Horší, ako sa čakalo. Prestavba však môže byť aj taká

MARTIN UŽÁK | 01.01.2020


Dylan Larkin (Paul Sancya, Associated Press)


Detroit Red Wings majú za sebou prvú polovicu sezóny 2019/20. Boli v nej jednoznačne najhorším mužstvom Národnej hokejovej ligy.

V prvých 41 zápasoch pozbierali iba 23 bodov. Od 19. novembra sú v lige na poslednom mieste. Na druhý najhorší celok, New Jersey Devils, strácajú až 11 bodov, a to odohrali o dva zápasy viac.

Ako jediní nedali ani 90 gólov, ako jediní ich dostali už viac ako 150.

Vyhrali najmenej zápasov doma i vonku.

V októbri prehrali osem zápasov za sebou, od novembra do decembra dvanásť za sebou, v druhej polovici decembra šesť za sebou. Z posledných 21 zápasov prehrali 18.

Už sedemnásťkrát prehrali minimálne trojgólovým rozdielom a desaťkrát minimálne štvorgólovým rozdielom. Devätnásťkrát dostali v jednom zápase päť a viac gólov.

Mnohé z týchto zápasov boli dlho vyrovnané a Red Wings sa v nich ako tak držali, ale po jednom či dvoch inkasovaných góloch z ničoho nič stratili sebavedomie, úplne sa zosypali a vyrovnané skóre sa v rýchlom slede zmenilo na výprask.

Inokedy ťahali za kratší koniec vinou neefektívnych presiloviek a oslabení. Často nemali ani štipku šťastia, boli nesmierne krehkí a trápili sa. Klesli natoľko, že po niektorých prehratých stretnutiach hodnotili ako pozitívum už len to, že hrali bojovne a držali sa na dostrel súpera.

Kolená im podlamovala aj maródka. Ich hráči vinou zranení doposiaľ vynechali spolu 159 zápasov ("man-games lost"), najviac v celej NHL, a to nerátajúc dlhodobo zranených Henrika Zetterberga a Johana Franzéna, ktorí sa k hokeju viac nevrátia, ale Red Wings im ďalej platia, kým ich kontrakty oficiálne nevypršia. Často museli nastupovať v zlepenej zostave talentovaných, ale neskúsených a zatiaľ nevyrovnaných mladíkov, niekoľkých vyhorených veteránov a záskokov z AHL.

Ak by takto pokračovali aj v druhej polovici sezóny, mohlo by to byť ešte horšie.

Totiž, Red Wings pozbierali v prvej polovici aktuálnej sezóny iba 28 % bodov. Ak by v tomto slabom bodovom tempe pokračovali do konca základnej časti, skončili by so 46 bodmi v 82 zápasoch. V ich preslávenej histórii by to bola jedna z najhorších sezón, akú kedy zažili.

Vo svojej viac ako 94-ročnej histórii boli horší len v sezóne 1976/77, kedy pozbierali 25,6 % bodov (41 v 80 zápasoch), a v sezóne 1985/86, kedy získali 25 % bodov (40 v 80 zápasoch).

Pravda, je to už niekoľko rokov, čo sú v prestavbe, takže nič iného ako lopotenie na dne sa od nich nečaká. Napriek tomu len málokto predpokladal, že v tomto ročníku budú až takí zlí.

Na druhú stranu, aj keď ich tápanie zdanlivo nemá konca, je väčšie, ako sa očakávalo, a uvaľuje ich do pozície, odkiaľ už nemajú kam klesnúť, a to nielen v porovnaní s ostatnými mužstvami súčasnej NHL, ale aj v kontexte svojej bohatej histórie, toto tápanie ich má časom urobiť lepšími a silnejšími.

Majú s tým bohaté skúsenosti - veď jadro svojho niekdajšieho dominantného mužstva vytvorili po viacerých mizériách, ktoré ich postretli v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch.

Poznáte to: padnete na dno, vďaka tomu sa nabalíte o najlepších mladíkov z draftu, počkáte si, kým sa rozvinú a dospejú, urobíte to viackrát, získate tým viac talentu ako kluby, ktoré akurát dominujú, a ak vaši talentovaní hráči budú naozaj takí dobrí, ako sa im predpovedalo, časom začnete stúpať a na výslní nahradíte tých, ktorí sú na ňom v súčasnosti.

Prvá polovica sezóny 2019/20 bola v podaní Detroit Red Wings vskutku zabudnutia hodná, a ak by takto pokračovali aj v druhej polovici, v historickom ponímaní môžu vytvoriť skutočnú blamáž.

História však poukazuje aj na niečo iné.

Ukazuje napríklad, že prestavba nie je vždy jednoduchá a priamočiara.

Že nelichotivé výsledky a horšie krátkodobé vyhliadky sú jej súčasťou.

A že to chce veľkú trpezlivosť, kým sa dokončí a obráti mužstvo k lepšiemu.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.