Odpovede: Andreas Athanasiou, lístky, Martin Frk

MARTIN UŽÁK | 28.09.2017

Čo je nové v prípade Andreasa Athanasioua? Koľko stoja lístky na zápas Red Wings v novej aréne? Aká je šanca, že na súpisku Detroitu sa dostane Martin Frk?

To sú niektoré otázky užívateľov komunitnej stránky Detroit Red Wings CZ & SK a čitateľov blogu Hockeytown Blog z posledných štyroch týždňov.


Martin Frk v prípravnom zápase Detroit Red Wings (David Guralnick, The Detroit News)


Čo je nového u (Andreasa) Athanasioua? - Jirka

Athanasiou a jeho agent, Darren Ferris, sa stretli s generálnym manažérom Red Wings, Kenom Hollandom, v sobotu 16. septembra v Toronte. Ferris vtedy vyhlásil, že obe strany vedú produktívne rozhovory a majú záujem podpísať novú zmluvu. Odvtedy žiadne nové vyhlásenia neurobili.

Athanasiou dostal od Red Wings ponuku na ročnú zmluvu s platom 1,25 milióna amerických dolárov a neskôr dvojročnú zmluvu s ročným platom 1,9 milióna. Obe ponuky odmietol; od Red Wings požaduje 2,5 milióna ročne. Red Wings svoju poslednú ponuku nemenili, nateraz si stoja za krátkou, premosťovacou zmluvou s platom 1,9 milióna ročne.

Athanasiou v auguste dostal ponuku na ročnú zmluvu od klubu AK Bars Kazaň (KHL) za 2,5 až 3 milióny. Red Wings uviedli, že ponukám z KHL nemienia konkurovať a svoje ponuky im nebudú prispôsobovať. Ak by Athanasiou odišiel hrať do Európy a po tejto sezóne by sa vrátil do NHL, jeho práva by naďalej patrili Red Wings.


Nechce sa mi veriť, že jedinou pákou, ktorú Athanasiou vo vyjednávaniach má, je jedna medializovaná ponuka z Ruska. V tíme predsa máme veľa preplatených hráčov a on nemá dôvod žiadať menej. Nie je to jeho vina, že nemáme miesto pod platovým stropom. Na jeho mieste by som žiadal minimálne toľko, čo má Abdelkader alebo Helm, a ak mi to nedajú, tak by som požiadal o výmenu. Čo si o tom myslíte? - Majkl

Nemyslím si, že Athanasiouov agent by ako protihodnoty využíval kontrakty iných útočníkov Red Wings. Hoci mladíci si pýtajú stále viac a viac, neviem o prípade, kedy by mladý hráč po skončení svojej nováčikovskej zmluvy, v nízkom veku a bez potrebných individuálnych štatistík dostal vysoký plat len preto, že po hernej stránke bol lepší ako niektorí jeho dobre zaplatení spoluhráči, alebo že má väčší talent a väčší potenciál do budúcnosti.

Athanasiou odohral v NHL zatiaľ 101 zápasov v základnej časti s bilanciou 27+16 a päť zápasov play-off s bilanciou 1+0. Väčšina hráčov v jeho veku, v jeho štatúte a s takýmito štatistikami v súčasnosti podpisuje premosťovacie zmluvy na jeden až tri či štyri roky s priemerným platom okolo 1,5 až 2 milióny dolárov ročne. Minulé leto to bol Sven Bärtschi z Vancouveru (podpísal na dva roky s ročným platom 1,85 mil.), toto leto to boli napríklad Connor Brown z Toronta (podpísal na tri roky s priemerným platom 2,1 mil.) a Sam Bennett z Calgary (podpísal na dva roky s platom 1,95 mil.). Mimochodom, Bennett má rovnakého agenta ako Athanasiou a aj v jeho prípade to začínalo vyhrážkami o odchode do KHL. Toto všetko sú hráči, s ktorými sa Athanasiou v súčasnosti môže porovnávať (mali pritom ešte o niečo lepšie štatistiky ako on).

V NHL sa platí za dosiahnuté individuálne štatistiky a vzhľadom na dosiahnutý vek a štatút pri vyjednávaní o novej zmluve - tzn. podľa objektívnych faktorov. Šikovné ruky, rýchlosť, talent či potenciál sú subjektívne faktory a sú až druhoradé. Mnoho hokejistov dostáva vyššie platy na viacero rokov po naplnení premosťovacej zmluvy s tým, že po skončení kontraktu z nich môžu byť neobmedzene voľní hráči. Athanasiou je od takýchto jednaní ešte ďaleko.

Athanasiou sa preto nemôže porovnávať s hráčmi ako sú Justin Abdelkader, Darren Helm či napríklad Frans Nielsen, Tomáš Tatar a Gustav Nyquist, pretože ešte nemá ich vek, štatút a dosiahnuté čísla. Očakávať, že by v súčasnosti dostal podobný plat ako oni - od Red Wings či od hociktorého iného klubu NHL - je nereálne. Nie je to otázka toho, či si to ten ktorý hokejista momentálne zaslúži, alebo nie.

Ak by Athanasiou požiadal o okamžitú výmenu inam, je nepravdepodobné, že by mu Red Wings vyhoveli. Kluby NHL sú v tomto smere v ostatnej dobe neoblomné a nenechávajú si od mladých hráčov diktovať, čo s nimi majú urobiť. Viďte prípady Jonathana Drouina v Tampe alebo Jacoba Troubu vo Winnipegu. Hoci ich prípady boli trochu rozdielne, obaja prostredníctvom svojich agentov odkázali svojmu klubu, čo by mal s nimi v ich konkrétnej situácii urobiť, no ani jeden klub im hneď nevyhovel a radšej si počkal, kým zmenia postoj. Ak by chcel Athanasiou Detroit okamžite opustiť, myslím si, že Red Wings by sa s výmenou neponáhľali a nechali by ho stáť bez zmluvy.

Red Wings zostávajú trpezliví a neoblomní aj preto, že budúce leto budú jednať o nových zmluvách pre Anthonyho Manthu a Dylana Larkina. Chcú sa vyhnúť tomu, aby aj oni vyrukovali s ponukami z KHL, alebo aby sa odvolávali na zmluvu Athanasioua, ak by bola taká, akú Athanasiou požaduje.


Koľko stoja lístky do novej arény? - Rado

Aréna vyzerá super. Koľko by ma vyšli lístky a kde sa dajú kúpiť? - Robert

Neviete, koľko môže stáť lístok niekde blízko ľadu? - Michal

Lístky na súťažné zápasy Red Wings v novej Little Caesars Arene sa predávajú vo viacerých variáciách. Štandardný lístok v spodnom prstenci arény (sekcie 101 až 126) stojí od 120 do 170 až 350 a viac dolárov, v medziposchodí (sekcie M1 až M34) je to od 85 do 170 a viac dolárov, vo vrchnom prstenci (sekcie 201 až 232) od 50 do 85 a viac dolárov a v gondolách (v dvoch radoch boxov, ktoré sú zavesené o strop arény; sekcie G1 až G32) je to od 75 do 85 a viac dolárov.

Štandardný lístok je lístok zakúpený klasickou cestou cez predajnú sieť Ticketmaster, viaže sa k zápasu hranému v bežný deň pracovného týždňa (pondelok až štvrtok) a viaže sa na súpera, ktorý nie je klubom vnímaný ako atraktívny. Lístky za bránkou, v oblúkoch a pod stropom arény sú lacnejšie, najdrahšie sú lístky k sedadlám nad hráčskymi lavičkami.

Lístky v atraktívnych dňoch a lístky na atraktívnych súperov sú na všetkých miestach drahšie o desiatky dolárov. Atraktívnymi dňami sú piatok, sobota, nedeľa a federálne a národné sviatky v USA. Atraktívnymi súpermi sú ostatné kluby NHL z éry Original Six (t.j. Boston Bruins, Chicago Blackhawks, Montreal Canadiens, New York Rangers, Toronto Maple Leafs) a Pittsburgh Penguins, víťazi posledných dvoch edícií Stanley Cupu.

Ak je atraktivita dňa a atraktivita súpera spojená v rovnaký dátum, ceny lístkov sú výrazne vyššie ako obyčajne. Jedným príkladom za všetky je tohtoročný silvestrovský zápas medzi Red Wings a Penguins, plánovaný na nedeľu 31. decembra 2017. Ceny lístkov na tento zápas sú miestami až trojnásobne vyššie ako obvykle, tie najlacnejšie sa predávajú za 150 dolárov.

Na všetky domáce súťažné zápasy Red Wings v tejto sezóne zostáva k dispozícii už len niekoľko stoviek lístkov, miestami len niekoľko desiatok. Napríklad na prvý súťažný zápas v Little Caesars Arene medzi Red Wings a tímom Minnesota Wild zostáva v predaji už len 23 lístkov, ani jeden z nich nie je v spodnom prstenci arény a ich cena je ešte vyššia ako na spomínaný silvestrovský zápas s Penguins (stoja od 185 do 280 dolárov).

Okrem týchto typov lístkov si môžete kúpiť lístky od fanúšikov, ktorí sa vybraného zápasu nakoniec nemôžu zúčastniť, a od držiteľov sezónnych permanentiek (mnohí nechodia na všetky zápasy). Takéto lístky sa dajú zakúpiť na stránke TicketsNow, oficiálnej stránke NHL pre kúpu, predaj a výmenu lístkov medzi fanúšikmi. Touto cestou si môžete kúpiť lístky aj na najlepšie miesta, ktoré boli obsadené už pred spustením predaja pre jednotlivé zápasy. Ich cena môže byť výrazne nižšia, ale aj výrazne vyššia od štandardných lístkov v bežnom predaji.

Lístky toho alebo onoho typu najjednoduchšie zakúpite v sieti Ticketmaster. Nájdete si konkrétny zápas, zobrazíte si interaktívnu mapu arény so všetkými sedadlami a vyberiete si miesto, ktoré vám vyhovuje. Na mape uvidíte, ktoré sedadlá sú voľné (sú označené modrou farbou) a ktoré sú už obsadené (sú označené sivou farbou).

Lístky si po zakúpení vytlačíte alebo zobrazíte v mobilnej aplikácii a takto sa preukážete pri vstupe do arény. Ak sa vám plány zmenia, lístky môžete predať iným záujemcom.


Čo bude s tou druhou, starou arénou (Joe Louis Arenou)? - Ondřej

Aréna bude zbúraná a na jej mieste vyrastie nová budova. Podrobnosti v tomto článku.


Aká je šanca, že na našu súpisku sa konečne dostane Martin Frk? - Jirka

Šanca je vysoká, dozaista najvyššia, aká kedy bola. Frk sa po rokoch trpezlivosti a driny v AHL ocitol v správnom čase na správnom mieste, v jeho prospech hovoria viaceré okolnosti.

Red Wings plánujú mať na aktívnej súpiske štrnásť útočníkov (zostávajúce miesta plánujú ponechať dvom brankárom a siedmim obrancom). Z útočníkov majú miesto v prvom mužstve isté Justin Abdelkader, Luke Glendening, Darren Helm, Dylan Larkin, Anthony Mantha, Frans Nielsen, Gustav Nyquist, Riley Sheahan, Tomáš Tatar a Henrik Zetterberg. Ďalšie miesto obsadí univerzál Luke Witkowski, ktorý dokáže hrať aj na pozícii obrancu, ale od začiatku kempu sa pripravuje ako útočník. Zostávajúce tri miesta sú nateraz voľné.

Jedno z miest pre útočníkov mal zaberať Andreas Athanasiou, ale keďže ten je naďalej bez zmluvy, jeho miesto je voľné. O voľné miesta na súpiske bojujú okrem Frka aj veteráni P. A. Parenteau a David Booth; obaja sú u Red Wings na skúške. Kandidátom na jedno z voľných miest bol nováčik Tyler Bertuzzi, ale ten si privodil zranenie zápästia a bude nútene pauzovať ďalšie tri týždne. Ďalším kandidátom je mladík Jevgenij Svečnikov, ktorému sa však v príprave zatiaľ nedarí, poranil si krk a sezónu by mal začať na farme v Grand Rapids.

Frk zatiaľ patrí medzi svetlé zjavy Red Wings v prípravných zápasoch. V dobrom svetle sa ukázal nielen v prvom prípravnom stretnutí v Little Caesars Arene, kde pozbieral tri body (2+1) a stal sa premiérovým strelcom Red Wings v ich novom domove, ale aj v ostatných zápasoch, v ktorých nebodoval. Nastupuje vo formácii s Anthonym Manthom a Dylanom Larkinom, nahrádza tam Justina Abdelkadera, ktorý sa doliečuje zo zranenia slabín. S oboma mladými hráčmi si sadol, tréneri ho chvália nielen za jeho dobre známu delovú strelu, ale aj za zlepšenú hru pri mantinely, forčeking, defenzívnu činnosť, pracovnú morálku, vytrvalosť, vyššiu presnosť streľby, vyrovnanejšie výkony či skutočnosť, že svoje slabšie korčuľovanie zatieňuje dobrým čítaním hry a že hrá pokojnejšie ako v minulosti. Dokáže sa presadzovať nielen pri presilovej hre, ale už aj pri vyrovnanom počte hráčov na ľade. Nahráva mu aj fakt, že hokejku drží na pravú stranu, čo je u Red Wings veľmi vzácne.

Frk nateraz dokáže vyčnievať nad inými hráčmi, ťaží zo skutočnosti, že v útoku Red Wings je nižšia konkurencia ako v minulosti, a ukazuje, že dokáže priniesť viac ako len tvrdú strelu pri presilovke. Ak si svoju výkonnosť udrží do konca prípravy, na aktívnu súpisku Detroitu by sa mal dostať. Nemal by ho ohroziť ani prípadný podpis Andreasa Athanasioua, rovnako ani prípadný podpis niektorého z hráčov, ktorí sú u Red Wings na skúške. V súčasnosti trénuje v jednej z presilovkových formácií Red Wings, takže je vysoko pravdepodobné, že sa nielenže dostane na aktívnu súpisku, ale že rovno nastúpi do otváracieho zápasu sezóny.

Frk je v dobrej pozícii, aj keby sa na aktívnu súpisku Red Wings nedostal. V takom prípade by musel byť pred odchodom na farmu umiestnený na waiver listinu, a vzhľadom na jeho výkony v prípravných zápasoch je dosť možné, že by si ho stiahol iný klub NHL.

Tieto a ďalšie dni do začiatku sezóny môžu byť pre Frkovu ďalšiu profesionálnu kariéru rozhodujúce, pretože v lete vyhlásil, že ak sa v tejto sezóne v NHL neusadí a budúce leto nedostane jednocestnú zmluvu, tak sa začne obzerať aj po ponukách z Ruska, Švajčiarska a iných európskych líg.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na komunitnú stránku Detroit Red Wings CZ & SK alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.