Zostava Detroitu na zápas starých gárd proti Coloradu

MARTIN UŽÁK | 26.02.2016

V rokoch 1996 až 2002 panovala medzi klubmi Detroit Red Wings a Colorado Avalanche divoká rivalita, ktorá bola v tých dobách najväčšou nielen v NHL, ale zrejme v celom športovom svete.

Hráči sa vtedy napádali v médiách, na dresoch nosili krv protivníkov, krv sa zmývala z mantinelov a Avalanche museli po Detroite jazdiť v sprievode policajnej ochranky, aby ich náhodou nenapadli tamojší fanúšikovia, ktorí ich zo srdca nenávideli. Rozbroje vznikali aj medzi trénermi. Keď sa Red Wings a Avalanche stretli na ľade, televízna sledovanosť rástla raketovým tempom. Do arén prichádzali nervózni ligoví predstavitelia, len aby sa hráči umiernili a pod ich dohľadom spozorneli. Napriek tomu bolo v ich zápasoch plno vyhrotených stretov, neprehľadných šarvátok a surových bitiek, do ktorých sa zapájali nielen klasickí bitkári, ale aj hviezdy. Hviezd bolo na oboch stranách kvantum; mnohé z nich napokon skončili v Sieni slávy. Ich zápolenia boli typické drámou so silným príbehom, fyzickým poňatím, úchvatnou ofenzívnou silou a tým najlepším hokejom, aký sa na prelome tisícročí hral. Pamätné zostali najmä ich konfrontácie v play-off, kde sa za tých sedem rokov stretli až päťkrát, pričom ten, kto vzájomnú sériu vyhral, v troch prípadoch dokráčal k zisku Stanley Cupu.


Hádka lavičiek v zápase Detroitu s Coloradom (Alan Lessig, The Detroit News; 22.05.1997)


Mnohí bývalí hráči, ktorí túto rivalitu kedysi budovali, sa dnes v noci stretnú na bejzbalovom štadióne Coors Field v Denveri a pred viac ako 40 tisíckami fanúšikov odohrajú exhibičný zápas, ktorý bude predkrmom pred sobotným regulárnym stretnutím NHL medzi súčasnými celkami Red Wings a Avalanche.

Red Wings nominovali na exhibíciu 22 svojich bývalých hráčov. Ktorí hokejisti to sú, čo vo svojej kariére dosiahli, čomu sa venujú v súčasnosti a o aké pamätné okamihy v rivalite s Coloradom sa postarali?

Doug Brown (51 r.)

Odvážny útočník Red Wings z rokov 1994 až 2001, jeden z mála, kto dokázal efektívne zaskakovať v slávnej Ruskej päťke. V rokoch 1997 a 1998 pomohol Red Wings vyhrať Stanley Cup. V ostatnom období pracuje ako kariérny poradca v investičnej spoločnosti Veritas Global. V bitkách s Avs sa najviac zviditeľnil vo vyraďovacích bojoch 1996, kedy pozbieral štyri body (2+2) v piatich zápasoch.

Chris Chelios (54)

Piaty najčastejšie hrajúci hokejista v dejinách NHL, držiteľ mnohých rekordov, najlepší americký obranca všetkých čias, člen Siene slávy. Za Red Wings hrával v rokoch 1999 až 2009 a dvakrát s nimi vyhral Stanley Cup. V súčasnosti prevádzkuje vlastnú reštauráciu a u Red Wings je asistentom trénera. Proti Avs hral obzvlášť tvrdo, ale nikdy sa nebil. V play-off 2002 zvádzal pamätné súboje s Mikeom Keaneom.

Dino Ciccarelli (56)

Priebojný krídelník, známy svojou tvrdou hrou pred bránkou súpera, autor 608 gólov a 1.200 bodov v NHL, člen Siene slávy. Za Red Wings hral v rokoch 1992 až 1996. Dnes v Detroite vlastní dva športové bary. V rivalite s Avalanche sa postaral o jedno z najslávnejších vyhlásení, ktoré sa zrodilo po skončení play-off 1996, v ktorom coloradský Claude Lemieux surovo fauloval Krisa Drapera a tejto rivalite dal definitívnu podobu. Ciccarelli vtedy uviedol: "Nemôžem uveriť, že som si s tým človekom podal ruku."

Ty Conklin (39)

Brankár, ktorý v NHL pôsobil v rokoch 2001 až 2012. Za Detroit chytal v sezónach 2008/09 a 2011/12. V súčasnosti sa stará o rozvoj brankárov u St. Louis Blues. Rivalitu s Avalanche nezažil, do tejto exhibície je nominovaný vinou absencie iných gólmanov (Dominik Hašek, Chris Osgood, Mike Vernon). Stane sa dokonca jediným bývalým hokejistom v exhibícii bez priamej účasti v niekdajšej rivalite Wings a Avs.

Mathieu Dandenault (40)

Univerzál schopný hrať v obrane i v útoku. U Red Wings pôsobil v rokoch 1995 až 2004, trikrát s nimi vyhral Stanley Cup, bol obľúbencom fanúšikov. Posledné roky pracuje ako hokejový analytik televíznej stanice TVA Sports. Proti Coloradu sa prezentoval ako skvostný korčuliar, ale nebál sa udrieť, keď bolo treba. Podarilo sa mu to napr. v play-off 1999, kedy pamätne zbúral Shjona Podeina.

Boyd Devereaux (37)

Útočník, ktorý za Red Wings hral v rokoch 2000 až 2004 a v roku 2002 s nimi získal Stanley Cup. Kariéru ukončil v roku 2010 po vážnom zranení na Spengler Cupe. Založil spoločnosť Waking Sound Productions, v ktorej sa stará o editovanie hudby a videí. V rivalite s Avalanche sa najviac ukázal v play-off 2002, kedy sa začal presadzovať v útočnej formácii zvanej 'Two Kids and an Old Goat' ('Dve deti a starý cap') po boku Bretta Hulla (ten formáciu takto pomenoval) a Pavla Daciuka.

Kris Draper (44)

Do Detroitu prišiel za jeden dolár, aby s ním štyrikrát vyhral Stanley Cup, sformoval slávnu útočnú formáciu Grind Line a stal sa piatym hokejistom, ktorý za Red Wings odohral minimálne tisíc zápasov (v rokoch 1994 až 2011). V ostatných rokoch je špeciálnym asistentom generálneho manažéra Kena Hollanda. V rivalite s Avs patril medzi významné postavy. V play-off 1996 sa stal obeťou surového faulu Claudea Lemieuxa, vinou ktorého utrpel mnohonásobné poranenia hlavy. Red Wings sa za onen špinavý zákrok pomstili 26. marca 1997 v zápase, ktorý je dodnes známy ako 'Krvavá streda'.

Steve Duchesne (50)

Nedraftovaný, spoľahlivý zadák, ktorý v NHL strávil 16 sezón a rozlúčil sa trojročným pôsobením v Detroite (1999 až 2002). V drese Red Wings odohral svoj tisíci zápas v súťaži a vyhral vytúžený Stanley Cup. Momentálne pracuje v energetickom priemysle, založil poradenskú spoločnosť. Rivalitu s Avalanche okúsil v play-off 2000 a 2002. V siedmom zápase finále Západnej konferencie 2002 zažiaril dvomi asistenciami, čím prispel k vysokému víťazstvu 7:0 a postupu do finále Stanley Cupu.

Jiří Fischer (35)

Defenzívny bek, ktorý za Red Wings hral od roku 1999 a v roku 2002 s nimi vyhral Stanley Cup. Aktívnu kariéru ukončil po srdcovom kolapse z novembra 2005, v klube ďalej pracuje ako riaditeľ hráčskeho rozvoja. V marci 2001 strelil Coloradu svoj premiérový gól v NHL. V prvom zápase konferenčného finále 2002 sa mu podaril málo vídaný kúsok, keď pri výhre 5:3 pozbieral štyri plusové body.

Tomas Holmström (43)

Štvornásobný víťaz Stanley Cupu, známy svojou neoblomnou hrou pred bránou súpera. Obľúbený u spoluhráčov, nenávidený u súperov. Jeden zo šiestich hokejistov, ktorí za Detroit odohrali minimálne tisíc zápasov. Za Red Wings hral celú svoju kariéru (1996 až 2012). Po jej skončení sa vrátil domov do Švédska, kde vedie hokejovú školu. Počas slávnej 'Krvavej stredy' zhodil rukavice v súboji s Mikeom Keaneom. V bojoch s Avs inkasoval nespočetné množstvo seknutí a krosčekov od Patricka Roya.

Mike Knuble (43)

Pravidelne produkujúci krídelník s viac ako tisícimi zápasmi v základnej časti NHL. Za Detroit hrával v rokoch 1997 a 1998. Dnes robí asistenta trénera u Grand Rapids Griffins, ktorí sú záložným celkom Red Wings v AHL. Do rivality s Avalanche vletel po hlave - v NHL debutoval rovno v 'Krvavú stredu'.

Joey Kocur (51)

Drsný bitkár, s 2.519 trestnými minútami dvadsiaty najvylučovanejší hráč v dejinách NHL. Za Detroit hrával v rokoch 1984 až 1991 a 1996 až 1999. Jeden z mála mužov, ktorí s Red Wings vyhrali Stanley Cup ako hokejisti i funkcionári. V súčasnosti je prezidentom starej gardy Red Wings. V rivalite s Avalanche poslúžil najmä na zastrašovanie, v máji 1997 brutálne stĺkol Erica Messiera.

Martin Lapointe (42)

Útočník so slušnou strelou a tvrdými päsťami, provokatér a pracant. Za Detroit hral v rokoch 1991 až 2001 a podieľal sa na dvoch víťazstvách Stanley Cupu. Od leta 2012 zastáva funkciu riaditeľa hráčskeho rozvoja u Montreal Canadiens. V rivalite s Avs patril medzi výrazné postavy. Podpichoval, strieľal góly, bil sa s Reném Corbetom, Petrom Forsbergom, Ericom Lacroixom a Adamom Deadmarshom.

Igor Larionov (55)

Jeden z najrešpektovanejších ruských útočníkov, právom prezývaný 'The Professor'. Člen slávnej Ruskej armády a Ruskej päťky, od roku 2008 člen Siene slávy. V Detroite hrával v rokoch 1995 až 2003 a trikrát tu vyhral Stanley Cup. Obchoduje s vínom, pracuje ako hráčsky agent. V ostrých bojoch s Avalanche sa staral v prvom rade o hokej, ale v jednom momente sa proti tvrdosti súpera postavil aj sám. Bol to práve on, kto na konci prvej tretiny osudového zápasu z 26. marca 1997 oplatil Petrovi Forsbergovi úder do hlavy a nenápadne tým odštartoval hromadnú bitku, v ktorej si Darren McCarty našiel Claudea Lemieuxa a brankár Mike Vernon sa pobil so svojím náprotivkom Patrickom Royom.

Manny Legace (43)

Po väčšinu kariéry v NHL náhradný gólman, ktorý si svojimi slušnými výkonmi pýtal viac priestoru v bránke. Za Red Wings chytal v rokoch 1999 až 2006. V roku 2002 vyhral svoj jediný Stanley Cup. V posledných rokoch robí hokejového analytika pre stanicu Fox Sports Detroit. Počas rivality medzi Red Wings a Avalanche odchytal dva zápasy na prelome rokov 2000 a 2001, a oba vyhral.

Nicklas Lidström (45)

Mr. Perfect. Štvrtý najproduktívnejší hráč v dejinách Red Wings, sedemnásobný víťaz Norris Trophy pre najlepšieho obrancu NHL, prvý európsky držiteľ Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off, prvý európsky kapitán víťazov Stanley Cupu. Stanley Cup vyhral s Red Wings štyrikrát. Hral za nich celú svoju kariéru, v rokoch 1991 až 2012. Jeho číslo 5 visí pod stropom Joe Louis Areny a nesmie ho nosiť žiadny hráč klubu. Od novembra je členom Siene slávy. Po skončení kariéry sa vrátil domov do Švédska, kde robí príležitostného kouča v žiackej kategórii. Pomáha s budovaním výberu Švédska na tohtoročný Svetový pohár. V rivalite s Avalanche sa sústredil na obranu, výpomoc ofenzíve a riadenie presiloviek. Najbližšie k bitke mal v 'Krvavú stredu', kedy bol na ňom nalepený Valerij Kamenský.

Kirk Maltby (43)

Odvážny a srdnatý ľavý krídelník, člen slávnej Grind Line, provokatér. Jeden z jedenástich hráčov, ktorí v drese Detroitu získali štyri prstene za víťazstvo Stanley Cupu. Za Red Wings nastupoval v rokoch 1996 až 2010 a v súčasnosti pre nich pracuje ako skaut profesionálnych hokejistov. V súbojoch s Coloradom patril medzi časté terče hráčov súpera. Patrick Roy ho neraz obviňoval, že mu cielene útočí na kolená, a v roku 2002 ho za to aj napadol vo vlastnom bránkovisku. Maltby dokázal proti Avs strieľať veľké góly, rozdávať tvrdé hity a oháňať sa päsťami. Počas 'Krvavej stredy' sa pobil s Reném Corbetom, v play-off 1997 bol jeho súperom Alexej Gusarov. O rok neskôr, 1. apríla 1998, začal bitku s Warrenom Rychelom, a zakrátko sa do seba pustili i ďalší hráči a brankári Chris Osgood s Patrickom Royom. O ďalších 17 dní sa znova pobil s Corbetom.

Darren McCarty (43)

Tvrdý a neústupčivý krídelník Red Wings z rokov 1993 až 2004 a 2008 až 2009. Člen útoku Grind Line, štvornásobný víťaz Stanley Cupu, svojho času druhý najpopulárnejší hokejista v štáte Michigan po kapitánovi Steveovi Yzermanovi. V kariére zažil mnohé víťazstvá a pády, ktoré popísal vo vlastnej knihe. Po niekoľkých rokoch strávených na Floride sa vrátil do Michiganu a začal pracovať pre spoločnosť Cushman & Wakefield, ktorá operuje s nehnuteľnosťami. Z pohľadu Red Wings je najvýznamnejšou postavou rivality s Avalanche. Bol to práve on, kto 26. marca 1997 pomstil Krisa Drapera, keď na konci prvej tretiny zaútočil na nečinného Claudea Lemieuxa a zmlátil ho natoľko, že jeho krvou pošpinil ľad i mantinel. Často sa zabúda na to, že v tomto zápase sa pobil aj s Adamom Deadmarshom, alebo že zápas rozhodol gólom na 6:5 v predĺžení. Lemieux bol jeho súperom aj v novembri 1997, v apríli 1998 si to rozdal s Jeffom Odgersom. Zahanbiť sa nenechal ani v ofenzívnom poňatí - finále Západnej konferencie 2002 otvoril hetrikom a nakoniec v tejto sérii nastrieľal štyri góly, čo bolo najviac spomedzi všetkých hráčov Detroitu a Colorada.

Larry Murphy (54)

Ofenzívne dominantný obranca, piaty najproduktívnejší zadák a ôsmy najčastejšie hrajúci hokejista v dejinách NHL, člen Siene slávy. Za Red Wings hrával v rokoch 1997 až 2001 a dvakrát s nimi vyhral Stanley Cup. Dnes pracuje ako hokejový analytik pre stanicu NHL Network. V bojoch s Avalanche sa najväčšmi zviditeľnil v play-off 2000, kedy pozbieral tri body (1+2) v piatich zápasoch.

Stacy Roest (41)

Útočník, ktorý hral za Red Wings v rokoch 1998 až 2000 a krátko v roku 2003. Dnes robí riaditeľa hráčskeho rozvoja u Tampa Bay Lightning. Rivalitu s Avalanche okúsil v štyroch zápasoch základnej časti, kedy dal dva góly, z toho jeden víťazný, a v troch zápasoch play-off 2000.

Brendan Shanahan (47)

Jediný hokejista v dejinách NHL s minimálne 600 gólmi a 2.000 a viac trestnými minútami. Najlepší silový útočník svojej generácie, úderná ofenzívna zbraň Red Wings v rokoch 1996 až 2006. Člen Siene slávy, v súčasnosti prezident Toronto Maple Leafs. V rivalite s Avalanche patril medzi hlavné postavy. Hráčov Colorada uzemňoval dôležitými gólmi, gólovými prihrávkami, lakťami i päsťami. Počas 'Krvavej stredy' zastavil Patricka Roya korčuľujúceho na pomoc Claudeovi Lemieuxovi výskokom vo vzduchu, potom sa pobil s Adamom Footeom, ktorého v ďalšej sezóne vyzval ešte dvakrát. Pobil sa aj s Adamom Deadmarshom, Reném Corbetom a Chrisom Dingmanom. Footea a Corbeta zmlátil do krvi. V marci 2002 strelil proti Coloradu svoj 500. gól v NHL. V šiestom stretnutí finále Západnej konferencie 2002, hranom presne šesť rokov od faulu Claudea Lemieuxa na Krisa Drapera, využil hrubú chybu Patricka Roya, ktorý predviedol nešťastnú pózu v štýle Sochy slobody, a gólom nasmeroval Detroit k víťaznému obratu série.

Steve Yzerman (50)

The Captain. Najdlhšie slúžiaci kapitán a siedmy najproduktívnejší hráč v dejinách NHL, od roku 2009 člen Siene slávy. V súčasnosti viceprezident a generálny manažér Tampa Bay Lightning. Jeho číslo 19 visí pod stropom Joe Louis Areny a nesmie ho nosiť žiadny hokejista Red Wings. V rivalite s Avalanche sa vyhýbal šarvátkam, resp. jeho spoluhráči nedovolili, aby bol napádaný. V januári 1996 dal proti Coloradu svoj 500. gól v základnej časti NHL. V play-off 1999 a 2002 pozbieral proti rivalovi po šesť bodov.


Trénerom výberu bude niekdajší krídelník Mickey Redmond (68), ktorý za Red Wings hral v rokoch 1971 až 1976 a stal sa prvým hráčom v histórii klubu s minimálne 50 gólmi v jednej sezóne (dokázal to vo dvoch sezónach za sebou). Redmond po skončení kariéry presedlal na komentovanie, ktorému je verný dodnes. Asistovať mu budú Dave Lewis a Barry Smith. Scotty Bowman nemôže prísť pre iné povinnosti.

Hoci je zostava Red Wings nabitá veľkými menami, stále sa nájde dosť slávnych hráčov, ktorí rivalitu s Avalanche zažili, ale tohto zápasu sa nezúčastnia. Sú nimi napr. Dominik Hašek, Viačeslav Fetisov, Sergej Fiodorov, Brett Hull, Viačeslav Kozlov, Chris Osgood, Luc Robitaille, Bob Rouse, Mike Vernon či Aaron Ward.

Zápas začína hodinu po polnoci SEČ. Bude sa hrať v troch tretinách po 20 minút s bežiacim časom. Čas sa bude zastavovať iba počas komerčných prestávok. Prestávky medzi tretinami budú trvať 12 minút.

V drese domácich Colorado Avalanche nastúpia Craig Billington, Rob Blake, Ray Bourque, Greg de Vries, Adam Foote, Peter Forsberg, Milan Hejduk, Dan Hinote, Valerij Kamenský, Mike Keane, Jon Klemm, Claude Lemieux, Curtis Leschyshyn, Eric Messier, Sandis Ozolinš, Shjon Podein, Mike Ricci, Patrick Roy, Joe Sakic, Chris Simon a Stephane Yelle. Trénerom výberu bude Adam Deadmarsh.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.