Odpovede: Yzerman, Blashill, Cholowski, Frk

MARTIN UŽÁK | 06.05.2019

Vyhodí generálny manažér Steve Yzerman trénera Jeffa Blashilla a vyberie si vlastného kouča? Prečo koncom sezóny nehral za Red Wings mladý obranca Dennis Cholowski? Aká je budúcnosť Martina Frka u Red Wings? Dokedy má zmluvu Luke Witkowski?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných šiestich týždňov.


Martin Frk (David Guralnick, The Detroit News)


Keď je teraz Steve Yzerman našim novým generálnym manažérom, vyhodí Hollandovho miláčika Jeffa Blashilla a vyberie si vlastného kouča? - Ondřej

Nie.

V takýto scenár dúfala časť fanúšikov a polemizovali o ňom aj niektorí novinári, ale Steve Yzerman ho vyvrátil už na svojej prvej tlačovej konferencii v roli generálneho manažéra Red Wings.

"V Jeffovi Blashillovi máme excelentného mladého kouča," uviedol Yzerman. "Bol úspešný na každej úrovni, na ktorej trénoval. Teším sa na našu spoluprácu."

Blashill prišiel do Detroitu, aby rozvíjal mladých hráčov v období prestavby. Nie je posudzovaný podľa aktuálnych výsledkov, ale podľa progresu mladíkov, a s ich napredovaním vládne v klube spokojnosť. Ako je vidieť, Yzerman vníma Blashillovu súčasnú rolu rovnako.

Samozrejme, Red Wings jedného dňa budú musieť urobiť ďalší krok a výsledkovo postúpiť na vyššiu úroveň, a pokiaľ sa to Blashillovi nepodarí, môže byť prepustený ako každý tréner. Red Wings však na tejto úrovni momentálne nie sú a ani príchod Yzermana to nemení.

Yzerman sa podobne vyjadroval aj k ďalším otázkam, ktoré naznačovali, že by mal "upratovať" po bývalom manažérovi Kenovi Hollandovi, ako si to predstavuje mnoho priaznivcov.

"Neprišiel som sem preto, aby som robil také ťahy, ktoré sa zdajú byť vzrušujúce," hovoril na svojej prvej tlačovke Yzerman. "Budem robiť to, čo bude pre tento klub najlepšie z dlhodobého hľadiska. Budem pracovať s mladým jadrom, ktoré tu Ken (Holland) za posledné roky vytvoril. Ľudia v tejto organizácii vedia, čo robia. Podobným obdobím sme si už prešli. Všetkých upozorňujem, aby zmiernili nadšenie. Bude to chcieť čas a trpezlivosť."

Yzermana podobným štýlom podporil aj prezident klubu Chris Ilitch: "Každý z nás, kto sa pohybuje v profesionálnom severoamerickom športe, alebo kto o ňom píše, tak každý z nás vie, že takto je tento šport nastavený, však? Žiadny klub sa neudrží na vrchole navždy. Každé mužstvo sa ocitne na dne a musí sa prestavať, aby sa pokúsilo vydriapať späť na vrchol (než z neho znova spadne). Ken (Holland) to vie, Steve (Yzerman) to vie, ja to viem. A myslím si, že to vedia aj naši fanúšikovia, pretože už sme to tu zažili. Na druhú stranu ale chápem, že sme všetci netrpezliví a každý si praje, aby sme vyhrávali hneď teraz."

Pokiaľ vám Yzermanove slová náramne pripomínajú slová, ktoré posledné roky pravidelne volili Ken Holland či Jeff Blashill (a mnohí priaznivci ich za to lynčovali), nemýlite sa. Až čas ukáže, či a ako sa pohľad kritikov zmení, keď rovnaké slová a frázy bude vyslovovať aj obľúbený Yzerman.


Prečo (koncom sezóny) nehral v NHL (Dennis) Cholowski? (Filip) Hronek sa perfektne rozohrával, ale nechápem, prečo nehral tiež Dennis? - Tomáš

Red Wings poslali Cholowskiho do AHL vo februári, deň pred jeho 21. narodeninami, keď mu začal dochádzať dych, herne sa trápil, bol neistý a robil množstvo hrubých pozičných chýb. Zo začiatku sezóny bol produktívny, vynikal elegantným korčuľovaním, efektívne dirigoval presilovky a patril medzi najlepších ligových nováčikov, ale stupňujúcu sa záťaž neuniesol. Hral prvú sezónu medzi profesionálmi, nikdy predtým nehral zápasy v takom rýchlom tempe a na takej vysokej úrovni. V AHL, kde sa drvivá väčšina súčasných hokejistov NHL najskôr rozvíja, dovtedy odohral iba jeden zápas v play-off 2018. Red Wings sa preto rozhodli, že mu dajú čas na ďalší rozvoj.

V AHL sa postupne upokojil, začal hrať istejšie, našiel stratenú formu, v 25 zápasoch v drese Grand Rapids pozbieral 12 asistencií a bodoval aj v play-off. Red Wings sa rozhodli, že ho tam nechajú do konca sezóny, aby ďalej naberal stratené sebavedomie a hral veľa. V podobnej situácii bol v prvej polovici sezóny Filip Hronek. Prakticky si vymenili miesta.

Cholowski pred budúcou sezónou nemá isté miesto v NHL, bude si ho musieť vybojovať ako mnoho ďalších mladých hráčov. Red Wings však veria, že čas strávený v AHL sa vráti v dlhodobom meradle a pomôže mu, aby sa nabudúce v NHL už netrápil a vydržal celú sezónu.


Aká je budúcnosť Martina Frka u Red Wings? - Radek

Martin Frk bude voľným hráčom, Red Wings s ním prestali počítať. Nebol spokojný s tým, že často vysedával na tribúne ako zdravý náhradník a sám si vypýtal prevelenie do Grand Rapids, kde mohol hrávať pravidelne. Keď ho Red Wings umiestnili na waiver list nechránených hráčov, aby ho mohli poslať do AHL, nestiahol si ho žiadny klub NHL. Na konci základnej časti bol ešte nakrátko povolaný späť k Red Wings vďaka veľkej vlne zranení.

V tejto sezóne odohral v NHL iba 30 zápasov a dal iba jeden gól. Hral málo, stratil svoje miesto v presilovke, nebol viac efektívny svojou mimoriadne tvrdou, ale často nepresnou strelou, a v iných ohľadoch hry nevynikal. Do štvrtej formácie sa nehodil, v popredných lajnách ho pripravili o miesto viacerí mladší a všestrannejší útočníci, ktorých v novej sezóne ešte pribudne.

Keď sa presunul do Grand Rapids, tamojší novinár Pete Wallner trochu pobúril jeho priaznivcov, keď napísal, že bude mať čo robiť, aby Red Wings a Griffins presvedčil, že je spoľahlivým hráčom aspoň pre AHL a aby si vyslúžil zmluvu aspoň tam. V Grand Rapids sa mu tradične darilo, v 13 zápasoch základnej časti pozbieral 14 bodov (5+9) a priemer bodu na zápas si držal aj v následnom play-off, hoci prvé dva zápasy prekvapujúco presedel na tribúne.

Frk s veľkou pravdepodobnosťou organizáciu Detroit Red Wings opustí a bude si hľadať nový klub. Ak by o neho nestál žiadny klub NHL, možno sa vráti do Európy: už v lete 2017 vyhlásil, že ak sa neusadí v NHL, tak sa začne obzerať aj po ponukách z Ruska či Švajčiarska.

Všetko sa to ešte môže zmeniť, ak by ho chcel podpísať Steve Yzerman a ak by Frk otočil a vzal aj rolu náhradného útočníka. Stále miesto v zostave Red Wings v súčasnej situácii nedostane.


Môžem sa spýtať, ako dlho má zmluvu (Luke) Witkowski? - Tomáš

Luke Witkowski mal s Red Wings podpísanú zmluvu na dva roky s priemerným ročným platom 750 tisíc amerických dolárov. Zmluva mu skončí v lete, môže byť neobmedzene voľným hráčom.

Witkowski prišiel do Detroitu pred dvoma rokmi z Tampy, kde ho podpisoval Steve Yzerman, kým pre neho mal miesto v nabitom kádri Lightning. Najbližšie týždne ukážu, či si ho Yzerman ponechá aj v Detroite (alebo v Grand Rapids). Witkowski so svojím minimálnym platom a limitovanou rolou nikomu neškodí, neberie miesto mladým hráčom, dokáže zaskakovať v obrane i v útoku, v šatni je rešpektovaný, dokáže pritvrdiť a keď je treba, neváha zhodiť rukavice a pobiť sa. Kouč Jeff Blashill ho v tejto sezóne viackrát chválil za jeho prístup a zodpovedné výkony. V neposlednom rade, jeho výhodou je, že ochotne plní rolu zdravého náhradníka na tribúne a nesťažuje sa, keď hráva veľmi málo alebo sa celé týždne nedostane do zostavy.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na Facebook alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.