Nicklas Lidström bol džentlmenom najvyššieho rangu

MARTIN UŽÁK | 26.02.2014


Nicklas Lidström krátko po svojom poslednom zápase v NHL (David Guralnick, The Detroit News; 20.04.2012)


Pri pohľade na kolektívne úspechy a individuálne ocenenia Nicklasa Lidströma sa môže zdať, že tento legendárny zadák vyhral všetko, čo vzhľadom na svoju pozíciu a osobitosti svojej éry vyhrať mohol.

Lidström je štvornásobným víťazom Stanley Cupu, držiteľom zlatej olympijskej medaily i majstrom sveta. Je tiež sedemnásobným víťazom Norris Trophy, prvým európskym držiteľom Conn Smythe Trophy, prvým európskym kapitánom víťazov Stanley Cupu i prvým európskym bekom, ktorý dosiahol métu tisíc bodov.

V NHL však existuje trofej, ktorú tento príkladný džentlmen nezískal.

Ak vás v súvislosti s príkladným džentlmenstvom napadla Lady Byng Memorial Trophy, tak vedzte, že práve to je to ocenenie, ktoré v bohatej zbierke rodeného gavaliera Nicklasa Lidströma chýba.

Lady Byng Memorial Trophy je individuálna trofej určená najslušnejšiemu hokejistovi ligy. Držiteľ tejto ceny má vynikať jednak galantným športovým správaním a jednak vysokými hernými kvalitami. Trofej sa udeľuje už od sezóny 1924/25, pričom jej víťaz sa odvodzuje z výsledkov hlasovania novinárov.

Do sezóny 2010/11 získali Lady Byng Memorial Trophy iba dvaja obrancovia, pričom obom sa to podarilo v drese Detroitu. Prvým z nich bol Bill Quackenbush, ktorý uspel v ročníku 1948/49. Tým druhým bol nemenej preslávený Red Kelly, tešiaci sa s Red Wings v sezónach 1950/51, 1952/53 a 1953/54.

Lidström na svojich predchodcov nenadviazal, i keď sa dostával medzi často skloňovaných kandidátov. Znie to ťažko uveriteľne, no Lidström skončil v hlasovaní o Lady Byng Trophy až šesťkrát ako porazený finalista, z toho až päťkrát ako druhý. Ako prvý mu toto ocenenie vyfúkol Wayne Gretzky (1999), po ktorom nasledovali Pavol Demitra (2000), Joe Sakic (2001), Ron Francis (2002), Alexander Mogiľny (2003) a Martin St. Louis (2011). Lidström mal k trofeji najbližšie v roku 2001, kedy skončil len tesne za Sakicom.

Skutočnosť, že príkladný džentlmen Nick Lidström ani raz nezískal Lady Byng Memorial Trophy, možno považovať za nešťastnú. Novinár Adam Proteau z renomovaného týždenníka The Hockey News sa dokonca nechal počuť, že Lidström bol predsa stelesnením všetkého, čo dané ocenenie reprezentuje.

V konečnom dôsledku je však podstatné, že ani chýbajúca trofej za vzorné športové správanie nič nemení na tom, že Nicklas Lidström bol prototypom džentlmena najvyššieho rangu, ktorý popri svojej nadčasovej a strojovo presnej hre nikdy nezanevrel na zdvorilosť, vďaka ktorej si získaval nedozerný rešpekt.


Podklady:
  • Why the Lady Byng is a worthy Award (Adam Proteau, The Hockey News; 05.04.2012)
  • All about Nicklas Lidstrom's Norris Trophy win (George Malik, Kukla's Korner; 23.06.2011)
  • Lady Byng Memorial Trophy (CNN Sports Illustrated; 2002)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.