Odpovede: Buček, Vanek, Konstantinov, Big Ned

MARTIN UŽÁK | 30.06.2019

Čo zamýšľajú Detroit Red Wings so Samuelom Bučekom? Bude Thomas Vanek pokračovať v drese Detroitu? Čo dnes robí Vladimir Konstantinov? Kedy bude dokončený film Big Ned?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných štyroch týždňov.


Samuel Buček (kredit: Sam Iannamico, Grand Rapids Griffins)


Všimol som si, že Samo Buček sa začal spájať s Detroitom. Zmluvu ale nemá. Čo s ním (Red Wings) zamýšľajú? - Karol

Samuel Buček sa dostal na radar Detroit Red Wings v polovici minulej sezóny, kedy začal vynikať v drese Nitry v slovenskej extralige. Na Slovensku bol vyhlásený za najužitočnejšieho hráča play-off a stal sa najlepším strelcom celého ligového ročníka. Red Wings mu odporučili, aby sa išiel rozvíjať do kvalitnejšej súťaže. V máji podpísal dvojročnú zmluvu s tímom KooKoo Kouvola z SM-liigy, najvyššej súťaže vo Fínsku.

Buček bol tento týždeň na nováčikovskom kempe Detroit Red Wings v Detroite, ale minimálne v nasledujúcej sezóne 2019/20 bude hrať vo Fínsku. Ak sa bude zlepšovať, potom dostane zmluvu. Pokiaľ sa zlepší, podľa Red Wings by mohol do NHL doraziť za dva až tri roky.

Nováčikovský kemp mal trochu rozháraný. V jednej chvíli excelentne zakončoval, šikovne kľučkoval a rozdal niekoľko tvrdých hitov, inokedy sa mu vôbec nedarilo a chýbala mu iskra. Red Wings však veria, že má všetky predpoklady na to, aby sa presadil. Je mladý (20 rokov), dobre stavaný (190 cm a 87 kg), nebojácny, má šikovné ruky, vie strieľať góly a s vervou chodí bojovať do priestoru pred bránkou. Mohol by vyrásť v solídneho silového útočníka. Potrebuje čas.


Niečo nové o (Thomasovi) Vanekovi? Bude pokračovať v Detroite? - Zdeněk

Nie, hľadá si nové pôsobisko.

Max Bultman (The Athletic) zistil, že Vanekov agent v posledných dňoch jednal s viacerými tímami NHL, nie však s Red Wings. Red Wings ho informovali, že pre neho zrejme nebudú mať miesto.

Vanekove ďalšie pôsobenie v Detroite bolo nahnuté už koncom minulého ročníka. V marci začal otvorene váhať, či pokračovať v NHL. Jeho synovia a manželka žijú v Minnesote a on sa ťažko vyrovnával s tým, že po väčšinu ročníka bol sám. Trápil sa po zranení kolena, ktoré dovtedy nepoznal. Bol o krok pomalší ako v sezóne 2016/17, kedy v Detroite pôsobil po prvýkrát, hoci naďalej vynikal svojím prehľadom, dával góly a rozdával krásne prihrávky. Red Wings navyše dávnejšie avizovali, že v novej sezóne opäť vyčlenia ďalšie miesta pre mladších hráčov.


Čo je s Vladimirom Konstantinovom teraz? - Peter

Je rozvedený, žije na predmestí Detroitu pod dohľadom ošetrovateľov. V ostatných rokoch začal maľovať obrazy, niekoľko ich dodnes visí v Gallery U Boutique na predmestí Detroitu.

Príležitostne zájde na hokej do Little Caesars Areny, do čestnej lóže majiteľov klubu. Na niektorých tréningoch sedáva priamo na lavičke Red Wings. Jeho číslo 16 nie je oficiálne vyradené z užívania, ale odkedy skončil, z úcty k nemu ho nenosil žiadny hráč Red Wings.

Keď niekoľko dní po zisku Stanley Cupu 1997 nabúral v limuzíne so spoluhráčom Slavom Fetisovom a masérom Sergejom Mňatsakanovom, upadol do kómy, utrpel vážne zranenia mozgu, poškodenie miechy i spodnej časti tela a bol pripútaný na vozíček. Jeho psychický i fyzický stav sa rokmi začal pomaly zlepšovať, naučil sa opätovne chodiť s pomocou chodidla, začal cvičiť, lepšie vnímať okolie i rozprávať. Do konca života však bude potrebovať celodennú ošetrovateľskú starostlivosť.

Od marca 2019 beží na platforme GoFundMe finančná kampaň na podporu jeho špeciálnych potrieb a celodennej starostlivosti. Založila ju jeho dcéra Anastasia, je určená na zabezpečenie dodatočnej starostlivosti a nadštandardnej rehabilitácie. Cieľom kampane je vyzbierať 250 tisíc dolárov.

S dcérou Anastasiou navštívil marcovú premiéru dokumentárneho filmu Russian Five o 'Ruskej päťke', ktorej bol svojho času v Detroite súčasťou. Celý zisk z tejto kinopremiéry, ako aj 5 % z ostatných výnosov z ďalších premietaní filmári venujú na jeho rehabilitáciu.


Prečo Martin Frk nedostal kvalifikačnú ponuku zmluvy? - Dominik

Dôvodov bolo viacero. Nájdete ich v predchádzajúcej sérii odpovedí.

Kvalifikačnú ponuku na novú zmluvu dostali brankár Patrik Rybár, obranca Joe Hicketts a útočník Dominic Turgeon, všetko hokejisti Grand Rapids Griffins. Neznamená to však, že ju musia prijať. Napríklad u Rybára Red Wings momentálne neočakávajú, že sa vráti.


Veľmi ma potešila správa, že Václav Nedomanský bude uvedený do Siene slávy NHL. Ale čo ten film (Big Ned)? Kedy bude konečne dokončený? - Ondřej

Prvé správy o príprave dokumentárneho filmu Big Ned uzreli svetlo sveta v marci roku 2016. Film natáča Nedomanského syn Václav (v Amerike "Vashi"). Vashi pôvodne predpokladal, že dokument dokončí koncom roka 2017 alebo na začiatku roka 2018. Termín odvtedy viackrát posunul.

Dokument Big Ned sa bude ohliadať za Nedomanského útekom do Severnej Ameriky a aktívnou kariérou, ktorá v Amerike trvala v rokoch 1974 až 1983. Archívnych záberov z týchto období je však veľmi málo, čo je jeden z hlavných dôvodov, prečo film ešte nie je hotový.

Keď prednedávnom Sieň slávy uviedla, že Nedomanský sa stane jej členom, Vashi zajasal, že film Big Ned bude mať šťastný koniec. O niekoľko dní vyhlásil, že bude hotový neskôr v tomto roku.

Václav Nedomanský bude uvedený do Siene slávy v pondelok 18. novembra v Toronte.

Tip: Upútavka na film Big Ned


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na Facebook alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.