9. jún v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 09.06.2019


Jeff Blashill menovaný novým hlavným trénerom Detroit Red Wings (David Guralnick, The Detroit News; 09.06.2015)

09.06.1984: Red Wings volia na drafte Milana Chalupu

Na drafte 1984, konanom dňa 9. júna 1984 v legendárnej montrealskej hale Forum, Detroit Red Wings draftovali troch hráčov, ktorí to neskôr dotiahli do NHL. Boli nimi kanadský útočník Shawn Burr, kanadský obranca Doug Houda a tridsaťročný československý obranca Milan Chalupa.

Chalupa bol dlhoročným hráčom Dukly Jihlava a pravidelným medailistom z majstrovstiev sveta. Po drafte zamieril rovno do NHL a ako prvý československý obranca nastúpil za Detroit Red Wings. Za Red Wings odohral 14 zápasov v sezóne 1984/85 so ziskom piatich asistencií. Viac mu nedovolili zranenia. Vinou nich sa po sezóne vrátil do Európy, kde svoju kariéru dokončil.

09.06.1998: Finále Stanley Cupu odštartované víťazne

Dňa 9. júna 1998 Detroit Red Wings odštartovali finále Stanley Cupu proti Washington Capitals. Ako obhajcovia pohára boli favoritmi a úvodný zápas v Joe Louis Arene vyhrali 2:1.

Pre Red Wings to bolo piate víťazstvo vo finále Stanley Cupu za sebou. Ako sa ukázalo neskôr, tento počin rozšírili až na osem víťazstiev po sebe, keďže finále 1998 nakoniec ovládli 4:0 na zápasy, teda takým istým výsledkom, akým ovládli finále 1997.

09.06.1998: Šiesty zásah Nicklasa Lidströma v play-off

Jedným z hrdinov spomínaného prvého zápasu finále Stanley Cupu 1998 bol bek Nicklas Lidström, autor víťazného gólu. Dal ho v čase 16:18 po prihrávkach Stevea Yzermana a Tomasa Holmströma, a zvýšil ním na 2:0 predtým, ako v druhej tretine uzavrel skóre hosťujúci Richard Zedník.

Pre Lidströma bol tento gól šiesty a zároveň posledný v play-off 1998. Vytvoril si ním nové osobné maximum v počte zásahov v jednej edícii play-off a vyrovnal ním klubový rekord Paula Coffeyho v počte gólov obrancu Red Wings v jednom play-off. Coffey vytvoril tento rekord vo vyraďovacích bojoch 1995. Lidström sa s ním oň delí dodnes.

09.06.2009: Penguins si vynucujú rozhodujúci zápas

Keď v roku 2008 stáli proti sebe vo finále Stanley Cupu Detroit Red Wings a Pittsburgh Penguins, ich séria sa skončila šiestym zápasom, ktorý Red Wings v Pittsburghu vyhrali 2:3 a uzavreli sériu výsledkom 2:4. Red Wings mali šancu tento scenár zopakovať aj v šiestom stretnutí finále 2009, hranom dňa 9. júna 2009 opäť na ľade Penguins. Šancu však nevyužili, Penguins víťazstvom 2:1 vyrovnali stav série na 3:3 a vynútili si rozhodujúci siedmy zápas.

Red Wings boli v šiestom zápase poriadne blízko. Hoci prehrávali 2:0, v tretej tretine znížili vďaka Krisovi Draperovi a v záverečných sekundách riadneho hracieho času, za stavu 2:1 pre Penguins, vyvinuli mohutný tlak a urputne tlačili puk za chrbát domáceho gólmana Marca-Andrého Fleuryho. Najbližšie k skórovaniu bol Johan Franzén, ktorý už Fleuryho prekonal, no ako tlačil puk do brány, svojou nohou ho heroicky zastavil zadák Rob Scuderi. Penguins odolali, rovnakým skóre vyhrali aj siedmy zápas a vybojovali Stanley Cup.

Zápas číslo šesť vošiel do histórie aj tým, že detroitský útočník Dan Cleary z neho naposledy počas play-off 2009 odišiel s plusovým alebo mínusovým bodom. Cleary zaznamenal jeden mínusový bod, čo upravilo bilanciu jeho plusových a mínusových bodov v play-off 2009 na konečných +17. Vytvoril tým nový rekord v počte plusových bodov hráča Red Wings v jednom play-off, platný dodnes.

09.06.2015: Novým trénerom menovaný Jeff Blashill

Boli to necelé tri týždne od odchodu Mikea Babcocka, keď Detroit Red Wings oficiálne vymenovali svojho nového hlavného trénera. Stalo sa tak 9. júna 2015. Novým trénerom bol menovaný Jeff Blashill, dovtedy kouč Grand Rapids Griffins, detroitského záložného celku v AHL.

Blashill sa stal prvým stálym americkým hlavným koučom v histórii Detroit Red Wings. Red Wings mali pred ním iba jedného hlavného trénera z USA, navyše iba dočasného. Bol ním Barry Smith, inak dlhoročný asistent, ktorý ich viedol v piatich zápasoch sezóny 1998/99, keď zaskakoval za kanadského hlavného kouča Scottyho Bowmana, zotavujúceho sa z operácie kolena.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.