Dokument o slávnej 'Ruskej päťke' prichádza do kín

MARTIN UŽÁK | 22.03.2019

"Bol to neobyčajný hokej," spomína Darren McCarty na kúzelné kúsky piatich sovietskych rodákov, ktorí v rokoch 1995 až 1997 čarovali v jednej formácii v drese Detroit Red Wings.

V 'Ruskej päťke', ako sa tejto formácii hovorilo, hrávali Viačeslav Fetisov, Vladimir Konstantinov, Igor Larionov, Sergej Fiodorov a Viačeslav Kozlov. Prví dvaja menovaní boli šikovnými obrancami, ktorí vedeli zaútočiť, no neštítili sa ani tvrdej hry na hranici pravidiel. Poslední traja boli útočníci, fantastickí korčuliari, schopní nepožičať súperom puk aj celé striedanie, v ktorom často predvádzali znamenité prihrávky do druhej vlny, s obrancami si dokázali nepredvídateľne vymieňať pozície a s pukom na hokejke dokázali sústavne cirkulovať dokonca aj vo vlastnom oslabení.

Kúzelné kúsky 'Ruskej päťky' na klziskách NHL, ale aj dramatické okolnosti jej vzniku a zániku sa teraz vracajú v podobe dokumentárneho filmu, ktorý v týchto dňoch prichádza do kín.


Členovia 'Ruskej päťky'. Zľava doprava: Fetisov, Kozlov, Fiodorov, Larionov, Konstantinov (koláž: NHL.com)


Dokumentárny film 'The Russian Five' ('Ruská päťka') je príbehom charizmatického kvinteta Rusov, ktorí sa stali nečakanými hrdinami Hockeytownu a ukončili viac ako 42-ročné čakanie Detroit Red Wings na Stanley Cup predtým, ako ich zasiahla nehoda Vladimira Konstantinova, znamenajúca koniec jeho kariéry. Film je založený na rovnomennej knihe z roku 2018 z pera niekdajšieho novinára Keitha Gavea, ktorý mal rozhodujúci podiel na tom, že Fiodorov a Konstantinov za dramatických okolností opustili svoju komunistickú vlasť a začali nastupovať v NHL.

Okrem samotných členov 'Ruskej päťky', McCartyho a Gavea vystupujú vo filme aj Jim Lites, Jimmy Devellano, Scotty Bowman, Gerard Gallant, Wayne Gretzky, Steve Yzerman či Brendan Shanahan.

Dokument 'Ruská päťka' bol po prvýkrát odvysielaný na minuloročnom filmovom festivale denníka Detroit Free Press. Najbližšie dva týždne sa bude premietať v 56 kinách a divadlách po 12 štátoch USA, najmä v štáte Michigan, kde sídlia Detroit Red Wings a kde bol príbeh napísaný i režírovaný. Dokument sa neskôr objaví aj v ďalších kinách po Spojených štátoch a inde.

Celý zisk z dnešnej kinopremiéry v Emagine Royal Oak na predmestí mesta Detroit, ako aj 5 % z ostatných výnosov z ďalších premietaní filmári venujú na rehabilitáciu Vladimira Konstantinova.

Dokument 'Ruská päťka' vznikal šesť rokov. Režíroval ho Joshua Riehl, má 99 minút a odhaľuje aj ľudskú stránku príbehu. Viac informácií nájdete na adrese TheRussianFive.com.


Upútavka na dokumentárny film 'The Russian Five'





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.