26. február v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 26.02.2020


Tomáš Tatar (Paul Sancya, Associated Press)

26.02.1989: Krásny gól Stevea Yzermana

Dňa 26. februára 1989 nastúpili Detroit Red Wings na ľade Chicago Blackhawks a remizovali 4:4. Ozdobou zápasu bol nádherný gól mladého detroitského kapitána Stevea Yzermana.

Yzerman skóroval v 31. minúte a upravil na priebežných 2:3 pre Red Wings po tom, ako s pukom na hokejke krúžil v pásme Blackhawks po dobu dvanásť sekúnd a nedokázal ho zastaviť ani jeden zo šiestich chicagských hráčov. Bol to jeden z najkrajších gólov v jeho kariére.

Yzerman zaznamenal aj jednu asistenciu. Jeho spoluhráči Gerard Gallant a Lee Norwood rozdali dve gólové prihrávky a vytiahol sa aj brankár Greg Stefan, autor 49 úspešných zákrokov. V zostave Red Wings nechýbal Petr Klíma, ktorý vyslal jednu strelu na bránku.

26.02.1998: Ponuka na Fiodorova dorovnaná

V sezóne 1997/98 začal hviezdny detroitský útočník Sergej Fiodorov ako obmedzene voľný hráč štrajkovať a odmietal s Red Wings podpísať novú zmluvu, dokým mu nedajú vyšší plat. Zašlo to tak ďaleko, že jeho trucovanie využili Carolina Hurricanes a pripravili mu ponuku na šesťročnú zmluvu v celkovej hodnote 38 miliónov amerických dolárov, pričom až 28 miliónov z tejto sumy by Fiodorov dostal, ak by sa Hurricanes na jar dostali do konferenčného finále.

Red Wings mali tri možnosti: buď ponuku Hurricanes dorovnať a Fiodorova si udržať, alebo rýchlo zapracovať na jeho výmene, alebo dorovnanie odmietnuť a získať päť výberov v prvom kole draftu.

Red Wings sa rozhodli, že práva na Fiodorova si udržia a 26. februára 1998, čo bol deň, kedy sa ponuka Hurricanes stala oficiálnou, ju hneď dorovnali a podpísali.

Red Wings v zostave s Fiodorovom sa napokon dostali až do finále Stanley Cupu 1998, kde obhájili svoje minuloročné prvenstvo. V sezóne 1997/98 mu tak vyplatili celkom 28 miliónov dolárov, čo je najvyšší jednosezónny plat, aký kedy hokejista NHL zinkasoval.

26.02.2008: Novou posilou zadák Brad Stuart

V sezóne 2007/08 patrili Detroit Red Wings medzi najsilnejšie mužstvá NHL a pomýšľali na Stanley Cup. Dňa 26. februára 2008, kedy bola v lige uzávierka prestupov, svoje šance ešte posilnili ziskom obrancu Brada Stuarta, dovtedy hráča Los Angeles Kings. Red Wings ho získali výmenou za voľbu v druhom kole draftu 2008 a štvrtom kole draftu 2009.

Kings boli v tom čase na poslednom mieste NHL, zatiaľ čo Detroit bol na čele. Stuartovi sa tak zo dňa na deň zmenil hokejový život a napokon sa zo suterénu NHL predral až k zisku Stanley Cupu. Prispel k nemu výraznou mierou, v play-off 2008 vytvoril dominantnú obrannú dvojicu s Niklasom Kronwallom. Po tomto úspechu obliekal dres Red Wings ešte nasledujúce štyri sezóny.

26.02.2016: Exhibícia starých gárd v Denveri

Dňa 26. februára 2016 odohrali staré gardy Detroit Red Wings a Colorado Avalanche exhibičný zápas, ktorý mal byť oslavou ich niekdajšej rivality a predkrmom pred regulárnym stretnutím základnej časti medzi oboma klubmi. Hralo sa pod šírym nebom na bejzbalovom štadióne Coors Field v Denveri pred 43.319 divákmi. Red Wings nominovali mnoho svojich legiend a pamätníkov rivality, vrátane niekdajšieho českého obrancu Jiřího Fischera. Exhibícia sa skončila víťazstvom starej gardy Avalanche v pomere 5:2.

Regulárny zápas Detroitu a Colorada bol na programe na druhý deň a v ňom už Red Wings uspeli, keď s nemalou pomocou Petra Mrázeka a Tomáša Tatara vyhrali 3:5.

26.02.2018: Tomáš Tatar vymenený do Vegas

Dňa 26. februára 2018 sa Detroit Red Wings rozhodli pokročiť so svojou postupnou prestavbou a len niekoľko minút pred koncom prestupového obdobia za sezónu 2017/18 vymenili slovenského útočníka Tomáša Tatara k nováčikovi Vegas Golden Knights.

Tatar mal v tom čase s Red Wings zmluvu ešte na tri sezóny. Bol vymenený za voľbu v prvom kole draftu 2018, druhom kole draftu 2019 a treťom kole draftu 2021.

Tatar hrával za Red Wings od roku 2010. V červeno-bielom drese s okrídleným kolesom odohral 407 zápasov základnej časti so ziskom 222 bodov (115+107) a 17 zápasov play-off so ziskom siedmich bodov (3+4). Od sezóny 2014/15 až do svojej výmeny nastrieľal v základnej časti 91 gólov, najviac spomedzi všetkých vtedajších hráčov Detroitu.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.