Ako obstáli mladé nádeje Detroitu na MS juniorov

MARTIN UŽÁK | 06.01.2019

Majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov v Kanade sa skončili triumfom Fínska. Druhé miesto obsadili USA, bronz vybojovalo Rusko a na štvrtom mieste sa umiestnilo Švajčiarsko.

Na prestížnom turnaji nastúpili štyri mladé nádeje, ktorých práva pre NHL patria klubu Detroit Red Wings. Poďme si teda zrekapitulovať, ako sa im darilo.


Malte Setkov (Mike Mulholland, MLive)

Jared McIsaac (Kanada)

Osemnásťročný zadák, štvrtý výber Red Wings v drafte 2018 (36. celkovo). Nastupoval s číslom 4 ako siedmy obranca Kanady. Odohral štyri zápasy. Pripísal si jednu asistenciu, štyri plusové body, štyri trestné minúty a sedem striel na bránu. Asistoval pri poslednom zásahu Kanady vo víťaznom zápase základnej skupiny A proti Dánsku (14:0), keď nahadzoval puk pred bránku od modrej čiary. Priemerne hrával 12 minút a 20 sekúnd na zápas, najmenej spomedzi všetkých obrancov tímu. Vo víťaznom zápase základnej skupiny A proti Česku (5:1) odohral 18 minút a 33 sekúnd, najviac zo všetkých obrancov Kanady. V tretej tretine tohto stretnutia sa prezentoval úderom do hlavy a krku súpera, za čo ho IIHF suspendovala na posledný zápas základnej skupiny A proti Rusku (1:2). Po vypadnutí Kanady vo štvrťfinále sa vrátil do juniorskej QMJHL, k Halifax Mooseheads, s ktorými si koncom sezóny zahrá na prestížnom Memorial Cupe.

Malte Setkov (Dánsko)

Čoskoro dvadsaťročný obranca, siedmy výber Red Wings v drafte 2017 (100. celkovo). Hrával s číslom 3, v prvej obrane, v presilovkách i oslabeniach. Odohral všetkých šesť zápasov Dánska na šampionáte. S dvoma bodmi za gól a gólovú prihrávku skončil na delenom prvom mieste tímovej produktivity. Oba body si pripísal v prvom dueli o záchranu proti Kazachstanu (3:4). Skóroval v 58. minúte v presilovej hre po strele švihom. V zápase vyslal sedem striel, najviac spomedzi všetkých hráčov na ľade, a trafil aj tyčku. Na turnaji pozbieral 13 mínusových bodov, najviac v tíme Dánska. S 21 strelami na bránku bol druhým najčastejšie páliacim hráčom svojho mužstva a s priemerným hracím časom 22 minút a 56 sekúnd na zápas bol najvyťaženejším korčuliarom. Vracia sa do klubu Malmö Redhawks v najvyššej švédskej lige. Dánom turnaj vôbec nevyšiel, prehrali všetkých šesť zápasov, päťkrát nedali gól a zostúpili do prvej divízie majstrovstiev sveta tejto vekovej kategórie.

Joe Veleno (Kanada)

Čoskoro devätnásťročný útočník, druhý výber Red Wings v drafte 2018 (30. celkovo). Nosil číslo 9. V nabitom tíme Kanady hrával vo štvrtom útoku a na netradičnej pozícii krídelníka, naskakoval do hry vo vlastnom oslabení. Odohral všetkých päť stretnutí. Pripísal si dve primárne asistencie, dva plusové body a päť striel na bránku. Asistoval vo víťazných stretnutiach základnej skupiny A proti Dánsku (14:0) a Česku (5:1). V dueli proti Česku sa predviedol aj individuálnou akciou, pri ktorej sa prekľučkoval cez dvoch obrancov do úniku. S hracím časom 7 minút a 23 sekúnd na zápas bol najmenej využívaným korčuliarom Kanady. Po vypadnutí Kanady vo štvrťfinále sa vrátil do QMJHL, kde produkuje s najvyšším ligovým priemerom 1,93 bodu na zápas.

Filip Zadina (Česko)

Devätnásťročný útočník, prvý výber Red Wings v drafte 2018 (šiesty celkovo). Hrával s číslom 19. Začínal v druhom útoku, postupne sa prepracoval do prvej lajny. Odohral všetkých päť stretnutí Česka. Pripísal si jednu asistenciu, dve trestné minúty a tri mínusové body. Asistoval vo víťaznom zápase základnej skupiny A proti Dánsku (4:0) po krížnom pase z ľavého kruhu pri presilovke. V tomto zápase mal aj najväčšiu šancu skórovať, keď v 12. minúte strieľal do odkrytej bránky, ale gólman jeho pokus bravúrne zneškodnil. S 11 strelami na bránu bol tretím najčastejšie páliacim hráčom českého tímu. Priemerne hrával 17 minút a 58 sekúnd na zápas. Po vypadnutí Česka vo štvrťfinále sa vrátil ku Grand Rapids Griffins v AHL, od utorka s nimi začne trénovať a od stredy hrávať zápasy.


Za Fínskom, Spojenými štátmi, Ruskom a Švajčiarskom sa umiestnili Švédsko, Kanada, Česko, Slovensko, Kazachstan a Dánsko. Elitnú kategóriu majstrovstiev sveta tejto vekovej kategórie opúšťa Dánsko, na budúcoročnom šampionáte v Česku ho nahradí Nemecko.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.