Manažér Steve Yzerman poodhalil predsezónne plány

MARTIN UŽÁK | 14.06.2019

Detroit Red Wings majú za sebou predsezónne stretnutia, na ktorých zosnovali prvé plány pre novú sezónu 2019/20 - ďalšiu sezónu v pokračujúcej prestavbe mužstva.

Generálny manažér Steve Yzerman, jeho asistenti Kris Draper, Ryan Martin a Pat Verbeek, hlavný kouč Jeff Blashill a niekoľkí kluboví skauti prebrali filozofiu, s akou Red Wings pôjdu do najbližších týždňov, kedy ich čaká draft a dolaďovanie kádra pre nasledujúci ročník.

Yzerman poodhalil prvé plány Red Wings na včerajšej tlačovej konferencii v Little Caesars Arene. Vyjadril sa k mnohým otázkam.


Steve Yzerman (Daniel Mears, The Detroit News; 13.06.2019)

Draftová politika sa nemení

Hlavným bodom predsezónnych mítingov bol blížiaci sa draft, ktorý, ako Yzerman pripomenul, je najefektívnejším spôsobom urýchlenia prestavby mužstva a pre klub je naďalej najdôležitejší.

Red Wings budú mať na budúcotýždňovom drafte vo Vancouveri desať volieb, tú najvyššiu v prvom kole na šiestej pozícii a ďalšie tri v druhom kole. Nateraz neuvažujú o tom, že by svoju najvyššiu voľbu vymenili za ešte vyššiu, s čím by bola spojená aj výmena ďalších volieb či hráčov, a ani za nižšiu, vďaka čomu by mohli získať bonusovú voľbu alebo hráča z iného klubu.

Z mítingov vyplynulo, že draftová politika klubu sa nemení. Red Wings teda zo svojej prvej voľby plánujú vybrať najlepšieho dostupného hráča bez ohľadu na to, na akom poste hráva.

Podľa interných informácií by Red Wings najradšej draftovali obrancu Bowena Byrama, najlepšie hodnoteného obrancu tohtoročného draftu. Je však pravdepodobné, že na šiestej pozícii už nebude k dispozícii, preto svoju prvú voľbu plánujú uplatniť na útočníka. Pokiaľ zostanú verní svojim plánom a prekvapujúco nezvolia obrancu, ktorý nie je zaraďovaný na predné priečky draftu, mohli by mať k dispozícii talentovaných útočníkov, akými sú napríklad Alex Turcotte, Dylan Cozens, Trevor Zegras, Kirby Dach, Cole Caufield či Vasilij Podkolžin.

Vykupovanie sa nechystá

Manažér Yzerman na včerajšej tlačovej konferencii uviedol, že Red Wings momentálne nemajú v pláne vykúpiť zo zmluvy (a uvoľniť na trh) žiadneho hráča.

Tohtoročná perióda na vykupovanie hráčskych kontraktov začne v sobotu 15. júna a skončí sa v nedeľu 30. júna, deň pred otvorením trhu s voľnými hráčmi. Existuje ešte augustová perióda na vykupovanie kontraktov, o ktorých výške rozhodol arbitrážny súd, ale tá má viacero zásadných obmedzení a Red Wings sa tento rok týkať nebude.

Vykupovanie sa využíva u hráčov, ktorí sú starší, sú zväčša podpísaní na viac rokov za vyšší plat a nepodávajú adekvátne výkony. Môže sa týkať aj hráčov, pre ktorých nezostalo v mužstve miesto a musí byť uvoľnené kvôli chýbajúcemu priestoru pod platovým stropom alebo inému, lacnejšiemu hráčovi. Prípadne sa týka hráčov, ktorí chcú z klubu odísť a nie sú pritom vymeniteľní.

Red Wings, tak ako takmer každý klub v lige, majú na súpiske niekoľko hráčov, ktorí by prichádzali do úvahy. Sú nimi napríklad Justin Abdelkader, Jonathan Ericsson či Frans Nielsen. Abdelkader má zmluvu ešte na štyri roky s priemerným platom 4,25 milióna amerických dolárov ročne, Ericssona čaká posledný rok zmluvy s platom 4,25 milióna a Nielsena ešte tri roky s platom 5,25 milióna.

V ostatných rokoch boli vykúpení zo zmluvy útočník Stephen Weiss a obranca Xavier Ouellet. Red Wings budú ich vykúpenia v ďalšej sezóne stáť takmer 1,9 milióna.

Kronwall sa ešte nerozhodol

Skúsenému obrancovi Niklasovi Kronwallovi na konci júna vyprší posledný rok jeho zmluvy a ešte nie je známe, či bude pokračovať, alebo svoju aktívnu kariéru ukončí.

Kronwalla v ostatných dvoch sezónach prestali sužovať problémy s dokaličeným kolenom a polepšil si aj po výkonnostnej stránke, hoci, prirodzene, už nie je takým hráčom, akým bol kedysi. Koncom minulej sezóny vyhlásil, že o budúcnosti sa rozhodne po porade s rodinou. Pôsobenie v inom klube vylúčil. Má 38 rokov (v januári bude mať 39), vlani bol najstarším hráčom tímu.

Yzerman sa s Kronwallom niekoľkokrát rozprával a necháva mu čas na rozmyslenie. Yzerman ho chce späť a ak bude pokračovať, podpíše s ním novú, ročnú zmluvu.

Ak by Kronwall pokračoval a vydržalo by mu zdravie, mohol by odohrať svoj tisíci zápas základnej časti v drese Red Wings. V neposlednom rade by mohol naďalej plniť úlohu mentora pre mladých obrancov. To je hlavný dôvod, prečo ho Red Wings chcú späť.

Witkowski jednal, Vanek nie

Okrem Niklasa Kronwalla majú Red Wings na súpiske ešte dvoch hráčov, ktorí sa 1. júla môžu stať neobmedzene voľní - univerzála Lukea Witkowskiho a útočníka Thomasa Vaneka.

Witkowski v ostatných dvoch ročníkoch hrával za 750 tisíc dolárov ročne. S Yzermanom sa dobre pozná ešte z Tampy, kde ho Yzerman viackrát podpisoval a chcel si ho udržať aj predtým, ako v lete 2017 Tampu opustil a pridal sa k Red Wings. Witkowski preto po skončení minulej sezóny Yzermana sám kontaktoval a predbežne s ním jednal o budúcnosti.

Yzerman sa zatiaľ nevyjadril, či s Witkowskim podpíše novú zmluvu. Dôvody, prečo by Witkowski mohol zostať, sú dobre známe. Rozhodne sa v najbližších týždňoch.

Vanek, rovnako ako Kronwall, ešte neuviedol, či bude v aktívnej kariére pokračovať. Jeho synovia a manželka žijú v Minnesote, Vanek sa ťažko vyrovnáva s tým, že väčšinu sezóny je sám. Yzerman ho doteraz nekontaktoval. Je možné, že z Detroitu odíde inam, alebo rovno skončí.

Očakáva sa pokojnejšie leto

Red Wings majú momentálne podpísanú väčšinu hráčov, ktorí v sezóne 2019/20 obsadia miesta na ich aktívnej súpiske alebo o ne budú bojovať.

Z brankárov sú podpísaní Jimmy Howard a Jonathan Bernier. Na farme v Grand Rapids začne chytať dvadsaťročný talent Filip Larsson, do ktorého klub vkladá veľké nádeje.

Z obrancov sú pod zmluvou Mike Green, Jonathan Ericsson, Trevor Daley, Danny DeKeyser, Madison Bowey a Filip Hronek. Prvých troch menovaných veteránov sužujú chronické zranenia a nie je isté, koľko toho v novej sezóne dokážu odohrať. Obranné rady môžu ešte rozšíriť Niklas Kronwall, ak sa rozhodne pokračovať, a Luke Witkowski, ak dostane zmluvu. O miesto v obrane zabojujú najmä mladíci Dennis Cholowski, Oliwer Kaski a pravdepodobne aj Gustav Lindström.

Z útočníkov sú podpísaní Dylan Larkin, Frans Nielsen, Justin Abdelkader, Darren Helm, Anthony Mantha, Andreas Athanasiou, Luke Glendening, Tyler Bertuzzi a Jacob de la Rose. O miesto v útoku budú bojovať mladíci Jevgenij Svečnikov, Michael Rasmussen, Christoffer Ehn, Filip Zadina, Taro Hirose, Joe Veleno a ďalší. Do boja sa môže zapojiť aj prvý útočník zvolený na tohtoročnom drafte, aj keď je pravdepodobnejšie, že v NHL sa hneď neusadí.

Generálny manažér Steve Yzerman predpokladá, že zrejme privedie aj niekoľko voľných hráčov z trhu. Nemalo by však ísť o veľké mená a dlhodobé či štedro platené kontrakty, ale o hráčov, ktorí budú ochotní za mužstvo v prestavbe hrať, bude pre nich v kádri miesto a budú ochotní podpísať krátkodobé zmluvy za nižší plat. Uviedol tiež, že podpisom voľných hráčov na trhu dáva prednosť pred výmenami, hoci sa nebude brániť ani výmenám, ak mužstvu pomôžu a budú dávať zmysel z dlhodobého hľadiska. Prednostne chce však pokračovať v trende z posledných rokov a postupne vytvárať na súpiske miesta pre ďalších mladíkov.

Yzerman už dávnejšie uviedol, že bude pokračovať v prestavbe, ktorú pred rokmi začal Ken Holland. Pred blížiacim sa letom má väčšinu tímu pohromade a pod platovým stropom má voľných zhruba 13 až 14 miliónov dolárov. Pre sezónu 2020/21, kedy vypršia kontrakty minimálne desiatich súčasných hráčov, má pod stropom voľných už viac ako 45 miliónov, a pre sezónu 2021/22 viac ako 62.

Prvé mítingy pred sezónou 2019/20 teda naznačili, že Detroit Red Wings budú v najbližšom období prestavby pracovať hlavne s tým, čo už majú, a väčšie zmeny sa začnú diať až o niečo neskôr.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.