20. máj v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 20.05.2019


Chris Chelios a Steve Yzerman na tréningu Detroit Red Wings (Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press; 2002)

20.05.1965: Veľká výmena s Toronto Maple Leafs

Dňa 20. mája 1965 Detroit Red Wings a ich generálny manažér Sid Abel uskutočnili veľkú výmenu s Toronto Maple Leafs. Red Wings získali trojicu Andy Bathgate, Billy Harris, Gary Jarrett výmenou za päticu Marcel Pronovost, Eddie Joyal, Larry Jeffrey, Lowell MacDonald, Autry Erickson.

Z výmeny vyťažili viac Maple Leafs, v zostave s legendárnym Pronovostom, Jeffreym a Ericksonom vyhrali v roku 1967 Stanley Cup. Legendárny Bathgate pomohol Red Wings do finále Stanley Cupu 1966, ale z triumfu sa tešili Montreal Canadiens.

20.05.2002: Dvojstý zápas Chrisa Cheliosa v play-off

Písal sa 20. máj 2002, keď Detroit Red Wings hrali druhý zápas finále Západnej konferencie proti svojim veľkým rivalom Colorado Avalanche. Zápas vošiel do histórie ako dvojstý vo vyraďovacej časti v podaní detroitského beka Chrisa Cheliosa. Chelios sa stal prvým americkým hokejistom v histórii NHL s dvomi stovkami štartov v Stanley Cupe.

Cheliosov počin vyrovnal o niekoľko rokov neskôr už len ďalší americký hráč v zostave Red Wings, Brett Hull. Chelios odohral do konca kariéry v play-off NHL až 266 zápasov, čo je najviac spomedzi všetkých hokejistov v histórii Stanley Cupu, nielen tých amerických.

20.05.2002: Stá asistencia Stevea Yzermana v play-off

Zápas z 20. mája 2002 proti Colorado Avalanche bol výnimočný aj pre kapitána Stevea Yzermana, autora jednej asistencie. Bola to totiž jeho stá gólová prihrávka v play-off. Stal sa tak iba druhým hráčom v histórii Detroit Red Wings s minimálne stovkou gólových prihrávok v Stanley Cupe. Pred ním to v Detroite dokázal iba Sergej Fiodorov, po ňom už len Nicklas Lidström.

Stá gólová prihrávka Stevea Yzermana sa zrodila v 54. minúte zápasu v presilovej hre. Yzerman si pripísal sekundárnu asistenciu na bizarný gól Lidströma, ktorý skóroval po strele od modrej čiary a nečakanom odraze puku od pružného zadného mantinelu k pravej tyči, odkiaľ si ho do brány kopol coloradský gólman Patrick Roy. Red Wings týmto gólom vyrovnali na 3:3, Avalanche však zvíťazili 3:4 po predĺžení a vyrovnali stav série na 1:1.

Yzerman do konca svojej kariéry rozdal v Stanley Cupe 115 gólových prihrávok. V histórii Detroit Red Wings mu v tomto smere patrí druhé miesto za Lidströmom (129).

20.05.2007: Nešťastná prehra v piatom dueli s Ducks

Písal sa 20. máj 2007 a všetko nasvedčovalo tomu, že Detroit Red Wings by mohli zvládnuť dôležitý piaty zápas vyrovnanej série finále Západnej konferencie s Anaheim Ducks a priblížiť sa k postupu do finále Stanley Cupu. Red Wings od 37. minúty viedli 1:0 zásluhou gólu obrancu Andreasa Lilju a boli lepším mužstvom, vedenie však nepoistili a spálili mnoho šancí. Ducks sa v závere odhodlali k hre bez brankára a 48 sekúnd pred koncom riadnej hracej doby vyrovnali na 1:1 po góle obrancu Scotta Niedermayera, ktorého strela sa šťastne odrazila od Nicklasa Lidströma za chrbát Dominika Hašeka. Red Wings napokon prehrali 1:2 po predĺžení, keď v 72. minúte skóroval Teemu Selänne. Ironicky, Selänne rozhodol po hrubej chybe Lilju, prvého strelca zápasu.

Toto stretnutie bolo pre ďalší vývoj série i celého play-off kľúčové. Ducks sa po víťazstve dostali do vedenia 2:3 na zápasy, sériu ukončili v šiestom dueli a neskôr vyhrali Stanley Cup.

20.05.2015: Mike Babcock končí na lavičke Red Wings

Dňa 20. mája 2015 Detroit Red Wings prišli o úspešného hlavného kouča Mikea Babcocka. Babcock sa v tento deň rozhodol, že sa stane novým trénerom Toronto Maple Leafs.

Babcock skončil na lavičke Red Wings po desiatich rokoch, ako kedysi sám predpovedal. Za desať rokov v pozícii hlavného trénera Red Wings vyhral 458 zápasov základnej časti, čo sa nikomu pred ním nepodarilo. Na prvých 500 výhier v základnej časti NHL mu stačilo 895 zápasov, čo bol druhý najrýchlejší počin v dejinách NHL po Scottym Bowmanovi. V každej zo svojich desiatich sezón na lavičke dotiahol Red Wings do play-off. V roku 2008 ich doviedol k víťazstvu Stanley Cupu, v roku 2009 ho od ďalšieho zisku strieborného pohára delila jediná výhra.

Necelé tri týždne po Babcockovom odchode bol za nového trénera Red Wings vymenovaný Jeff Blashill, dovtedy kouč Grand Rapids Griffins, detroitského záložného celku v AHL.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.