Odpovede: Výmeny, Ericsson, aréna, draftová lotéria

MARTIN UŽÁK | 13.02.2020

O ktorých hráčoch sa hovorí v súvislosti s výmenou? Je reálne, že Red Wings vymenia Jonathana Ericssona? Prečo sú v Little Caesars Arene čierne sedadlá? Ako presne funguje draftová lotéria? Prečo ešte nevyšiel dokumentárny film o Václavovi Nedomanskom?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných ôsmich týždňov.


Jonathan Ericsson (v úzadí) a Trevor Daley (Frank Franklin II, Associated Press)


Zatiaľ som nezaznamenal nejaké klebety o výmene niektorých hráčov Red Wings pred tohtoročnou uzávierkou prestupov. Šušká sa o niekom? (Jimmy) Howard, (Mike) Green, (Andreas) Athanasiou alebo (Trevor) Daley napríklad? - Tomáš

Ak vezmeme do úvahy iba potvrdené správy a vynecháme všetky špekulácie, teórie, návrhy a možné scenáre, ktoré vytvárajú niektorí novinári, tak jediným detroitským hráčom, o ktorom sa otvorene hovorí v súvislosti s výmenou, je obranca Trevor Daley.

Daley v januári požiadal generálneho manažéra Stevea Yzermana o výmenu do klubu, ktorý bude hrať play-off. Osobne to potvrdil analytikovi Pierreovi McGuireovi z televíznej stanice NBC.

Daley je v poslednom roku svojej trojročnej zmluvy s priemerným ročným platom 3,166 milióna amerických dolárov. V rokoch 2016 a 2017 vyhral Stanley Cup s Pittsburgh Penguins. Blíži sa ku koncu kariéry, chce si ešte zahrať v play-off a pokúsiť sa vyhrať ďalší pohár.

Samozrejme, neznamená to, že Yzerman v tejto situácii Daleyho určite vymení. Jeho súčasná hodnota nie je vysoká, má tridsaťšesť rokov, v tejto sezóne ho druhý rok po sebe trápia časté zranenia, hoci posledný mesiac mu zdravie drží. Red Wings za neho môžu reálne získať voľbu v nižšom kole draftu, ak o neho niekto prejaví záujem a ak on sám tento potenciálny trejd odobrí, pretože si môže určiť 15 klubov, do ktorých nechce byť vymenený.

V niektorých médiách sa objavili špekulácie o tom, že sa hovorí aj o výmene mladého útočníka Filipa Zadinu, ale nie sú pravdivé. Polemika o jeho výmene začala ešte v novembri 2019, kedy McGuire, jeden z jeho otvorených kritikov, v rozhovore pre TSN uviedol, že jeho výmena by ho neprekvapila vzhľadom na to, ako (v tom období) hral a pretože Yzerman ho nedraftoval. Zadina však odvtedy ušiel veľký kus cesty, začal napĺňať očakávania a je podstatne lepší ako na začiatku sezóny (aktuálne nehrá pre bližšie nešpecifikované zranenie v dolnej časti tela, do akcie sa vráti najskôr budúci týždeň). Jeho výmena by bola pre Red Wings v ich súčasnej situácii krokom späť.

Tak ako každý rok, iné kluby by mohol zaujať pracant Luke Glendening. Výmena ďalších hráčov je zatiaľ iba v teoretickej rovine. Do tejto skupiny patria napríklad obrancovia Mike Green, Jonathan Ericsson (podrobnosti o jeho situácii nižšie), Alex Biega či útočník Andreas Athanasiou. O výmene niekoho z týchto hráčov v ostatnom období špekulujú niektorí novinári, ale sú to len najčastejšie scenáre, aké by mohli nastať, a zatiaľ nie sú založené na konkrétnom záujme klubov. Prestupová uzávierka bude 24. februára, dovtedy sa to môže zmeniť.


Je reálne, že sa konečne zbavíme (Jonathana) Ericssona? - Ján

Zadák Jonathan Ericsson je v poslednom roku svojho šesťročného kontraktu s platom 4,25 milióna amerických dolárov ročne. Čoskoro bude mať tridsaťšesť rokov, prenasledujú ho chronické zranenia, v tejto sezóne si odkrútil jedenásť zápasov v NHL a desať na farme v AHL. Niekoľko týždňov strávil na maródke, inokedy sledoval viacero zápasov NHL iba z tribúny ako zdravý náhradník.

Red Wings ho v tejto sezóne dvakrát umiestnili na waiver listinu nechránených hráčov. Žiadny klub si ho z waiver listiny nevzal, keď bol k dispozícii "zadarmo", preto je menej pravdepodobné, že by niektorý klub v nasledujúcich dňoch vyvíjal snahu získať ho za istú protihodnotu, aj keby Red Wings ďalej uhrádzali časť jeho zostávajúceho platu. Jeho potenciálnu výmenu sťažuje aj skutočnosť, že si môže vybrať 19 klubov, do ktorých nechce byť vymenený.

Red Wings v jeho prípade čakajú, kým mu vyprší zmluva, a následne sa s ním rozlúčia. Je možné, že pre viaceré chronické zdravotné problémy skončí s hokejom nadobro.


Pokiaľ sa nepletiem, v Little Caesars Arene boli pôvodne červené sedadlá, ale teraz sú čierne. Neviete prečo? - Zdeněk

Oba kluby hrajúce v Little Caesars Arene, teda Detroit Red Wings i basketbaloví Detroit Pistons, prechádzajú obdobím prestavby a nepútajú taký divácky záujem ako v minulosti. Tento problém prekonzultovali s televíznou spoločnosťou Fox Sports Detroit, vysielajúcou väčšinu ich domácich zápasov. Zhodli sa, že neobsadené červené sedadlá pôsobia prenikavo a vytvárajú zlý dojem pri televíznych prenosoch, zatiaľ čo čierne sedadlá pri televíznych prenosoch ľahšie zanikajú. Aby zakryli nižšiu obsadenosť arény, vymenili pôvodnú červenú farbu sedadiel za čiernu.

Pistons zareagovali na tento problém už v sezóne 2017/18, kedy pred svojimi domácimi zápasmi začali naťahovať na červené sedadlá v spodnom prstenci arény čierne poťahy. Red Wings začali s naťahovaním čiernych poťahov v októbri 2018. Čierne poťahy sa používali len do decembra 2018, následne sa na všetkých sedadlách vymenilo červené čalúnenie za čierne.


Môžem sa spýtať, ako presne funguje v NHL draftová lotéria? Či je to nejaké osudie s loptičkami, a posledný tím ich tam má najviac? Aké sú pravidlá atď.? - Tomáš

Pravidlá pre tohtoročnú draftovú lotériu doposiaľ neboli stanovené, ale mali by byť podobné ako v posledných rokoch - v ostatnej dobe sa nemenia, kluby sú s nimi spokojné.

Každý klub, ktorý sa nekvalifikoval do play-off, alebo klub, ktorý vlastní výber v prvom kole draftu od nepostupujúceho klubu, má pridelený istý počet číselných kombinácií štyroch čísel od 1 do 14. Pri žrebovaní sa používa osudie so 14 loptičkami s číslami 1 až 14.

Lotéria rozhoduje o poradí na prvých troch miestach draftu. Prvé žrebovanie rozhoduje o tom, kto bude vyberať z prvého miesta draftu, druhé rozhoduje o druhom mieste a tretie o treťom mieste.

V každom žrebovaní sa žrebujú štyri loptičky v 15-sekundových intervaloch. Štyri vyžrebované loptičky vytvoria určitú číselnú kombináciu, napríklad 1, 2, 3, 10. Poradie, v akom sú jednotlivé loptičky vyžrebované, nerozhoduje - dôležité sú číselné hodnoty loptičiek.

Celkový počet možných číselných kombinácii je 1.001. Každý klub má počítačom pridelený rôzny počet číselných kombinácií podľa toho, ako sa umiestnil v základnej časti. Klub, ktorý v základnej časti skončil na poslednom mieste, má pridelený najvyšší počet číselných kombinácií.

Tip: Pridelené číselné kombinácie v minuloročnej draftovej lotérii (PDF)

Šance každého klubu na víťazstvo v draftovej lotérii, ako sú známe z médií v podobe percent, sú zjednodušeným vyjadrením počtu číselných kombinácií, ktoré majú kluby pridelené.

Podľa aktuálneho poradia NHL to znamená napríklad toto: Detroit je najhorším klubom NHL a má 18,5 %-nú šancu na víťazstvo lotérie, takže má pridelených 185 číselných kombinácií. Los Angeles ako druhý najhorší klub v súčasnej NHL má 13,5 %-nú šancu na víťazstvo v lotérii, takže má 135 číselných kombinácií. Carolina ako 17. klub v poradí, teda prvý nepostupujúci, má 1,0 %-nú šancu na víťazstvo lotérie, takže má 10 číselných kombinácií.

Víťazom každého z troch žrebovaní je klub, ktorého číselná kombinácia je vyžrebovaná ako prvá. Napríklad, ak sa pri prvom žrebovaní, ktoré rozhoduje o voľbe z prvého miesta draftu, vyžrebujú čísla 1, 2, 10, 14 a táto kombinácia bude patriť Detroitu, Detroit je víťazom lotérie a bude voliť z prvého miesta draftu. Ak táto kombinácia bude patriť inému klubu, napríklad Montrealu, víťazom lotérie je Montreal a Detroit i všetky ostatné kluby, ktoré v základnej časti skončili za Montrealom, automaticky klesajú o jedno miesto a čakajú, ako dopadnú ďalšie dve žrebovania.

Draftové pozície č. 4 až 15 sa už nežrebujú, ale prideľujú sa ostatným klubom v obrátenom poradí podľa ich umiestnenia v základnej časti. To znamená, že žiadny klub v konečnom poradí neklesne o viac ako o tri pozície. V prípade Detroitu to znamená, že ak v tejto sezóne skončí posledný v NHL, v draftovej lotérii sa s určitosťou umiestni od prvého do štvrtého miesta.

Uvedené počty číselných kombinácií sa môžu pre tento rok mierne zmeniť, ale princíp zostáva rovnaký: draftovú lotériu môže vyhrať každý jej účastník a ani najhoršie umiestnený klub po základnej časti nemá veľkú istotu, že lotériu vyhrá.


Prečo ešte nevyšiel ten dokument (Big Ned) o Václavovi Nedomanskom? - Radek

Dokumentárny film Big Ned režíruje Nedomanského syn Václav (v Amerike "Vashi"). S prípravou dokumentu začal v roku 2016 a pôvodne predpokladal, že ho dokončí do konca roka 2017 alebo začiatkom roka 2018. Termín neskôr posunul na november 2019, kedy bol jeho otec uvedený do Siene slávy. V najnovšom vyhlásení uviedol, že dokument bude dokončený tento rok.

Dokument sa bude ohliadať za Nedomanského útekom do Severnej Ameriky a jeho aktívnou kariérou, ktorá v Amerike trvala v rokoch 1974 až 1983. Veľkú časť z nej strávil Nedomanský v drese Detroitu. Archívnych záberov z týchto období je málo, preto film ešte nie je hotový.

Tip: Upútavka na film Big Ned


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na Facebook alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.