Steve Yzerman a jeho nádherný gól v rekordnej sezóne

MARTIN UŽÁK | 26.02.2019 | aktualizované 26.02.2021

Nedeľa 26. februára 1989, Chicago.

V legendárnom Chicago Stadium sa tiesnilo bezmála 19 tisíc divákov. Boli zvedaví na súboj svojich Blackhawks a hosťujúcich Detroit Red Wings. Tešili sa, čo im predvedie domáci kapitán, grandiózny korčuliar a elegán Denis Savard, preslávený dych berúcimi otočkami a kľučkami.

Oba celky sa stretli už deň predtým v detroitskej Joe Louis Arene. Red Wings doma zvíťazili 5:0, Blackhawks im chceli porážku vrátiť. Robili pre to všetko: boli lepší, detroitského brankára Grega Stefana zasypali 53 strelami a štyrikrát skórovali. Na viac ako na remízu 4:4 to však nestačilo.

Savard sa predviedol asistenciou na prvý gól Stevea Larmera a vyrovnávajúcim gólom na 4:4 v tretej tretine. Ukázal aj niekoľko oku lahodiacich kľučiek a otočiek s pukom.

Savarda však zatienil kapitán Red Wings, dvadsaťtriročný mladík Steve Yzerman, hrajúci životnú sezónu. Vytiahol sa jedným z najkrajších gólov vo svojej kariére.


Steve Yzerman (kredit: Rick Stewart Photography)


Yzermanova veľká chvíľa prišla po polovici zápasu za stavu 2:2, keď po prihrávke svojho dvorného nahrávača Gerarda Gallanta vnikol do obranného pásma domácich po ľavom krídle.

Blackhawks vtedy mali na ľade päticu Steve Konroyd, Mike Hudson, Keith Brown, Mike Stapleton, Brian Noonan. V bránke stál Darren Pang. Ich úlohou bolo Yzermana zastaviť.

Yzerman najskôr po efektnej kľučke obišiel Konroyda. Keď mu Pang vypichol puk, Yzerman sa ho zmocnil v rohu klziska, bleskovo s ním vykorčuľoval medzi kruhy a ušiel Hudsonovi i Stapletonovi. Medzi kruhmi na moment spomalil a porozhliadol sa po ľadovej ploche. S pukom vykorčuľoval až k modrej čiare a keď sa už zdalo, že bude prihrávať na niektorého zo svojich spoluhráčov, obtočil sa späť smerom k bránke Blackhawks, znova nabral rýchlosť, vrútil sa medzi Noonana a Stapletona, kľučkou sa vyhol Brownovi a zavesil puk pod hornú žŕdku Pangovej bránky.

Yzerman krúžil v pásme Blackhawks s pukom na hokejke dvanásť sekúnd. Každý z piatich domácich hráčov ho mohol počas jeho korčuliarskej exhibície zastaviť, no museli sa sústrediť aj na ostatných hokejistov Red Wings a pri bránení boli príliš pasívni, čo bol typický obrázok v ofenzívne ladených osemdesiatych rokoch. Yzerman toho využil, navyše typickým Savardovým štýlom.


Steve Yzerman a jeho nádherný gól, 26.02.1989


Pre Yzermana bol tento gól už 59. v sezóne 1988/89. Pridal k nemu aj jednu asistenciu, svoju 72. v sezóne. O tri dni neskôr, v nasledujúcom zápase, sa dočkal gólu číslo 60.

V základnej časti sezóny 1988/89 nastrieľal Steve Yzerman úchvatných 65 gólov, pridal 90 gólových prihrávok a pozbieral 155 kanadských bodov, čo sú dodnes platné rekordy Red Wings. Individuálne to bola najlepšia sezóna v jeho bohatej kariére. Stal sa vďaka nej tretím najlepším strelcom, tretím najlepším nahrávačom i tretím najproduktívnejším hráčom NHL.

Yzermana vtedy prevyšovali iba velikáni Mario Lemieux a Wayne Gretzky. Lemieux bol najlepším strelcom a nahrávačom i najproduktívnejším hráčom NHL, Gretzky deviatykrát získal Hart Trophy pre najužitočnejšieho hráča súťaže. Yzerman však vyhral Lester B. Pearson Award pre najlepšieho hráča podľa hlasovania ligových hráčov. V hlasovaní o túto trofej ukončil sedemročnú nadvládu Gretzkyho a Lemieuxa a ako prvý vyhral túto trofej v drese Red Wings.

Niet divu, pretože podobným štýlom, akým sa vytiahol pred hráčmi Blackhawks, vrátane ich ikony Denisa Savarda, dokázal ohúriť mnohých hokejistov po celej NHL.

Tip: 26. február v histórii Detroit Red Wings




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.