4. jún v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 04.06.2019 | aktualizované 04.06.2021


Detroit Red Wings sa tešia z víťazstva Stanley Cupu (kredit: Romain Blanquart, Detroit Free Press; 04.06.2008)

04.06.1980: Gordie Howe ukončuje kariéru

Písal sa 4. jún 1980, keď legendárny Gordie Howe druhýkrát a nadobro ukončil svoju epochálnu kariéru. Howe sa rozlúčil po jednej sezóne v drese Hartford Whalers. Posledný zápas odohral vo veku 52 rokov a 11 dní. Odišiel ako najstarší hokejista, aký kedy v NHL hral.

Howe v NHL po prvýkrát skončil v roku 1971, ale po dvoch rokoch sa rozhodol vrátiť do WHA a na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov odohral ešte sezónu v NHL.

Keď 4. júna 1980 oznámil svoj definitívny koniec, lúčil sa po 1.767 zápasoch v základnej časti s bilanciou 801 gólov, 1.049 asistencií a 1.850 kanadských bodov. Veľkú väčšinu z nich pozbieral počas 25 sezón v drese Detroit Red Wings. Keď skončil, všetky tieto ukazovatele predstavovali historické rekordy NHL.

V počte zápasov v základnej časti ho dosiaľ prekonal iba Patrick Marleau (1.779), v počte gólov ho časom predbehol Wayne Gretzky (894), v počte gólových prihrávok ho prekonalo deväť hráčov a v počte bodov ho predbehli iba Gretzky (2.857), Jaromír Jágr (1.921) a Mark Messier (1.887).

Zaujímavosťou je, že Gordie sa na ľad ešte vrátil v októbri 1997 v jednom striedaní v nižšej IHL. V tom období mal 69 rokov a bol už známy ako Mr. Hockey. Vrátil sa na apel svojej rodiny, aby sa stal jediným hokejistom v dejinách s aspoň jedným profesionálnym zápasom v šiestich dekádach.

04.06.2002: Očakávané finále začína porážkou

Nebolo prekvapením, keď Detroit Red Wings so svojou enklávou legiend a budúcich členov Siene slávy odštartovali dňa 4. júna 2002 finále Stanley Cupu. Prekvapením však bolo, keď prvý zápas série proti outsiderom menom Carolina Hurricanes prehrali 2:3 po predĺžení.

Red Wings dvakrát viedli zásluhou gólov Sergeja Fiodorova a Kirka Maltbyho, ale Hurricanes sa na nich zakaždým dotiahli a v 58. sekunde predĺženia rozhodol o ich výhre kapitán Ron Francis.

Víťazstvo Hurricanes práve po predĺžení až takým prekvapením nebolo. V play-off 2002 si totiž vytvorili renomé špecialistov na predĺženie - tento zápas bol pre nich už ôsmym predlžovaným zápasom v Stanley Cupe 2002 a dočkali sa v ňom siedmeho víťazstva. Bolo to však ich prvé a posledné víťazstvo vo finále, pretože Red Wings ďalšie štyri zápasy zvládli a vyhrali Stanley Cup.

04.06.2008: Red Wings jedenásty raz šampiónmi

Dňa 4. júna 2008 Detroit Red Wings uspeli v šiestom finále Stanley Cupu na ľade tímu Pittsburgh Penguins, po výhre 3:2 uzavreli finálovú sériu na konečných 4:2 a vyhrali Stanley Cup. Red Wings ho vybojovali jedenásty raz vo svojej histórii, čím si upevnili pozíciu najúspešnejšieho amerického klubu v dejinách NHL. Bol to ich štvrtý pohár v priebehu jedenástich rokov.

Z víťazstva Stanley Cupu sa tešili aj traja hráči zo strednej Európy - brankár Dominik Hašek a útočníci Jiří Hudler a Tomáš Kopecký.


 Záver víťazného finále Stanley Cupu, 04.06.2008

04.06.2008: Triumf spojený s viacerými rekordmi

Stanley Cup 2008 je a navždy zostane spojený s niekoľkými prvotnými zápismi do histórie NHL a ligovými i klubovými rekordmi hráčov Detroit Red Wings.

Red Wings doviedol k triumfu švédsky zadák Nicklas Lidström, ktorý sa tak stal prvým európskym kapitánom víťazov Stanley Cupu. Jeho krajan Henrik Zetterberg vyhral Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off, čo dokázal ako prvý európsky útočník v histórii NHL a ako druhý Európan v dejinách po Lidströmovi.

Históriu prepísal aj obranca Chris Chelios. Po skončení finálovej série mal 46 rokov, 131 dní a stal sa najstarším víťazom Stanley Cupu v dejinách, keď prekonal rekord Lestera Patricka (44 rokov a 106 dní). Dominik Hašek sa posunul na tretie miesto (43 rokov a 127 dní).

Po skončení finále dostali definitívnu podobu aj dva nové klubové rekordy Red Wings. Zetterberg pozbieral v šiestom zápase finále dva body za gól a asistenciu, vďaka čomu zveľadil svoju bodovú bilanciu v play-off 2008 na 27 bodov (13+14), vytvoril nový klubový rekord v počte bodov hráča Red Wings v jednom play-off a s 13 presnými zásahmi vyrovnal čerstvý klubový rekord Johana Franzéna v počte gólov hráča Red Wings v jednom play-off. Medzi hrdinov šiesteho zápasu finále patril aj Niklas Kronwall, autor dvoch prihrávok, vďaka čomu ukončil play-off s 15 asistenciami a vytvoril nový klubový rekord v počte prihrávok obrancu Red Wings v jednom play-off.

04.06.2009: Penguins vyrovnávajú finálovú sériu

Finále Stanley Cupu 2009 malo rovnaké obsadenie ako v roku 2008 - opäť sa v ňom stretli Detroit Red Wings a Pittsburgh Penguins. Red Wings v roku 2008 odštartovali finále dvoma víťazstvami na domácom ľade a pokračovali prehrou v treťom a víťazstvom vo štvrtom zápase. Finále z roku 2009 malo rovnaký priebeh len po prvé tri zápasy. Štvrtý zápas, hraný dňa 4. júna 2009 v Pittsburghu, domáci Penguins tentoraz zvládli, vyhrali 4:2, vyrovnali stav finálovej série na 2:2 a o niekoľko dní neskôr to dotiahli k Stanley Cupu.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.