Pokročilé štatistiky: Jonathan Bernier má čo dokazovať

JURAJ KOVÁČ | 21.09.2019

Tridsaťjedenročný brankár Jonathan Bernier má pred sebou druhú sezónu v drese Detroit Red Wings. Vlani sa mu príliš nedarilo, čo sa dá vyčítať aj zo základných štatistík, ale až pokročilé štatistiky odhaľujú niekoľko alarmujúcich faktov o jeho skutočnej kvalite a výkonnosti.


Jonathan Bernier (Marc DesRosiers, USA Today Sports)

Rečou základných čísel

Bernier vlani odchytal 35 zápasov, pričom v 30 stretnutiach nastúpil od začiatku. Zvíťazil deväťkrát, v 18 stretnutiach prehral v základnej hracej dobe a päťkrát prehral po predĺžení alebo samostatných nájazdoch. Inkasoval 3,16 gólu na zápas, pochytal 90,4 % striel súperov. V priemere inkasovaných gólov na zápas i percentuálnej úspešnosti zákrokov figuroval pod ligovým priemerom (2,81 a 91 %) aj pod svojím kariérnym priemerom (2,73 a 91,3 %).

Samozrejme, ide iba o základné štatistiky, ktoré okrem samotného výsledku nepovedia nič viac. Sú to čísla, ktoré ani zďaleka neprezradia to, čo v dnešnej NHL rezonuje.

Dnešná NHL prihliada na to, že brankári nemajú žiadnu kontrolu nad tým, koľkým strelám počas zápasu čelia, alebo že majú iba minimálnu kontrolu nad tým, koľkým oslabeniam sú vystavení, odkiaľ prichádzajú strelecké pokusy súperov alebo ako sa stretnutie vyvíja. Toto všetko má na základné štatistiky výrazný vplyv. Výhry, priemer inkasovaných gólov na zápas a percentuálna úspešnosť zákrokov preto nepoukazujú na skutočnú kvalitu brankára.

Pramálo kvalitných štartov

Hokejový analytik Rob Vollman pred rokmi spopularizoval metriku hovoriacu o kvalitných štartoch brankára (Quality Starts - Sv%). Kvalitný štart je zápas, v ktorom brankár chytal natoľko kvalitne, že dal svojmu tímu šancu zvíťaziť. Aby si ho pripísal, musí v zápase dosiahnuť vyššiu úspešnosť zákrokov ako je ligový priemer, alebo minimálne úspešnosť 88,5 % v prípade, ak čelí 20 a menej strelám. Pri úspešnosti 85 a menej % už ide o skutočne zlé zápasy (Really Bad Starts - Sv%).

Percentuálny podiel kvalitných štartov z celkového počtu štartov brankára posudzuje ukazovateľ Quality Start%, kde 60 a viac % kvalitných štartov znamená, že brankár podával dobré výkony, a 50 a menej % znamená, že podával zlé výkony. Ligový priemer sa pohybuje okolo 53 %.

Bernier v sezóne 2018/19 zaknihoval iba 13 kvalitných štartov, čo znamenalo 43,3 % z jeho 30 zápasov, v ktorých nastúpil od začiatku. Okrem toho päťkrát odchytal skutočne zlý zápas. Podľa týchto metrík je teda zrejmé, že v minulej sezóne nechytal kvalitne.

Patrí sa však spomenúť, že tak ako základné štatistiky, ani tieto metriky nepozerajú na to, ako brankár chytal v konkrétnej hernej situácii a či bol alebo nebol znevýhodnený.

Hlboko pod priemerom

Aby sme mohli adekvátne posúdiť skutočnú kvalitu brankára v súčasnej NHL, musíme sa pozrieť na pokročilé štatistiky, ktoré sa snažia nedostatky základných štatistík odbúravať a prichádzajú s oveľa presnejšími metrikami. Je pritom nutné hodnotiť najmä hru piatich proti piatim, pretože tá najlepšie posudzuje skutočnú kvalitu každého hráča (pravda, aj hra v špeciálnych formáciách je dôležitá, ale štatistická vzorka z nich je malá a nestála, preto má vlastné údaje).

V sezóne 2018/19 dosiahol Bernier pri hre piatich proti piatim úspešnosť zákrokov 91,16 %, čo mu stačilo iba na 45. miesto v súťaži spomedzi celkového počtu 56 hodnotených brankárov s minimálne tisícimi odchytanými minútami. Predpokladanú úspešnosť, akú by mal priemerný ligový brankár na základe rovnakej kvality streleckých pokusov (xSv%), mal na hodnote 91,92 %, čo oproti skutočnej úspešnosti predstavovalo rozdiel -0,76 %. O tomto rozdiele hovorí ukazovateľ dSv%, čo je cenená štatistika, ktorá ukazuje, o koľko lepší alebo horší bol brankár v porovnaní s tým, čo by vykazoval priemerný ligový gólman, pričom hodnota 0 znamená, že brankár si počínal priemerne.

Výrazná mínusová hodnota v ukazovateli dSv% teda svedčí o tom, že Bernier bol pri hre piatich proti piatim len podpriemerným gólmanom.

Góly z (ne)výhodných pozícií

Pri posudzovaní skutočných kvalít súčasného brankára je dôležitá aj kvalita streleckých pokusov. Riadi sa rôznymi faktormi, akými sú napr. miesto (zóna) na ľade, odkiaľ strela smerovala, typ strely či strelecký uhol. Medzi najpoužívanejšie ukazovatele patrí zóna na ľade. Podľa miesta, odkiaľ bol strelecký pokus vyslaný, sa rozlišuje úspešnosť zákrokov pri strelách s malým nebezpečenstvom (Low Danger Sv% - úspešnosť streľby 3 % a menej), so stredným nebezpečenstvom (Medium Danger Sv% - úspešnosť streľby viac ako 3 %, ale menej ako 9 %) a samozrejme s vysokým nebezpečenstvom (High Danger Sv% - úspešnosť streľby viac ako 9 %). Lokalizáciu jednotlivých zón na ľadovej ploche nájdete v tejto grafike.

Brankári chytajúci v NHL dosahujú veľmi podobnú úspešnosť zákrokov voči strelám zo zón nízkeho a stredného nebezpečenstva. Ich skutočná kvalita sa preto najlepšie posudzuje podľa úspešnosti, s akou dokážu zastavovať strely z vysoko nebezpečných zón (HDSv%).

Bernier pri zastavovaní striel z vysoko nebezpečných zón dosiahol úspešnosť 80,28 %, čo stačilo na 25. miesto v lige. Zaujímavé však je, že zreteľne prepadol pri strelách s nízkym nebezpečenstvom, kde dosiahol úspešnosť 95,38 %, za čo mu patrila až 54. pozícia v súťaži. Z toho vyplýva, že pri chytaní nebezpečných striel z priestoru pred bránkou a medzi kruhmi nijak zvlášť nevynikal, a na počudovanie mal problémy aj pri zastavovaní striel z málo nebezpečných zón v blízkosti modrej čiary a z nevýhodných pozícií v pásme.

GSAA (Goals Saved Above Average), čo je kumulatívny ukazovateľ znamenajúci počet inkasovaných gólov brankára v porovnaní s priemerným ligovým brankárom na základe streleckých pokusov, mal na hodnote -6,3, čo ho odsunulo na 44. miesto v lige. Prakticky to znamenalo, že inkasoval o vyše šesť gólov viac, ako by za rovnakých podmienok inkasoval priemerný ligový brankár.

Niekoľko pardonov a pozitív

Na Bernierovu obhajobu je nutné pripomenúť, že v bránke Red Wings to vôbec nemal jednoduché. Napríklad pri hre piatich proti piatim v prepočte na 60 minút hry (SA/60) na neho smerovalo 32,27 striel, čo bol 13. najvyšší počet v NHL spomedzi 56 hodnotených brankárov s minimálne tisícimi odchytanými minútami. Súperi, proti ktorým nastupoval, mali pri rovnakých podmienkach 27,66 príležitostí na skórovanie (SCA/60), čo bol 12. najvyšší počet v lige, pričom až 11,96 príležitostí bolo z tých najnebezpečnejších miest (HDCA/60), čo bol deviaty najvyšší počet v lige.

Keď bol Bernier v bránke, strelecké pokusy na neho smerovali z priemernej vzdialenosti 36,54 stôp (11,13 m), čo medzi gólmanmi predstavovalo 22. najbližšiu vzdialenosť strelcov súpera. Inkasoval z priemernej vzdialenosti 25,53 stôp (7,78 m), čo bola šiesta najdlhšia vzdialenosť. Strely súperov voči Red Wings s Bernierom v bránke zobrazuje nižšie priložený graf.


Strely súperov voči Detroitu v sezóne 2018/19 s Bernierom v bránke (via Micah Blake McCurdy, HockeyViz)


Na grafe je vidieť, ako Red Wings dovoľovali svojim súperom strieľať, keď mali v bránke Berniera. Alarmujúci je najmä veľký červený priestor pred bránkoviskom, odkiaľ na Berniera smerovalo veľa nebezpečných striel. Čím červenšia táto farba je, tým je to pre brankára horšie.

K Bernierovej cti znie skutočnosť, že chytal celkom solídne pri hre vo vlastnom oslabení. V početnej nevýhode mal úspešnosť zákrokov pri strelách súperov s vysokým nebezpečenstvom (High Danger Sv%) na hodnote 78,43 %, čo síce bolo iba 33. najlepšie číslo v súťaži, avšak cenený ukazovateľ dSv% vytiahol na hodnotu +3,81, čo predstavovalo piate najlepšie číslo, a ukazovateľ GSAA na hodnotu +4,92, čo bolo ôsme najlepšie ligové číslo.

K pozitívam patril aj výborný záver sezóny, kedy vo februári 2019 odchytal osem stretnutí s priemerom 2,86 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosťou zákrokov 91,3 %, a v marci 2019 sedem zápasov s priemerom 2,41 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosťou zákrokov 93 %. Výborný koniec sezóny pripisoval tomu, že bol nasadzovaný častejšie ako v predchádzajúcich mesiacoch, takže sa mu, ako tvrdil, chytalo lepšie.

Nič to však nemení na fakte, že v celkovom ponímaní zaostal za očakávaniami.

Bude mať čo dokazovať

Jonathan Bernier vo svojej prvej sezóne v drese Detroit Red Wings nepresvedčil. Jeho výkonnosť nebola optimálna, často chytal zle a neudržal krok ani len s priemernými brankármi.

Je to pritom už niekoľko rokov, čo sa mu nedarí potvrdzovať, že nelichotivé štatistiky by boli zhodou nešťastných okolností. Veď za posledných päť sezón (od sezóny 2014/15) odchytal v drese Toronto Maple Leafs, Anaheim Ducks, Colorado Avalanche a Detroit Red Wings spolu 207 zápasov základnej časti a dosiahol v nich dSv% s negatívnou hodnotou -0,65, čo bol 47. najhorší výsledok spomedzi 49 hodnotených brankárov s minimálne 5.000 odchytanými minútami. Ukazovateľ HDSv% dostal na hodnotu 79,92 %, čo stačilo na 25. miesto. A napokon GSAA mal na neuveriteľne podpriemernej hodnote -29,58, čo mu stačilo iba na 47. miesto v lige. Vôbec pritom nebol zaťažený množstvom nebezpečných striel, pretože iba 16,8 % z celkového počtu striel, ktoré na neho smerovali, bolo vysoko nebezpečných, čo bolo druhé najnižšie číslo v NHL za dané obdobie.

V nasledujúcej sezóne 2019/20 preto tento brankár bude mať čo robiť, aby presvedčil a dokázal, že po kvalitatívnej stránke môže byť v súčasnej NHL prínosný.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.