Odpovede: Ericsson, Kronwall, hráčsky trh, Rybár

MARTIN UŽÁK | 25.07.2019

Prečo Detroit Red Wings nevykúpili zo zmluvy Jonathana Ericssona? Vráti sa k nim Niklas Kronwall? O ktorých ďalších voľných hráčov sa zaujímali? Budú ďalej vlastniť práva na Patrika Rybára, ak sa rozhodne vrátiť do zámoria?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných štyroch týždňov.


Patrik Rybár (kredit: Detroit Red Wings)


Je nejaký dôvod, prečo Jonathana Ericssona nevykúpiť zo zmluvy? - Erik

Obranca Jonathan Ericsson vlani zažil obzvlášť nevydarenú sezónu, poberá vyšší plat a má už 35 rokov. Mnohí priaznivci preto dúfali v jeho vykúpenie zo zmluvy, v ktorej mu zostáva odohrať ešte jednu sezónu s gážou 4,25 milióna amerických dolárov a nemožnosťou výmeny do 19 klubov, ktoré si môže vybrať. Red Wings sa však rozhodli, že ho nevykúpia. Dôvodov bolo viacero.

Tohtoročná perióda na vykupovanie hráčskych kontraktov trvala od 15. do 30. júna. Generálny manažér Steve Yzerman ešte pred jej začiatkom avizoval, že nevykúpi žiadneho hráča, a to aj dodržal. Ak by si to Red Wings predsa len chceli rozmyslieť, je už neskoro.

Ďalším dôvodom bolo, že Yzerman sa rozhodol pokračovať v pláne niekdajšieho manažéra Kena Hollanda a počkať, kým sa problematické kontrakty naplnia. Yzerman to naznačil už v apríli pri svojom menovaní do funkcie manažéra. Samozrejme, v budúcnosti, pri iných kontraktoch, sa to môže zmeniť, u Ericssona sa však rozhodol takto.

Vykúpenie Ericssona zo zmluvy si priali najmä fanúšikovia a uvažovali o ňom niektorí novinári. Holland ani Yzerman doteraz nikdy nenaznačili, že by ho plánovali vykúpiť.

Ďalším dôvodom bolo, že Ericsson má niekoľko chronických zranení. Ako odhalil niekdajší klubový beat writer Bill Roose, už roky hráva s dokaličeným bokom, vinou čoho má problém otáčať sa, a uboleným zápästím. Obe chronické zranenia sa mu pravidelne vracajú a pribúdajú ďalšie. Zranený hráč nemôže byť vykúpený zo zmluvy bez toho, aby to sám dovolil, je to proti pravidlám Kolektívnej zmluvy medzi NHL a NHLPA. Platí to najmä u chronických zranení, ktoré sa môžu nepredvídateľne vracať, hráča dlhodobo obmedzujú a znižujú jeho výkonnosť, aj keď je na oko zdravý a ďalej hrá.

Yzerman očakáva, že Ericsson bude v sezóne 2019/20 hrať, aj keď nie je isté, či dokáže odohrať celý ročník. Pokiaľ by sa jeho stav ešte zhoršil a hrať by už nemohol, bude umiestnený na listinu dlhodobo zranených hráčov, kde svoj kontrakt dokončí tak ako Johan Franzén či Henrik Zetterberg.


Niečo nové ohľadom (Niklasa) Kronwalla? Vráti sa? - Michal

Niklas Kronwall ešte neoznámil, či bude pokračovať, alebo či kariéru ukončí. Je možné, že svoje rozhodnutie oznámi až pred štartom tréningového kempu podobne ako vlani Henrik Zetterberg.

Kronwalla v ostatných dvoch sezónach prestali sužovať problémy s dokaličeným kolenom a polepšil si aj po výkonnostnej stránke, hoci, prirodzene, už nie je takým hráčom, akým bol kedysi. Koncom minulej sezóny vyhlásil, že o budúcnosti sa rozhodne po porade s rodinou. Pôsobenie v inom klube vylúčil. Má 38 rokov (v januári bude mať 39), vlani bol najstarším hráčom tímu.

Generálny manažér Steve Yzerman nechal Kronwallovi čas na rozmyslenie. Yzerman ho chce späť a pokiaľ sa rozhodne vrátiť, podpíše s ním novú, ročnú zmluvu. Podľa interných informácií však Red Wings momentálne pracujú s ideou, že Kronwall sa viac nevráti a kariéru ukončí.


Nepáčia sa mi letné podpisy. Chápem, že v dnešnej dobe sa nedá podpísať hocikto, ale čakal som viac. Neviete náhodou, o koho sa (Red Wings) ešte zaujímali? - Matěj

Red Wings na trhu voľných hráčov podpísali brankára Calvina Pickarda, obrancu Patrika Nemetha a svojho bývalého útočníka Valtteriho Filppulu. Všetci podpísali na dva roky. Red Wings mali záujem aj o iných hráčov, ale tí ich odmietli a vybrali si iné pôsobiská.

Z obrancov sa zaujímali o Rona Hainseyho (38), naposledy hráča Toronto Maple Leafs, Hainsey však podpísal s Ottawa Senators. Dohodol sa s nimi na jeden rok za plat 3,5 milióna amerických dolárov a klauzulou zakazujúcou jeho výmenu do desiatich klubov, ktoré si môže vybrať.

Z útočníkov oslovili svojho bývalého dlhoročného hráča Gustava Nyquista (29), ktorého vo februári vymenili k San Jose Sharks. Ponúkali mu dvojročnú zmluvu s platom 4,5 milióna dolárov ročne, podpísal však s Columbus Blue Jackets na štyri roky s priemerným ročným platom 5,5 milióna. Tento ročný plat mu nechcel dať niekdajší generálny manažér Ken Holland a odmietol ho aj nový manažér Steve Yzerman.

Spomedzi útočníkov sa zaujímali aj o Coreyho Perryho (34), dlhoročného hráča Anaheim Ducks a niekdajšieho najlepšieho strelca a najužitočnejšieho hráča NHL. Rozhodol sa však pre Dallas Stars, ktorí mu ponúkli ročnú zmluvu so základným platom 1,5 milióna dolárov, výkonnostné bonusy vo výške 1,75 milióna a klauzulu o nemožnosti výmeny.

Red Wings boli s podpismi hotoví už niekoľko hodín od otvorenia trhu s voľnými hráčmi. Manažér Yzerman vyhlásil, že neboli v hre o žiadne lukratívne mená. Uviedol tiež, že v závislosti od situácie v mužstve je možné, že do začiatku tréningového kempu alebo pred štartom novej sezóny podpíše ešte jedného obrancu a / alebo jedného pravého krídelníka, pokiaľ ich bude potrebovať a pokiaľ by boli ochotní s Red Wings uzavrieť krátkodobé kontrakty za nižší plat.


Ako je to teraz s Patrikom Rybárom? Ak by sa v budúcnosti rozhodol vrátiť do zámoria, budú jeho práva naďalej patriť Detroitu? - Peter

Závisí to od toho, kedy by sa vrátil.

Rybár bol po skončení sezóny 2018/19 obmedzene voľným hráčom a Red Wings si na neho udržali práva tým, že mu dali kvalifikačnú ponuku na novú zmluvu, hoci v tom období už vedeli, že sa vráti do Európy, kde podpísal na jeden rok s fínskym klubom Kärpät Oulu.

Predloženie kvalifikačnej ponuky obmedzene voľnému hráčovi, ktorý túto ponuku neprijal a miesto toho sa rozhodol vrátiť do Európy, garantuje klubu, že si na tohto hráča udrží práva až do obdobia, kedy bude mať 27 rokov a stane sa neobmedzene voľným hráčom.

Rybár má 25 rokov, v novembri bude mať 26. Ak do veku 27 rokov zostane v Európe, Detroit bude mať na neho práva najbližšie dva roky (do konca sezóny 2020/21).

Ak sa Rybár do dvoch rokov rozhodne vrátiť do zámoria, pôjde späť do Detroitu, prípadne Detroit bude s jeho právami nakladať. Ak by však v Európe zostal tri a viac rokov a až potom by sa vrátil do Ameriky, bude neobmedzene voľným hráčom a bude si môcť vyberať z ponúk iných klubov.

Rybár po návrate do Európy nevylúčil, že by sa v budúcnosti k Red Wings vrátil. Takisto Red Wings neuvažovali a neuvažujú o výmene práv, ktoré na neho vlastnia. Rybár chcel sprvoti ďalej pôsobiť v Severnej Amerike, ale na farme v Grand Rapids začne chytať veľký talent Filip Larsson a kouč Jeff Blashill chcel k nemu skúsenejšieho brankára (Calvina Pickarda).


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na Facebook alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.