Pokročilé štatistiky: Jonathan Bernier si zaslúži uznanie

JURAJ KOVÁČ | 20.05.2020

Sezóna 2019/20 bola pre Detroit Red Wings jednou z najhorších v ich bohatej histórii. Jedným z mála hráčov, ktorí spĺňali vyššie nároky, bol brankár Jonathan Bernier. Zatiaľ čo v prvých dvoch mesiacoch sezóny chytal nevyrovnane a nevýrazne, od polovice decembra sa podstatne zlepšil a napokon ho môžeme označiť za najužitočnejšieho hráča mužstva.

Bernierove základné štatistiky neohúria, čo je prirodzené vzhľadom na to, ako zle Red Wings hrali. Keď sa však na jeho hru pozrieme optikou pokročilých štatistík, zistíme, že v mužstve Red Wings vynikal a po horšom úvode patril medzi najlepších brankárov celej ligy.


Jonathan Bernier (Timothy T. Ludwig, USA Today Sports)

Zavádzajúce základné štatistiky

Bernier v tejto sezóne odchytal 46 zápasov, z toho v 41 zápasoch štartoval. Dosiahol na 15 výhier, čo ho zaradzovalo až na 41. miesto spomedzi 57 brankárov s minimálne 20 odchytanými zápasmi. Nevynikal ani v priemere inkasovaných gólov na zápas (2,95; 38. miesto v lige) či percentuálnej úspešnosti zákrokov (90,7 %; 34. miesto).

Medzi najlepšie nepatril ani jeho kumulatívny ukazovateľ počtu inkasovaných gólov v porovnaní s priemerným ligovým brankárom na základe počtu streleckých pokusov (-7,32). Znamenalo to, že inkasoval o vyše sedem gólov viac ako priemerný ligový brankár.

Podobne neohúril ani podielom kvalitných štartov na hodnote 41,5 %. Ak je tento podiel pod 50 %, považuje sa za podpriemerný, keďže ligový priemer sa pohybuje na úrovni 53 %.

Zo všetkých týchto základných štatistík nám teda vychádza, že Bernier sa nedostal ani na úroveň ligového priemeru, ba miestami bol hlboko pod ním a blízko ligového dna. Ako potom môžeme o ňom vyhlásiť, že bol v tejto sezóne najužitočnejším hráčom Red Wings?

Vtip je v tom, že základné štatistiky, akými sú počet odchytaných víťazstiev, priemer inkasovaných gólov na zápas a percentuálna úspešnosť zákrokov, ako i ďalšie z nich vychádzajúce čísla, sú veľmi triviálne. Tieto štatistiky nedokazujú, ako kvalitne brankár chytal, pretože nezohľadňujú konkrétne herné situácie a to, či brankár bol alebo nebol znevýhodnený. Neprinášajú informácie o tom, ako sa brankár k týmto číslam dostal. Poukazujú skôr na hru celého tímu ako na hru samotného brankára. Brankár predsa nemá žiadnu kontrolu nad tým, koľkým strelám v zápase čelí, a má len minimálnu kontrolu nad tým, koľkým oslabeniam je vystavený, odkiaľ prichádzajú strelecké pokusy, alebo ako sa stretnutie vyvíja. Všetky tieto skutočnosti majú na jeho hru výrazný vplyv, základné štatistiky ich však ignorujú a prinášajú iba konečný, skreslený výsledok. Sú zavádzajúce, ako samotné nestačia a pri hodnotení skutočnej kvality brankára v modernom ľadovom hokeji nie sú smerodajné.

Aby sme mohli adekvátne posúdiť skutočnú kvalitu brankára v súčasnej NHL, musíme sa pozrieť na pokročilé štatistiky. Tie sa snažia nedostatky základných štatistík odbúrať, prichádzajú s presnejšími metrikami a zohľadňujú nielen situácie, kedy a prečo bol brankár znevýhodnený, ale najmä situácie, kedy mal rovnaké podmienky ako ostatní gólmani.

Solídny napriek znevýhodneniu

Ako je známe, Red Wings mali v tejto sezóne jednoznačne najhoršie špeciálne formácie v lige. Najmä ich hra v početnej nevýhode bola priam katastrofálna. Nižšie priložená grafika ukazuje, čomu musel Bernier čeliť počas oslabenia svojho tímu pri nezblokovaných strelách súpera.


Strely súperov voči oslabenému Detroitu v sezóne 2019/20 s Bernierom v bránke (via Micah Blake McCurdy, HockeyViz)


Na grafike vidieť, ako Red Wings vo vlastnom oslabení dovoľovali svojim súperom strieľať, keď mali v bránke Berniera. Čím je farba na jednotlivých miestach tmavšia, tým viac striel z nich prichádzalo oproti ligovému priemeru. Bernier teda musel v tejto hernej činnosti čeliť obrovskému počtu striel z priestorov pred bránkou, odkiaľ v NHL padá najviac gólov.

Keď bol Bernier počas hry v oslabení v bránke, Red Wings dovolili súperom pri prepočte na 60 minút hry až 31,94 príležitostí z týchto pozícií, čo bolo najviac v celej lige. Bernier čelil z týchto pozícií až o 30 % väčšiemu počtu striel oproti ligovému priemeru.

To je vzorná ukážka toho, čo to znamená, keď je brankár znevýhodnený. A tiež toho, keď sa tieto skutočnosti premietajú do základných štatistík a keď sa tieto štatistiky krátkozrako porovnávajú so základnými štatistikami iných brankárov bez toho, aby zohľadňovali, kto bol ako znevýhodnený.

Pokiaľ Bernierove štatistiky hodnotíme vrátane hry v oslabení, kde nemal veľkú kontrolu nad tým, ako jeho spoluhráči bránili a čomu všetkému ho vystavovali, Bernier nevynikol a pohyboval sa okolo ligového priemeru. Na druhú stranu, už to bol celkom solídny výsledok vzhľadom na to, aké to mal v bránke Red Wings ťažké. Držať sa okolo ligového priemeru za týchto podmienok nebolo vôbec zlé.

Od decembra medzi najlepšími

Pokiaľ sa zameriame výhradne na hru piatich proti piatim, teda na hernú situáciu, ktorá je v hokeji najbežnejšia a najobjektívnejšie posudzuje skutočnú kvalitu hry hráčov, pretože jeden ani druhý tím nie je počas nej zvýhodnený alebo naopak, Bernier si výrazne polepšil.

Dokazuje to napríklad rozdiel medzi skutočnou úspešnosťou zákrokov pri nezblokovaných strelách a očakávanou úspešnosťou zákrokov (dFSv%), kde hodnota 0 znamená, že brankár si vzhľadom na kvalitu streleckých pokusov súpera počínal priemerne. Bernier dosiahol hodnotu +0,26 %, čo bol 12. najlepší výsledok v NHL medzi 59 brankármi s minimálne 800 odchytanými minútami.

Dokazuje to kumulatívny ukazovateľ počtu inkasovaných gólov v porovnaní s priemerným ligovým brankárom. V tomto smere dosiahol na hodnotu +4,03, čo bol 19. najlepší výsledok v súťaži, teda vôbec nie zlý výsledok vzhľadom na to, v akom mužstve chytal.

Dokazuje to aj úspešnosť zákrokov pri strelách súpera z tých najnebezpečnejších miest (HDSV%). Bernier dokázal chytiť 83,8 % striel s najväčším nebezpečenstvom, čo ho zaradilo na 18. miesto v lige. Opäť veľmi slušné umiestnenie vzhľadom na hru jeho spoluhráčov.

Napokon to dokazuje aj kumulatívny ukazovateľ inkasovaných gólov oproti očakávaným na základe kvality streleckých pokusov súperov (GSAx). V tomto ohľade vykazoval hodnotu +3,79, čo bolo 11. najlepšie číslo v súťaži medzi hodnotenými brankármi.

Ak vynecháme nevýrazné prvé dva mesiace sezóny a zameriame sa iba na obdobie od decembra 2019, Bernierove pokročilé štatistiky sú ešte lepšie: dFSv% na hodnote +0,73 % (6. miesto medzi brankármi s minimálne 800 odchytanými minútami), GSAA na hodnote +6,04 (8. miesto), HDSV% na hodnote 84,8 % (11. miesto) a GSAx na hodnote +6,78 (4. miesto). Bernier teda od decembra 2019 až do prerušenia sezóny patril medzi brankársku špičku NHL.

Právom najužitočnejším hráčom

Niet divu, že Jonathan Bernier je považovaný za najužitočnejšieho hráča Detroit Red Wings v sezóne 2019/20, čo často zdôrazňovali aj jeho detroitskí spoluhráči.

Základné štatistiky ho síce zaraďovali hlboko pod ligový priemer a nijak nenasvedčovali tomu, že jeho výkonnosť bola úctyhodná, tieto štatistiky sú však klamlivé, pretože nehľadia na to, ako bol brankár znevýhodnený. Bernier bol pritom nesmierne znevýhodnený.

Bližší pohľad na jeho hru so zohľadnením faktorov, ktoré sa v zápasoch objavujú a premietajú sa do pokročilých štatistík, však ukázal, že bol oporou mužstva a chytal dobre. Kvalitou svojich výkonov vysoko prevyšoval väčšinu hráčov Red Wings a po horšom vstupe do sezóny sa zaradil k najlepším brankárom v lige. To všetko v mužstve, ktoré bolo jednoznačne najhoršie a ako mužstvo predviedlo takú zlú sezónu, akú NHL v ére platových stropov ešte nezažila.

Jeho solídne výkony, ako aj dobre zdokumentované útrapy Jimmyho Howarda spôsobili, že počas decembra vzal Howardovi post brankárskej jednotky, často dával Red Wings šancu na víťazstvo a bol s náskokom ich najlepším hráčom.

Ak si spomínate, v predchádzajúcej sezóne 2018/19, jeho prvej v drese Red Wings, to tak nebolo a pokročilé štatistiky ukazovali, že nechytal dobre. Vtedy vyhlasoval, že sa mu chytá najlepšie, keď je nasadzovaný často. V tejto sezóne sa toho dočkal a patrí mu uznanie za to, čo predviedol.

Záverom sa natíska už len otázka, ako hlboko by prestavované mužstvo Red Wings v tejto sezóne ešte kleslo, ak by nemalo Jonathana Berniera? Odpoveď je jasná: veľmi hlboko.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.