8. jún v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 08.06.2020 | aktualizované 08.06.2021


Tréner Jacques Demers a mladý kapitán Steve Yzerman na tréningu (kredit: David Cooper, Toronto Star; 1988)

08.06.1951: Novou posilou krídelník Tony Leswick

Dňa 8. júna 1951 Detroit Red Wings vytrejdovali pravého krídelníka Gayeho Stewarta k New York Rangers a získali za neho drobného, ale tvrdo hrajúceho ľavého krídelníka Tonyho Leswicka. K Red Wings výborne zapadol, usadil sa v lajne s Martym Pavelichom a Glenom Skovom a v rokoch 1952, 1954 a 1955 s nimi vybojoval Stanley Cup. Preslávil sa najmä na jar 1954, kedy dal víťazný gól v predĺžení siedmeho zápasu finále do siete Montreal Canadiens.

08.06.1983: Red Wings draftujú Stevea Yzermana

Dňa 8. júna 1983 urobili Detroit Red Wings jeden z najdôležitejších krokov vo svojej novodobej histórii, keď na drafte 1983 v Montreale pod vedením generálneho manažéra Jimmyho Devellana zvolili zo štvrtého miesta mladíka Stevea Yzermana.

Red Wings chceli pôvodne draftovať útočníka Pata LaFontainea, ale toho im jedno miesto predtým vyfúkli New York Islanders. Boli sklamaní a s Yzermanom sa uspokojili len preto, že LaFontaine už nebol k dispozícii. Čas však ukázal, že nemuseli nič ľutovať.

LaFontaine zažil hviezdnu kariéru s Islanders či Buffalo Sabres, Yzerman sa však stal legendou a jedným z najlepších hráčov v dejinách Red Wings i samotnej NHL.

Yzerman nosil červeno-biely dres s okrídleným kolesom po dobu 22 sezón, z toho 19 sezón robil v Detroite kapitána a stal sa najdlhšie slúžiacim kapitánom v dejinách. S 1.755 bodmi je siedmym najproduktívnejším hráčom v histórii NHL. Red Wings doviedol k trom víťazstvám Stanley Cupu, vrátane prvenstva v roku 1997, kedy Red Wings triumfovali prvýkrát po 42 rokoch, a 1998, kedy získal prestížnu Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off.

08.06.1983: Draftovaní aj Probert, Klíma a Kocur

Detroit Red Wings zvolili na drafte 1983 aj niekoľko ďalších hráčov, ktorí sa dokázali v NHL presadiť, hrali v nej dlhé roky a urobili si v nej meno. V treťom kole zo 46. miesta si vybrali Boba Proberta, v piatom kole z 86. miesta Petra Klímu a z 88. miesta Joeyho Kocura.

Probert a Kocur v Detroite vytvorili známu bitkársku dvojičku Bruise Brothers (bratia s monoklami). Probert sa preslávil nielen tvrdými päsťami, ale aj solídnymi hokejovými schopnosťami, za ktoré bol ocenený účasťou v Zápase hviezd 1988. Klíma po úteku z komunistického Československa odohral za Red Wings niekoľko produktívnych sezón, vrátane rekordného play-off 1988.

Red Wings zažili úspešnejší draft iba v roku 1989, kedy volili Nicklasa Lidströma, Sergeja Fiodorova či Vladimira Konstantinova.

08.06.1988: Jacques Demers opäť najlepším koučom

V sezóne 1987/88 Detroit Red Wings opäť príjemne prekvapovali a druhý rok v rade to dotiahli do finále Campbellovej konferencie. Na ich úspechoch mal veľký podiel hlavný kouč Jacques Demers. NHL ho ocenila tým, že 8. júna 1988 ho druhý rok za sebou vyhlásila držiteľom Jack Adams Award pre najlepšieho ligového trénera. Demers ako jediný vyhral túto trofej dvakrát po sebe.

08.06.2002: Igor Larionov skóruje v treťom predĺžení

Legendárny Igor Larionov nastrieľal množstvo slávnych gólov. V NHL sa najviac preslávil gólom v treťom predĺžení tretieho finále Stanley Cupu 2002 medzi mužstvami Detroit Red Wings a Carolina Hurricanes v Raleighu. Larionov, vo veku 41 rokov najstarší hráč súťaže, skóroval v čase 114:47, kedy v Raleighu už prakticky plynul 9. jún 2002. Rozhodol o výhre Red Wings 3:2 a dostal ich do vedenia 2:1 v sérii. Bol to jeho druhý gól v zápase, ten prvý strelil v 26. minúte a na najbližších deväť rokov zostal najstarším úspešným strelcom v histórii finále Stanley Cupu.

Larionov svojím slávnym gólom ukončil tretí najdlhší finálový zápas všetkých čias. Od posunu na druhé miesto (Brett Hull, Dallas Stars; 1999) ho delili iba štyri sekundy. Za absolútnym rekordom finálových bojov (Petr Klíma, Edmonton Oilers; 1990) zaostal iba o 26 sekúnd.

Red Wings po tomto víťazstve vyhrali aj ďalšie dva zápasy finálovej série a dočkali sa Stanley Cupu. Larionov dal vo finále celkovo tri góly a podelil sa o štatút najlepšieho strelca série.


Podklady:
  • June 8: Blake hired as coach by Canadiens (John Kreiser, NHL.com; 08.06.2019)
  • Wings too late for LaFontaine (Bill McGraw, Detroit Free Press; 09.06.1983)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.