj prvý zápas za Detroit Red Wings legendárny československý útočník Václav Nedomanský. Dočkal sa tri dni po tom, ako ho vtedajší manažér Ted Lindsay získal z klubu Birmingham Bulls a urobil z neho historicky prvého hokejistu prichádzajúceho počas sezóny z konkurenčnej WHA. Nastúpil len niekoľko hodín po tom, čo s Red Wings podpísal zmluvu.

Red Wings toho dňa hrali na ľade mužstva Atlanta Flames a prehrali 5:3. Nedomanský sa uviedol výborne, keď zaznamenal primárne asistencie pri všetkých góloch svojho nového tímu. Skórovali André St. Laurent, Reed Larson a Greg Joly. Jim Rutherford v bráne Red Wings kryl 20 z 25 striel. Na strane Flames zažiaril so štyrmi bodmi (1+3) útočník Harold Phillipoff.

Nedomanský sa stal prvým československým hokejistom v drese Red Wings. Za Red Wings hral do roku 1982 a za ten čas prepísal históriu aj v mnohých iných smeroch.

18.11.2019: Václav Nedomanský do Siene slávy

Presne 42 rokov od svojho prvého zápasu za Detroit Red Wings bol Václav Nedomanský uvedený do Siene slávy v Toronte. Stal sa 80. niekdajším "Červeným krídlom" v tejto vyberanej spoločnosti. 

Spolu s Nedomanským vstúpil do Siene slávy aj Jim Rutherford, jeho detroitský spoluhráč spred 42 rokov. Rutherford, neskôr dlhoročný a úspešný manažér, bol uvedený v kategórii budovateľov.


Podklady:

  • 2019-20 Detroit Red Wings Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2019)
  • Nov. 18: Detroit NHL franchise plays first game (John Kreiser, NHL.com; 18.11.2018)
  • Detroit's Olympia Stadium (Robert Wimmer, Arcadia Publishing, 2000; ISBN 0-7385-0787-3)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.