Ako Nicklas Lidström svojou tisíckou prepísal dejiny

MARTIN UŽÁK | 15.10.2019 | aktualizované 06.05.2021

V sezónach 1917/18 až 2020/21 nastúpilo v NHL viac ako 7.300 útočníkov a obrancov, ale iba 91 z nich, z toho 17 Európanov pozbieralo minimálne tisíc kanadských bodov.

Do úzkej skupiny hokejistov s tisícimi a viac bodmi v NHL patrí aj Švéd Nicklas Lidström, niekdajší dlhoročný hráč Detroit Red Wings. Jeho tisícka bola a aj po rokoch je absolútne výnimočná.


Nicklas Lidström (David Guralnick, The Detroit News)


Lidströmov veľký večer prišiel 15. októbra 2009, v jeho 1.336. zápase v základnej časti NHL. Red Wings hrali proti Los Angeles Kings a zvíťazili 5:2. Lidström, kapitán tímu, prispel k triumfu dvomi gólovými prihrávkami. Obe boli podobné, nacvičené do dokonalosti, v jeho grandióznej kariére tak typické: umne vypálil od modrej čiary po ľade a jeho spoluhráči puk tečovali do siete.

Lidström najskôr prihral na gól Tomasa Holmströma v presilovke v druhej tretine, čím dosiahol na 999. bod v NHL. Bodu s poradovým číslom 1.000 sa dočkal na začiatku tretej časti hry po tom, čo strieľaný puk z jeho hokejky usmernil do bránky Henrik Zetterberg.

Keď Red Wings pri ďalšom prerušení hry oznámili jeho míľnik v Joe Louis Arene, priaznivci povstali a venovali mu dlhočizný potlesk v stoji. O necelý mesiac mu Red Wings k jeho tisícemu bodu pripravili ešte jednu slávnosť, keď pred stretnutím s Anaheimom natiahli na ľad červený koberec, Lidström sa slávnostne prešiel do stredového kruhu a dočkal sa ďalších ovácií.


Tisíci bod Nicklasa Lidströma, 15.10.2009


Vtedy tridsaťdeväťročný Lidström sa stal v poradí 74. hráčom na méte 1.000 kanadských bodov v zápasoch základnej časti NHL. Po trojici Gordie Howe, Alex Delvecchio, Steve Yzerman sa stal len štvrtým hokejistom s tisícimi bodmi v drese Red Wings.

Dejiny však prepísal najmä tým, že sa stal ôsmym obrancom v histórii NHL na tejto méte a prvým európskym. Z obrancov pred ním dosiahli na túto hranicu iba Severoameričania Ray Bourque, Paul Coffey, Al MacInnis, Phil Housley, Larry Murphy, Denis Potvin a Brian Leetch.

Mr. Perfect, ako sa mu hovorievalo, dodnes zostáva jediným európskym obrancom v dejinách NHL s tisíc a viac kanadskými bodmi. Zostane ním prinajmenšom aj v nasledujúcich rokoch, keďže žiadny zo súčasných európskych obrancov sa mu nijak výrazne nepribližuje.

Lidström do konca kariéry rozšíril svoje bodové konto v NHL na 1.142 bodov (264+878) a dodnes figuruje na šiestom mieste historickej produktivity obrancov. Produktívnejší ako on boli spomedzi všetkých ligových zadákov iba Bourque, Coffey, MacInnis, Housley a Murphy.

Tisícka bodov v NHL je pritom len jeden z mnohých úspechov tohto legendárneho obrancu a len jeden z mnohých dôvodov, prečo jeho číslo 5 visí pod stropom detroitskej Little Caesars Areny a nesmie ho nosiť žiadny iný hokejista Red Wings.


Európania s tisíc a viac bodmi v NHL (do sezóny 2020/21):

* iba hráči, ktorí hokejovo vyrastali v Európe

Jaromír Jágr (1.921 bodov), Teemu Selänne (1.457), Jari Kurri (1.398), Mats Sundin (1.349),
Alexander Ovečkin (1.320), Peter Šťastný (1.239), Sergej Fiodorov (1.179), Daniel Alfredsson (1.157), Nicklas Lidström (1.142), Marián Hossa (1.134),
Jevgenij Malkin (1.104), Henrik Sedin (1.070), Daniel Sedin (1.041), Alexander Mogiľnyj (1.032), Alexej Kovaľov (1.029), Patrik Eliáš (1.025), Anže Kopitar (1.000)


Via
c o Nicklasovi Lidströmovi:




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.